ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

04 Mayıs 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 DENETİMSİZ LPG`Lİ ARAÇLAR HALKIN CAN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR!!!

    Yayına Giriş Tarihi: 23.02.2012  Güncellenme Zamanı: 23.02.2012 15:03:46  Yayınlayan Birim: MERSİN ŞUBE  
 

BASINA VE KAMUOYUNA...

DENETİMSİZ LPG‘Lİ ARAÇLAR

HALKIN CAN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR!!!

Bakanlığın Yeni Genelgesi LPG Araçlarda Denetimsizlik Yaratacaktır:

Ulaştırma Bakanlığı‘nın yayınladığı genelge ile LPG‘li araçlara yönelik periyodik Gaz Sızdırmazlık raporunun yılbaşından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkarılması ve araç muayene istasyonlarında hafif kusur olarak nitelendirilmesi, büyük bir tehlikeye ve karmaşaya neden olacağı gibi, bu genelge ile birlikte ‘merdiven altı‘ imalatın yolu açılacak, birçok araç patlamaya hazır bomba gibi karayolunda dolaşacaktır.  Bu yeni uygulama ile 2005 yılından önceki denetimsiz ortama geri dönülmüş, özellikle son yedi yıldır gerçekleştirilen sistemli, disiplinli denetim sayesinde oluşan yaygın güvenilirlik ortadan kalkmaya, halkın can ve mal güvenliği ciddi bir şekilde tehdit edilmeye başlanmıştır.

Bu uygulama, alternatif LPG/ CNG yakıtı kullanan araçların imalatı, tadilatı ve montajı (LPG‘ye dönüşümü) ve periyodik kontrollerinin uluslararası-ulusal standartlara uygun olarak yapılmasını sağlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın 28 Kasım 2008 tarihinde yayımladığı "Araçların İmal Tadil ve Montajı (AİTM) Hakkında Yönetmelik" hükümlerine de açık bir aykırılık oluşturmaktadır. Yönetmelikte araçların yakıt sisteminin hangi standartlara göre LPG/ CNG‘li kullanıma dönüştürülebileceği, bu işlemlerin kimler tarafından yapılabileceği, dönüşümlerin ve kullanılacak ekipmanın denetimi, gaz sızdırmazlık testlerinin kimler tarafından yapılacağı gibi hükümler açıkça belirlenmiştir. Kısaca yönetmelik; bu araçların sistem montajında ve araç muayene istasyonlarında "Gaz Sızdırmazlık Raporu"nun aranmasını zorunlu hale getirmiş ve bu raporu verecek kurum ve kuruluşları da Makina Mühendisleri Odası, TSE ve otomotiv ana bilim dalı olan üniversiteler ile il merkezi belediye hudutları dışındaki yerlerde araç muayene istasyonları olarak belirlemiştir. Ancak Ulaştırma Bakanlığı‘nın söz konusu genelgesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın Yönetmelikle düzenlediği mevzuatla örtüşmemektedir.

2005 yılından 2012 yılına kadar şubemizce yapılan kontrollerde sızdırmazlık raporu almak için gelen araçların kontrolünde tadilata gönderilen oran yani uygunsuzluk oranı %50‘ lilerden % 10 seviyelerine düşürülmüşken çıkarılan genelge ile 2005 yılı öncesi denetimsiz ortama dönülmesi kaçınılmaz bir gerçek olacaktır.

Odamızca teknik ve etik kurallara göre kamu yararı gözetilerek yapılan bu denetimlerin, yayınlanan bir genelge ile hafif kusura dönüştürülmesinin nedenini anlayamıyoruz. Bu durum ileride halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak ortamlara zemin hazırlamaktadır.

Araçların LPG‘ye dönüşümü ve ilgili piyasanın denetiminde ulaşılan düzey ve disiplin bozulmak üzeredir. Hatırlanacağı üzere 2004 yılı sonunda bir basın mensubunun sekreterinin acı ölümüne yol açan ve ardından artan LPG‘li araç patlama ve yangınları ciddi kayıplara yol açmış; LPG‘li araçlar kamuoyunda önemli bir sorun haline gelmişti. Bu yeni düzenleme ile bu tür üzücü olayların yeniden yaşanılması kaçınılmaz bir hal almıştır.

Mersin Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil biriminden derlediğimiz bilgiye göre 2010 yıl sonu itibariyle il genelinde 412 bin 704 tescilli araç sayısı olan Mersin, 2011 yılı sonunda 445 bin 836 tescilli araç sayısına ulaştı. Mersin‘de ruhsata işlenmiş LPG‘li araç sayısının bu rakamın yüzde 40‘ını aştığı bilinmekle birlikte, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi gerekmektedir.

2000-2005 yılları arası dönemin birikmiş sorunları, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nın Odamıza yaptığı yetki devri sonucu Bakanlık, Odamız, TSE ve sorumlu sektör işbirliğiyle çözümlenmiş; kayıt dışı uygulamalar en aza indirilmiştir. Bu nedenle son yedi yılda yakıt türü bilinmeyen araç sayısı 3,5 kat azalmış, LPG yakıtlı araç sayısı 3,5 kat artmış; bu duruma bağlı olarak LPG yakıtı tüketiminde de artış gerçekleşmiştir.

Sızdırmazlık raporu vermeye yetkili kuruluşlar arasında, yurt çapında en yaygın (75 il ve 24 ilçede sabit, 154`ü gezici olmak üzere ülke genelinde toplam 253 noktada) örgütlülüğe sahip olmamız itibarıyla araç denetimlerinin çoğunluğunun Odamız tarafından yapıldığı bilinmektedir. Odamızın uzman teknik personeli, sızdırmazlık testleri sırasında araçlarda 15 ana başlık altında 85 noktada kontrol yapmakta ve duruma göre tamamı majör uygunluk ya da uygunsuzluk olarak değerlendirilmektedir.

Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG`li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan Periyodik Kontrollere esas LPG/CNG Sızdırmazlık Raporu zorunluluğunun bir genelge ile kaldırılmasının; kamu can ve mal güvenliği açısından 2000-2005 yılları arasına benzer, hatta daha vahim sonuçlar doğuracağı ve bazı kişi ve kurumları zan altında bırakacağı bilinmelidir.

Odamızın görev ve yetki alanına giren hususlarla ilgili olarak, araçlarını LPG‘li kullanıma dönüştürmüş araç sahiplerinin, can ve mal güvenlikleri için yasal gerekliliklere dikkat etmesi gerekmektedir. Dönüşüm yapan firmanın Makina Mühendisleri Odasından tescilli olup olmadığı, firmada Makina Mühendisleri Odası yetki belgeli bir mühendisin istihdam edilip edilmediği, dönüşümde kullanılan malzemelerin ilgili standartlara uygun olup olmadığı yurttaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususların başında gelmektedir. Yurttaşlarımızın yetkili firmalarda dönüşüm yaptırdıktan sonra Makina Mühendisleri Odası‘nın düzenleyeceği Montaj Tespit Raporu onayını almaları ve özel araçların iki yılda bir, ticari araçların ise yılda bir kez gaz sızdırmazlık testlerini yine Odamıza yaptırmaları gerekmektedir.

Son olarak; çevreci ve ekonomik bir yakıt olan LPG kullanımı teşvik edilmeli, bundan sonra yaşanacak denetimsizliğin, olumsuz gelişmelerin ve olası gerçekleşebilecek istenmeyen ölümlü kazaların önüne geçebilmek için Bakanlığın gerekli şartları yeniden sağlayacağını umuyoruz. Bu husus kamuoyu ve yurttaşlarımıza önemle duyurulur. 22.02.2012

Makina Mühendisleri Odası            

Mersin Şube Yönetim Kurulu Adına Başkan

Alper TURNA

Mersin Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

23.02.2012 tarihinden itibaren 1995 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBE
LİMONLUK MH. 2417 SK. NO:5 YENİŞEHİR - MERSİN
TEL: (+90) 324 3273800 Dahili: 01   FAKS: (+90) 324 3269553
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri