ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Nisan 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 BASIN AÇIKLAMASI: ASANSÖR FACİALARINA KARŞI CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİN KORUNMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 05.08.2009  Güncellenme Zamanı: 10.08.2009 13:49:03  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

KENTİMİZDE YAŞAYAN İNSANLARIN ASANSÖR FACİALARINA KARŞI CAN GÜVENLİĞİNİ KORUMAK, EN BAŞTA BÜYÜKŞEHİR VE BELDE, İLÇE BELEDİYELERİNİN, SONRASINDA DA SİTE VE APARTMAN YÖNETİMLERİNİN GÖREVİDİR. BİZLER BU KONUDA BİR DEFA DAHA UYARIYORUZ: “ASANSÖRLERİN PERİYODİK KONTROLLERİNİ YAPTIRIN, ÖLÜMCÜL KAZALARI ÖNLEYİN!!!”

Asansörler, fabrikalardan depolara, küçük işletmelerden konutlara dek, hayatımızın pek çok alanında yaygın olarak kullanılmaktadır.

01.08.2009 tarihinde Ataköy‘de bir markette, bir kişinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası meydana gelmiştir. Konu ile ilgili olarak bilirkişi heyetimiz market içerisindeki servis asansörünü incelemişlerdir.

Yapılan incelemede, bir kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bu kazanın da bir ihmaller zinciri sonucu olduğu görülmüştür.

Asansörün kullanımı ile ilgili herhangi bir periyodik kontrol işlemi yapılmadığı, ilgili standart ve yönetmeliklere göre güvenlik açısından asansörün eksik olarak teçhiz edildiği, kaza sonucu hayatını kaybeden kişiye cihazın kullanımı ile ilgili herhangi bir iş başı eğitimi verilmediği ve sigortasız olarak çalıştırıldığı görülmüştür.

Standartlar, yönetmelikler ve ilgili güvenlik kurallarının amacı, insan ve yük asansörlerinin güvenli çalışması, bakımı ve acil durumlar sırasında muhtemel kaza risklerine karşı insan ve eşyaları korumak ve asansörlerde olması muhtemel çeşitli kazalarla ilgili muhtemel riskleri önlemektir.

Muhtemel riskler koparma, ezme, düşme, darbe, mahsur kalma, yangın çıkması, elektrik çarpması ve malzemelerin hasara uğraması; mekanik hasar, aşınma, paslanma oluşması olarak sıralanabilir.

Asansörlerde, tasarım aşamasından imalat aşamasına, imalat aşamasından kullanım aşamasına, kullanım aşamasından periyodik kontrol aşamasına kadar düzenli kontroller yapılmalıdır.

Düzenli kontroller yapılmaması durumunda asansör kazalarına neden olunabilir. Kaza sonucu yaralanma ve ölümlere yol açılabilir. Aylık bakım ve yıllık periyodik kontrollerin aksatılmadan yönetmeliklerde belirtilen yetkili kurumlar veya kurumların belirlediği uzman kişiler tarafından yapılması çıkan yönetmeliklerde belirtilmiştir.

Geçmiş yıllarda MMO tarafından, asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması için çeşitli belediyelerle protokoller yapılmış ve uzman mühendislerce onbinlerce asansörün periyodik kontrolleri yapılarak olası kazaların önüne geçilmiştir. Bu kontroller sonucunda ortaya çıkan gerçek şudur: 10 ilimizdeki ilgili belediye sınırları içinde kullanımda olan asansörlerin yaklaşık %83‘ü eksik, %12‘si kullanılamaz durumda olup yalnızca %5‘i standartlara uygundur. Bu tablo halkımızın can güvenliğinin nasıl büyük bir tehlike içinde olduğunun göstergesidir. Bu nedenle bu çalışmaların yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Asansörler, son derece emniyetli bir taşıma aracı olmak zorundadır. İnsan sağlığı ve can güvenliğini doğrudan etkileyen ürün grupları içerisinde yer alması nedeniyle asansörler; tasarım, imalat, montaj, işletmeye alma, ruhsatlandırma ve kullanım aşamalarında ülkemizde zorunlu standartlar ve yönetmelikler kapsamına alınmıştır.

 

Bizler bir kez daha uyarıyoruz:

 

  • Asansörlerin bakımının, meslek odalarınca mesleki yeterliliği belgelendirilmiş, mühendis çalıştıran yetkin firmalarca yapılması sağlanmalıdır.

 

  • İlgili kamu kuruluşları ile yerel yönetimler, asansör periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması konusunda daha duyarlı davranmalı, bu konuda Meslek Odaları ile denetim süreçlerinde işbirliğini arttırmalıdır.

 

  • Makina ve Elektrik Mühendisleri tarafından çizilen asansör projeleri, Odaların Mesleki Denetiminden geçmeden ilgili makamlarca kesinlikle işlem yapılmamalıdır.

 

  • Mesleki denetimin olmazsa olmaz koşulunun "uzmanlık ve belgelendirme" olduğu bilinmelidir. Bu anlamda meslek odalarının kuruluş yasalarının verdiği görev çerçevesinde, kamu yararına ve kamu adına sürdürdüğü üretim ve hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi amacıyla, mesleki denetim hizmetlerinin önündeki yerel ve merkezi siyasi iktidarlarca konulan tüm engeller ve sınırlamalar kaldırılmalıdır.

 

  • Apartman yöneticileri asansörün ayda bir bakımını yaptırmak için yetkili asansör bakım firmaları ile anlaşma yapmalı, belediyelerde asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini meslek odalarıyla işbirliği yaparak gerçekleştirmelidir.

 

  • Yeni işletmeye alınacak asansörlerin ilgili belediyelerden Asansör İşletme Ruhsatı almaları şarttır. Bu konuda en büyük sorumluluk ilgili YEREL YÖNETİMLERE, asansörü imal ve monte eden FİRMALARA, sonrasında da APARTMAN YÖNETİCİLERİNE aittir.  

 

  

İLTER ÇELİK

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

05.08.2009 tarihinden itibaren 2991 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri