ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 KLİMA SEÇİMİ MÜHENDİSE YAPTIRILMALI (HÜRRİYET GAZETESİ ÇUKUROVA EKİ)

    Yayına Giriş Tarihi: 31.07.2012  Güncellenme Zamanı: 31.07.2012 15:59:09  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 31.07.2012 15:59:30

Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Hüseyin Atıcı, vatandaşların klima seçimi, montajı ve Vııilanımına dikkat etmelerim istedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Hüseyin Atıcı, ülkemizde klima kullanımının çok yaygın olduğunu belirterek, vatandaşların klima seçimi, montajı ve kullanımına dikkat etmelerini ve öncelikle klima kapasitesi seçimini mutlaka yetkili bir makine mühendisine yaptırmalarını istedi. Atıcı, gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima cihazının dur-kalklardan dolayı daha fazla elektrik sarfiyatına ve ilk kurulum esnasında daha fazla para ödenmesine neden olacağı uyarısında da bulundu.
Bilinçli kullanılmalı MMO Adana Şubesi Başkam Hüseyin Atıcı, son yıllarda bilim insanlarının üzerinde durduğu küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan aşırı sıcaklarda vatandaşlarımızın başvurduğu en önemli araçların başında klimaların geldiğini söyledi. Atıcı, "Ülkemiz, hemen hemen her bölgesinde klimaya ihtiyaç duyulan bir ülke. Evlerde, işyerlerinde ve arabalarda sürekli klima kullanıyoruz. Fakat bilinçsiz kullanıldığında sağladığı fayda kadar zarar da veriyor.
Toplumumuzun büyük bir kesiminde klima ve klima kullanımıyla ilgili yeterli bir bilinç yok" dedi.
Atıcı klima seçiminde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili uyarılarını şöyle sıraladı: "Klima seçimi, montajı ve kullanımı son derece önemlidir. Öncelikle klima kapasitesi seçimini mutlaka yetkili bir makine mühendisi yapmalıdır.
Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima cihazı dur-kalklardan dolayı daha fazla elektrik sarfiyatına ve ilk kurulum esnasında daha fazla para ödenmesine neden olacaktır. Ayrıca klima alırken öncelikle klimanın verimliliğine bakılmalıdır. Klimanın verimini belirleyen faktör soğutmada COP ısıtmada EER değerleridir. Bu değerler bütün klimaların etiketlerinde mevcuttur. COP ve EER değerleri klimada ne kadar büyükse o klima o kadar verimli çalışıyor demektir.
Alacağınız klimaların mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olmalıdır. Klimaların servis hizmetlerini verecek yetkiliye kolaylıkla ulaşılabilmelidiı. Bir başka deyişle satış, dağıtım, kurulum gibi hizmetleri standartlaştınlmış, bayilik ağları iyi işleyen firmaların klimaları tercih edilmelidir.
Bakımsız klimalar sağlık açısından risk taşıyor Kullanacağımız klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka bir makine mühendisi tarafından hesaplanmalıdır.
Diğer taraftan ısıtma veya soğutma bakımından yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazları sağlık açısından ciddi riskler yaratabilir. Ayrıca taze hava transferi olmayan klima sistemlerinde ortama taze hava girişi olmadığından dolayı ortamın iç hava kalitesi kolaylıkla bozulur.
Bu nedenle, kalp, astım gibi hastalıkları olanların bu ortamlarda uzun süre kalmaları tehlikeli olabilir.
Klimaların ilk çalıştırıldığında 10 dakika kapı ve pencerelerin açık bir şekilde tutulması içerideki havanın tazelenmesi açısından önemlidir. Klima bir konfor aracıdır, doğru kullanıldığında sağlıklı bir yaşam ortamı oluşmasını sağlar. Özellikle iş ve alışveriş merkezi yönetimleri, işletme masrafını düşürmek amacıyla taze hava oranlarını Yetkili Mühendisler tarafından hesaplanan standardın altına düşürmemelidir. Bu durumda, sürekli aynı kirli hava dolaştırılmış olacağından, sağlığı tehdit eden sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
Yılda iki kez bakım yaptırılmalı Klima cihazları iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalan cihazlardır. Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmeler, cihaz performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca, cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarında yılda iki sefer bakım yapılması son derece önemlidir. Bakımı yapılmayan klimalar verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacaktır.
Filtreleri sürekli kontrol edin Ortamın tozluluk derecesine göre filtre temizlik işareti yandığında duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri 15 günde bir, tavan tipi klima cihazlarının filtreleri ise yılda bir kez temizlenmelidir. Bu süreler ortamın tozluluk derecesine göre değişebilir. Split ve multi tip klima cihazlarının ön tarafında yer alan ve havayı temizleyen elektrostatik filtreyi her 3 ayda bir değiştirmelisiniz. Zamanında değiştirilmeyen filtrelerin, sağlığınızı tehdit edebileceğini, özellikle bundan çocukların ve yaşlıların daha çok etkileneceğini unutmayın. Sağlık açısından özellikle; klimanın sıcaklık ayarı 23 derecenin altına getirilmemeli, nem düzeyi yüzde 50 olmalı."

Tüm Yazılı Basında Odamız »

31.07.2012 tarihinden itibaren 2597 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri