ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Nisan 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İŞÇİ ÖLÜMLERİ DEVAM EDİYOR, DENETİMSİZLİK SÜRÜYOR, SORUMLULAR HESAP VERMİYOR

    Yayına Giriş Tarihi: 27.04.2012  Güncellenme Zamanı: 18.05.2012 09:39:41  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 27.04.2012 18:02:21

28 Nisan Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği Günü’nden İki Gün Önce Gerçekleşen Bu “Kazayla” "İş Cinayetleri"nin Nedenleri Sorgulanmalı, Acilen Gereken Önlemler Alınmalı, Sorumlulardan Hesap Sorulmalıdır. 2011 Yılında 1563 İşçi Ölmüştür. Bu Vahim Durumun Önüne Geçilmelidir. İktidarı, İşçi Ölümlerini “Kader”, “Vadeleri Dolmuş”, “Ölüm Bu İşin Doğasında” Diye Değerlendirmekten Vazgeçmeye, Çözüm Üretmeye Çağırıyoruz.

Ümraniye‘de Yalız Sınai Tıbbi Gazlar A.Ş‘nin tüp dolum tesisinde dün meydana patlamada işçilerden Muharrem İlhan (27) ile Hayrettin Gılgıç (45) hayatını kaybetti, 5 işçi de yaralandı. Ölen işçilerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bu işyerinde yaşanan patlama ve acı sonucu binaların ruhsatlandırılması, işyerlerinin konumu, çalışma yaşamı, işçi sağlığı ve iş güvenliği ve denetimlerine ilişkin yakıcı sorunları bir kez daha gündeme getirmiştir.

Olay hakkında kesin bilgi bilirkişi raporunda ortaya çıkacaktır. Ancak bazı gözlemlerimizi paylaşmak isteriz: Tüplerin kamyonete bindirilmesi- indirilmesi amacıyla yapılan bölümde patlama olmuştur. Patlayan tüpün oksijen tüpü olduğu ve tüpün dik olarak boydan boya yırtılarak açıldığı ilk anda olay yerinde bulunan uzman üyelerimiz tarafından gözlemlenmiştir.

Patlamaya ilişkin ihtimallerden birisi de işçinin tüpe yağlı el veya yağlı elbise vb. ile dokunmuş olması ihtimalidir. Saf oksijenin yağla temas etmesi bir patlama nedenidir. Bu nedenle oksijen tüplerinde ve kullanıldığı yerlerde "yağlı el ile dokunmayın" şeklinde uyarılar bulunması ve bu kurala uyulması zorunludur. Patlamaya yol açabilecek sızıntı bağlantı vanasından olabilir. Bu vananın olduğu bölümün ise nakliyat sırasında koruyucu kapak ile kapatılmış olması gerekir. Ancak görebildiğimiz kadarıyla arabada taşınan tüplerde koruyucu kapaklar yoktur. Diğer bir ihtimal taşıma sırasında tüpün sarsılma ve çarpma nedeniyle patlaması ki bu ihtimali destekler bir ifade ve kanıt yoktur.

Öncelikle patlamanın meydana geldiği iş yerinin -İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre- ruhsatının olmaması, yerleşim yerlerine olan yakınlığı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği hükümlerine uygunsuzluğu, yönetmeliğe aykırı üretim ile depolama yapılması söz konusudur. İstanbul‘un yanı sıra Türkiye‘de böylesi işyerlerinin yaygınlığının yalnızca gözlemlerle bile saptanabilir tehlikeli bir durum olduğu belirtilmelidir.

Söz konusu iş yerinin, ruhsatsız olarak faaliyet göstermesi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Zabıta Müdürlüğü tarafından 14 Nisan 2009, 29 Eylül 2009 ve 11 Haziran 2010‘da 3 kez mühürlenerek faaliyetten men edildiği buna rağmen çalışmaya devam edildiği İBB tarafından açıklanmıştır. Bu durum, kamusal denetimin yetersiz olduğunu, İlçe Belediyesi tarafından "denetlenerek" faaliyetine onay verilmesi sonucunda faciaya davetiye çıkartıldığını göstermektedir. İşletmenin yerleşim yerlerine mesafesi bu tür işletmeler için gereken mesafenin altındadır. Şu soru yanıtlanmalıdır: 15 gün önce Ümraniye Belediyesinin incelemesinde imarsız bir bölgede bulunan, konutlara olan mesafesi yönetmeliğe aykırı olan bu işyerinde nasıl oluyor da "sıkıntılı bir durum" görülmüyor?

  

Sermayenin maliyetlerini düşürmek için yapılan mevzuat düzenlemeleri can alıyor

Örneğin, İş Yasasının 78. maddesinde işyerlerinin kurulması aşamasında işyeri koşullarının işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerine uygun olmasını teşvik eden uygulama, 2008 yılında 5763 sayılı, "Torba Yasa" ile değiştirilmiş ve 04.12.2009 tarihli "İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik"le ortadan kaldırılmıştır. Böylece 50`den az işçi çalıştıran işyerlerinin İşletme Belgesi alması zorunluluğu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın (ÇSGB) işyerlerine yönelik denetimi ve yol göstericiliği yok edilmiştir.

15.08.2009 tarihli "İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik" ise 50 ve üzerinde işçinin çalıştığı işyerlerinde geçerlidir. Ancak 09.12.2009 tarihli "İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ" ile ana işverenleri, işyerlerini küçük parçalara ayırarak yükümlülüklerinden kurtarmaya yönelik bir düzenleme yapılmıştır.

SGK verilerine göre 2010 yılında 1444 işçi, 2011 yılında ise 1563 işçi hayatını kaybetti. Bu alanda Avrupa birincisi dünyanın da önde gelen ülkelerindeniz. Bu durum mevzuatların ne denli zayıf olduğunu ve uygulanmadığını göstermektedir.

Meslek Odaları Devre Dışı Bırakılarak Çözüm Üretilemez

Diğer yandan Odamız uzmanlık alanlarına birinci dereceden giren basınçlı kaplar gibi birçok konuda yaşanan kazalar, yasal boşlukların ilgili meslek odaları tarafından yapılması gereken mesleki denetimlere engeller oluşturulmasından kaynaklanmaktadır. Yaşanan Patlama İmar-Çalışma-İş Yasaları ve İlgili Mevzuatlar ile İş Sağlığı ve Güvenliği Gerekliliklerine Yönelik Duyarlılıkları Geliştirmelidir.

•          Çalışma ve İş Yasaları ve ilgili mevzuatlarda gerekli değişiklikler yapılmalı ve sıkı bir şekilde uygulanmalıdır.

•          Yapı ve endüstriyel tesislerin bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim kurumu işlevi gören mesleki kuruluşlara yer verilmelidir. TMMOB ve bağlı Odalar uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonlarıyla bu süreçlerde öncelikli muhatap olmalıdır.

•          Özellikle sanayi tesisleri ve imalathane türü işletmeler toplu yaşam ve iskan alanlarının dışına çekilmeli, İmar Yasası ve mevzuatlar buna göre düzenlenmelidir.

•          Çalışan personelin eğitimleri üzerinde titizlikle durulmalı, ekipmanların sağlıklı ve güvenli kullanımı için mevzuatta tanımlı periyodik kontrollerinin yapılması mutlaka sağlanmalıdır.

Tüm bu önerilerimizin gerçekleşebilmesi için ilgili bakanlıkları ve yerel yönetimleri acil tedbir almak üzere mevzuat düzenlemesi yapılması konusunda göreve çağırıyor ve çözümün "kamusal denetim" olduğunu hatırlatıyoruz.

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

27.04.2012 tarihinden itibaren 2912 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri