ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

20 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 II. ODA-ÜNİVERSİTE BULUŞMASI YAPILDI

    Yayına Giriş Tarihi: 20.11.2004  Güncellenme Zamanı: 09.10.2008 14:42:12  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 09.10.2008 14:40:21

II. Oda-Üniversite Buluşması 20 Kasım 2004 tarihinde Ankara'da gerçekleşti. İlk buluşmaya göre katılım ve ilginin arttığı ikinci buluşmaya, 41 üniversiteden toplam 62 öğretim görevlisi katıldı. Buluşmaya katılan Dekan, Bölüm Başkanı ve öğretim elemanları, üniversitelerin Makina, Endüstri, İşletme, Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümlerinden gelmişlerdi. Buluşmaya Odamızın Yönetim Kurulu üyeleri ile Şube Başkanlarımız da katıldılar.


II. Oda-Üniversite Buluşması'nın kısa sunuşu Etkinlik Sekreteri Cenk LİŞİSEVDİN tarafından yapıldı. Toplantı eski Oda yöneticilerimizden Oğuz TÜRKYILMAZ tarafından yönetildi.

Toplantının açılış konuşması Oda Başkanı Emin KORAMAZ tarafından yapıldı. Oda Başkanı Emin KORAMAZ'ın konuşmasından sonra, toplantıyı yöneten Oğuz TÜRKYILMAZ, TMMOB Başkanı Mehmet SOĞANCI‘yı kürsüye davet etti.

TMMOB Başkanı'nın konuşmasından sonra, Oda Başkan Vekili Melik ŞAHİN kürsüye geldi ve katılımcılara "Hoş geldiniz" dedikten sonra sinevizyon eşliğinde Odamız ve Oda-Üniversite ilişkilerine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Oda Başkan Vekili Melik ŞAHİN, Oda adına yapılacak sunumun sayısal ve istatiksel bir değerlendirme yapmak üzere gerçekleştirileceğini belirtti ve ardından 19 Ekim 2002'de gerçekleştirilen ilk Oda-Üniversite Buluşması'nın "Mezuniyet Öncesi ve Sonrası Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" ana başlığı altında gerçekleştirildiğini, amacının ise Oda-Üniversite ilişkilerinin kurumsallaşması olduğunu sözlerine ekledi.

Melik ŞAHİN'in sunumundan sonra üniversitelerden gelen bilim insanlarının konuşmalarına geçildi. Gün boyu süren konuşmalarda, Dekan, Bölüm Başkanı ve diğer öğretim görevlileri konuşmalarında başlıca şu konulara yer verdiler:

Oda-Üniversite Buluşması'nın 19 Ekim 2002 tarihinde yapılan ilkine ilişkin değerlendirme;

Mezuniyet sonrası süreç, yüksek öğretimin finansmanı, yüksek öğretimde planlama, eğitim-öğretim reformu;

Oda-Üniversite Buluşması ve Oda-Üniversite (ve sanayi ile) işbirliği, Oda faaliyetlerine katkı;

Akreditasyon ve patent çalışmaları; eğitimde akreditasyon;

Ulusal, bilimsel ve teknik yayın nicelik ve niteliğinin artırılması ve Oda yayınları, öğretim elemanlarının yayın destekleri, "Mühendis ve Makina" dergisinin EJ ve SCI tarafından taranmasının sağlanması,

Makina Mühendisleri Odası'nın MÜDEK'te temsili, Oda'nın Bölüm Danışma Kurulu'nda görev alması, profesyonel mühendis sertifikası,

İş ve bilim ahlakı/meslek etiği ve mühendislik eğitimi; disiplinler arası çalışma ve Oda'nın rolü; lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, üniversitelerin genel yapısı ve durumu; Ar-Ge çalışmaları; meslek içi eğitim, kalite; stajlar ve Oda ile iş birliği...

Dostça bir ortamda gerçekleşen konuşmalardan sonra, "II. Oda-Üniversite Buluşması"nın kapanış konuşması TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ tarafından yapıldı. (Bu etkinlikte yapılan konuşmaların tamamı yakında Odamız tarafından kitap olarak yayınlanacaktır.)


Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz‘ın konuşması;

Değerli Katılımcılar,

Hepinizi MMO Yönetim Kurulu ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. "Oda-Üniversite Buluşması"na hoş geldiniz.

"

Bu toplantının ilkini 19 Ekim 2002 tarihinde gerçekleştirmiştik. Oda ve ülke tarihinde ilk kez yapılan birinci buluşmamıza Türkiye ve Kıbrıs'ta makina, endüstri, işletme, uçak, uzay ve havacılık mühendisliği konularında eğitim veren 28 üniversiteden 39 fakülte ve bölümümüzü temsilen 47 dekan, bölüm başkanı ve temsilcileri katılmıştı.

Oda ve üniversitelerimizden toplam 89 katılımcı ile gerçekleştirilen bu ilk toplantıda Odamızın, üniversitelerin, mühendislik eğitiminin, mesleğimizin ve meslekdaşlarımızın sorunlarını tartışmıştık. Bu sorunların çözümü için Odamız ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin kurumsallaştırılarak sürdürülmesi gerektiğinin altını çizmiş, kısa ve uzun erimde bu hedefe yönelik yapılabilecek çalışmaları belirlemiştik.

Yine bu toplantıda; alınan kararların uygulamaya geçme durumunun izlenmesi, şubelerimizin etkinlik alanında bulunan üniversitelerle yürüttüğü ortak çalışmaların değerlendirilmesi için, toplu buluşmalarımızın Odamızın her iki yıllık çalışma döneminde en az bir kez tekrarlanması karar altına alınmıştı.

Yani bugünkü toplantımızın gündemini ilk buluşmamızda belirlemiştik. Bugünkü toplantımızda geçen toplantıda alınan kararların uygulama durumu, eksik kaldığımız konular, meslek alanlarımızda ve mühendislik eğitimindeki gelişmeler, bu gelişmelerin Odamıza ve üniversitelere yüklediği görevler, bu görev ve sorumlukların yerine getirilebilmesi için yapılabilecek ortak çalışmalar, bu çalışmaların başarıya ulaşabilmesi, Oda-Üniversite ilişkilerinin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılması için neler yapılabileceği tartışmaya açılacaktır.


Oturum öncesinde Oda Başkan Vekilimiz sinevizyon eşliğinde kararlarımızın uygulama durumu ve yeni çalışma dönemine ilişkin Odamızın önerileri hakkında sizleri bilgilendirecek. Başarısız ve eksik kaldığımız konularda sizlerin destek, eleştiri, görüş ve önerilerine ihtiyacımız var.


Değerli katılımcılar, toplantıya başlamadan önce mesleğimiz, meslekdaşlarımız ve mühendislik eğitiminin sorunları ve sorunların çözümüne ilişkin yapılması gerekenler hakkında görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.


Bildiğiniz gibi, dünya bilim ve teknoloji alanında çok hızlı bir gelişim ve değişim süreci yaşamaktadır. Üretilen bilginin her 2-3 yılda ikiye katlandığı belirtilmektedir. Bilime ve teknolojiye hakim olan güçler dünyayı da egemenlikleri altına almaktadırlar.


Ülkemizde bu alanda politikalar üretilip uygulamaya geçilmediği müddetçe gelişmiş ülkelerle aramızdaki makas gün geçtikçe daha da açılacaktır.


Ne yazık ki, ülkemizde bu konuda gerekli çalışmalar yürütülmemektedir. İç ve dış borç kıskacında sürekli kriz sarmalı yaşayan ülkemizde, ülke politikalarını IMF, Dünya Bankası, DTÖ gibi uluslararası kuruluşlar belirler hale gelmiştir Ülkemizde üretim ekonomisinin yerini, rant ve hizmet ekonomisi almıştır.

Planlama kavramı bütünüyle terkedilmiştir. Ulusal kalkınma planlarına ve bilim ve teknoloji politikalarına göre belirlenmesi gereken insan gücü planlaması da yapılmamıştır. Bu nedenlerle eğitim-insan gücü-istihdam dengesi kurulmamıştır.


Mesleki ve teknik eğitimin planlanmasına esas teşkil edecek insan gücü ihtiyaçları ile ilgili veriler yoktur. Ülkenin hangi iş sektöründe, hangi düzeyde ve nitelikte, ne kadar yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyduğu ve gelecekte ihtiyaç duyulacak insan gücünün sayı ve niteliği belirlenmemiştir.


Bu durum, mühendislik eğitiminin düzenlenmesinde, geliştirilmesinde ve istihdamda önemli sorunlara neden olmaktadır. Eğitim, istihdam ve üretim ilişkilerinin planlı bir şekilde ele alınmamasından dolayı lisans eğitiminde edinilen bilgilerin önemli bir bölümü çalışma hayatında pratik karşılığını bulamamaktadır. Bu durum mesleğe karşı yabancılaşmanın yanısıra mesleki körelmeye de neden olmaktadır.

Meslek alanlarımızda işsizlik % 20'ler seviyesine ulaşmıştır. Meslekdaşlarımızın önemli bir bölümü de meslek alanları dışında çalışmaktadır.


İş bulan üyelerimizin ise yaklaşık % 75'i yoksulluk sınırının altında ücretler almaktadır. Öğretim üyelerimizin de ekonomik koşulları gün geçtikçe kötüye gitmektedir. Mühendislik bölümlerinde çalışmakta olan araştırma görevlileri ve genç öğretim üyeleri ya bir ideal uğruna ya da daha iyi bir iş bulamadıkları için görevde kalmaktadır. Çoğu ise karşılarına çıkan ilk fırsatta ya özel sektöre geçmekte ya da yurt dışına gitmektedir.


Türkiye'deki işletmelerin büyük bir bölümünü oluşturan 200.000'i aşkın küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarında hala mühendis istihdam geleneği oluşturulamamıştır.

Mesleki yetki ve sorumluluklarımızın önemli bir bölümü, Tekniker, Teknisyen ve Yüksek Teknik Öğretmenler tarafından kullanılmak istenmektedir. Siyasi kesimler daha fazla oy toplama adına bilim dışı bu yaklaşımlara yeşil ışık yakmakta, yasal zemin hazırlamaya çalışmaktadır.


Hal böyle iken, insan gücü planlaması, gerekli altyapı ve eğitim kadrosu göz önüne alınmadan politik ve ticari tercihler sonucu meslek alanlarımıza ilişkin yeni bölümlerin açılmasına devam edilmektedir. Bugün itibarıyla makina mühendisliği eğitimi veren bölüm ve fakültelerin sayısı 47, endüstri-işletme mühendisliği eğitimi veren bölüm ve fakültelerin sayısı 35, uçak-uzay-havacılık mühendisliği eğitimi veren bölüm ve fakültelerin sayısı 3'tür. Bu bölüm ve fakültelerde yaklaşık 21.000 öğrenci makina mühendisliği, 9.000 öğrenci endüstri-işletme mühendisliği, 1.400 öğrenci uçak-uzay-havacık mühendisliği konularında öğrenim görmektedir.

Halen Odamıza kayıtlı 50.000.000 civarında makine, 4.000 endüstri-işletme, 700 uçak-uzay havacılık mühendisi bulunmaktadır. 1982 Anayasası ile Odaya üyeliği tercihlerine bırakılan kamu çalışanı meslektaşlarımız ve Odaya henüz üye olmayan meslektaşlarımız ile bu rakam 75 bine ulaşmaktadır. Gelişmelerin bu şekilde devam etmesi halinde gelecekte daha vahim tablolar ortaya çıkacaktır.

Odamız üyesi meslek disiplinlerine yönelik eğitim veren bu bölümlerin eğitim hizmetlerinin kalitesinde de büyük farklılıklar bulunmaktadır. Eğitim programlarının, ders içeriklerinin, öğretim üyesi sayısı ve yeterliliklerinin, laboratuvar, derslik, kütüphane, bilgisayar donanımı, araştırma ve barınak olanaklarının genel yetersizliği yanında, eğitim kuruluşları arasında bu olanaklar açısından da ciddi dengesizlikler bulunmaktadır.


Bu eşitsiz gelişim durumu mezunlara da yansımakta, hepsi devlet tarafından açılan ve programları devlet tarafından saptanan üniversitelerden mezun olan mühendislerin çoğu yeterli niteliğe ulaşamamakta, iş bulamamakta ve ekonomiye kazandırılamamaktadır.

Ülkemizde bu dağınıklık yaşanırken, ülkemizin de imzaladığı Dünya Ticaret Örgütü anlaşmaları ve AB anlaşmaları mühendislik hizmetlerinin serbest dolaşımını da kapsamaktadır. Bu anlaşmalar uluslararası akademik ve mesleki tanınılırlığı da zorunlu tutmaktadır. Bu nedenle, akademik değerlendirme, kalite ve akreditasyon tüm gelişmiş ülkelerin gündemine girmiştir. Bir çok ülkede bu amaçla yeni kurum ve ve kuruluşlar oluşturulmuş ve yöntemler geliştirilmiştir.

Ülkemizde ise, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yükseköğretimde verilmekte olan eğitimin ulusal ya da uluslararası objektif ölçütlere göre kalite yönünden denetlenmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi için yapılması gereken işlemlere ait açık bir düzenleme mevcut değildir. Mühendislik Dekanlar Konseyi tarafından 2002 yılında kurulan ve TMMOB'nin de içerisinde yer aldığı Mühendislik Değerlendirme Kurulu ise yasal bir statüye kavuşturulamamıştır. Bu nedenle, Üniversitelerimiz eğitim programlarını yüksek paralar karşılığı ABET'e (Amerikan Mühendislik ve Teknoloji Kurulu) akredite ettirerek mezunlarını rekabet koşullarına hazırlamaya çalışmaktadır.


Değerli hocalarım, mevcut eğitim politikalarımızla ülkemiz mühendislerinin, gelişmiş ülkelerin mühendisleriyle rekabet edebilmesi ve ayakta kalması mümkün görülmemektedir.

Sorunlarımızın çözümü için;

Ülkemizin kalkınma planları ulusal bilim, teknoloji, yenilenme ve sanayileşme politikaları temellerine oturtulmalıdır. Ülkemiz tüm alanlarda ve tüm sektörlerde kendi ulusal planlarını yapmalıdır. Bilim ve teknolojide yetkinleşmeli ve bunu ülke ölçeğinde toplumsal ekonomik faydaya dönüştürmeli ve bu amaçla ulusal bir strateji belirlemelidir.


Bilim ve teknoloji yeteneğimizin yükseltilmesi için eğitime, üniversitelerimize, AR-GE çalışmalarına ulusal gelirlerimizden ayırdığımız kaynaklar artırılmalı, gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılmalıdır. Yerli yatırımcı özendirilmeli ve korunmalı katma değeri yüksek ileri teknoloji isteyen alanlarda yapılacak yatırımlar desteklenmelidir.

Bilimi teknolojiye, teknolojiyi uygulamaya dönüştüren mühendislerin daha donanımlı ve birikimli olarak yetişeceği ve mezuniyet sonrası bilgilerini yenileyebilecekleri, geliştirebilecekleri eğitim olanakları, üretim ve çalışma ortamları sağlanmalıdır.

Mevcut politika ve uygulamaların yerine; planlamacı bir anlayışla, toplumsal gereksinimleri, üretimi, istihdamı ve yaşam boyu eğitimi, ülkenin bilim ve teknoloji yeterliliğinin güçlendirilmesini temel alan ulusal eğitim politikaları yaşama geçirilmeli, ulusal akreditasyon sistemimiz ve alt kurulları oluşturulmalıdır.

Üniversite eğitimi özerk ve demokratik ortamlarda sürdürülmeli, eşit ve ücretsiz eğitim sunulmalıdır.

Çok sayıda niteliksiz mühendis yetiştirecek çok sayıda donanımsız üniversite ve bölüm açmak yerine, ülke ihtiyaçlarını gözeten yeterli eğitim kadrosu ve kütüphane, derslik, laboratuvar, yurt vb. alt yapısı tamamlanmış kuruluşlar oluşturulmalıdır.

Şimdiye kadar açılmış bulunan üniversitelerin kalite düzeyi artırılmalı ve kalite eşitsizliği ortadan kaldırılmalı, eksik alt yapıları tamamlanmalıdır. Eğitimde kalite standartları oluşturarak mühendislik bölümlerinin kalitesi bu kriterlere göre denetlenmelidir.

Ülkemizde verilen lisans diplomalarının uluslararası düzeyde tanınması sağlanmalı, lisans eğitimi meslek içi eğitim programlarıyla sürekli desteklenmelidir.

Sevgili hocalarım,

Sizlerin de paylaştığını düşündüğümüz tüm bu talep ve önerilerin siyasi üst yapıda yaşam bulması için bizleri eğiten üniversitelerimizle Odamız arasında iş ve güç birliğinin daha fazla geliştirilmesi bir görev olmaktan öte zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır.

Birazdan Oda tanıtım filminde de izleyeceğiniz üzere Odamız mesleğin ve meslekdaşın geliştirilmesi, korunması ve denetlenmesi, ülke sanayisinin ulusal çıkarlara uygun şekilde geliştirilmesi için çok yönlü çalışmalar içerisindedir. Şubelerimizde yürütülen çalışmaların yanı sıra her iki yıllık çalışma döneminde uzmanlık alanlarımıza ilişkin en az 25 adet kongre, kurultay ve sempozyum düzeyinde mesleki, bilimsel etkinlik düzenlenmektedir.

Türkiye'nin dört bir tarafına yayılan Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz kanalıyla Uzmanlık alanlarımıza ilişkin 17 konuda eğitimler verilmekte, başarılı olanlar belgelendirilmektedir. Her dönem bu eğitimlere 6.000 civarında üyemiz katılmaktadır.

Geçmiş dönemlerde yayımlanan kitaplarımızın güncellenerek yeniden basılmasının yanı sıra her çalışma dönemimizde en az 30 yeni teknik kitap uzmanlık komisyonlarımızca hazırlanarak üyelerimiz ve öğrencilerimizin kullanımına sunulmaktadır.

Oda ve şube bültenlerimiz, her biri A sınıfı yayın kategorisinde olan Mühendis ve Makina, Endüstri Mühendisliği ve Tesisat Mühendisliği dergilerimizle mesleki, teknik, bilimsel ve sosyal gelişmeler üyelerimizle paylaşılmaktadır.

Mühendislik öğrencileri, öğrencilik dönemlerinden başlayarak mesleği tanımaları, Oda çalışmalarından yararlanabilmeleri için Öğrenci Üye statüsüyle Odamıza üye yapılmaktadır. Bugün itibarıyla öğrenci üye sayımız 5.000'e ulaşmıştır.

Odamızda sanayiye yönelik verilen hizmetler TÜRKAK'a akredite ettirilmiştir. Yine Odamızca sürdürülen meslek içi eğitim ve belgelendirme hizmetlerinin akredite edilmesi için TÜRKAK'a başvurulmuş olup şu an tetkik aşamasındadır. AB teknik mevzuat uyumu çerçevesinde meslek alanlarımıza giren Asansörler, Makina Emniyet, Kazanlar, Basınçlı Kaplar, Gaz Yakan Cihazlar ve Basınçlı Ekipmanlar direktifleri konusunda Onaylanmış Kuruluş olmak için gerekli çalışmalar yapılarak dosyalarımız Sanayi Bakanlığı'na iletilmiştir.

Sevgili hocalarım, bütün bu çalışmaların yeterli olmadığının yapılacak daha çok iş olduğunun bilincindeyiz. Ancak çalışmalarımızın niteliği ve niceliği sizlerin bize sunduğu katkı, katılım ve desteği artırmanızla daha da yükselecektir

Sözlerime son verirken TMMOB'nin de bileşenleri arsında bulunduğu EMEK Platformunun sağlık ve sosyal güvenlik sistemimizin özelleştirilmek istenmesine, Köy Hizmetlerinin kapatılmasına, sosyal devletin tasfiye edilmesine yönelik politikalara karşı bugün Ankara- Sıhhiye meydanında düzenlediği Sosyal Devlet-Sosyal Adalet mitingine katılan tüm demokrasi güçlerine sevgi ve selamlarımızı yolluyorum.


Katılımınız için tekrar teşekkür ediyor, toplantımızın verimli geçmesini diliyorum.

 

TMMOB

Makina Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Başkanı

Emin KORAMAZ


TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı'nın "2. Oda-Üniversite Buluşması"nda Yaptığı Konuşma


Değerli Bilim İnsanları,

Örgütümüzün Sevgili Yöneticileri,


Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. İkincisi bu gün gerçekleşmekte olan Oda – Üniversite buluşmasının, "gerekliliği"nden hareket ederek, Makina Mühendisleri Odası'nın bu etkinliği her iki yılda bir tekrarlamakta ısrarcı olacağını biliyorum. Oda yöneticilerime bu kararlılıktan ve ısrardan dolayı öncelikle teşekkür ediyorum. Siz değerli bilim insanlarına da, katılımınızla Odamın amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmanızdan dolayı da özellikle teşekkür ediyorum. Sevgili Oda başkanımın çok kapsamlı, çok ön açıcı, çok iyi hazırlanmış "Sunuş" konuşması, bu gün aslında hepimizin konuşmalarını da belli anlamda olumluya doğru yönlendirecektir. Kendisine teşekkür ederim.

TMMOB'nin konu ile ilgili bu güne kadar biriktirdiklerini ve düşüncelerini sizinle paylaşmadan önce bir konuyu da sizinle öncelikle paylaşmak istedim: Bu yıl TMMOB'nin 50. kuruluş yılı. TMMOB Yönetim Kurulu örgütün 50. yılında, bulunduğu her etkinlikte öncelikle bir taahhütte bulunuyor. Şöyle diyoruz:

Uzun geçmişine dayanan deneyim ve bilgi birikimi ışığında; günümüzün yüklü gündemi ve sorunları karşısında; mesleki, demokratik kitle örgütü olmanın sorumluluğuyla, üyelerinin sorunlarının halkın sorunlarından ayrılmayacağı bilinciyle; çağdaş, bağımsız, demokratik ve sanayileşen bir Türkiye özlemiyle, halktan ve emekten yana tavır alan ve bu doğrultuda politikalar üreten ve mücadele veren TMMOB, 50. yılında da, bundan sonra da, bu onurlu yürüyüşüne devam edecektir. Bağlı 23 Odası ve odalarına kayıtlı ikiyüzellibini aşkın üyesi ile çalışmalarını sürdüren TMMOB; 50. yılında böylesi bir yürüyüşün kararlığı içerisindedir.

TMMOB bu çalışma döneminde "üniversite" ile ilgili iki ayrı etkinliği çalışma programına almıştır. Bunlardan birincisi: 2005 de gerçekleştirmeye çalışacağımız "TMMOB Öğrenci Üye Kurultayı". Üniversitenin, öğretim üyeleri ve çalışanları ile birlikte asli unsurlarından olan öğrencilerimizi bu çalışma dönemimizde bir araya getirerek kurultayda toplayacağız. Tüm ülkede mühendislik, mimarlık, şehir planlama bölümlerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerimize, Odalarımızda da artık iyice şekillenen öğrenci üyelik çalışmalarının desteği ile bu kurultayda bağımsız kürsü sağlayarak üniversiteye, öğrenime ve yaşama dair sözlerini söylemelerini sağlayacağız.

İkinci etkinliğimiz de buradaki tüm bilim insanlarının katılacağını umduğumuz TMMOB Mühendislik Eğitimi Sempozyumu. Sempozyumumuz 18-19 Kasım 2005 de Ankara'da gerçekleşecek. Bu etkinliğin yapılma nedenlerine baktığımızda şunları söylemek gerekiyor:

Oda Başkanımın da detaylı bir şekilde tanımladığı üzere, Küreselleşme çağı olarak anılan günümüz dünyasında, ülkeler bilim ve teknolojinin gerçekleştirilmesi ve yenilenmesine yönelik çalışmalarda önemli adımlar atmaktadır. Gelişmiş ülkeler ulusal çıkarları doğrultusunda ulusal yenilenme politikalarını yaşama geçirebilmek için AR_GE çalışmalarına bilim, teknoloji ve eğitim alt yapısına bütçelerinden ayırdıkları kaynakları her geçen gün arttırmaktadırlar. Bu sürecin ülkemizde tersine işlediği herkesin malumudur. DTÖ, IMF, DB öncülüğünde yürütülen politikaların sonucunda planlamadan, üretimden ve sanayileşmeden neredeyse tümüyle vazgeçilmiş, kaynaklar hizmet ve finans sektörüne aktarılmış, kayıt dışı ekonomi, rant ekonomisi hakim yapı haline getirilmiştir. Var olan bütün mühendislik disiplinleri bilimsel ve teknolojik gelişmelerin, sanayileşmenin ve kalkınmanın en önemli itici güçleridir. Üretime, sanayileşmeye, bilim ve teknolojiye gereken önemin verilmemesi, biz mühendislerin meslek uygulama alanlarını giderek daraltmaktadır. Öte yandan üniversitelerdeki mühendislik eğitim programlarının, ders içeriklerinin, öğretim üyesi sayısı ve yeterliliklerinin, laboratuar, derslik, kütüphane, bilgisayar donanımı, araştırma ve barınak olanaklarının genel yetersizliği yanında, üniversitelerimiz arasında da bu olanaklar açısından da ciddi dengesizlikler bulunmaktadır.

TMMOB de aslında bu konuda, 2003 yılında çalışmalarını tamamladığı Mühendislik Mimarlık Kurultayında örgüt içi tartışmaları tamamlamış, örgüt içi mutabakatlarını sağlamış ve kurultay kararları olarak şu hususları kamuoyuna iletmiştir:

"TMMOB ve Odaları, Mühendislik ve Mimarlık mesleğinin uygulama alanlarında çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek olan, yanlış, kusurlu, yetersiz ürün kullanımı ve uygulamaların, doğal ve kültürel çevreyi tahrip, insan sağlığını risk altına sokma veya yaşama hakkını engelleme, bireyin, toplumun, insanlığın her türlü zararına yol açma gibi sonuçları olduğunun bilincindedirler. TMMOB ve Mesleki Odaları bu bilinçten hareketle mesleğin uygulanmasında kasıtlı veya kasıtsız; yanlış, kusurlu, yetersiz ürün ve uygulamaların ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi konusunda gerekli tüm çabayı gösterir, bu hususta gerekli her türlü yasal, idari, mesleki, eğitsel girişimleri düzenler, gerekli kurumları ve mekanizmaları oluşturur. TMMOB ve Odalar, eğitimde kalite eşitliğini göz önünde bulundurarak toplumun güvenliğini, sağlığını ve gönencini (yaşanabilirliğini), doğal ve kültürel yaşam ortamlarını doğrudan etkileyen alanları önceliklerine göre belirleyerek, bu alanlardaki gereksinmelere uygun olarak tanımlanacak bilgi ve beceri düzeylerine göre mesleki yeterliliğin belirlenmesini, geliştirilmesi ve belgelenmesini sağlarlar. Bu yetkinin yasal dayanaklarının daha açık bir ifadeye kavuşması için Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Yasada ve TMMOB Yasasında değişiklik yapılması için girişimlerde bulunurlar. TMMOB her meslek grubunun kendi ihtiyaçlarına ve şartlarına bağlı olarak kaliteli ve güvenilir hizmet ve üretim sürecinde düzenlemelere gitmesini teşvik eder. Meslek Odalarının bu konudaki çalışmalarının koordinasyonunu sağlar. TMMOB "Yetkin Mühendislik" konusunu bu tür çabaların olumlu bir sonucu olarak değerlendirir. Bu uygulamaya ihtiyaç duyan Meslek Odalarının koordinasyonunu düzenleyerek çerçeve yönetmeliğin oluşturulmasını gerçekleştirir. Meslek Odaları, uygulama yönetmeliklerini kendileri hazırlar. Bir ülkenin eğitim politikaları, bilim, teknoloji ve sanayi politikalarından ayrı düşünülemez. Türkiye‘deki eğitim ve mühendislik,mimarlık eğitimi toplum çıkarlarına göre değil, uluslararası iş bölümünün bir sonucu olarak şekillenmiştir. TMMOB emperyalist ülkeler tarafından Türkiye‘ye dayatılan uluslararası iş bölümünü reddeder; toplumcu bilim, teknoloji ve sanayi politikaları geliştirecek bir kurumsal altyapının örgüt bünyesinde oluşturulması çalışmalarını başlatır. TMMOB ve Odaları; gerek Dünya Ticaret Örgütü gerekse Avrupa Birliği (Gümrük Birliği) kanallarından gelen teknik ve mesleki mevzuat uyarınca mühendislik/mimarlık meslek alanlarının düzenlenmesine dönük uyumlaştırma (emperyalist/kapitalist ilişkilere tümüyle bağlanmak anlamında) çalışmalarına karşı durur, bu yönde izlenen politika ve uygulamalar ile mücadele eder. TMMOB ve Odaları; mesleki yeterlilik ve yetkinlik konusunu kaynağında çözmek amacıyla, mühendislik/mimarlık eğitimi/öğretimi yapan yükseköğretim kurumlarının müfredatlarının belirlenmesinde, uygulanmasında ilgili ulusal kurumlarla birlikte "ulusal bağımsızlık ve egemenlik" ilkesi uyarınca, kamu/toplum yararının sağlanması ekseninde işbirliği yapar, çalışmalar yürütür. Mesleki yeterlilik tartışmalarının odağında Türkiye'deki mühendislik eğitimi olmalıdır, Ülkemizde mühendislik eğitimi, sistemin ana gereksinmelerine göre belirlenmemelidir, Sanayileşememenin ve teknoloji ithal eden bir ülke olmanın sonucu olarak, mühendisler tasarım sürecinin dışında büyük ölçüde üretim kontrolü ya da hizmet üretimi gibi alanlarda istihdam edilmektedirler. Dolayısıyla mühendislik eğitimi, geleceğin mühendislerine teknolojik ilerlemeyi sağlayacak birikim ve beceriyi değil; üretim sürecinin sürekliliğini sağlayacak donanımı sağlamaya çalışır. Eğitim ile ilgili sorunların ancak eğitim süreci içinde çözülebileceği unutulmamalıdır. Mühendislik ve mimarlık eğitiminin , teorik ve pratik süreçleri kapsayacak biçim ve içerikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bilim ve teknolojinin günümüzdeki ilerleme hızı göz önünde tutularak TMMOB‘ye bağlı Odalar tarafından meslek içi eğitim verilmeli ancak bu meslek içi eğitim sürecinin lisans eğitimini ikame edeceği düşünülmemelidir. Mevcut lisans eğitiminin gerek süresinin gerekse de şeklinin baştan sona tartışılması gerekliliği açıktır. Bu anlamda TMMOB‘ye düşen, mühendis ve mimarlar ile birlikte öğrencilerin ve akademisyenlerin katılacağı tartışma ortamının sağlanmasıdır. TMMOB‘nin kapsadığı meslek disiplinlerinin her biri için eğitim kurultayları düzenlenmesi, yapılan tartışmalar ve sonuçları üniversite kamuoyuna mal etmelidir. Bunların dışında yapılacak her türlü çalışma, mevcut eğitim sisteminin tüm eksiklik ve yetersizlikleriyle meşrulaştırılması ve onaylanması anlamını taşıyacaktır. TMMOB ve Odalar, mesleki yeterliliğin belgelendirilmesine yönelik meslek içi eğitimi, mesleki davranış ilkelerini de içerecek biçimde planlar, lisans eğitimi dikkate alarak uygulama alanlarına ilişkin eğitimi hizmet olarak gerçekleştirirler, bu eğitimin ortak konularını programlarlar, ders notlarını hazırlarlar ve eğitimlerini sağlarlar. Hali hazırda üniversitelerimizde çağdaş, nitelikli ve bilimsel mimar-mühendislik eğitimi yapılamamaktadır. Bu nedenle öncelikle üniversitelerimiz, ülkemizin çıkar ve beklentilerine uygun olarak, demokratik, özerk ve bilimsel eğitim kurumları olarak her alanda tekrar yapılandırılmalıdır. Mühendis ve mimarlar, bilim ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, yeni gelişme ve gereksinimlerine bağlı olarak, tüm mesleki çalışma süreçlerinde, meslek içi eğitimi sürekli, etkin ve katılımcı bir anlayışla yaşama geçirmeye kararlıdır. Bu anlayış TMMOB ve bağlı Oda yöneticilerinin temel yaklaşımları olmaya devam edecektir. TMMOB, mühendislik mimarlık eğitiminin, çağın gereklerine uygun ders programları ve uygulama olanaklarıyla, tüm yurtta eşit ve parasız olarak verilmesini savunur. Mühendislik mimarlık eğitiminin yönlendirilmesi ve güncelleştirilmesi TMMOB‘nin görevlerinden biridir. Bu çerçevede TMMOB, kapsamlı bir mühendislik mimarlık eğitimi programı hazırlar ve tartışmaya açar."

İşte belirtilen bu hususlar doğrultusunda düzenleyeceğimiz Eğitim Sempozyumunda siz bilim insanları ile birlikte; Üniversite öncesi eğitimin durumu, Eğitim mi? Öğrenim mi? Öğrenim mi?, Mühendislik lisans programlarında olması gereken asgari hususlar, Nasıl bir mühendis?, Mühendislik eğitiminin akreditasyonu, Mühendislikte mesleki tanınırlık sorunları, Meslek içi eğitim ve belgelendirme, Teknoparklar, Teknokentler, Parasız eğitim, Eğitimde özelleştirme ve ticarileşme, Yabancı dil öğrenimi ve yabancı dilde öğretim, Devlet ve vakıf üniversitelerinde mühendislik eğitimi konularını bir kere daha tartışıp, sonuçlarını kamuoyuna ileteceğiz.

TMMOB bu konuda da üzerine düşeni yerine getirme kararlılığı içerisindedir. Siz bilim insanlarının bizim çabalarımıza destek olacağına inancımızın tam olduğunu biliyor, hepinize saygılar sunuyorum.

Güncellenme Zamanı: 09.10.2008 14:41:46

Tüm Haberler »

20.11.2004 tarihinden itibaren 3242 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri