ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

02 Mayıs 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 OTOGAR PROJESİ KAPSAMINDA YER ALAN YÜKSEK YAPI İLE İLGİLİ İNCELEME KURULU GÖRÜŞLERİ

    Yayına Giriş Tarihi: 29.09.2010  Güncellenme Zamanı: 13.12.2010 05:41:30  Yayınlayan Birim: DENİZLİ ŞUBE  
 

Yüksek yapılar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknolojik imkanların gelişimi ile birlikte yapımı daha mümkün yapılar olarak karşımız çıkmaktadır. Daha önceleri büyük kentlerin, metropollerin siluetlerinde yer alan bu tür yapılar artık Anadolu’da daha küçük ölçekli ama gelişme gösteren kentlerde de yapılmaya çalışılmaktadır.

Denizli mevcut Otogar alanında yeni bir şehirlerarası otobüs terminali yapımı konusu yer seçimi kararı ile uzun bir süredir kamuoyunu meşgul etmektedir. Son olarak Bu proje kapsamında yapılması planlanan yüksek yapı ile ilgili alınan meclis kararı sonrasında tartışma bu boyutta da yer bulmuştur.

Denizli yeni Otobüs terminali projesinde yer alan yüksek katlı yapı ile ilgili yapılan 1.İnceleme kurulu toplantısında Belediye yetkilileri tarafından bu yapının tercih edilme gerekçesi olarak ‘‘Kente girişte önemli bir prestij yapısını Denizli‘ye kazandırmak‘‘ denilmiştir. Öncelikle yüksek yapı yapımı için prestij beklentisi çok da yersiz sayılmasa da bu kriterden önce değerlendirilmesi gereken başka teknik detaylar mevcuttur.

Şöyle ki; 13/02/2010 tarih 139 sayılı meclis kararının 2.01 tanımlar kısmında ‘‘Yüksek yapı ,genel olarak yakın ve uzak çevresini,fiziksel çevre,kent dokusu ve her türlü kentsel  alt yapı yönünden etkileyen bir yapı türüdür‘‘ denilmekte ve Madde 3.01 de ‘‘Mevcut İmar planlarında ön görülen yapı ve nüfus yoğunluğundaki sosyal donatı alanlarına ilave olarak yeni imar planı önerisindeki gerekli park,sağlık,otopark,eğitim ve spor alanları v.b diğer tüm sosyal donatı alanlarına ilave sağlamak kaydıyla  yoğunluk  artışı yapılmasına meclis karar verir.Mevcut yoğunluk,plan kararları ile yüksek yapı olarak kullanılabilir‘‘  denilmektedir.Bu maddelerin ardından da 3.02 maddesinde Yüksek yapı Avan projesi hazırlanırken dikkat edilmesi  gerekene  kriterler kısmında;

•·         Çevresel etkisi, şehir siluetine etkisinin incelenmesi,

•·         Planlama aşamasında jeolojik yapının incelenmesi,

•·         Proje aşamasında temel zemin etüdünün yapılması,

•·         Hava trafiğinin incelenmesi,

•·         Genel ulaşım ve yangın ulaşım planlarının incelenmesi,

•·         Alt yapı bağlantılarının incelenmesi,

•·         Güneş açılarına ve rüzgara göre çekme mesafelerinin incelenmesi

     Gerekmektedir denilmektedir.

Belediye meclis kararı üzerinden yapılan bütün bu tespitler sonucunda; öncelikli olarak 31.08.2010 günü inceleme kurulana sunumu yapılan projenin bütün bu değerlendirme aşamalarından geçirilmediği gözlemlenmiştir. Oluşacak yoğunluk artışına yönelik plan tadilatları hazırlanmamıştır. Zaten kurula sunulan proje uygulama projeleri dahi ihale edilen ve inşaat ihalesi yapılmak üzere olan bir projedir. Bu anlamda da zaten 13.02.2010 tarih-139 sayılı Belediye meclis kararına aykırılık içermektedir.  Öncelikle bu hukuksuzluğun giderilmesi gerekmektedir.

Ardından yine meclis kararında tanımı yapılan ve proje hazırlık aşamaları tariflenen yüksek yapının bu kriterlere uyup uymadığı inceleme kurulunca değerlendirilmeli ve kurulun önerileri doğrultusunda gerekli proje revizyonları yapılmalıdır. Kurul elbette ki projeye direk müdahale etmeyecektir. Ancak kendisine sunulan Avan projeyi elindeki yasal mevzuata uygunluk açısından denetlemek görevidir.

Sunumu yapılan avan projenin yaklaşımları ve detaylarına ilişkin kurula aktaracak görüşlerimizin oluşabilmesi için yukarıda anılan aşamaların ilgili meclis kararı uyarınca tamamlanması gerekmektedir. Bu aşamada yeterli bilgi sahibi olamadan fikir sahibi olmaya çalışmak gibi bir yanılgı içine düşebiliriz. Çünkü yukarıda konu edilen tasarım ve projelendirme kriterleri hakkında yapılan sunumda bir bilgi verilmemiştir. Örneğin bu yapı gabarisi(Yüksekliği) belirlenirken hangi kriter göz önüne alınmıştır. Kent silueti ve panoraması dikkate alınmış mıdır? Genel ulaşım ve yangın trafiği ilgili mühendisler tarafından tetkik edilmiş midir? Projede seçilen C35 beton sınıfı neye göre seçilmiştir? Farklı beton sınıfları ile kullanılacak donatı karşılaştırması yapılarak maliyet analizi yapılmış mıdır? Bölgenin zemin etüdü çalışmaları sonucu nedir? Bu sonuç üç kat Bodrum yapılması planlanan yapıya ne kadar fazla maliyet katacaktır? Bu ve benzeri pek çok detay için daha detaylı bir sunum yapılmalı ve inceleme süresi gerekmektedir.

Bir diğer önerimizde proje sunumunun müellifi tarafından yapılmasının mimari ve teknik yaklaşımların daha doğru kavranılması açısından yararlı olacağı yönündedir.

Kentimize nitelikli bir yüksek yapı kazandırılma çalışmalarını önemsemek ve bu tür yapıların bu anlamda değerler taşıyabileceğini düşünmekle birlikte bunun kentimize ne yönde prestij sağlayacağı tartışılmalıdır. Mersin‘de yapılan ve bu gün bir İmar faciası olarak duran Mersin gökdeleni,  başka değerlendirmeler yapılmadan yalnızca prestij kaygısı ile hayata geçirilmiştir. Yeni otogar projesi kapsamında yapılması planlanan yüksek yapının yeri ve nasıl projelendirileceğinin belirlenebilmesi için ön inceleme ve araştırmaların tamamlanması gerekmektedir.

Yukarıda konu edilen görüş, öneri ve eleştirilerimizin uygulama aşamaları öncesinde dikkate alınması konusundaki yasal gerekliliği bir kez daha hatırlatırız.

 

İbrahim ŞENEL

TMMOB Mimarlar Denizli Odası Şubesi Başkanı                                                                        

Doç. Dr. Halim CEYLAN

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı         

Hüseyin HADIMLI

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı

Abdullah ŞAVKLI

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı                              

Hakan ŞEKERCİ

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yazmanı                      

Şükrü Ali SERT         

TMMOB Şehir Plancıları Odası Denizli Temsilcisi                           

Tevfik BASMACI             

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi                          

Kemal KARABULUT

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi                                              

Denizli Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

29.09.2010 tarihinden itibaren 4457 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI DENİZLİ ŞUBE
SIRAKAPILAR MAH. SALTAK CAD. NO: 83 - DENİZLİ
TEL: (+90) 258 2633638   FAKS: (+90) 258 2638836
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri