ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

01 Mayıs 2024 Çarşamba    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 MESLEĞİMİZE, HALKIMIZA, ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN 19 EYLÜL`DE ALANDAYDIK

    Yayına Giriş Tarihi: 20.09.2012  Güncellenme Zamanı: 09.10.2012 17:48:13  Yayınlayan Birim: KOCAELİ ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 20.09.2012 14:28:58

TMMOB tarihinde önemli bir yere sahip olan 19 Eylül 1979 bir günlük iş bırakma eyleminin yıldönümünde geçen yıldan itibaren düzenlenmeye başlanan “TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü”nde bu yıl "Mesleğimize, Halkımıza, Ülkemize Sahip Çıkıyoruz" sloganıyla Kocaeli`de yapılan basın açıklamasını TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu adına Nedim KARA okudu.

Mesleğimize, Halkımıza, Ülkemize Sahip Çıkıyoruz

19 Eylül 1979 günü, mühendis, mimar ve şehir plancıları, TMMOB`nin çağrısıyla ekonomik, demokratik talepleri için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişlerdi. Bu uyarı eylemine 49 ilde 443 işyerinde mühendis ve mimarların yanı sıra işçi, teknik eleman, memur, sağlık görevlisi gibi diğer çalışanların da katılımı ile 100 bini aşkın kamu çalışanı eyleme aktif olarak katılmışlar ve teknik eğitim gören bazı öğrenciler eylemi desteklemişlerdi.
TMMOB 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulunda alınan karar çerçevesinde Birlik Yönetim Kurulu, 19 Eylül gününün "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanması kararını almıştır.

1970`li yıllarda da ülkemizin gereksindiği hizmetleri yapabilecek mühendislik, mimarlık birikimi ülkemizde bulunmasına karşın bu işler yabancı uzmanlara gördürülmekte, gelişmemizin, kalkınmamızın yönetim ve denetimi yabancılara terk edilmekte idi. Meslektaşlarımız yoksulluğa, işsizliğe, yurt dışına göçe zorlanmakta ve aynı zamanda baskılara, kıyımlara, faşist saldırılara hedef  oluyordu. Kamu kesimindeki çalışanlar grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip değillerdi, ücretleri IMF buyruklarına göre belirleniyordu. Ve meslektaşlarımız, "sorunlarımız, baskılarla-faşist saldırılarla, kuyruklarla, yokluklarla, IMF`lerle ömür tüketen emekçi halkımızın sorunları ile birdir" diyorlardı.

1954 yılında 6235 Sayılı Yasa ile kurulan Birliğimiz TMMOB, kökleri 1900`lü yılların başına dayanan bir örgütlenme, birlik ve mücadele geleneğinin ürünüdür. Bugün 23 Odanın üst birliği olan TMMOB, 58 yılda, devraldığı mühendis-mimar örgütlülüklerinin de mirasıyla bir yandan meslek-meslektaş haklarının korunması, geliştirilmesi, diğer yandan mesleki bilgi birikimi ve örgütsel gücünün ülke kalkınması, sanayileşmesi ve toplumun yararına sunulması doğrultusundaki perspektifin etkili taşıyıcısı olmuştur.

Birliğimiz, insanların içinde yaşadıkları mekanların, kullandıkları ürünler ve üretim tekniklerinin planlama, tasarlama, üretim, işletme ve denetim evrelerinin her birinin öznesi olan meslek gruplarının örgütlü gücüdür. Ancak bilim, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon, sanayi, tarım, orman, enerji, ulaşım, doğal kaynaklar, gıda, çevre ve kentleşme politikalarının dinamik gücü olması gereken mühendis, mimar, şehir plancıları, dünden bugüne, siyasi iktidarlar tarafından ikinci plana itilmiş, bazı alanlarda yetkiler uluslararası sermaye kuruluşlarına devredilmiş, bazı alanlar ise neredeyse ortadan kaldırılmıştır. Mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin ana sektörleri kamusal fayda anlayışından çıkarılıp serbestleştirme, özelleştirme, ticarileştirmenin arpalıkları haline getirilmiştir. Kentler rantlara göre şekillendirilmiş ve plansızlık egemen kılınmıştır.

Aynı zamanda çalışma yaşamının büyük kısmı işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin dışında tutulmakta, insanca barınma hakkı ve deprem gerçeğinin gerektirdiği yapı denetimi, enerji, tarım, orman, su kaynakları ve kentlerin yönetimi gibi alanlarda mühendislik–mimarlık–şehir plancılığının mesleki denetim ve bilimsel–teknik kriterleri devre dışı bırakılmaktadır.
Yukarıda belirtilen bütün alanlarla ilgili yasalar ve yönetmelikler, anayasal kamu tüzelkişiliği bulunan, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşları olan mühendis, mimar, şehir plancısı Odalarımızın önerilerinin aksi yönünde serbestleştirme, özelleştirme, ticarileştirme ve rant içerikli olarak hazırlanmaktadır. Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı`nın kimi hükümleri ilgisiz torba yasaların içinde geçirilmiştir.

Bu düzenlemeler, Anayasa ve İdare Hukuku çerçevesinde merkezi idare ile özerk yerinden yönetim kuruluşları arasında olması gereken vesayet denetimini aşan, tekelci otoriter bir yönetim anlayışının ürünüdür. Bu düzenlemeler, bazı özerk kamu tüzelkişiliklerinin özerkliğini ortadan kaldırmakta, bazılarını da doğrudan bakanlık bünyesine almaktadır.

Bu düzenlemelerle yerel yönetimlerin yapı, ruhsat v.b.yetkilerini Bakanlık üstlenmekte, tüm çevre, milli parklar, koruma alanları, doğal sit alanları v.b. talana açılmakta, kentsel dönüşüm merkezileştirilmekte, kamuda sözleşmeli personel dışı "uzmanlığa" geçilmekte, kırsal alan imar yasası kapsamının dışına çıkarılmakta, mera, yaylak ve kışlaklar imara ve turizme açılmakta, yapı denetimi yasasının denetim kapsamı daraltılmakta, denetimsiz yapılaşmanın sınırları ise genişletilmektedir.

AKP iktidarının Birliğimiz ve Odalarımıza yönelik sınırlayıcı, tasfiye edici, toplum yaşamını bilimsel teknik gerekliliklerin dışında rant amacıyla düzenleme işlemleri diğer iktidar icraatlarıyla bütünlenmekte, piyasacılığın ve gericiliğin bilim, teknik ve halk karşıtı çabaları ülkemizi sarmaktadır. Bu koşullarda siyasi iktidarın mesleğimize ve örgütümüze yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı duruş bizler için bir görevdir.

Toplumsal muhalefetin içinde yer alan TMMOB, dünyada ve ülkemizde yaşananlara seyirci kalmayarak karanlığa karşı aydınlığı, savaşa karşı barışı, eşitsizliğe karşı adaleti, şiddete karşı kardeşliği, sömürüye karşı emeği savunmaya, başka bir Türkiye ve başka bir dünya mücadelesinde onurlu ve dik yürüyüşünü sürdürmeye devam edecektir.

Bugün 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününde " ülkemizin her yerinde "Bu gün hepimiz TMMOB`liyiz" diyen emek ve demokrasi güçleri ile birlikte sokaktayız.

TMMOB dayanışma Günü`müzde bizlere destek veren bütün emek demokrasi güçlerine ve üyelerimize teşekkür ediyoruz.

TMMOB Dayanışma Günü`müzde 19 Eylül 1979 örgütleyicisi, Teoman Öztürk`e ve arkadaşlarına selam olsun.

Selam olsun dönemin TMMOB yöneticilerine, kadrolarına, örgütlü üyelerine.
Selam olsun TMMOB`nin bugününü yaratanlarına.
Selam olsun bugün de TMMOB`nin onurlu yürüyüşünü, dik duruşunu sürdürenlere, sürdürmeye niyeti olanlara.

Bitmedi daha sürüyor o kavga
Ve sürecek
Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!
Yaşasın TMMOB. Yaşasın Örgütlülüğümüz.


Nedim KARA
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri

Kocaeli Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

20.09.2012 tarihinden itibaren 2291 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBE
KÖRFEZ MAH. İZZET UZUNER SK. NO:14 İZMİT - KOCAELİ
TEL: (+90) 262 3246933   FAKS: (+90) 262 3226647
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri