ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 İŞ GÜVENLİĞİ YOK (İSKENDERUN SÖZ GAZETESİ)

    Yayına Giriş Tarihi: 23.07.2012  Güncellenme Zamanı: 25.07.2012 12:01:34  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 25.07.2012 12:02:41

 MMO İskenderun Temsilcisi Ayhan Karan, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘nun ertelemelerle geçiştirildiğini belirtti. İş güvenliği nitelikli emek gücünü yükseltme yerine var olanı esnek bir biçimde kullanmayı öngörerek, uzman hizmetini niteliksizleştirme ve kaos yaratıcı bir uygulamaya kapı aralamaktadır" şeklinde konuştu.

"Denetim şart"

Yasanın iş kazaları, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarını önleyici bir yönünün bulunmadığına dikkat çeken Ayhan Karan, "Bakanlık yönetmelik düzenleme, para cezası tahsilatı ve birkaç konu dışında işlev üstlenmemiş; bütün sorumluluk iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve çalışanlara yüklenmiştir. Ayrıca bu yasayla, İş Yasası‘nın birçok hükmü yürürlükten kaldırılmıştır. Bunlar arasında ‘Ağır ve Tehlikeli İşler‘ kavramı ve işyerlerine işletme belgesi alınması zorunluluğu da vardır. Ağır ve tehlikeli iş kavramının ortadan kaldırılması, ayrıca çocukların, gençlerin, kadınların, korumasız olarak çalıştırılması anlamına gelecektir. Bu da, işyerlerinin daha az denetlenmesi anlamına gelir. Daha az denetlemenin sonucu da daha fazla kaza demektir. Yasa, Bakanlığı ve işverenleri sorumluluktan kurtarmakta, iş kazalarının sadece iş güvenliği uzmanları ile önleneceği gibi bir yaklaşım sergilemektedir. Bu doğru değildir. İşverenler önlem almadıkça, işverenlerin önlem alıp almadığı denetlenmedikçe, kazalar önlenemeyecektir dedi.

TMOBB Makine Mühendisleri Odası(MMO) İskenderun Temsilcisi Ayhan Karan, TBMM‘de onaylanarak yürürlüğe giren ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘nun işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun bir içerikle hazırlandığını savundu.
Karan, amacı; "işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek" olan yasanın, aksine İş Yasası‘nın birçok hükmünü yürürlükten kaldırdığını söyledi.
Yasanın bazı maddelerinde yapılan ertelemelerle, küçük işyerlerinin iki yıl daha güvenlik içinde olamayacağını söyleyen Karan, "Yasanın kapsamı, ‘Kamu ve özel sektöre ait bütün işler ve işyerleri1 olarak belirlenmiştir. Ancak bu kapsam, kamu uygulamaları için iki yıl sonraya, küçük işyerleri için bir ve iki yıl sonraya ertelenerek, baştan sınırlanmaktadır. Buna göre kamu kurumları ile 50‘den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayım tarihinden itibaren iki yıl sonra; yine 50‘den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayım tarihinden itibaren bir yıl sonra yürürlüğe girecektir" dedi.
İş güvenlini uzmanları, kiralık işçi konumuna düşecek Yasanın ‘işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları1 ile ilgili maddelerinde işverene uygulanacak yaptırımların belirlenmediğini ifade eden Karan, "Yasaya göre, işvereni şikâyet eden iş sağlığı ve güvenliği uzmanının veya bu hizmeti dışarıdan belirli bir ücretle sağlayan kuruluşun sözleşmesine işverence son vermesi olasılığına karşı işverene uygulanacak yaptırımlar belirlenmemiştir. Bu ve benzeri güvenceler sağlanmaksızın, işvereni Bakanlığa şikâyet yolunun açık tutulması, gerçekte bu yolun daha baştan kapatılması ve önemli bir sorunu savma anlamına gelmektedir. İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri böylece kiralık işçi durumuna düşürülecektir.

Tüm Yazılı Basında Odamız »

23.07.2012 tarihinden itibaren 2551 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri