ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

05 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 HİDROLİK PNÖMATİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU PANELDE TARTIŞILDI

    Yayına Giriş Tarihi: 14.10.2011  Güncellenme Zamanı: 26.12.2011 17:46:43  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

6. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi’ne katılan firma temsilcileri, “Ülkemizde Hidrolik Pnömatik Sektörünün Bugünü ve Yarını” konulu panelde buluştu.

Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Ertan Soydan yöneticiliğindeki panele Mehmet Kurtöz (Akder/Kurtman), Tayfun Günal (Bosch Rexroth), Hüseyin Taşkın (Hema), Serpil Uzun (Parker), Haydar Atılgan (Kastaş) ve Hakkı Akçalar (Vema) konuşmacı olarak katıldı.

Panelin ilk konuşmacısı olan Mehmet Kurtöz, sektörün sorunlarının sanayinin genel sorunlarından bağımsız düşünülemeyeceğini belirtti. Sektörde ithalatçı firmaların yanı sıra üretici ve ihracatçı firma sayılarının da arttığının gözlemlendiğini ifade eden Kurtöz, "Son yıllarda gelişme göstermekle birlikte, sektörün bugünkü durumunun çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Bunun nedeni ülkemizin bir sanayi politikasının olmamasıdır. Türkiye, hangi konuşlarda gelişeceğini bilmemektedir" diye konuştu. "İthal ürün hayranlığı"nın sektördeki önemli sorunlardan olduğuna dikkat çeken Kurtöz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 "Tüm sektörlerdeki kamu ihalelerinde yerli ürün kullanımı teşvik edilmeli, ihracat yapan yerli firmalar desteklenmeli, üretim ve istihdam üzerindeki yükler azaltılmalıdır. Sektördeki firmalar işbirliği yaparak ortak AR-GE laboratuarları açmalı.

AKDER olarak başladığımız noktanın çok daha ilerisinde olmamıza rağmen sektörü tamamen kapsayıp kapsamadığımız tartışılabilir. Sektörün yüzde 70-75`ini kapsayan derneğimiz, bunu daha ileriye taşımalıdır."

Bosch Rexroth`u temsilen konuşan Tayfun Günal da sektörde dışarıyla rekabet koşullarının oluşturulması gerektiğini dile getirerek, bu koşullardan öncelikli olanlarının uygun maliyet ve satış sonrası hizmet olduğunu söyledi. Hema temsilcisi Hüseyin Taşkın ise firmalarının geçmişten bugüne kat ettiği mesafeyi anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Parker temsilcisi Serpil Uzun, global organizasyonlarda üretim merkezlerinin birden fazla olduğunu vurgularken, "Global kontratlar, tüm sanayicilerimiz için önemli bir referans kaynağı oluşturmaktadır. Global firmalarda AR-GE faaliyetlerine ayrılan bütçe, lokal firmalarla karşılaştırılamayacak kadar yüksektir" şeklinde konuştu.

Son 12 yılda Türkiye`de makina imalat sanayisinin büyük bir hızla büyüdüğünü söyleyen Kastaş temsilcisi Haydar Atılgan, büyük yatırımlarda ana ve yan sanayinin işbirliği yapmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Atılgan, hidrolik pnömatik sektörünün en büyük amaçlarından birinin üniversitelerden birinde ‘akışkan mekaniği bölümü kurulması` olması gerektiğini ifade ederken, 2015 yılından itibaren sektörde büyüme beklenmediğini sözlerine ekledi.

Panelin son konuşmacısı olan Vema firmasından Hakkı Akçalar da firma olarak amaçlarından birinin yerli malı fobisini kırmak olduğunun altını çizdi. Akçalar, yerli ürünlerin kullanımı konusunda en cesaret kırıcı etkenin kalitesiz ve taklit ürün üretimi olduğuna dikkat çekerken, "Hiçbir etik kaygısı olmayan pervasız kuruluşların mevcudiyeti, yerli sektörün gelişmesinin önündeki en önemli engellerdendir" ifadelerini kullandı. Panel, konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi.

İzmir Şube Kaynaklı »

14.10.2011 tarihinden itibaren 3092 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri