ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

27 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 HAVUZ BAKIMLARI ÖNEMSENMELİ

    Yayına Giriş Tarihi: 24.05.2011  Güncellenme Zamanı: 12.12.2011 10:12:02  Yayınlayan Birim: ANTALYA ŞUBE  
 

Şube Başkanı Hüseyin Barut, yaz aylarının başlamasıyla sık sık kullanılacak havuzların bakımlarına dikkati çeken bir basın açıklaması hazırladı.

Yaz mevsiminin geldiği şu günlerde halkımız serinlemek için denizin yanında havuzları da tercih etmektedir. Turistik tesislerle birlikte birçok sitede de artık yüzme havuzu mevcut ve havuzların kullanımı her geçen gün daha da artış göstermektedir. Ancak kullanılan havuzlar insan sağlığı açısından yeterince temizlenmediğinde ve gereken bakım yapılmadığında ciddi riskler taşımaktadır. Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak yaşanacak olumsuzluklara karşın havuz kullanımı ile ilgili kamuoyunu sizler aracılığıyla doğru şekilde bilgilendirmek istiyoruz.

Yüzme havuzlarının yapım aşamasından kullanımına kadar dikkat edilmesi gereken çok sayıda ayrıntı vardır. Havuzların yapımından denetlenmesine kadar her süreçte ilgili kurumlara ( İl Sağlık Müdürlüğü ve yerel yönetimler) büyük sorumluluklar düşmektedir. Havuzlarda yaşanan sağlık sorunları da yaz mevsiminin başlaması ile kendini göstermektedir. Havuzların standartlara uygun yapılmaması ve işletilmemesinin yanında; sektörün en büyük sorunlarından biri de havuz kimyasallarında denetimin yapılmamasıdır. Kimyasallar uluslararası standartlara uygun olmalı bu alanda ülkemizde ciddi bir boşluk vardır. Yüzme havuzlarının sağlık koşullarına uygun ve can güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde yapılması adına Oda olarak meslektaşlarımıza havuz tesisatı uygulama esasları konusunda eğitimler veriyoruz. Ayrıca  turistik tesislerde görev yapan personellere de havuz operatörü kursları ile havuz bakımı ve kullanımı ile ilgili sertifika veriyoruz.

Eğitimlerimizde;

- havuz suyunun hazırlanması - bakımı ve işletilmesi,

- genel hijyen su ile bulaşabilecek hastalıklar,

- havuz suyunda kullanılan kimyasalların insan ve çevre sağlığı üzerine etkileri ve ilk yardım konuları.

Ayrıca sizlere yüzme havuzlarında olması gereken bazı standartları belirtmek istiyorum: 

Yüzme havuzlarındaki su içme suyu niteliğinde olmalıdır. Salgın hastalıklara sebep olmaması, yani mikroplardan arındırılmış olması gerekmektedir. Yüzme havuzlarında havuz suları gerek yüzen insanlardan, gerekse çevre nedeniyle kirlenmektedir.

Havuza giren her kişi havuz suyunu fiziksel ve kimyasal artıklar bırakarak hızlı bir şekilde kirletir. Yağ, ter, salya, idrar, kozmetik ürünler,  saç, kepek,  toz, çim, kum-toprak, çam iğneleri vb. nedeniyle havuz sürekli kirlenmektedir. Bu kirlilik kimyasal ve mekanik yöntemlerle yok edilmekte veya insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye düşürülmektedir.

Temiz ve kaliteli su temini sürekliliği için otomatik dozlama sisteminin ve elektronik kontrol kumanda ünitesinin havuzlarda bulundurulması zorunlu hale gelmiştir. Bu noktada havuz görevlisine büyük görevler düşmektedir. Çünkü herhangi bir ihmal ya da hata yapmaları, havuzda yüzen çok sayıda insanın sağlığını tehdit edici sonuçlar yaratabilir.

Havuzun taban ve yan duvarları kaliteli malzeme ile kaplanmalı ve kolay temizlenen, kaygan bir satha sahip olmalıdır.  Dolgu malzemesi havuzlar için üretilen malzemeden kullanılmalı mikrop barındırmamalıdır.

Havuzun betonarmesi yapılırken, inşaat demirleri duvarların dört köşesinden elektrik kaçağına karşı topraklanmalıdır. Çünkü havuz yakınına düşebilecek bir yıldırım veya civarındaki büyük bir elektrik kaçağı suda yüzenleri etkileyebilir. Tüm elektrikli aletler, pompalar, su altı lambaları, trafolar topraklanmalıdır.

Havuzun içerisinde dışa dönük keskin köşeler bulunmamalıdır. Çarpma halinde tehlike yaratabilecek nesnelere yer verilmemelidir. Havuzun yakınında duş yeri ve mantar önleyici ayak yıkama havuzu yapılmalıdır. Havuzlarda gece emniyeti için en az bir lamba yakılı vaziyette tutulmalıdır.

Yüzme havuzlarının işletme sorumluları, yüzenlerin kullanımına sundukları suyun "güvenli ve hijyenik" olmasını sağlamakla yükümlüdürler.

Sağlıklı havuz lüks değil, bir gerekliliktir.

Havuzun insan sağlığı açısından uygun olabilmesi için bilinçli ve eğitimli kişilerce işletilmesi gerekmektedir. Özellikle site havuzlarında havuz görevlisi olarak kapıcılar kullanılmaktadır. Havuz kullanma eğitimine sahip olmayan bu kimselerin temizliğini yaptığı havuzlarda çok ciddi hatalar yapılmaktadır. Havuzlarda mutlaka teknik elemanlar çalıştırılmalıdır.

Bu anlamda yetkilileri turizm sezonunun açıldığı şu günlerde insan sağlığını tehdit edici uygulamalar adına denetimleri sıkılaştırmaya davet ediyoruz. 

Antalya Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

24.05.2011 tarihinden itibaren 2580 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBE
ŞİRİNYALI MAHALLESİ SİNANOĞLU CADDESİ NO: 74 ANTALYA - ANTALYA
TEL: (+90) 242 3171184   FAKS: (+90) 242 3162002
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri