ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

09 Mayıs 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 DARBECİLER YARGILANACAK, OKULLARDAN İSİMLERİ SİLİNECEK
12.09.2009 BİRGÜN

    Yayına Giriş Tarihi: 14.09.2009  Güncellenme Zamanı: 14.09.2009 11:03:57  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 14.09.2009 11:04:51

Darbeciler yargılanacak, okullardan isimleri silinecek t 12 Eylül Askeri Darbesi dün de protesto edildi. Yapılan eylemlerin ve açıklamaların tümünde, Evren‘in kamusal alanlardan isminin silinmesi ve yargılanması talep edildi Bugün, 12 Eylül Askeri Darbesi‘nin 29. yıldönümü. Dün de tüm yurtta darbecilerin yargılanması talebiyle eylemler sürdü. Dünkü eylemlerin ve açıklamaların tümünde, Kenan Evren‘in okul tabelalarından, cadde ve bulvarlardan, kamusal bütün alanlardan isminin silinmesi ve yargılanması isteği dile getirildi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası {Eğitim Sen) İstanbul Kadıköy‘de bulunan Kenan Evren Anadolu Lisesi‘nin isminin değişerek ‘Fakir Baykurt Anadolu Lisesi‘ olmasını talep etti. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 12 Eylül 1980 darbesinin 29. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, "12 Eylül bu ülkede faşizmin adıdır" dedi. Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu‘ndan yapılan yazılı açıklamada ise 12 Eylül döneminin, sadece kanla, zulümle anılmadığını, yoksulluğun, yolsuzluğun, çetelerin, yağmanın da dönemi olduğu belirtildi.
‘DARBECİNİN ADI ŞİLİNSİN1 Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesi bir grup, Kadıköy‘deki Kenan Evren Anadolu Lisesi önünde 12 Eylül askeri müdahalesini protesto etti.
Kenan Evren Anadolu Lisesi önünde toplanan ve çeşidi sloganlar atan grup adına bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen 8 Nolu Şube Başkanı Hatun İldemir, 12 Eylül Askeri Darbesi‘nin üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen "Türkiye‘nin ekonomik, sosyal ve siyasal hayatının hala darbe anayasası ile tahkim edilmiş kurumlar eliyle yönetildiğini" vurguladı.
İldemir, 12 Eylül‘ün en büyük tahribatının eğitim alanında gerçekleştiğini savunarak, müdahalenin hemen ardından 50 bine yakın eğitim emekçisinin gözaltına alındığını ve 20 bin öğretmenin meslekten atıldığını söyledi. 12 Eylül liderinin isminin bu okuldan kaldırılarak eğitimci yazar Fakir Baykurf un isminin verilmesini talep eden öğretmenler, "Fakir Baykurt Anadolu Lisesi" yazılı dövizi lisenin duvarına yapıştırdı.
15.flfiaddeyle^Himler-
yargılanmaktan kurtuldu?
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu özbolat Adalet Bakanı Sadullah Ergin‘e "1982 Anayasası‘nın geçici 15‘nci maddesini kaldırmak yargı reformunun çerçevesi içinde mi?" diye sordu.
Özbolat Meclis Başkanlığı‘na sunduğu soru önergesinde 12 Eylül darbesinin üzerinden tam 29 yıl geçtiğini, bu süre içerisinde icra makamında olan hemen hemen her yetkilinin ‘12 EylüPle hesaplaşma‘, 12 Eylül hukukunu ortadan kaldırma‘, ‘mağdurların gönlünü alma‘nın gereğinden bahsettiğini söyledi.
Özbolat "Yine bir 12 Eylül, yine aynı konuşanlar hatta bu kez Adalet Bakanlığımız daha kapsamlı bir yargı reformundan söz ediyor. Biz kırklı yaşlarını yaşayanlar hep bu yargı reformu yapılacak vaadiyle büyüdük, orta yaşı geçtik halen yapılıyor. Ben yüce meclisin bir üyesi olarak 1982 anayasasının geçici on beşinci maddesine dikkaderinizi çekmek istiyorum. Biliyorsunuz bu madde ile darbeyi yapanlar hem kendilerine hem o dönemin hükümet üyelerine hem de Danışma Meclisi üyelerine yaşam boyu dokunulmazlık sağlamışlardı" dedi.
özbolat, Adalet Bakanı Sadullah Ergin‘e şu soruları yöneltti: »1982 Anayasasının geçici 15‘nci maddesini kaldırıp Türkiye‘nin karanlık bir dönemini aydınlatmak, 12 Eylül mağdurlarının gönlüne bir nebzede olsa su serpmek tasarladığınız yargı reformunun çerçevesi içinde mi?
»Geçici 15‘nci madde kapsamında kendilerini yargılamaktan kurtaran kaç kişi var?
»Bunların isimlerini kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
12 Eylül bu ülkede faşizmin adıdır‘ Meslek Odaları B^.TMTMANKARA 12 Eylül‘le ilgili açıklama yaptı: Ekonomik, sosyal sorunların en büyük sebebi 12 Eylül‘dür TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 12 Eylül 1980 darbesinin 29. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, "12 Eylül bu ülkede faşizmin adıdır. 12 Eylül devletin, siyasetin, ekonomi ve toplumsal yasanım emeğin aleyhinde yeniden yapılandırıldığı bir dönemeçtir" dedi.
12 Eylül faşizminin, günümüzde de etkisini sürdürdüğünü ifade eden Soğancı, "Bugün yaşadığımız, planlamadan, sosyal devlet anlayışından uzaklaşma, gelir dağılımındaki adaletsizlik, emekçi haklarının ürpanlannıası, kamunun birikiminin özelleştirme uygulamalarıyla talan edilmesi, neoliberal politikalarla ABD-AB, Dünya Bankası-IMF güdümünde bir Türkiye, toplumsal değerlerin yok oluşu, değerlerin rant uğruna feda edilmesi 12 Eylül‘ün sonucudur" diye konuştu. Türkiye‘nin, darbecileri ve darbe döneminde yaşananları yargılayamayan birkaç ülkeden biri olduğunu vurgulayan Soğancı, şunları kaydetti: "Darbecilerini yargılayamadığı sürece Türkiye‘deki demokrasi kavramı daima bir açıdan yaralı ve tartışmalı olacaktır. Demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasa hayata geçirilmedikçe, sosyal hukuk devleti egemen kılmmadıkça, ekonomi ve dış politika ülke ve halkın çıkarları yerine belli çevrelerin güdümünden çıkartılmadıkça, her türlü emperyalist bağımlılık terk edilmedikçe, 12 Eylül Anayasası ile gasp edilen grevli, toplu sözleşmeli sendikalaşma hakkı bütün çalışanlara yeniden tanınmadıkça ve cuntacılar yargılanmadığı sürece 12 Eylül‘ün yarattığı düzeni aşmak mümkün olmayacakür." Soğancı, TMMOB olarak 12 Eylül‘ü yargıladıklarını vurgulayarak, "TMMOB, 12 Eylül ile başlayan Türkiye‘nin kapitalist küreselleşmeye eklemlenme sürecinde ‘Bir başka Türkiye, Bir başka dünya‘nın mümkün olduğunu bilmekte ve mücadelesini bu yönde sürdürmektedir" dedi.
"HÜKÜMETLER 12 EYLÜLDEN BAĞIMSIZ DEĞİL" Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, 12 Eylülün 29 yıla yayılmış bir dönem olduğunu ve 1983‘ten sonra oluşturulan hükümetlerin 12 Eylülden bağımsız olamadığını söyledi. Koramaz, "12 Eylül‘den bağımsızlaşamayan hükümetler ile bugünkü iktidar tarihsel bir süreklilik içinde gücünü ve varlık gerekçesini 12 Eylül‘den almakta, 1980‘de ilk adımı anlan liberalizasyon çizgisinin savunuculuğunu yapmaktadır. 12 Eylül‘ün ve Kenan Evren‘in 29 yıl geçmesine karşın hâlâ yargılanamaması ve Anayasal koruma altında olması bu nedenledir" diye konuştu.
12 Eylül düzeniyle gerçek bir hesaplaşmanın yapılmamış olmasını bugün yaşanan eşitsizliklerin, yoksulluğun, dışa bağımlılığın ve Güneydoğu‘daki çatışmaların önemli bir nedeni olarak nitelendiren Koramaz, öncelikle yapılması gerekenin Geçici 15. Maddesi kaldırılması ve darbeciler ile ölümlerin sorumlularının yargı karşısına çıkması sağlanması olduğunu dile getirdi.
12 Eylülcüler yargı önüne çıkarılmalıdır‘ İNŞAAT Mühendisleri Odasından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Türkiye, 2008 12 Eylül askeri darbesini Ergenekon tartışmaları ile karşılamıştır. Açıkçası başta darbe mağdurları olmak üzere, demokrasi yanlısı pek çok toplumsal ve siyasal kesim, sürece olumlu yaklaşmış, darbe yanlılarının, kirli ve karanlık ilişkilerden beslenenlerin, faili meçhul olayların gerçek faillerinin deşifre edilerek, toplumsal hayatın dışına itileceği ve etkisizleştirileceği doğrultusunda beklenti oluşmuştur." Aradan geçen 1 yılda umutları köreltecek gelişmelerin yaşandığının belirtildiği açıklamada, Anayasa‘nın geçici maddelerine dokunulmaması ve darbe dönemi ürünü olan anti demokratik kurumlar ile yasaların mevcudiyeti koruyor olması bu olumsuz gelişmeler arasında sayıldı.
"Kenan Evren‘i Çankaya Köşkü‘nde ağırlayanlar, darbelere karşı mücadele edemezler" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yapılması gerekenler açık ve net önümüzde durmaktadır. Türkiye‘yi darbeler, faili meçhuller, kirli ve karanlık ilişkiler ülkesi olmaktan kurtarmanın tek yolu, 12 Eylülcülerle hesaplaşmaktan, onları yargı önüne çıkartmaktan geçmektedir. Odamız, 12 Eylül‘ün lideri Kenan Evren, bir numaralı sanık oluncaya kadar, son dönemde yaşananlara temkinli yaklaşmaya devam edecek, Evren ve arkadaşlarını sanık sandalyesine oturtmayı hedefleyen her türlü girişimin destekçisi olacaktır."

İzmir Şube Kaynaklı Yazılı Basında Odamız »

14.09.2009 tarihinden itibaren 2452 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri