ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 YABANCI MÜHENDİSLERİN ÇALIŞTIRILMASI HAKKINDA ÇIKAN YASA İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 05.02.2010  Güncellenme Zamanı: 05.02.2010 15:43:36  Yayınlayan Birim: MERSİN ŞUBE  
 

Basına ve Kamuoyuna...    

  

Siyasi iktidar; eczacılar, doktorlardan sonra ülkemiz mühendis, mimar ve şehir plancıların, emeğini IMF ve çok uluslu sermaye gruplarının isteği doğrultusunda, ülkemizdeki projelere, Asya‘dan, Hindistan‘dan, Rusya‘dan, Çin‘den kalitesiz yabancı mühendis ve mimarların akademik denklik aranmaksızın gelmesini sağlayacak yolu açıyor... 

Değerli Basın Mensupları

TBMM‘ nin 27 Ocak 2010 tarihli oturumunda siyasal iktidarın talebi ile ele alınan ve "torba yasa" olarak nitelendirilen "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 8. maddesine "......Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir yılı geçmemek üzere ön izin verilebilir. Mesleki eğitim alanı dışında istihdam edilecek yabancı uyruklu personel için bu Kanunda belirtilen görüşler alınmaz. Bu kişiler, akademik ve mesleki yeterlilik ile lisans talep ve yeterlilik uygulamasına tabi değildir" biçiminde bir düzenleme, yasanın adı ile hiçbir ilgisi olmamasına karşın eklenmiştir ve bu ek ne yazık ki yasallaşmıştır.

Dünyada hiçbir ülke, Suudi Arabistan dahil, akademik denklik aramadan, en azından sınav yapmadan kendi ülkesinde mühendislik ve mimarlık hizmetlerinde yabancıların çalışmasına müsaade etmiyor. 2007 de Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen ve mevcut TMMOB yasasını delen yasayı,  gece yarısı  torba yasa içinde yasalaştırmak ve akademik denklik arayan mevcut TMMOB yasasını delmek istiyor.

Bu yasa maddesinin içeriği 2004 yılında "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği" maddesi olarak düzenlenmişti. Konuya ilişkin TMMOB tarafından açılan davada Danıştay söz konusu maddeyi iptal etmişti. AKP Hükümeti, Danıştay kararını by-pass etmek için yönetmelik düzenlemesini yasa teklifi haline getirmiş ve 23 Mayıs 2007 tarihinde 5565 sayılı "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa" TBMM‘de kabul edilmişti. Yani Anayasa‘nın 138. maddesi ihlal edilerek teklif yasalaşmıştı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Sezer tarafından incelenen 5565 sayılı Yasa, Anayasa‘nın çalışma özgürlüğünü düzenleyen 49‘uncu, temel hak ve özgürlüklerin yabancılar için, uluslararası hukuka uygun olarak yasayla sınırlanabileceğini düzenleyen 16‘ncı, hukuk devleti ilkesini düzenleyen 2‘nci, eşitlik ilkesini düzenleyen 10‘uncu ve hiçbir etkinliğin ulusal çıkarlara aykırı olamayacağı kuralından hareketle 176‘ncı maddesine aykırılığı tespit edilerek TBMM‘ye iade edilmişti.


TBMM‘ye Anayasa‘ya ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iade edilen Yasa, 2007 yılından bu yana Meclis gündeminde bekletilmişti. Ancak Siyasi İktidar, 27 Ocak 2010 gecesi,  Anayasa‘ya aykırı olduğu bilinmesine karşın torba yasa içinde saklayarak konunun yeniden yasalaşmasını sağlamıştır.

Siyasal İktidar, bu yasa maddesi ile diplomalarına bakmaksızın, mühendis ve mimar olduğunu beyan eden tüm yabancılara çalışma izni vererek halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktan çekinmemiş ve geleceğimizi hiçbir kayıt ve denetime tabi olmaksızın meslekleri belli olmayan yabancıların sözlü beyanlarına teslim etmeyi tercih etmiştir.

Bizler kendi ülkemizde gördüğümüz eğitimlere ve sahip olduğumuz diplomalarımıza rağmen o kadar çok sıkıntıyla karşı karşıya gelirken; yabancı insanlar diplomaları olmamalarına rağmen mühendislik veya benzeri hizmet işlerinde çalışabileceklerdir. Siyasi İktidar kendi vatandaşının istihdamını düşüneceği yerde dünyada hiçbir örneği olmayan bir uygulamayı yasalaştırmaktadır.

Oysa MMO Ana yönetmeliğinin 83. Maddesinde belirtildiği üzere; yabancı mühendislerin çalışma koşulları belirlenmiş ve denetim altında olmaları sağlanmıştır. Yabancı uyruklu mühendislerin, Odaya; mühendislik uzmanlık alanları ve çalışma süreleri belirtilmekte ve sadece o iş kolunda hizmet vermeleri sağlanmaktaydı. Odaca onaylanan mühendisler Bakanlığa bildirilmekte ve bu şekilde çalışma süreleri ve koşulları kontrol altında tutulmaktaydı.

Değiştirilmek istenen bu yasa maddesi ile akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamasına gerek olmaksızın her yabancının mühendis ve mimar unvanını kullanabilmesinin önü açılarak, 6235 sayılı TMMOB Yasası ve 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa‘nın yabancılar için uygulanmayacağı teminat altına alınmıştır.

Bu yasa maddesi her şeyden önce ülke mühendis ve mimarlarına yönelik bir darbedir. Uluslararası sermaye lehine, fakat ülke mühendis ve mimarları aleyhine bir yasanın kabulünü, bağımsız ve demokratik sosyal hukuk devleti anlayışı ile örtüştürmek olanaklı değildir. Mühendis ve mimarların kendi ülkelerinde yabancı konumuna düşürülüp, haksız rekabete teslim edilmesi ve ülkemizin kıt kaynakları ile yetiştirilen insan gücümüzün yok sayılması kabul edilemez.

Sayın Cumhurbaşkanı‘ndan talebimiz; Yasa‘ nın ilgili maddesini TBMM‘ye ivedilikle iade etmesidir. Cumhurbaşkanı en azından Devlet Denetleme Kurulu‘nun "mühendislik ve mimarlık hizmetinin akademik ve mesleki yeterlilik denetiminden muaf olamayacağı" tespitine uygun davranmalıdır.(05.02.2010)

MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Adına                                                                                 Şube Başkanı Naci ERÇOLAK

Mersin Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

05.02.2010 tarihinden itibaren 2933 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBE
LİMONLUK MH. 2417 SK. NO:5 YENİŞEHİR - MERSİN
TEL: (+90) 324 3273800 Dahili: 01   FAKS: (+90) 324 3269553
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri