ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

20 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ AMAÇLI KULLANIMINA İLİŞKİN KANUN TASARI

    Yayına Giriş Tarihi: 18.04.2005  Güncellenme Zamanı: 09.10.2008 15:36:33  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

YEK Tasarısı, Yerli, Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımızın Ülke Genelinde Etkin, Ekonomik ve Yaygın Kullanımına ve Enerji Üretim Sistem Bileşenlerinin Yerli Üretim Ortamının Yaratılmasına Olanak Sağlanacak Şekilde Yasalaşmalıdır.


Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın, konu ile ilgili olarak yapmış olduğu basın açıklaması yazının devamındadır.

BASIN AÇIKLAMASI
18.04.2005

 

YEK Tasarısı, Yerli, Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımızın
Ülke Genelinde Etkin, Ekonomik ve Yaygın Kullanımına ve
Enerji Üretim Sistem Bileşenlerinin Yerli Üretim Ortamının
Yaratılmasına Olanak Sağlanacak Şekilde Yasalaşmalıdır

 

"Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun Tasarısı"nın 19 Nisan 2005 tarihinde TBMM gündemine gelmesi beklenmektedir.

Dünyada ve ülkemizde sanayi ve teknolojinin hızl gelişimi ve nüfus artışları, enerjiye duyulan ihtiyacı her geçen gün daha da artırmaktadır. Enerjinin insan odaklı bir konu olduğu ve ülkemiz kalkınmasındaki önemi ise yadsınamaz bir gerçektir. Bugün ülkelerin kişi başına düşen yıllık enerji tüketimleri kalkınmanın en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Enerjinin tüketim zorunluluğu yanısıra özellikle fosil kaynaklardan sağlanan enerjinin çevreye dolaylı ve dolaysız olumsuz etkileri yanında dışa bağımlı olmasından kaynaklanan ekonomi ve ulusal savunmaya ilişkin olası olumsuz etkileri de tartışılmaz bir gerçektir.

Dolayısıyla enerjinin çeşitlendirilmesi ve özellikle temiz ve yenilenebilir yerli enerji kaynaklarına yönelinmesi ve bunun ulusal mevzuata ilişkin en önemli adımı niteliğindeki yasa tasarısı olarak TBMM gündemine taşınmasını çok olumlu bulduğumuzu vurgulamak isteriz.

Bugün ülkemizde mevcut ekonomik hidrolik kaynaklı 127.6 Milyar kWh enerji potansiyelimizin % 57'si; rüzgarda 10 bin MW ekonomik potansiyelimizin neredeyse tamamı; jeotermal kaynak potansiyelimizin % 96'sı; sınırsız enerji kaynağı olan ve ülkemizin her bölgesinin sahip olduğu güneş enerjisi kullanılmamaktadır. Bugün yenilenebilir enerji kaynaklarımızın kullanımının özendirilmesi, yaygınlaştırılması ve bu kaynakların kullanımı ile elektrik enerjisi üretim sistemlerini oluşturan malzeme, cihaz ve ekipmanların yerli üretim koşullarının oluşturulması ve hatta bu alanda teknoloji üretebilir bir seviyeye ulaşmamız gerekmektedir. Dolayısıyla gündemdeki yasa tüm bu gereksinimlere yanıt verecek bir çerçevede ele alınmalıdır.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nun bugüne dek sürdüre geldiği çalışmalarla hazırlanan tasarı genel olarak olumlu nitelik taşımakla birlikte bazı yapıcı önerilerle sözünü ettiğimiz çerçevenin gerçekleştirilmesine katkıda bulunulması gerekmektedir.

Kanun Tasarısının 6. maddesinin (b) fıkrasında yazılı değişiklik önerimizde ayrıntılı olarak belirttiğimiz gerekçeler nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ülkemizde hidrolik hariç üretilen elektrik enerji miktarındaki diğer (rüzgar, güneş jeotermal, biyo kütle, biyogaz dalga, akıntı enerjisi ve gel-git gibi fosil olmayan enerji kaynaklarının) payının en az % 12'ye ulaşması hedeflenmelidir.

7. maddenin ilk paragrafına ilişkin önerimizde, yenilenebilir enerji kaynaklı küçük ve orta ölçekli (1 kW – 1000 kW arasındaki) elektrik üretim tesislerinin de yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Bugün artık çok küçük kurulu güce sahip tesislerin de şebekeye bağlanmasını (giriş–çıkışını) olanaklı kılan teknolojik gelişmeler sağlanmıştır. Küçük ve orta ölçekli yenilenebilir enerji kaynaklı tesislerin yaygınlaştırılmasını hedefleyen bu önerimizin dikkate alınması gerekmektedir.

Yine Kanun Tasarısının 7. maddesinin (b) fıkrasına ilişkin önerilerimizde de yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik enerjisi üretim sistemlerinde kullanılacak malzeme, cihaz ve ekipmanların % 45'inin ülkemizde üretilmesinin sağlanması ve böylelikle ülkemizin bu alanda teknoloji üretebilir bir düzeye ulaşması hedeflenmiştir. Bu öneri ile ayrıca ülkemizdeki en yakıcı sorunu olan işsizliğin azaltılmasına katkıda bulunabilecektir.

Yine Kanun Tasarısı 7. maddesinin son paragrafında yapılacak katkı niteliğindeki değişiklik ile ülkemizde zengin potansiyele sahip güneş ve jeotermal enerjinin uygulamasının bilime ve tekniğe uygun olarak gerçekleştirilmesi ve halkımızın yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımının özendirilmesi hedeflenmektedir.

Uzun yıllardır beklenen tasarının yukarıda özetle ifade ettiğimiz değişiklik önerilerimiz dikkate alınarak yasalaştırılmasının ülkemize çok yönlü yarar sağlayacağına inanıyoruz.


TMMOB

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

Yönetim Kurulu Başkanı

Emin KORAMAZ

Tüm Haberler »

18.04.2005 tarihinden itibaren 2489 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri