ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Nisan 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ARAÇLARDA LPG KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    Yayına Giriş Tarihi: 14.02.2011  Güncellenme Zamanı: 04.08.2011 10:20:22  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Araçlarını Lpg’ye Dönüştürmek İsteyen veya Dönüştürmüş Yurttaşlarımızın, Araç Dönüşümlerinin Son Kontrolünü ve Periyodik Gaz Sızdırmazlık Testini MMO’ya Yaptırması Gerekmektedir Toplumun can ve mal güvenliği açısından olası vahim olayları önlemek için LPG’li araç dönüşüm ve kontrolleriyle ilgili bazı hususları kamuoyu ile yeniden paylaşmak istiyoruz.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AİTM Yönetmeliği uyarınca, araçların muayene istasyonlarında fenni periyodik muayeneleri öncesinde istenmesi gereken LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenleme çalışması 1999 yılından beri; Bakanlığın yaptığı yetki devri sonucu araçların LPG‘ye dönüşümlerinin son kontrolüyle ilgili Montaj Tespit Raporu onayı düzenlenmesi çalışması da 2005 yılından bu yana, TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından başarıyla yürütülmektedir.

Yetkili firmalarca LPG‘li kullanıma dönüştürülen her araç, Odamız bünyesindeki uzman mühendislerce tek tek kontrol edilmekte, standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta, araçların trafik tescilleri ve fenni muayeneleri Odamızın bu denetiminden sonra yapılabilmektedir. Ancak ilgili mevzuata ve standartlara uygun olmayan, yetkisiz firmalarca dönüştürülmüş, bu dönüşüme ilişkin son kontrollerini ve periyodik gaz sızdırmazlık kontrollerini Odamıza yaptırmayan araçların trafikte var olduğu bilinmektedir. Bu tür araçların trafikten men edilmesi gerektiği açıktır.

Odamızın görev ve yetki alanına giren hususlarla ilgili olarak, araçlarını LPG‘li kullanıma dönüştürmek isteyen veya bu dönüşümü yaptırmış ama bu işlemi yapan firmalar tarafından son kontrol için Odamıza yönlendirilmemiş araç sahiplerinin, can ve mal güvenlikleri için yasal gerekliliklere dikkat etmesi gerekmektedir. Dönüşüm yapan firmanın MMO‘dan tescilli olup olmadığı, firmada MMO yetki belgeli bir mühendisin istihdam edilip edilmediği, dönüşümde kullanılan malzemelerin ilgili standartlara uygun olup olmadığı yurttaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususların başında gelmektedir. Yurttaşlarımızın yetkili firmalarda dönüşüm yaptırdıktan sonra MMO‘nun düzenleyeceği Montaj Tespit Raporu onayını almaları ve özel araçların iki yılda bir, ticari araçların ise yılda bir kez gaz sızdırmazlık testlerini yine Odamıza yaptırmaları gerekmektedir.

Son günlerde "LPG‘li araçların kapalı otoparklara girmesi" konusunda çeşitli açıklamalar yapılmaktadır. Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik ve araç imal tadil montaj yönetmeliği bunu çok açık olarak yasaklamıştır.

Montajı ve bakımları yetkili yerlerde yapılmış, Makina Mühendisleri Odası‘ndan gaz sızdırmazlık raporu alarak güvenlik donanımlarını kontrol ettirmiş, trafik muayenelerini yaptırmış bir aracın kapalı bir otoparka girebilmesi, otoparktaki havalandırma sisteminin standartlara uygun hale getirilmesi, yangın ve gaz algılama sistemlerinin revizyonu,  gelişimi ve yeniden değerlendirilmesi kaydıyla tartışılabilir. Bu şartlar yerine getirildiğinde, LPG‘li bir aracın risk bakımından benzinli bir araçtan farkı yoktur.

Sadece LPG‘li araçların muayene edilmesi yetmez. Muayene iki yılda bir yapılan bir iştir. Bu süre içerisinde araçların kullanımı esnasında sıra dışı, olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Dolayısı ile bakım konusu her zaman önemlidir. Bugün İstanbul‘da LPG‘li araçlar için yaklaşık 120 adet yetkili dönüşüm servisi var. Ama baktığınız zaman bu sayının çok üzerinde LPG‘li araçlara müdahale eden servisten bozma, kimin işlettiği belirsiz, yetkisiz yerler olduğu görülmektedir.  Belediyelerin ruhsat denetimlerinde bu noktalar mühürlenmeli, ehil olmayan kişilerin standart dışı malzemelerle LPG‘li araçlara müdahale etmesi engellenmelidir. Yani, dikkat edilmesi gereken en önemli husus denetimsizliktir. Denetim boyutu iyi işletilmedikçe, belediyeler tarafından ruhsat denetimleri ve periyodik muayeneler bir gelir kalemi olarak görüldükçe LPG‘li araçların kapalı otoparklara girmesi sakıncalı ve zor görünüyor. 

 

Son olarak; LPG‘nin çevreci ve daha ekonomik bir yakıt olduğunu, LPG kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini söylemek isteriz. Yer yer gördüğümüz gibi, manşetlere LPG‘li araçlarla ilgili yanlış kaza haberleri düşmekte ve toplum yanlış yönlendirmekte, korku ortamı yaratılmaktadır, bu doğru değildir. Kamuoyuna ve yurttaşlarımıza önemle duyururuz.

 

İlter ÇELİK

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
İstanbul Şube Başkanı

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

14.02.2011 tarihinden itibaren 2670 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri