ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

28 Mart 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 "II. SERBEST MÜŞAVİRLİK, MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM KURULTAYI" ANKARA'DA TOPLANDI

    Yayına Giriş Tarihi: 01.06.2009  Güncellenme Zamanı: 01.06.2009 10:57:27  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ve 18 Şubemizde düzenlenen yerel kurultaylarda seçilen delegelerin katılımıyla toplanan "II. Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayı", 29-30 Mayıs 2009 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildi.

 Mekanik Tesisat Hizmetleri ve Proje Uygulamaları, AİTM Hizmetleri ve Proje Uygulamaları Doğalgaz Hizmetleri ve Proje Uygulamaları, Asansör Hizmetleri ve Proje Uygulamaları Oturumu şeklinde dört ayrı oturum halinde düzenlenen kurultayın açılış konuşması Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ tarafından yapıldı.
Oda Başkanının konuşmasından sonra Oda Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber ÇAKAR tarafından Odamızın SMM Hizmetleri ve Mesleki Denetim Çalışmalarıyla ilgili bir sunum yapıldı. Daha sonra oturum çalışmalarına geçildi.

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ, kurultayın açılışında şöyle konuştu:

"Değerli Meslektaşlarım,
İkincisini düzenlediğimiz Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayı‘nın Mekanik Tesisat ve AİTM Hizmetleri ve Proje Uygulamaları Oturumlarına hoş geldiniz. Oda Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.
Kurultayımızın amacı, serbest müşavir mühendis üyelerimizin sorunlarının tartışılması, hizmet kalitesinin artırılması, üyelerimiz arasında haksız rekabetin önlenmesi, hizmet sunumu ve denetim süreçlerine ilişkin mevzuatın değerlendirilmesi ve Oda çalışmalarına yön verecek çözüm önerilerinin oluşturulmasıdır.

SMM Hizmetleri kapsamına giren çalışma alanlarının korunması ve geliştirilmesi ve bu kapsamda mekanik tesisat, doğalgaz, AİTM ve asansör hizmetleri alanındaki çalışmalarımız Odamızın başlıca faaliyetleri arasında yer almaktadır.
Takdir edilir ki; kamu, toplum yararı ve meslek çıkarları doğrultusunda faaliyet gösteren Odamızca yürütülen mesleki hizmetlerde anlayış ve uygulama birliğinin sağlanması son derece önemlidir.
Bu kapsamda örgütlenen kurultayımız, tüm SMM üyelerimizin görüş ve önerilerini yansıtmak amacıyla iki aşamalı olarak düzenlenmiştir. İlk aşamada 18 Şubemizde Odamıza kayıtlı bütün SMM‘lerin çağrılı olduğu bölgesel yerel kurultaylar yapılmıştır.
Yerel kurultaylarımıza katılan üyelerimizce delege olarak seçilen siz değerli üyelerimiz yerel kurultaylardan süzülen görüşler ışığında çalışmalara son şeklini vereceksiniz.
Mekanik Tesisat Hizmetleri, AİTM Hizmetleri, Doğalgaz Hizmetleri ve Asansör Hizmetleri Proje ve Uygulamaları Oturumlarında alınacak kararların ve yapılacak önerilerin Oda çalışmalarına rehberlik edeceğini özellikle belirtmek istiyorum.

Değerli Meslektaşlarım,
Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olan Odamız, bütün mesleki faaliyetleri ve serbest mühendislik uygulamalarını, "Kamu yararının korunması, mesleğin geliştirilmesi ve mesleki hizmetlerin uzman üyelerince verilmesinin sağlanması" temel perspektifi ile ele almaktadır.
Odamız toplum güvenliğini doğrudan ilgilendiren tüm projelerin, mesleki yeterliliği Odamızca belgelendirilmiş üyelerimiz tarafından hazırlanması ve mesleki etik ve üyelik sicil kayıtları yönü ile Oda mesleki denetiminden geçirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Yine Odamız, bu yeterliliğin gelişen ve değişen bilim ve teknolojiye bağlı olarak Odamızca düzenlenecek sürekli eğitimlerle desteklenmesini de zorunlu görmektedir.
Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren SMM Hizmetleri ile ilgili 3 temel yönetmelik ve yetkilendirme yönetmeliklerinin de bulunduğu 28 adet yönetmeliğimiz bu çerçevede işlev görmekte, işleyişimize kurumsal mesleki bir boyut katmaktadır.

Değerli Arkadaşlarım,
Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliğimiz doğrultusunda Odamızca Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz (MİEM) kanalıyla, Mekanik Tesisat Mühendisliği, Araç Mühendisliği, LPG ve CNG Uygulamaları, Asansör Mühendisliği, İş Güvenliği Mühendisliği ve Gıda Ambalajına yönelik olarak 15‘i Mekanik Tesisat Mühendisliği kapsamında olmak üzere toplam 24 alanda meslek içi eğitim ve belgelendirme çalışmaları yürütülmektedir.
1998 yılında kurulan MİEM kanalıyla bugüne değin 2 bin 607 kurs açılmış ve 22 bin 978 üyemize 44 bin 81 belge verilmiştir. Yani aktif Oda üyelerinin yarıdan fazlası belgelendirilmiş durumdadır.
Mekanik Tesisat Mühendisliği alanında 1.419 kurs açılmış ve yapılan sınavlarda başarılı olan üyelerimize 29 bin 997 adet belge düzenlenmiştir.
AİTM (Araç Projelendirme) alanında 108 kurs sonucu 2 bin 474 üyemiz belgelendirilmiştir. AİTM Yönetmeliğinin bir alt bendinde yer alan Araçların LPG‘ye Dönüşümü konusunda da 185 kurs sonucu 4 bin 436 üyemiz belgelendirilmiştir.
Doğalgaz İç Tesisat alanında 672 kurs açılmış ve yapılan sınavlarda başarılı olan 14 bin 403 üyemiz belgelendirilmiştir.
Asansör Avan Proje Hazırlama alanında ise 192 kurs sonucu 4 bin 95 üyemiz belgelendirilmiştir. Asansör uygulama konusunda da 157 kurs sonucu 2 bin 783 üyemiz belgelendirilmiştir.

Belgelendirme faaliyetleri için Oda merkezinde kurduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşumuz 19 Ocak 2007 tarihinde TÜRKAK‘a akredite ettirilmiştir. Personel Belgelendirme Kuruluşumuz 11 kapsamda Mühendis Yeterlilik Belgesi vermekte ve bu belgelendirme çalışmaları mekanik tesisat, AİTM, Asansör ve doğalgaz uygulamalarını da içermektedir.
Eğitim ve belgelendirme faaliyetlerimizin akabinde birçok Bakanlık ve kurum, yetki belgeli mühendis kavramını kendi yönetmeliklerine yansıtmıştır. Doğalgaz tesisatı, motorlu araç imal ve tadilatı, asansör üretim, bakım ve montajı, LPG uygulamaları başta olmak üzere firmalarda Odamızdan yetki belgesi almış mühendis çalıştırılması zorunlu hale getirilmiştir. Böylece on bini aşkın üyemize yeni iş alanları açılmıştır.

Odamız ulusal, uluslararası tanınırlık, hizmetlerde standardizasyon ve kurumsallaşmayı ifade eden akreditasyon süreçlerinde de önemli adımlar atmıştır. Odamız Basınçlı Kaplar, Kaldırma ve İletme Makinaları ile Teknik Ölçüm ve Analizlere ilişkin A Tipi Muayene Kuruluşu olarak akredite olmuştur. Baca Gazı Emisyon ve Toz Ölçümleri konusunda yapılandırdığımız Deney Laboratuarımızın da akreditasyonu gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Yine Odamız ilgili AB Komisyonu tarafından Asansörlerde CE İşaretlemesine ilişkin Onaylanmış Kuruluş olarak atanmış olup bütün bu konularda halkımıza, sanayimize ve üyelerimize daha kapsamlı ve daha nitelikli hizmet sunabilmek için kurumsal alt yapımız sürekli geliştirilmektedir.

Değerli Meslektaşlarım,
Birazdan Oda sunumunda izleneceği üzere çalışmalarımız bu kadarla sınırlı kalmamaktadır.
SMM Hizmetleri uygulama alanlarına yönelik teknik kitaplarımızın yanı sıra dönem içerisinde "Proje Hazırlama ve Mesleki Denetim Esasları" kitabı ile "Hastane İklimlendirme Tesisatı ve Denetim Esasları" adlı kitaplar yayımlanmış ve proje mesleki denetiminde görevli teknik görevlilerimiz eğitimden geçirilmiştir.

41. Genel Kurulumuzca Oda Yönetim Kurulumuza verilen görev çerçevesinde SMM Hizmetleri Büro Tescil ve Asgari Ücret Yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete‘de yayımlatılmıştır.
Yine bir önceki Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayında alınan karar uyarınca Odamız gözetim ve yeniden belgelendirme konusunda da adımlar atmıştır.
Odadan uzmanlık yetki belgesi alan üyelerimizin belgelendirme programıyla ilgili gelişmeler ve mevzuat değişikliklerinden haberdar olmaları ve mesleki gelişimlerinin sürekliliğini sağlamalarına yönelik "Gözetim ve Yeniden Belgelendirme Kriterleri" oluşturularak uygulamaya geçilmiştir.

Değerli Meslektaşlarım,
Odamız, mekanik tesisat, araç projelendirme, asansör, yatırım, işyeri ruhsat proje ve işletme hizmetlerinden oluşan SMM hizmetleriyle ilgili yürütme sorumlulukları bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, EPDK, EİEİ, yerel yönetimler gibi yetkili tüm kurumların mevzuat düzenleme çalışmalarına da etkin bir şekilde müdahil olmaktadır. Meslek uygulama alanlarımızın genişlemesi ve mesleki denetimde, meslek ve meslektaş çıkarları temelinde Odamızın merkezi bir rol üstlenmesi için sürekli olarak uğraş vermektedir.

Bu anlayışla yürütülen çalışmalar sonucu, Odamız, Enerji Verimliliği Yasası ve bağlı yönetmeliklerde, meslek alanlarımız kapsamındaki faaliyetlerin uzman makina mühendisleri tarafından yapılması hususunda ısrarcı olmuş ve sonuç da almıştır. Yasada enerji verimliliği alanında danışmanlık, eğitim, etüt ve uygulama hizmetlerini yürütecek şirketlerin belgelendirilmesi, izlenmesi, bu alanda çalışacak personelin eğitim ve belgelendirilmesinde Odamız yetkili kuruluşlar arasında sayılmış ve bu şirketlerde makina mühendisi çalıştırılması zorunlu kılınmıştır. Yetki almaya yönelik başvuru dosyamız 1 Nisan‘da EİEİ‘ye sunulmuştur.
Odamız çalışma gruplarınca hazırlanan ,"Endüstriyel ve Evsel doğalgaz Dönüşüm Teknik Şartnameleri", "Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği", "Sıcak Su Kazanlarının Tesis İşletme ve Bakım Yönetmeliği" ile "Otomatik Olmayan Tartı Aletleri Periyodik Muayene Yönetmeliği" taslaklarının ilgili kurumlarca yayımlanması yönündeki girişimlerimiz ise sürmektedir.
AİTM Yönetmeliği Taslağına ilişkin görüş ve önerilerimiz ilgili mercilere sunulmuş, LPG‘li araç denetimlerinde toplum güvenliği açısından Odamızın oynadığı merkezi rol korunmuştur.
Bu yönetmelik taslakları yanı sıra "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" ile "Özel Hastaneler Yönetmeliği"ne yönelik değişiklik önerilerimiz de ilgili Bakanlığa sunulmuştur.
İki gün önce Bursa‘daki hastane yangınının acı sonuçları Yapı Denetim Kanunu, İmar Kanunu ve başta Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik olmak üzere ilgili ikincil mevzuatın, TMMOB‘ye bağlı Odaların denetim süreçlerinde aktif görev alacağı bir şekilde yeniden düzenlenmesi gereksinimini ve mesleki yetkinliğin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu konuda ısrarcı olmaya devam edeceğiz.

Değerli Arkadaşlarım,  
Bütün bu çalışmalarımız, ülkemiz, sanayimiz ve mühendisliği kuşatan olumsuz koşullarda sürdürülmektedir. Biliyorsunuz kısa bir süre önceye kadar kutsanan küreselleşme ve serbestleştirme politika ve uygulamaları uyarınca Türkiye‘nin de imzaladığı DTÖ ve AB anlaşmaları, mühendislik hizmetlerinin serbest dolaşımını da kapsamaktadır. Gerek bu nedenle gerekse ülkemizdeki bilim, teknoloji, mühendislik ve sanayi politikalarının yanlışlığından dolayı mühendislik uygulamaları hep ciddi bir tehdit altındadır.
Halen TBMM gündeminde bulunan "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı", bu açıdan "Demoklesin kılıcı" gibi üstümüzde sallanmaktadır.

Bütün bu nedenlerle mesleğimizi düzenleyici, mühendislik birikim ve uygulamalarını geliştirici yönetmelik, mevzuat ve mesleki denetimlerimiz son derece önem taşımaktadır. Bizler, mevcut politikaların ülkemiz ve mesleğimiz aleyhine olan temel çizgilerine karşı çıkarken, aynı zamanda bir mesleki yeterlilik ve yetkinlik düzeyi tutturmak durumundayız.

Ana Yönetmelik ve diğer yönetmelikleri ile TMMOB içinde örnek ve öncelikli bir yere sahip olan Odamız, meslek içi eğitim, belgelendirme, akreditasyon ve mesleki denetim çalışmaları ile bütün olumsuz gelişmelere karşı mesleğimizi korumakta ve bir direnme hattı oluşturmaktadır. Bu çalışmaların daha da geliştirilmesi, ülkemiz, mesleğimiz ve hizmet alanlarımızın korunması açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Bu ise siz serbest çalışan serbest mühendis ve müşavirlerin Oda düzenlemelerine kıskançlıkla sahip çıkmanız, bu düzenlemelere uyum noktasında göstereceğiniz duyarlılıkla bire bir ilintilidir. Odamızın kat ettiği mesafeleri meslektaşlarımız arasında haksız rekabete yol açmayacak ve ülke çapında uygulanabilir bir uygulama birliği ile taçlandırmak durumundayız. 

Odamız, mühendis yetki ve sorumluluklarını geliştirme, mühendislik hizmetlerini denetlenebilir ve güvenilir kılma; toplumun can ve mal güvenliğini sağlama ve uluslararası standartlar doğrultusunda kurumsallaşma yolunda çalışmalarına devam edecektir.
Sözlerimi tamamlarken, kurultayımızın tüm katılımcılarına, düzenlenmesinde emeği geçen yürütme, düzenleme kurulları ve sekretaryasına teşekkür ediyor, üreten, sanayileşen, demokratik, üzerinde insanlarımızın barış ve gönenç içerisinde yaşadığı bir Türkiye özlemiyle kurultayımızın başarılı geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum."

Tüm »

01.06.2009 tarihinden itibaren 3176 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri