ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ&8217;NİN YÜKSEK VERİMLİ ELEKTRİKLİ ISITICI REKLAMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞÜ

    Yayına Giriş Tarihi: 24.02.2009  Güncellenme Zamanı: 17.03.2009 20:32:17  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

Son yıllarda enerji verimliliği hareketine ve enerji tasarrufu bilinci oluşturma çalışmalarına paralel olarak enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin sayısında ve yapılan reklamlarda belirgin bir artış gözlemlenmektedir.

Enerji verimliliğine yönelik Ar-Ge çalışmalarının artması ve teknolojinin gelişimi ile bir çok alanda yüksek verimli cihazlar üretilmeye başlamıştır. Örneğin aydınlatma ekipmanları gibi bazı ürünlerde giderek daha yüksek verimler elde edilebilmektedir. Ancak aydınlatma ekipmanlarında elde edilen bu tür yüksek verimler her alanda elde etmek şu an itibariyle mümkün görünmemektedir.

Son zamanlarda bazı elektrikli ısıtıcıların %80‘e varan tasarruf yaptığı iddia edilerek büyük reklam kampanyaları düzenlendiği görülmektedir. Bilindiği gibi elektrik enerjisini ısıya çeviren rezistanslı cihazlarda  enerjinin tamamı ısıya dönüşmektedir. Dolayısı ile üretilen yararlı enerjinin, tüketilen enerjiye oranı anlamına gelen verim %100‘e yakındır. Bu bakımdan elektrik enerjisini doğrudan ısı enerjisine çeviren bu tür ısıtıcılarda herhangi bir model ısıtıcının diğerlerine oranla çok daha yüksek verimler sağlaması olanaklı değildir. Isıtma tekniği ürünlere göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin radyan ısıtıcı olarak adlandırılan, enerjiyi büyük oranda ışınım yoluyla ileten tip sobalar mevcuttur. Bu sobalarda enerjinin büyük bölümü ışık enerjisine çevrilir. Işık çarptığı objeleri ısıtarak ısıtma yapar. Yani sonuçta enerji yine ısıya dönüşmektedir. Veya yağlı radyatörler daha düşük yüzey sıcaklığı ile çevresindeki havayı ısıtarak ısının taşınım (konveksiyon) yoluyla iletilmesini sağlamaktadır. Bu tür cihazlarla ısıtılan mükemmel yalıtımlı bir odada ısınma miktarı her türlü cihaz ile aynı oranda olmaktadır.

Isı pompası veya klima sistemlerinde ısıtılan hacme iletilen ısı enerjisi, tüketilen ısı enerjisinden fazla olabilmektedir. Burada enerji üretilmemekte dışarıda bulunan havanın enerjisi içeriye taşınmaktadır. yani dışarıyı soğuturken içeriyi ısıtmak prensibi ile çalışmaktadır. Bu sistemlerde de bu yüzden verim değil, performans katsayısı (COP) kullanılmaktadır. Bir çok durumda ısı pompalarının performans katsayıları 1‘ den fazla olabilmekte, yani harcanan enerjiden daha fazla ısı enerjisi ısıtılmak istenen mekana aktarılabilmektedir. Ancak elektrikli sobalarda böyle bir prensip olmadığından  enerjinin doğrudan şekil değiştirerek ısıya dönüşüyor olmasından dolayı, harcanan 1 kwh elektrik enerjisinin karşılığı olan 860 kcal‘den fazla ısı ortaya çıkarması asla mümkün değildir. Bu gerçeklerin aksini iddia etmek fiziğin temel kanunlarından olan "enerjinin korunumuna" aykırı iddiada bulunmak anlamına gelmekte ve bilimsellikle örtüşmemektedir.

Bu tür cihazların tanıtımında bazı test raporları öne sürülmekte ve bu tür ürünlerin özellikleri kanıtlanmaya çalışılarak reklam kampanyaları yürütülmektedir. Sözü edilen testlerin objektif sonuçları işaret edebilmesi için, amacına uygun, belirli standartlara göre ve standartlarda belirtilen koşullarda gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Cihazların harcadığı enerjiyi ölçmek ve karşılaştırma yapmak, sağlanan fayda (ısınma) konusunda bir bilgi vermediğinden eksik ve yanıltıcı olmaktadır.  Kaldı ki, mevcut teknolojiler ile bilimin, mühendisliğin evrensel kuralları gereği, ortaya çıkarılan ısı enerjisinin harcanan enerji miktarından fazla olamayacağı gerçeği  göz önüne alındığında bu tür yüksek verimli olduğu iddia edilen ürünlerin deneylerle desteklenmesine gerek bulunmamaktadır. Bilimsel deneyler, bilimsel gerçekler ışığında bazı belirsizliklerin uygulamada netleştirilmesi amacı ile yapılır. Bunun dışında bilimsel olmayan iddiaları desteklemeye çalışan deney raporları oluşturmak ve bunları kullanmak, bilime aykırı, kamu oyunu yanıltıcı ve aldatıcı girişimler anlamına gelmektedir. 

Özetle elektrikli ısıtıcı sistemleri, yüksek sıcaklıkta ışınım yolu ile ısıtan, fan ile ısıyı daha hızlı dağıtan, düşük sıcaklıkta çalışan yağlı radyatörler gibi çok çeşitlilik gösterebilmektedir. Her bir tipin hızlı veya yavaş ısıtma, ısının homojen dağılımı, emniyet gibi özellikleri, tüketici kullanım tercihi bakımından farklılık gösterebilir.  Ancak nihai verim açısından büyük farklılıklar göstermesi örneğin beşte bir enerji ile aynı şekilde ısıtabilmesi asla mümkün değildir. Aksini iddia etmek bilime karşı gelerek tüketiciyi yanıltmaya çalışmak anlamına gelmektedir.  Reklamlarda yer alan bu tür  ifadelerin kaldırılması, ürünlerin tüketiciyi yanıltmadan diğer özelliklerini vurgulayan reklamlara yönelinmesi gerekmektedir. Hatta şimdiye kadar bu tür yanıltıcı kampanyalarla satılmış olan ürünlerin de iade olanağına ortam yaratılmalıdır.

Ayrıca bilinidiği gibi ülkemizde elektrik büyük oranda doğal gaz santralarından elde edilmektedir. Santral çevrim verimleri, dağıtım kayıpları göz önüne alındığında elektrik enerjisi toplamda ülkemize büyük maliyet getirmektedir.

Bütün bunlar göz önüne alındığında verimli, sağlıklı ve güvenli ısınmanın ilk şartı standartlara uygun yalıtımlı binalarla ancak mümkün olacaktır. Bununla birlikte binaların ısıtılmasında temiz ve yüksek yanma verimli merkezi sistemlerin teşvik edilmesi, hatta mümkün olan yerlerde bölgesel ısıtma sistemleri kurulmasına öncelik verilmesi, ülke genelinde toplamda en verimli ısıtma sistemlerinin kullanılmasını sağlayacaktır.

İzmir Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

24.02.2009 tarihinden itibaren 5117 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri