ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 2010 YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ

    Yayına Giriş Tarihi: 02.02.2011  Güncellenme Zamanı: 02.02.2011 17:18:40  Yayınlayan Birim: MERSİN ŞUBE  
 

Değerli Basın Mensupları,

Makina Mühendisleri Odasını Mersin Şubemizin 2010 yılında da ülkemizi, toplumumuzu ve kentimizi daha iyiye taşımak adına yaptığı mesleki ve toplumsal çalışmalarını  basınımızın, kamuoyunun ve meslektaşlarımızın bilgilerine sunuyoruz.

 

Oda Denetiminin 7. Yılında Mersin‘de LPG‘li Araç Gerçeği;

Bakanlığın yaptığı yetki devri sonucu araçların LPG‘ye dönüşümlerinin son kontrolüyle ilgili Montaj Tespit Raporu onayı düzenlenmesi çalışması da 11 Nisan 2005 yılından itibaren Odamıza devretmiştir.

Bu süre zarfında yaptığımız ve yapmakta olduğumuz çalışmalarımızın bazıları şunlardır;

Aracını LPG‘li kullanıma dönüştüren vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla Odamız tarafından hazırlanan "Bilinçli Kullanalım Güvenli Yaşayalım Kılavuzu" ücretsiz olarak dağıtılarak halkımızın bilinçlenmesi sağlanmıştır.

LPG dönüşümü yapan yetkili firma ve bu firmalarda çalışan uzman makina mühendisleriyle periyodik olarak toplantılar yapılmakta, sektörde karşılaşılan sorunlara çözümler üretilmektedir.

Yetkili firmalarca LPG‘li kullanıma dönüştürülen her araç, Şubemiz bünyesindeki uzman mühendislerce tek tek kontrol edilmekte, standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta, araçların trafik tescilleri ve fenni muayeneleri Şubemizin bu denetiminden sonra yapılabilmektedir.

Mersin İl sınırları içerisinde; Mersin merkezde 15 adet, Erdemli de 2 adet, Anamur da 2 adet, Silifke de 2 adet ve Tarsus ilçemizde de 4 adet olmak üzere Mersin de toplam 25 adet LPG dönüşümü yapan yetkili firma vardır.

Mersin‘e bağlı ilçelerimizde ikamet eden vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Gezici LPG Sızdırmazlık Ekibimiz tarafından haftanın belirli günlerinde; Silifke, Erdemli, Anamur ve Mut İlçelerimizde gaz sızdırmazlık muayeneleri yapılmakta ve gaz sızdırmazlık raporu verilmektedir. 

Odamız tarafından verilen Gaz Sızdırmazlık ve Montaj Tespit Raporlarının kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılmasını engellemek amacıyla 1 Mart 2006 tarihinden itibaren Hologram ve LPG‘li Araca Motorlu LPG - CNG Ruhsatı uygulamasına geçilmiştir.

  

  

  

  

                          MERSİN‘DE Kİ LPG‘Lİ ARAÇLARA DAİR DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Mersin‘deki LPG‘li Araçların Şubemizden Aldıkları Sızdırmazlık Raporlarının Yıllara Göre Mukayesesi

 

Mersin‘deki Toplam LPG‘li Otomobil Sayısı (Adet)

Sızdırmazlık Raporu Verilen Araç Sayısı (Adet)

Oranı (%)

2006 yılı

34514

12188

%35

2007 yılı

41218

23310

%56

2008 yılı

51256

20827

%41

2009 yılı

  58907

30622

%52

2010 yılı

Sayı bildirilmemiştir.

28286

 %?

  

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığından alınan verilere göre geçmiş yılların ortalama bir değerlendirmesi yapıldığında %45 oranında gaz sızdırmazlık denetimi yapıldığı ve geri kalan %55 gibi bir oranın denetimsiz olarak trafikte dolaştığını söyleyebiliriz.

 

Halkımızın Can ve Mal Güvenliği İçin önerilerimiz şunlardır;

•Muayene İstasyonlarında yapılan araç muayenelerinde, Şubemiz tarafından düzenlenen Hologramlı Gaz Sızdırmazlık Raporu olmayan LPG‘li araçların fenni muayenesinin kesinlikle yapılmaması sağlanmalıdır.

 

•Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan periyodik trafik kontrollerinde, LPG‘li olduğu ruhsatına işlenmemiş araçların trafikten men edilmesi gerekmektedir.

 

•LPG uygulamalarına yönelik her türlü yasal boşluk giderilmelidir.

 

• Çok parçalı bir yapı oluşturan sektör tek merkezli bir çatı altında örgütlenmeli, sektörün sorunlarının çözümü için Makina Mühendisleri Odası‘nın öncülüğünde çalışma grupları oluşturularak çözümler üretilmelidir.

 

• LPG‘li araç denetimlerinde olduğu gibi, oto gaz istasyonları ve dolum tesislerine yönelik denetim, belgelendirme ve kontrollerin yapılması ve sektörün disipline edilmesinde kâr amacı gütmeyen, kamu ve toplum yararı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren kamu kurumu niteliğindeki Makina Mühendisleri Odası‘nın yetkilendirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

 

• Araçların İmal, Tadil ve Montajı hakkındaki yönetmeliğin ilgili maddesine göre LPG tanklarının ömrü imal tarihinden itibaren 10 yıldır. İmal tarihi itibarı ile ekonomik ömrü tamamlanmış tankları olan vatandaşların tanklarını yetkili bir firmada değiştirmeleri kendi can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir.

 

•LPG dönüşümü yapılan atölyeler TSE 12664-2 standardının mevcut halini özenle hayata geçirmeli ve bu hususun takibi yetkilendirilen kuruluşlarca düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

 

•Aracına LPG sistemi monte eden vatandaşların (varsa) araçlarına LPG sistemi taktırdığına dair bilgiyi Kasko firmasına bildirmeleri gerekmektedir. Bildirilmediği takdirde LPG‘den dolayı meydana gelebilecek sorunlarda araçları kasko kapsamı dışında kalmaktadır.

 

•LPG dönüşümü yapan firmalar tarafından dönüşüm yapıldığı halde belge satışı ve sahteciliğinin önlenmesi için özellikle TSE, Makina Mühendisleri Odası ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Büroları arasında eşgüdüm sağlanarak haksız kazanç elde etmek isteyen firmalar tespit edilerek faaliyetleri durdurulmalıdır.

 

Doğalgaz Danışmanlık Birimimiz;

 Kamu yararına çalışan bir meslek odası olarak, ülkemizde doğalgazın kullanılmasında mesleki ve ticari  yasa, yönetmelik, teknik mevzuat ve etik kurallara uyulması yönünde uygulamaların takipçisiyiz.

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Olarak; Ülkemizin diğer kentlerinde Doğalgaz konusunda daha önce yaşanılmış sorunlar, kazalar, yapılan yanlış uygulamalar, sezonluk açılan çalışan ve kaçan tesisat firmaları, izinsiz yapılan kazılar, kaçak gaz kullanımı, gaz açımından sonra tesisatın değiştirilmesi, tesisatta uygun olmayan malzemelerin kullanılması gibi yaşanılmış benzer sorunların kentimizde yaşanmaması; yakıt tasarrufu sağlanabilmesi, teknik olarak dikkat edilmesi gereken durumlar v.b. konularda ücretsiz olarak, kamu yararını gözeterek vatandaşlarımızın her türlü sorularına cevap verebilmek, doğalgazın güvenli kullanılmasını sağlamak ve onlara yardımcı olabilmek amacıyla  Doğalgaz Danışma Birimimizi Ekim ayı itibariyle kamuoyu hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Bu çerçeve de çalışmalarımız da devam etmektedir.

Mersin‘i Güneş Kenti yapmakta kararlıyız!

Şubemizde, yaklaşık 10 yıldır Yenilebilir Enerji Kaynaklarından Güneş Enerjisinin, kentimiz başta olmak üzere tüm ülkemizde kullanımının arttırılmasına yönelik sempozyum ve çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz.

"Temiz Enerjinin Farkında mısınız?" sloganı ile 5.Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi 07-08 Ekim 2011 tarihlerinde Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek olup, Güneş Enerjisi ile çalışan ürünler ise Cumhuriyet Meydanında sergilenecektir.

Sempozyumun yanı sıra her yıl 21 Haziran Dünya Güneş Gününde kamuoyu bilincini arttırmaya yönelik bilimsel ve kültürel etkinlikler yapılmaktadır. Buna 2010 yılında Mezitli Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Güneş Festivali‘ni de ekleyerek bir ilke daha imza attık. Yine Dünya Güneş Günü çalışmaları kapsamında "Güneş Festivalinin 2.si için çalışmalarımız başladı.

Güneş Enerjisi ile ilgili tüm gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarımızla Kentimizi Güneş Kenti yapmak yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

  

  

  

Asansör Denetimleri Hizmetimiz;

Kentimizde gerçekleştirdiğimiz denetimlerle; Türkiye‘de Asansör Denetimlerinin en etkin olarak gerçekleştirildiği illerin arasında yer almaktayız. 2004 yılından bu yana kentimizde Elektrik Mühendisleri Odası ile birlikte asansör denetimlerini yapmaktayız. 2010 yılı itibariyle Asansör Koordinatörlüğü sekretaryalığını Elektrik Mühendisleri Odası yürütmektedir.

Mersin‘de bulunan 5200 adet asansörün tarama usulü kontrolleri yapıldığında; 728 adet bina yöneticisinin asansör kontrolüne izin vermediği görülmektedir. Yani ilimizde %14 oranında hiç denetlenmemiş asansör bulunmaktadır. Bu dönemde kontrolü yapılan 4472 adet asansöre ait hazırlanan raporların, halkımız tarafından alınma oranı bu yıl %50 olmuştur.

Bu dönem kentimizde gerçekleştirdiğimiz asansör denetimleri ile %28 oranında yeşil etiketli asansör (güvenli)olduğu, %6 oranında mavi etiketli asansör (eksiği var ama tehlikeli değil) ve %66 oranında kırmızı etiketli(tehlikeli) asansör olduğu tespit edilmiştir. Hepimizin, özellikle çocuklarımızın sıkça kullandığı asansörlerimizde olası kazaların, yaralanmaların ve ölümlerin yaşanmaması için tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.

Halkımıza daha iyi hizmet verebilmek için bir ilki daha gerçekleştirerek Asansör Denetimi hizmetimizi web sayfası aracılığıyla halkımızın bilgisine sunmuştuk. asansormersin.com sayfası üzerinden herkes asansörünün durumu hakkında ve merak ettiği bilgilere ulaşabilmektedir.

Mesleki Denetim Hizmetimiz;

2009 yılında yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 01.04.2010 yılında revize edilmesi ile yönetmeliğin önemli bazı maddeleri aşağıdaki şekildedir;

••         Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.

••         Sıvı, gaz ve katı yakıtlı merkezi ısıtma sistemlerinde her işletme döneminin başlangıcında ve yılda en az bir kez olmak üzere baca gazı analizi ve sistem bakımı yaptırılır.

••         Soğutma ihtiyacı 250 kW‘ dan büyük olan konut dışı binalarda merkezi soğutma sistemi tasarımları yapılır.

••         Yapı ruhsatına esas olan kullanım alanı 2000 m2‘nin üzerindeki oteller, hastaneler, yurtlar gibi konaklama amaçlı konut harici binalar ile spor merkezlerinde merkezi sıhhi sıcak su sisteminin planlanması şarttır.

••         Yeni yapılacak olan ve yapı ruhsatına esas kullanım alanı 20.000 m2‘nin üzerinde olan binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, elektrik ve aydınlatma enerjisi ihtiyaçlarının tamamen veya kısmen karşılanması amacıyla, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı, hava, toprak veya su kaynaklı ısı pompası, kojenerasyon ve mikro-kojenerasyon gibi sistem çözümleri tasarımcılar tarafından projelendirme aşamasında analiz edilir. Bu uygulamalardan biri veya birkaçı, Bakanlık tarafından yayımlanan birim fiyatlar esas alınmak suretiyle hesaplanan, binanın toplam maliyetinin en az %10‘ una karşılık gelecek şekilde yapılır.

 

Yukarıda bahsettiğimiz maddelerin yanı sıra 01.01.2011 tarihi itibariyle yapı ruhsatı alacak yeni binalar için Belediyeler tarafından Enerji Kimlik Belgesi istenmek zorundadır. Makine Mühendisleri Odası olarak Bakanlık tarafından yetkilendirilerek "Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı" eğitimlerini vermekteyiz.

Düzenlenen Enerji Kimlik Belgesine uygun binalar inşa edilmek zorundadır. Bu belgeler bina girişlerinde herkes tarafından görülebilecek uygun bir yere asılmak mecburiyetindedir.

2009 yılında Mersin Şubede (Mersin Huzurkent ile Erdemli merkez dahil yerler) 1.863.430 m2‘lik inşaat alanının toplam 1740 proje mesleki denetimi yapılmışken bu rakam 2010 yılında 4.322.523 m2‘lik inşaat alanına 4942 proje mesleki denetimi şeklinde olmuştur.

Makina Mühendisleri Mersin Şubesi olarak bizler ilgili yönetmelikler ve kanunların uygulanmasının takipçisi olacağız ve bu kapsamda proje mesleki denetimini üyelerimizin haklarını ve halkımızın can ve mal güvenliğini de düşünerek yapmaya devam edeceğiz.


Teknik Personel Eğitimlerimiz;

Odamız ilgili yönetmelik ve tüzükler çerçevesinde LPG Piyasasında çalışan personellere, İş Makinalarını Kullanan Operatörlere, Buhar ve Kalorifer Kazanı Operatörlerine yönelik kurslar düzenlemeye devam etmektedir.

LPG sektöründe görev yapan personelin bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarının geliştirilmesine, LPG‘nin sürekli, kaliteli, ucuz, güvenli olarak ve çevreye zarar vermeyecek  şekilde kamu yararı esas alınarak tüketicinin kullanımına sunulmasına katkıda bulunmak amacıyla 2010 yılında Şubemizde 91 kişiye eğitim verilmiştir.

İş makinaları çağdaş, planlı ve sağlıklı kentlerin oluşumunda; imar, inşaat ve sanayi işlerinde yaygın kullanımı ile yaşantımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Yaygın ve önemli olan iş makinalarının kullanımından sorumlu olan operatörlerin bilgi donanımlarının artırılması, iş makinalarının güvenli çalıştırılması kapsamında verdiğimiz eğitimlerde 2010 yılında 192 kişi sertifikalandırılmıştır.

Buhar ve Kalorifer Kazanı Operatörlerine yönelik kurslarda ise iş güvenliğinin sağlanması, hava kirliliğinin azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanması amaçlanmıştır. Buhar ve kalorifer kazanların deneyimli ve ehliyetli kişilerce işletilmesi için 2010 yılında Şubemizde açılan kurslarda 31 kişi Operatörlük belgesi almıştır.

Periyodik Kontrollerimiz;

Odamız tarafından gerçekleştirilen tüm periyodik kontrol ve ölçüm hizmetleri, TÜRKAK tarafından "TS EN 45004 standardına göre A Tipi Muayene Kuruluşu" olarak akredite edilmiştir. Böylece Odamızın verdiği teknik hizmetlerin; güvenilirliği, yeterliliği, kalitesi ve uluslar arası standartlara uygunluğu kanıtlanmıştır. Sürekli daha iyi ve kaliteli bir hizmet anlayışını savunan Odamız bu hizmetlerini akredite muayene kuruluşu olarak sürdürmektedir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünde belirtilen ve kontrolleri zorunlu olan makine ve cihazların; imalatı, bakımı ve işletilmesi makina mühendisliği uzmanlık alanına girmektedir. Asıl amacı iş güvenliğinin sağlanmasına yönelik olan bu kontroller, yanlış ve çarpık uygulama şekli ile ülkemizde sıkça görülmekte ve iş güvenliğinin sağlanmasına hizmet etmek yerine iş kazalarına neden olabilecek güvensiz koşulları ortaya çıkarmaktadır. Bu durum ise, bu cihazlardan kaynaklanan iş kazaları sonucu mal ve can kaybının artmasına neden olmaktadır.

Sistemli ve planlı olarak, yeterli teknik teçhizatla donanmış şekilde yapılan bu kontroller ile Şubemiz 2010 yılı itibariyle 2391 adet ekipmanın kontrolünü gerçekleştirerek, iş kazalarının ve iş kazaları sonucu meydana gelen can ve mal kayıplarının azaltılması yönündeki çalışmalarını sürdürmüştür ve sürdürmeye devam edecektir.

 

Değerli Basın Mensupları ve Kamuoyu,

Bu kadar çalışmanın yanı sıra; ülkemizin ve toplumumuzun sorunlarında, çözümlerinde yani kamuoyunu ilgilendiren her konuda Makina Mühendisleri Odası olarak gerekli hassasiyeti göstermekte ve bunu bir görev olarak görmekteyiz. Toplum bilincini oluşturmak, geliştirmek ve ülkemizin yarınlarına sahip çıkmak için bu yolda tereddüt etmeden sizlerle yürümeye devam edeceğiz. Son günlerde Ülke gündemiyle ilgili konuşulması gereken çok önemli konular var ve bizler bu konulara duyarsız kalamayız.

Teknoloji Fakülteleri Kurularak Ne Amaçlanıyor?

13 Kasım 2009 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile bazı yükseköğretim kurumları bünyesindeki 21 adet teknik eğitim ve mesleki eğitim fakültesi kapatılmış, yerine "teknoloji fakülteleri" kurulmuştur.

Konuya ilişkin olarak çeşitli basın-yayın organlarına yansıyan YÖK‘ün açıklamalarında da "İsim değiştirilerek kurulan teknoloji fakültelerinin uygulama mühendisi yetiştireceği" belirtilerek, Türkiye yüksek öğrenimine yeni bir bileşenin eklendiği ifade edilmektedir.

Yıllardır mühendislik eğitimi veren bölümlerin hiçbir sorunu çözülmezken, popülist ve siyasal yaklaşımla, bilimsel gerekler ve ülke gerçeklerinin dışında alınan bu tür kararların kolay çözülemeyecek sorunlar ve tahribatlar yarattığı bilinen bir gerçekliktir

Başka bir gerçek ise yükseköğretime ilişkin alınan kararlardaki plansızlıktır. Yükseköğretime ilişkin kararların ülke ihtiyacına yönelik ve planlama dâhilinde alınması gereklidir. Meslektaşlarımızın %25‘inin işsiz ya da meslek dışı işlerde çalıştığı ülkemizin bir gerçeğidir. Öte yandan yılda ortalama 25.000 yeni mühendisin mezun olduğu gerçeği karşısında alınan bu kararın bir keyfilik ve plansızlık içerdiği açıkça ortadır. Planlama yapılmaksızın alınan bu ve benzeri kararlarla binlerce genç insanımıza ve ülkemize karşı büyük bir yanlışlık yapılmaktadır.

Yükseköğretime ilişkin alınan "çok sayıda niteliksiz mühendis-mimar yetiştirmek ve yine çok sayıda donanımsız üniversite, fakülte açma" kararları yerine, var olan fakültelerin ihtiyaçlarının karşılanarak, sorunların giderilmesine yönelik kararlar alınması gerekmektedir.

  

İş Güvenliği Konusunda Meslek Odalarına By-Pass!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın çıkardığı " İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki ve Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik " mühendisleri mağdur etti.   

27.11.2010 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlanan yönetmeliği incelediğimizde gördük ki; bu yönetmelikler işçi sağlığı/güvenliği ortamının ihtiyaçları açısından üretilmemiş ve yine "üçüncü" kez piyasanın ihtiyaçları yerine getirilmiştir.

İş güvenliği uzmanları, iş güvenliği önlemlerinin alınmasından ve denetiminden sorumlu kişiler olup ilgili meslek odalarınca eğitilmekteydiler. Fakat bu yönetmelikle meslek odaları by-pass edilmekte ve deneyimli, kurumsallaşmış meslek odaları yerine sıradan firmalar bu eğitimleri vermeye yetkilendirilmektedir. İş güvenliği ve denetim hizmetleri özel sektör eliyle piyasalaştırılıyor.

Örneğin Ankara‘da kurulacak bir şirketle Kars‘ taki, Ardahan‘ daki şirketleri denetleyebilecekler. Oysa biz işyerlerinde güvenlik birimleri kurulmasını önermekteyiz. Göstermelik denetimler yerine gerçekçi denetimlerle iş kazalarının azaltılması mümkün olabilir.

 İşyerlerinde "önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği" anlayışı yerleştirilmeli; İSG eğitimine önem verilmeli, eğitim almamış çalışana işbaşı yaptırılmamalıdır. Eğitimler, ilgili meslek örgütleri tarafından verilmeli ve özerk olmalıdır. Çalışanların eğitimi, risklere karşı bilgilendirilmeleri ve kişisel donanımlarının eksiksiz olması işveren tarafından sağlanmalı ve sürekli olarak denetlenmeli, İşçi sağlığı, iş güvenliği hizmetleri, taşeron firmaların kâr hırsına kurban edilmemelidir!   

Değerli Basın Mensupları ve Kamuoyu,

Tüm teknik, sosyal ve kentsel çalışmalarımızda; haktan, hukuktan yana, kamuoyu yararına dik duruştan, dürüstlükten taviz vermeyerek, en iyi ve en güvenilir örnek kurum olmak yolunda çalışmalarımız katlanarak devam edecektir.01.02.2011

 

Makina Mühendisleri Odası                                                                                                                                 

Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı                                                                                                                 

Naci ERÇOLAK

Mersin Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

02.02.2011 tarihinden itibaren 2515 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBE
LİMONLUK MH. 2417 SK. NO:5 YENİŞEHİR - MERSİN
TEL: (+90) 324 3273800 Dahili: 01   FAKS: (+90) 324 3269553
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri