ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Nisan 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 BAYRAMDA TRAFİK KAZALARINA DİKKAT!

    Yayına Giriş Tarihi: 03.11.2011  Güncellenme Zamanı: 13.02.2012 14:15:55  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Ülkemizde her yıl karayollarında meydana gelen trafik kazaları nedeniyle yaklaşık 10.000 kişi hayatını kaybetmekte ve 200.000 kişi yaralanmaktadır*. Bu kazaların en önemli nedeni ise insan hatası olarak tespit edilmektedir. Bu durumu tersine çevirebilir, engelleyebiliriz.

BASINA VE KAMUOYUNA

  Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İlter ÇELİK:

  Bu Bayram Yollarımız Kan Gölüne Dönmesin.

  Trafik kazalarına karşı önlemlerimizi alalım.

  Ülkemizde her yıl karayollarında meydana gelen trafik kazaları nedeniyle yaklaşık 10.000 kişi hayatını kaybetmekte ve 200.000 kişi yaralanmaktadır*. Bu kazaların en önemli nedeni ise insan hatası olarak tespit edilmektedir. Bu durumu tersine çevirebilir, engelleyebiliriz.

Bayram tatili ile birlikte trafik kazaları açısından riskli günlere giriyoruz. TÜİK istatistiklerine göre trafik kazalarının % 95‘i sürücüden kaynaklı, % 2‘si yayaya bağlı nedenlerden,  % 0,13‘ü ise yol kusurlarından kaynaklanmaktadır. Son 6 yıldaki Kurban Bayramı tatillerinde de 649 kişi hayatını kaybederken, 17 bin 961 kişi ise yaralanmıştır.

"Kazalarda, ağır tonajlı araçların neden olduğu ölümlü trafik kazası oranı yüzde 42.5, otobüslerin neden olduğu ölümlü trafik kazası oranı ise yüzde 12.6 olmaktadır. Trafik kazalarının yüzde 65‘i insana bağlı nedenlerden, yüzde 30‘u araçta meydana gelen arızalardan, yüzde 5‘i ise yol kusurlarından kaynaklanmaktadır. Yol kusurlarının düşük bir oranda kalmasının nedeninin, raporların gereği gibi tutulmaması olduğunu da burada belirtmek gerekir.

İnsana bağlı trafik kazalarının sebepleri arasında başta gelen hususlar aşırı hız, hatalı sollama, direksiyon başında uyuma ve emniyet kemeri takılmamasıdır.

Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24‘ü hiç zarar görmeden kazayı atlatmakta, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6‘ya kadar düşmektedir. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre % 40 daha az olmaktadır.

TRAFİK KAZALARINI EN AZA İNDİRMEK İÇİN:

Araç Bakım ve Periyodik Muayeneleri zamanında yapılmalıdır

Kazaların % 30‘unun neden olduğu araç arızalarının önlenmesi için en önemli önlem araç bakımlarının ve periyodik muayenelerinin zamanında yapılmasıdır.

Araçlarında LPG yakıtı kullanan sürücülerin, iki yılda bir Makina Mühendisleri Odası LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Araç Kontrol İstasyonlarında araçlarını kontrol ettirmeleri gerekir. LPG‘li araç sürücüleri, araçlarından gaz kokusu gelmesi durumunda bu kontrolü iki yıl dolmadan da ücretsiz olarak istasyonlarımızda yaptırabilirler.

Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, anti friz vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır.

Araçlarımızdaki ekipmanlar eksiksiz olmalıdır

Araçlarınızdaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi önem arz eden ekipmanların yola çıkmadan önce tam ve eksiksiz olduğu kontrol edilmelidir.

Buzlanma ve kar yağışı gibi nedenlerle oluşabilecek kazaları önlemek için sürücüler araçlarında mutlaka zincir bulundurmalıdırlar.

Yollarımızdaki tadilat çalışmalarına dikkat edilmeli

Yeni yol yapımı ve yol tadilatlarındaki ikazların yeterli olmaması nedeniyle üzücü kazaların meydana geldiği bir gerçektir. Bu kısımlardaki uyarıcı ve ikaz levhalarının eksiksiz bir şekilde konulması ve dış etkenlerden (rüzgar, kar, yağmur, insan müdahalesi vb.) etkilenmeyecek şekilde sabitlenmesi gerekmektedir.

Yol bakım ekipleri bayramda farklı bölgelerde olabilecek kar, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarına karşı hazır beklemeli ve ilgili karayolu ekipleri tuzlama gibi çalışmalarla erken müdahale etmelidir. Olabilecek üzücü kazaların sonuçlarını en aza indirgemek için ilk yardım ekipleri trafiğin yoğun olacağı bayramın ilk ve son günlerinde hazır beklemelidirler.

İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde şehir dışına çıkacak sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir. Yayalarımızın da yollardaki seyahatleri sırasında trafiğe ve trafik kurallarına azami dikkat etmesi çok önemlidir, özellikle yoldan karşıya geçişlerde ve karanlık yollarda bu dikkat daha da önemlidir.

İlgili makamlarca gerekli önlemlerin alınacağı ümidi ile bütün yurttaşlarımızın bayramını kutlar kazasız, güvenli yolculuklar dileriz.                     

İlter ÇELİK

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı

 

* Veriler Dünya Sağlık Örgütü raporundandır.

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

03.11.2011 tarihinden itibaren 2405 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri