ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

23 Nisan 2024 Salı    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ARAÇLARIN KIŞLIK BAKIMI ÖNEMLİDİR!

    Yayına Giriş Tarihi: 18.02.2009  Güncellenme Zamanı: 18.02.2009 14:46:12  Yayınlayan Birim: KAYSERİ ŞUBE  
 

Soğuk, sisli, yağışlı ve karlı havaların yaklaştığı şu günlerde otomobil kullanmak her zaman olduğundan daha risklidir. Bu nedenle, kış mevsiminde otomobiliniz ile karşılaşabileceğiniz risklere karşı önlem almak için otomobilinizi kışa hazırlamalısınız

Araçların kışlık bakımları için yapılacak işlemler şöyledir;

Motorun sağlıklı çalışabilmesi için soğutma suyuna antifiriz konulmalı. Motorun ilk hareketi zorlaşacağından akü kontrol edilmeli, su seviyesi düşükse tamamlanmalıdır. Ateşleme ve elektrik sistemindeki aksaklıklar soğuk hava koşullarında yakıt tüketimini yüzde 10 artırır. Buji tırnaklarının ayarı ve temizliği yapılmalıdır. Aksi halde, her 10 litrede 1 litre daha fazla yakıt tüketilir. Soğutma sistemi ve termostat ayarı, soğuk hava koşullarına göre yeniden ayarlanmalıdır. Motor yağı eksilmişse eklenmelidir.Aksi halde sürtünme artarak motorun gücü düşer, parçalar daha çabuk aşınır. Hava filtresinin kirli olması soğuk havada motora benzin yönünden zengin karışım gitmesini sağlayacak ve egzozdan çiğ gaz atılmasına yol açacaktır. Ayrıca araçların verimli kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesi ve lastik havalarının iyi ayarlanması gerekmektedir.

 

LPG li araçlarda kış aylarında zor çalışmanın nedeni  LPG beyninin soğuk olmasıdır. Bu beynin soğuk olması ve LPG gazının bu beyni aynı buzdolabı buzluğu şeklinde dondurmasıdır.

 

Ayrıca Ülkemizde hava sıcaklığı bölgeden bölgeye değişeceğinden motorlu araçlarda kullanılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) karışımının da tüm koşullarda uygun olacak şekilde ayarlanması gerekmektedir. Bu sebeple yaz ve kış aylarında Türkiye‘de kullanılan LPG‘ de propan ve bütan oranında değişiklik olmaktadır. Türkiye‘de yaz aylarında LPG‘ de bulunan propan/bütan oranı; 30/70 iken, kış aylarında bu oran 50/50 olmaktadır.

 

LPG li araçlarda don olaylarıyla karşılaşmamak için alacağımız tedbirlerden biri aracın motor kısmını güneye doğru koyup, sabah güneşi ile ısınmasını sağlamak ve en önemlisi aracı benzinde bırakıp, benzinde çalıştırmaktır. Çalıştıktan sonra aşırı gaz vermek motora zarar vereceğinden, yavaş yavaş gaz verilip araç stop ettirilmemelidir. Stop ettiği zaman LPG beyni karlama yapıp çalışmaya engel olur. Araçlarda bulunan LPG tankları gün sonunda dolu biçimde bırakılmamalı, kullanılacak olan yakıt; gün sonunda ihtiyaca göre alınmalıdır.

Kayseri Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

18.02.2009 tarihinden itibaren 4787 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI KAYSERİ ŞUBE
CUMHURİYET MAH. KIZILAY CAD. NO:11 MELİKGAZİ - KAYSERİ
TEL: (+90) 352 2323957   FAKS: (+90) 352 2212919
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri