ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Nisan 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ESENKENT BÖLGESEL ISITMA SİSTEMİ TEHDİT ALTINDA!

    Yayına Giriş Tarihi: 10.03.2010  Güncellenme Zamanı: 15.03.2010 09:25:18  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 10.03.2010 12:01:34

Kojenerasyon Sistemi, Çevreci ve Ülke Ekonomisine Büyük Katkısı Olan Bir Sistemdir… Esenyurt Belediyesine bağlı Esenkent’te kurulu bulunan Esenkent Kojenerasyon sistemi ülkede örneği olmayan bir sistemdir. Esenyurt Termik Santrali'nde açığa çıkan ısı enerjisiyle ısınan su, izole edilmiş borularla Esenkent'teki 7 bin 350 konutun ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamaktadır. Evlerin sıcak su ve ısınma maliyeti doğalgaza göre yüzde 50 ucuza gelmektedir.

Kojenerasyon Sistemi, Çevreci ve Ülke Ekonomisine Büyük Katkısı Olan Bir Sistemdir...

Esenyurt Belediyesine bağlı Esenkent‘te kurulu bulunan Esenkent Kojenerasyon sistemi ülkede örneği olmayan bir sistemdir.  Esenyurt Termik Santrali‘nde açığa çıkan ısı enerjisiyle ısınan su, izole edilmiş borularla Esenkent‘teki 7 bin 350 konutun ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamaktadır. Evlerin sıcak su ve ısınma maliyeti doğalgaza göre yüzde 50 ucuza gelmektedir.

Tek bir yakıttan hem elektrik hem de ısı enerjisi üretilmesi anlamına gelen ‘kojenerasyon‘, sistemi dünyada da ön sıralarda yer almaktadır. Konutların ısı ihtiyacının bu şekilde karşılanmasına ‘bölgesel ısıtma‘ denilmektedir. Bölgesel ısıtma, Almanya, Danimarka, İsveç ve Finlandiya‘da uzun yıllardır uygulanmakta, bu ülkelerdeki konutların yüzde 25‘i bu yöntemle ısıtılmakta, Berlin‘de termik santralden, Frankfurt‘ta bir çöp santralinden, Göteborg‘da ise bir rafineri tesisinden temin edilen ısı enerjisi konutlarda kullanılmaktadır. Bu sistemlerle 100 MW ısı enerjisine sahip bir santralle 10 bin konutun ısı ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Bu sistem, Esenyurt Belediyesi‘nin Esenkent projesinde uygulandı. 1999‘da başlatılan sistemin ısı kaynağı Esenyurt Termik Santralidir. Termik santralde doğalgaz ilk olarak gaz türbinlerinde yakılarak elektrik enerjisi üretilmekte, ısı geri kazanım kazanlarında üretilen buharla ikinci kez elektrik üretildiği gibi yüksek sıcaklıkta su da elde edilmektedir. Sıcak su, şehir şebekesine pompalanarak binaların ısıtılması ve sıcak kullanma suyu sağlanmaktadır.

Esenyurt Termik Santrali‘nin 180 MW‘lik ısı enerjisinin, 100 MW‘si ile tüm Esenkent‘in ısı enerjisi karşılanırken 7 milyon 900 bin dolar (yaklaşık 12 trilyon lira) tasarruf edilmektedir.

 

Esenkent Bölgesel Isıtma Sistemine Zarar Veriliyor...

Esenkent 198 ada 7. Pareselde Akarser İnşaat Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan inşaat sırasında (firmanın önceden verdiği zarar ve hasarlar dolayısıyla uyarılmasına rağmen) Esenkent Bölgesel Isıtma Sisteminin Kızgın Su ana boru hattına yeniden zarar verdiği görülmüştür.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyesi meslektaşlarımız tarafından yapılan incelemelerde boru hattı ve ilgili Vana Odasının altının firma tarafından kazılmak suretiyle kızgın su borularının açığa çıkarıldığı, vana odasının kısmen çökertildiği, borularda salınım yaratıldığı ve buna bağlı olarak 140 °C ‍‍sıcak su taşıyan borulardan kızgın su kaçağı meydana gelmesine sebep oldukları anlaşılmıştır.

Mevcut hasar 34000 kişinin yaşadığı Esenkent‘te ciddi anlamda mal ve can güvenliği tehlikesi doğurmaktadır.

198 ada 7. Pareselde Ceyhan Sokak ve sokaktaki Kızgın Su Şebekesi ve diğer altyapı tesislerine de tecavüz eden inşaat, kızgın su şebekesine önemli ölçüde zarar vermiş ve 3 gün Esenkent‘in önemli bir bölümünün ısısı ve sıcak suyu kesilmiştir.

Şebeke onarılsa bile adı geçen inşaata ve benzerlerine (NTEPE Projesi gibi) sağlanan imtiyazlar sonucu Esenkent Bölgesel Isıtma Sistemi ciddi biçimde tehlikeye girmiştir.

 

Yeşil Alanda İnşaat Başlıyor...

Benzer diğer hukuksuz faaliyet ise Esenkentlilerce bedeli ödenen ve 1 nolu park olarak kamuya terk edilen 278 ada ile yanındaki yeşil alandan da bir bölüm dahil edilerek arsa üretilmesi ve üzerindeki irtifak hakkının da kaldırılarak satılması, kızgın su şebekesinin başlangıcında yeni bir inşaatın başlatılmasıdır. (NTEPE PROJESİ)

 

Mahkemenin İptal Kararına Uyulmuyor...

Belediye nezdinde yapılan girişimler sonuç vermemiş, bu yapılanmaları ortaya çıkaran "imar revizyon uygulama planı" için mahkemelerin verdiği "iptal" kararı da uygulanmamıştır.

Esenkent Halkı uygulamaya ve gördüğü zarara, geleceğinin tehdit altına alınmasına son derece tepkili. Çünkü bu ısınma yöntemi tehlikesiz, çevreci, ekonomik ve son derece temizdir. Ayrıca ülke ekonomisine ciddi biçimde katma değer sağlıyor. Kamu kurumlarının sahip çıkma yerine, yok etme girişimlerini anlayabilmek mümkün değildir.

Esenyurt Belediyesini ve ilgili firmaların uygulamalarını gözden geçirmelerini, ülke ekonomisine ve bölge halkına son derece temiz ve ucuz enerji olanağı sunan Bölgesel Isıtma Sistemine karşı duyarlı olmalarını öneriyor ve uyarıyoruz. Kamusal alanlardan yeni rant olanakları yaratmaya çalışmak yerine kamuya ait tesisleri korumaya odaklanmalıdırlar. Yaratılan tahribat ve birilerinin çıkarına yürütülen politikalara derhal son verilmelidir.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak bugüne kadar her fırsatta çevreye, ekonomiye ve halkın yararına enerjide dışa bağımlılığı azaltılması yönünde uygulamaları desteklediğimizi belirttik. Herhangi bir sistemden atık enerjinin geri kazanımı ve kamusal yeni bir kaynağa dönüştürülmesi enerji alanındaki birçok çalışmanın konusu iken, kojenerasyon sistemi ile başarılmış bir örneğe "karşı tutum almak" düşündürücüdür.

Ülkenin tek bölgesel ısıtma sistemine sahip çıkmak gerektiğini kamuoyunun dikkatine sunarız.

 

E. Alkım ERDÖNMEZ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
İstanbul Şube Sekreteri

Güncellenme Zamanı: 10.03.2010 12:03:07

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

10.03.2010 tarihinden itibaren 11579 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri