ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 DOĞAL GAZLA YAŞAMAK

    Yayına Giriş Tarihi: 24.03.2008  Güncellenme Zamanı: 17.03.2009 20:52:46  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

Doğal gaz; milyonlarca yıl önce yaşayan canlı fosillerinin yer katmanları arasında basınç ve sıcaklık etkisiyle dönüşüme uğraması sonucu oluşmuş gaz halinde bir yakıttır. Büyük oranda metan daha az etan, propan ve bütan gazlarından oluşur.

Doğal gaz, kaynağından çıkarıldığı anda herhangi bir işlem yapılmaksızın kullanılabilir. "Zehirsiz", "kokusuz", "renksiz", "kuru" ve "havadan hafif" bir gazdır. Doğalgaz dağıtım firması tarafından sonradan kokulandırılır. Doğalgaz kullanıcılarının çürümüş sarımsak kokusuna benzer bu kokuyu tanımaları gerekir. Zehirsiz olması, doğal gazın  tehlikesiz bir gaz olduğunu göstermez. Aksine eğer doğal gaz teknik standartlara ve güvenlik koşullarına uyun kullanılmazsa büyük bir tehlike kaynağına dönüşebilir.

Doğal gazı güvenli kullanmanın koşullarını bilmeli ve bunları mutlaka yerine getirmeliyiz.

Öncelikle doğalgaz dönüşümü yaptıracağımız firma yetkilendirilmiş olmalıdır. Yetki belgeli  firmada, doğalgaz tesisatları konusunda yetki belgesi almış makina mühendisi ve yine yetki belgeli doğalgaz tesisat ustaları çalışmaktadır. Firmalar doğalgaz dönüşümü yaptıracak kişiye bu belgelerini göstermek zorundadır.

"Merkezi ısıtma sistemleri", gerek ilk yatırım gerekse kullanım sürecindeki giderleri bakımından bireysel sistemlere göre daha ekonomik ve daha konforludur. Mevcut sıvı yakıtlı merkezi kazanın doğal gaza dönüşüme uygunluğu konusunda Makina Mühendisleri Odasından bilirkişilik hizmeti alınabilir. Kentimizde bir dönem çok yaygın olarak kullanılan sıvı yakıtlı kat kaloriferlerinin doğalgaza dönüşümü ekonomik olmamaktadır.

Bacalı Kombi ve  şofbenler, yanma için gerekli havayı ortamdan alan, yanma sonucu çıkan gazları bir baca aracılığıyla dışarı atan cihazlardır. Bu cihazlar 8 m3‘den daha küçük hacimlere monte edilemez. Ayrıca yatak odası, banyo, tuvalet, merdiven boşluğu, genel kullanıma açık koridorlar,  havalandırma koşulları veya hacmi yetersiz yerlere konulamaz. Kombilerin açık balkonlara konulması, dış hava koşulları nedeniyle daha fazla gaz yakacaklarından enerji verimliliği açısından uygun değildir. 

Bacasız tip cihazlar, yanma için gerekli havayı ortamdan alıp yanma ürünü gazları yine aynı ortama verdikleri için bulundukları mahalde mutlaka havalandırma menfezleri bulunmalı ve bu menfezler her daim açık kalmalıdır. Bacasız ocak, fırın, katalitik soba, radyant ısıtıcı gibi cihazlar 12 m3‘den daha küçük hacimlere yerleştirilmemelidir.

Doğal gazın, yanması sonucunda atık olarak yoğun su buharı açığa çıkar. Bu özelliğinden dolayı bacaların neme dayanıklı sızdırmaz malzemelerden yapılması zorunludur. Bu nedenle doğal gaz sisteminde adi ya da "şönt" bacalar kesinlikle kullanılamaz. Doğal gaz bacaları İzmirgaz Teknik Şartnamesine uygun olarak paslanmaz malzemeden, izolasyonu ve sızdırmazlığı sağlanmış, depreme dayanıklı, kesiti her yerinde aynı, çekiş için gerekli olan minimum baca yüksekliğine uygun ölçülerde olmalıdır.

Hermetik tip cihazlar, yanma için gerekli havayı iç içe geçmiş iki borudan oluşan özel bir baca bağlantısıyla dış ortamdan alan, yanma ürünü gazları yine aynı baca ile dışarıya atan cihazlardır. Bu cihazların baca çıkışları doğrudan hava hareketi olan dış ortamlara açılmalıdır.

Gaz kaçağı hissedildiğinde koku az bile olsa ihmal edilmemeli, gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır. Güvenlik açısından, doğal gaz sızıntısı hissedildiğinde derhal gaz vanaları kapatılmalı, ortamda bütün pencere ve kapılar açılarak havalandırma yapılmalı, hiçbir elektrikli alet açılmamalı veya kapatılmamalıdır. Aynı mahalde cep telefonu kullanılmamalı, sigara içilmemeli, asansör ve kapı zilleri kullanılmamalıdır. Gaz kaçağının bulunduğu mahallin dışından bir yerden  187 numaralı telefona gaz kaçağı bildirilmelidir.

Yüksel Yaşartekin
Makina Mühendisleri Odası
İzmir Şubesi YK Üyesi

İzmir Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

24.03.2008 tarihinden itibaren 2978 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri