ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Nisan 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 BASIN BÜLTENİ: İŞ CİNAYETLERİNE SON

    Yayına Giriş Tarihi: 03.06.2011  Güncellenme Zamanı: 23.06.2011 16:06:50  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 03.06.2011 11:53:51

Bursa Barakfakih Sanayi Bölgesinde 31 Mayıs Salı günü yaşanan iş kazasında üyemiz Kemal GÖKÇE hayatını kaybetmiş ve sekiz çalışan yaralanmıştır. Konuyla ilgili MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İlter ÇELİK bir basın bülteni yayınlamıştır. Basın bültenini haber içeriğinde bulabilirsiniz.

İŞ CİNAYETLERİNE SON

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube üyesi Makina Mühendisi Kemal Gökçe Bursa‘da Coca Cola fabrikasında bir iş cinayetinin kurbanı oldu. Ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Bursa Barakfakih Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikanın, meyve suyu hattı için yeni kurulan buhar kazanının, ilk devreye alma işlemi sırasında, kazan içinde yoğun olarak biriken doğalgazın patlaması sonucu, Makina Mühendisi Üyemiz Kemal GÖKÇE hayatını kaybetmiş, biri makina mühendisi 8 çalışan da yaralanmıştır. Üyemizin hayatını kaybetmesine neden olan bu son "iş cinayetinde" birkaç hususu kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

MMO Bursa Şubesinin yaptığı incelemede kaza şöyle değerlendirilmiştir: Meşrubat firması, yeni kurulacak Tünel Pastör projesi kapsamındaki tüm işlerini bir firmaya taşere etmiş; bu firma da, bir buhar kazanı imalatçısı ile anlaşma yapmıştır. Buhar kazanı imalatçısı, kazan donanımları ve yardımcı donanımlarını satın aldığı firmanın takmış olduğu donanımların, ilk devreye alma işlemi sırasında hazır bulunulması için, bu firmayı davet etmiştir. Firmada görev yapan üyemiz Kemal GÖKÇE de kaza saatinde, kazan dairesinde hazır olmuştur.

Buhar kazanının, kazan üretici firması tarafından ilk devreye alınma işlemi sırasında, pilot alevin yandığının görülmesinin ardından durdurulan brülör, çok kısa bir süre sonra meşrubat firması yetkililerine göstermek için tekrar deneme amaçlı çalıştırılmıştır. Çok kısa bir çalışmadan sonra, sistem kapatılma aşamasındayken, kazan içerisinde önceden yoğun olarak biriken doğalgaz, patlamıştır. Patlamanın etkisiyle buhar kazanının ön duman kapaklarından bir tanesi üyemize çarparak ölümüne neden olmuştur.

İzinsiz Açılan Doğalgaz Cinayetin Sebebi Olmuştur

Yeni kurulan buhar kazanına doğalgaz, fabrika girişindeki basınç düşürme istasyonunda ayrı bir hat çekilerek getirilmiştir. Bu hattın gaz tesisat projesi ise Bursa‘da yetkili bir SMM firması tarafından hazırlanmış ancak projede görülen eksikler/hatalar nedeniyle Bursagaz tarafından uygun bulunmayarak reddedilmiştir. Bu durumda yeni buhar kazanının ilk devreye alma işleminin, ilgili gaz dağıtım firmasının onayı alınmadan gazın açılarak yapıldığı belirlenmiştir.

Kazanın öncelikle ilgili gaz dağıtım firmasının onayı alınmadan gazın kaçak olarak açılması ile doğalgaz hattındaki gaz yolu armatürlerinin ve/veya otomasyon sistemindeki arızaların, doğalgazın buhar kazanı içine yoğun olarak biriktiği, baca bağlantısının da kapalı olması nedeniyle, ölümlü ve yaralanmalı kazanın oluştuğu gözlenmiştir.

Taşeron çalışma anlayışı ve daha fazla kar hırsı iş cinayetlerine neden oluyor

Taşeronlaştırma ülkemizde meta ve hizmet üretiminde kamu ve özel sektörde istisna olmaktan çıkarak hakim hale gelmiştir. Öyle ki bu olayda fabrikada iş yapan ve üyemizin çalıştığı bu firma taşeronun taşeronu diye nitelendirilebilecek bir pozisyondadır. "Bunda ne var, bu normal bir durum" şeklindeki genel kanının aksine bizler bu tür ana işverenin bünyesinde yürütülmesi ve teknik elemanın bu ana işverene ait firmada, üretim alanında istihdam edilmesi gerektiğini, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından bunun bir "zorunluluk" olduğunu düşünüyoruz, biliyoruz. Bu nedenledir ki yasaları sermayenin kısa vadeli ve insan hayatını çalışma güvenliği ve barışını hiçe sayarak işveren lehine bu duruma getiren başta siyasiler olmak üzere, üretimin güvenli bir biçimde yapılması konusunda sorumlu olan işverenlerin bunun tersi tutum aldıklarını görüyoruz. Dahası, yıllardır yaşanan taşeron sistemin ürünü olan iş cinayetlerinin de ders olmadığını görüyoruz.

Kâr hırsı, ucuz, vasıfsız emek ve ucuz, kalitesiz malzeme kullanmaya neden olmakta, dolayısı ile kârı artırmaya çalışırken kamu güvenliğini ve insan sağlığını tehdit eden bir üretim anlayışı hakim olmaktadır. 

Kamuda ve özel sektörde, işçi alımları azaltılarak, işin ana işveren/kurum tarafından yapılması yerine taşeron firmalara devri aracılığı ile yaptırılması pek çok acı örnekle yanlışlanmıştır, vazgeçilmelidir.

Denetimler yetersiz, kadrolar yetersiz ve denetimlerin içi boş

Bizce denetim işyerlerinin eksikliklerini öğrenebileceği eğitsel bir faaliyettir ve yol göstericidir. Ülkemizde denetim adı altında yapılan faaliyetler çok yetersiz ve evrak doldurma, harç yatırma vb işlemlerden öteye gidememekte, en kötüsü gelir kalemi olarak görülmektedir.

İşyeri denetimleri ve dolayısıyla işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri Türkiye`deki sanayi işletmelerinin ancak yüzde 1,6`sında geçerlidir. 700-800 civarındaki İş Müfettişlerinin sayısı çok yetersizdir. Çalışma yaşamıyla ilgili mevzuat yalnızca başlıca "sanayi ve ticaret" işlerini kapsamakta, tarım sektörünün tamamı, hizmet sektörünün bir bölümü ile KOBİ`lerin çok büyük bir bölümü kapsam dışında bırakılmaktadır. Özetle, 10 milyon kişiyi bulan kayıt dışı istihdamı teşvik eder tarzda bir ‘iş sağlığı ve güvenliği` politikası söz konusudur.

Ülkenin birçok yerinde meydana gelen patlamalar mevzuat ve denetim yetersizliğinin gelmiş olduğu vahim durumu gözler önüne sermektedir. Yukarıdaki sorunların yanı sıra denetimlere ilişkin mevcut mevzuatların uygulanmaması da söz konusudur.

Mevzuatlarda yapılan değişiklikler yetersiz ve mevcut mevzuatları da geriye götürür niteliktedir.

15.08.2009 tarihli "İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik"i mahkemeleri kazanarak yürütmesini durdurmamıza rağmen iptal edilme gerekçelerini ortadan kaldırmadan sözde değişiklikler yapılarak ve 3 ayrı parçaya bölünerek 22 Kasım 2010 tarihinde tekrar resmi gazete de yayınlanmıştır. Bu yönetmelik 50 ve üzerinde işçinin çalıştığı işyerlerinde geçerlidir, 50 nin altında işçi çalıştıran işyerlerinde yasal açıklıklar daha da büyüktür.

Bunun yanı sıra TMMOB ve TTB gibi meslek örgütlerinin var olan yetkilerini kısıtlamaya yönelik yasal mevzuat değişiklikleri yapılmakta ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda yıllardır birçok tecrübe kazanmış Meslek örgütlerinin bu alanlarda söz sahibi olması engellenmeye çalışılmaktadır.

İlter ÇELİK

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
İstanbul Şube Başkanı

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

03.06.2011 tarihinden itibaren 4651 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri