ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

05 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 HİDROLİK VE PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ YAPILDI

    Yayına Giriş Tarihi: 01.09.2008  Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 15:22:12  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 15:23:10

Makina Mühendisleri Odası adına İzmir ve İstanbul Şubeleri tarafından 4. kez İzmir'de düzenlenen Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi, Uluslararası İzmir Fuar Merkezi'nde yapıldı.

Makina Mühendisleri Odası adına İzmir ve İstanbul Şubeleri tarafından 4. kez İzmir‘de düzenlenen Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi, Uluslararası İzmir Fuar Merkezi‘nde yapıldı. Kongre kapsamında teknoloji pulları, fotoğraf ve karikatür sergileri yer alıyor. İZFAŞ tarafından düzenlenen sergiye ise 147 firma iştirak etti.

Oda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Melih ŞAHİN‘in açış konuşması ve kongre programı yazının devamındadır. Kongre ve Fuar açılışına MMO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Melih ŞAHİN, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali COŞKUN, İzmir Vali Yardımcısı Fethi ÖZDEMİR, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Ali KARAMAN, İYTE Rektörü Prof. Dr. Semra ÜLKÜ, MMO İzmir Şube Başkanı Doğan ALBAYRAK, Avrupa Akışkan Gücü Dermekleri Birliği (CETOP) Başkanı Amadio BOLZANİ, İngiltere Ulusal Akışkan Gücü Merkezi (NFPC) Direktörü John SAVAGE, Almanya Makine İmalatçıları Birliği Uzmanı Jörn DÜRER, Akışkan Gücü Derneği (AKDER) Başkanı Steven YOUNG, Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet CERANOĞLU ve MMO İstanbul Şube Başkanı Tevfik PEKER katıldılar.


TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkan Vekili Melih ŞAHİN‘in
"IV. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi"ni Açış Konuşması

 

Oda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Melih ŞAHİN, IV. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi‘nin açılışında yaptığı konuşmada, Odamız bütün meslek ve uzmanlık alanlarında olduğu gibi hidrolik pnömatik sektörüne yönelik olarak da geliştirici ve iyileştirici çalışmalar yapmayı temel görevleri arasında saydığını belirttikten sonra konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu etkinliklerin önde geleni, Odamız adına İzmir ve İstanbul Şubelerimizin işbirliğinde düzenlenen Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongreleridir. Bu kongreler, sektörün en kapsamlı buluşması olarak gerçekleşmekte ve sektörün geliştirici bir dizi etkinlik örgütlemesine de yol açmaktadır. 1999 yılından bu yana 6 yıldır düzenlediğimiz Hidrolik Pnömatik Kongreleri, sektörün kendini tanımlaması, sektörel faaliyetlerin bilimsel-teknik terminolojik bir çerçevede gelişmesi ve sektör içi işbirliği geliştirilmesi açılarından çok yararlı olmuş ve sektörel kuruluşlar tarafından da takdir edilmiştir.
Sevgili katılımcılar,
Birçok sektör ve sanayi dalı arasındaki geçişkenlikler, hidrolik pnömatik uygulamalarında da geçerlidir. Şöyle ki; demir-çelik, makina imalat, iş ve inşaat makinaları, otomotiv, savunma, gıda, ambalaj, gemi inşa, sağlık, barajlar, otomasyon ve robot teknolojileri gibi sanayiler, sektörler ve teknolojik alanlar, hidrolik-pnömatik girdilerini yaygın olarak kullanmaktadır.
Odamız hidrolik pnömatik sistemlerle bağlantılı alanlarla ilgili kongre, kurultay, sempozyum etkinlikleri de düzenlemektedir. İş Makinaları Sempozyumu, Bakım Teknolojileri Kongresi, İletim Teknolojileri Kongresi bunların başında gelmektedir. Ayrıca Otomotiv ve Yan Sanayii Sempozyumu, Demir Çelik Kongresi, Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı, Makina Tasarımı ve İmalat Teknolojileri Kongresi, Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makinaları Kongresi ve Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, hidrolik pnömatik sistemlerin uygulandığı alanlara yönelik etkinliklerimiz arasındadır.
Bu etkinliklerin bütününde, gerek ilgili sektörün ana gündem, sorun ve uygulamaları gerekse bağlantılı alanlarla ilgili bilimsel-teknik hususlar, akademisyenler, mühendisler, uzmanlar ve sektörel kuruluşlarca detaylı olarak irdelenmektedir. Kısacası Odamız, bir sektörden sanayinin diğer dalları ve bütününe, bütünden alt sektör ve dallara geçişleri en ince teknik detaylara kadar irdelemekte, bunları yayınlarına yansıtmakta, etkinlik sonuçlarını kamuoyuna sunarak paylaşmaktadır.
Kongre, Sempozyum etkinliklerinin bildiri kitaplarını yayınlamakla yetinmeyerek, periyodik dergilerimizdeki bilimsel makalelerde ilgili konular işlenmekte ve ayrıca teknik kitap basımı da gerçekleştirilmektedir. Doğrudan hidrolik pnömatik ile ilgili kitaplarımız arasında; "Pnömatik İletim Temel Bilgileri", "Hidrolik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri", "Pnömatik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri", "Hidrolik Pnömatik Türkçe-Almanca-İngilizce Sözlük"ü sayabilirim. Ayrıca asansörler, tesisat, otomotik kontrol ve diğer uzmanlık alanlarımızla ilgili olup hidrolik pnömatik ile bağlantılı çok sayıda kitap basımı da gerçekleştirilmiştir."
Melih ŞAHİN, küreselleşme süreçlerinin gelişmekte olan ülkelerin ulusal ekonomileri ve mühendislik hizmetleri üzerindeki olumsuz etkilerine değindikten sonra, hidrolik pnömatik sektörüne ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
"Ülkemizdeki hidrolik pnömatik sektör boyutu gelişmiş ülkelerin çok altındadır. Ancak bu durum, gelişmişlik-gelişmemişlik veya gelişmişlik-orta gelişmişlik terazisine vurularak doğal bir durum olarak karşılanmamalıdır. Zira Türkiye‘nin potansiyelleri ve olanakları yeterince değerlendirilmemektedir. Bu kapsamda sektörün temel sorunları arasında yerli üretim konusu başlı başına bir yer tutmaktadır. Türkiye‘de yerli üretimin artması, daha önce saydığımız sektörlerin üretim kapasitelerini artırmaları, kapasitelerini tam kullanmaları, ithalata yüklenme ve dışa bağımlılıktan kurtulmak ile mümkündür. Özellikle söz konusu ürün ve uygulamaların en yoğun kullanıldığı makina imalat sanayiinin teşvik edilmesi, yerli üretimin artması için bir zemin oluşturacaktır.
Türkiye‘nin hidrolik pnömatik sektörünün teknoloji kullanımı ve projelendirme açısından iyi bir yerde olduğu söylenebilir. Ancak üretim açısından aynı durum söz konusu değildir. Yerli üretimde bu alanda ilk üretimleri gerçekleştiren firmalar ile ciddi bir yol alınmış gibi görünse de genel bir üretim kapasitesi ve üretim/yatırım politikasından söz etmek henüz mümkün değildir. Sektörün gelişimi esasen yatırımlarla sağlıklı temellere kavuşacaktır. Fakat otomotiv sektöründeki bir kaç yatırım ve ağır sanayideki kamu yatırımları dışında ciddi bir yatırım olmaması, sektörün ve tüm bileşenlerinin gelişiminin önündeki ana engeli oluşturmaktadır.
Hidrolik pnömatik sektörünün içinde bulunduğu sorunların arasında yetişmiş eleman eksikliği de bulunmaktadır. Hidrolik pnömatik teknolojisi o denli hızlı gelişmektedir ki, öncelikle eğitim kadrolarının sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından izleyebilmeleri gerekmektedir. Makina Mühendisleri Odası ve sektörel kuruluşların yapacağı çalışmalara üniversiteler ve sektörün vereceği destekle, hidrolik pnömatik sektörünün bu konudaki eksiklerinin üzerine gidilebilecektir."

OYK Başkan Vekili, "Geçmiş kongrelerimizde olduğu gibi IV. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresinde de sektörel gelişmeleri irdelemek yanında ülke ve sektör aleyhine olumsuz faktörleri aydınlatmak ve çözümlerine katkıda bulunmaya çalışacağız. Paylaşıldığına inandığımız bu amaçla bu platformu yarattık" dedikten sonra Kongreye emeği geçenlere teşekkür etti ve kongrenin başarılı geçmesi dileğiyle konuşmasını tamamladı.

 

IV. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ PROGRAMI

 

1 Aralık 2005 Perşembe
AÇILIŞ OTURUMU
FUAR AÇILIŞI
OTURUM 1A Steven YOUNG
"CETOP ve Akışkan Gücünün Geleceği"
Amadio BOLZANI
"AB Yeni Yaklaşım Diretifleri Kapsamında Avrupa‘da Hidrolik Pnömatik Alanında Yürütülen Çalışmalar"
Jörn DÜRER

OTURUM 2A Ahmet CERANOĞLU
"CETOP ve Akışkan Gücü Eğitimi"
Amadio BOLZANI
"İngiltere Ulusal Akışkan Gücü Merkezi ve Akışkan Gücü Eğitimi"
John SAVAGE
"AKDER ve Akışkan Gücü Eğitimi"
Steven YOUNG

2 Aralık 2005 Cuma
OTURUM 3A Salih EMANET
"Hidrolik tahrikli Hurda Balya Preslerinde Yeni "Modül Blok" Uygulamaları"
Savaş BİBER
"Pompa Kontrol Sistemlerinin Pres Teknolojisine Sağladığı Avantajlar"
Güner ÇELİKAYAR

OTURUM 1B Mehmet ATILGAN
"Pnömatik Taşıma Sistemleri ve Optimum Taşıma Hızının Belirlenmesinde Kullanılan Eşitlikler"
Fatih YILMAZ
"Pnömatik Taşımada Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yollarının Araştırılması"
H. Sevil ERGÜR - Yılmaz YÖRÜ - İrfan ÜREYEN

OTURUM 4A Suat DEMİRER
"Değişken Deplasmanlı Pistonlu Pompalarda Basınç Duyarlı Regülatörlerin Kullanımı"
Vedat GÜL
"Hidrolik Dişli Pompalarda Gürültü Seviyesinin Düşürülmesi: Helis Dişli Uygulamaları"
Abdullah PARLAR - Roy King UNDERWOOD

OTURUM 2B Durmuş KARA
"Pnömatik Silindirlerde Yastıklama Dinamiğinin İncelenmesi"
Necip ÇAYAN
"Pnömatik Moduler Sistem Çözümleri"
Bülent ÖZDEK

OTURUM 5A Ahmet ENİŞ
"Hidrolik Bir Servovalf-Silindir Sisteminin Gerçek Zamanlı Denetimi"
Ömer KÖKTÜRK - İbrahim SARI - Tuna BALKAN
"Hidrolik Güç Kaynaklarının Teknik ve Ekonomik Yönlerden Karşılaştırılması"
Tayfun TAN - Yücel ERCAN

OTURUM 3B Altan BAGATUR
"Pnömatik Devre Tasarımı ve Analiz Programı Geliştirilmesi"
Serkan GÜLER - Sedat BAYSEÇ - Zafer Savaş DOĞANTAN
"Pnömatik Kontrol Devrelerinin Bilgisayar Destekli Tasarımı"
M. Sinan GÜZELBEY - Sedat BAYSEÇ

PANEL Panel Yöneticisi: Üzeyir ULUDAĞ
AB Müzakere Sürecinde Hidrolik Pnömatik Sektörü

3 Aralık 2005 Cumartesi
OTURUM 6A Halil YILMAZ
"Asansörlerde Hidrolik Tamponlar"
Fatih C. BABALIK
"Ek Alana Sahip Silindir"
Mehmet POLAT

OTURUM 4B Erol UYAR
"Pnömatik Sistemlerde Enerji Tasarrufu"
Enver ÇATAK
"Endüstriyel Bir Tesisdeki Basınçlı Hava Üretimi ve Dağıtım Sistemlerinde Enerji Tasarrufu Analizi"
Yavuz ÜSER - Mehmet Ali YALÇIN - Şükrü ÖZEN - Bülent CERİT

OTURUM 7A Osman SERTER
"Erdemir Bakım Yönetim Sistemi (EBYS) Yardımı ile 2. Sıcak Haddehane Hidrolik Sistemlerinin Periyodik Bakımı"
Özkan DOĞAN - Serkan KESKİ - Kazım AYDIN -Yusuf ÖNAL- Bülent ERDAL -Ali KESKİN
"Erdemir‘de Hidrolik ve Pnömatik Eğitimleri"
Ahmet SARAÇ

OTURUM 5B Doğan HACIAHMET
"2/2 Proses Valfleri Seçim Kriterleri"
Hakan ÇEVİKELLİ
"Elektropnömatik Sistemler için Tasarlanan Hızlı Anahtarlama Valfi Konum Denetiminin Araştırılması"
Elif Erzan TOPÇU - İbrahim YÜKSEL

OTURUM 8A Arslan B. SANIR
"AB Yeni Yaklaşım Direktifleri (98/37/EC Makina Emniyeti ve 97/23/EC Basınçlı Ekipmanlar) ve Hidrolik Pnömatik Ekipmanlar"
Jörn DÜRER

"AB Yeni Yaklaşım Direktifleri (98/37/EC Makina Emniyeti ve 97/23/EC Basınçlı Ekipmanlar) ve Hidrolik Pnömatik Ekipmanlar"
Jörn DÜRER

4 Aralık 2005 Pazar
OTURUM 9A Şemsettin IŞIL
"Zemin Etüt Sondaj Makinalarında Açık ve Kapalı (Hidrostatik) Devre Hidrolik Sistem Uygulamaları"
Mustafa Onur İNCE
"Biçerdöverlerde Hidrostatik Tahrik"
Hasan F. CİVAN
"Atex Talimatları ve Pnömatik"
Handan ÇİLİNGİR

OTURUM 6B Semih KUMBASAR
"Cam Temizleme Robotu Tasarımı ve İmalatı"
Erol Uyar - M. Emre AKÇAY - N. Efe VAROL
"Sızdırmazlık Elemanlarının Montajı ve Yüksek Basınç Altındaki Davranışlarının İncelenmesi"
S. Hakan OKA

OTURUM 10A Ertan SOYDAN
"Ekskavatörlerin Hidrolik Tasarımlarına Esas Olacak Temel Parametrelerin Belirlenmesi ve Teknik ve Ekonomik Yönden Optimum Hidrolik Elemanların Seçimi"
Hacı SARI - Yücel ERCAN
"Kazıcı Yükleyici Hidrolik Sistemlerine Yönelik Yeni Gelişmeler"
Pars KAPLANGI

OTURUM 7B Dilara MUMKAYA
"Dijital Hidrolik Eksen Kontrolörleri ve Endüstriyel Uygulamaları"
Bülent GİRAY
"Klasik Bir Torna Tezgahı için Bilgisayar Kontrollu Profil Tornalama Sistemi Geliştirilmesi"
Ömer KELEŞ - Yusuf USTA - Y. Yücel YEŞİLBAĞ - Yücel ERCAN

OTURUM 11A Tuna BALKAN
"Elektroreheolojik Akışkanlar ve Bir Hidrolik Valfe Uygulanması"
E. Ramazan TOPÇU - Sadettin KAPUCU
"Takım Tezgahlarında Otomatik Merkezi Yağlama Sisteminin Önemi"
Esra ARSLAN - Zafer İRİCAN

FORUM "Kongrenin Değerlendirilmesi"
Tevfik PEKER

Tüm »

01.09.2008 tarihinden itibaren 3926 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri