ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

20 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 12 EYLÜL, DEMOKRATİK ANAYASA İLE AŞILABİLİR (YENİASYA GAZETESİ-12.09.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 12.09.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 13:45:02  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 12 Eylül düzeninin, ancak eşitlikçi, demokratik bir anayasa ile aşılabileceğini belirterek, yeni anayasa tartışmalarının yoğunlaşacağı önümüzdeki günlerde siyasetin üzerindeki militarist gölgelerin kaldırılmasının yanı sıra başka temel parametrelerin de gözetilmesi gerektiğini savundu.

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 12 Eylül düzeninin, ancak eşitlikçi, demokratik bir anayasa ile aşılabileceğini belirterek, yeni anayasa tartışmalarının yoğunlaşacağı önümüzdeki günlerde siyasetin üzerindeki militarist gölgelerin kaldırılmasının yanı sıra başka temel parametrelerin de gözetilmesi gerektiğini savundu.


NORMALLEŞME İÇİN
Sosyal hukuk devletinin, ancak demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa ile hakim kılınabileceğini vurgulayan Koramaz, "Ekonomi ile dış politika ülke ve halk çıkarlarına göre ancak böylece düzenlenebilir. Türkiye‘nin siyasal, sosyal yaşamı ancak böylece normalleşebilir. Başka türlü bir normalleşme mümkün değildir" görüşünü dile getirdi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 12 Eylül düzeninin, ancak eşitlikçi, demokratik bir anayasa ile aşılabileceğini bildirdi ve yeni anayasa tartışmalarında öne çıkan "sivil anayasa" vurgusunu da yanıltıcı, yetersiz buldu.
Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, üzerinden 27 yıl geçmiş olsa da 12 Eylül‘ün unutulacak, üzeri örtülecek bir tarih olmadığını kaydederek, "Zira 12 Eylül 1980, toplumsal tarihimizde devletin, siyasetin, ekonomi ve toplumsal yaşamın yeniden yapılandırıldığı önemli bir dönemeç olmuştur" dedi.
12 Eylül 1980‘de gerçekleştirilen askerî müdahaleyle 1961 Anayasası‘nın ortadan kaldırıldığını, siyasete köklü darbeler vurulduğunu, yasama, yürütme, yargı süreçlerinin tekleştirildiğini, ekonominin 24 Ocak Kararları doğrultusunda uluslar arası sermaye lehine yeniden yapılandırıldığını öne süren Koramaz, toplu sözleşme düzeninin ilga edilerek, toplumsal muhalefetin zor araçlarıyla sindirildiğini iddia etti.
Koramaz, şunları kaydetti: "Kültürel ve psikolojik düzlemlerdeki tahribat had safhaya ulaşmıştır. Bireysel çıkarın toplumsal çıkarın önüne geçirildiği, planlama, kalkınma ve sosyal devlet gereklerinin terk edildiği, gelir-bölüşüm ilişkilerinde adaletsizliklerin geliştirildiği, finans-para-rant politikalarının yatırımların önüne geçirildiği, sanayileşme ve kamu işletmeciliği birikimlerinin özelleştirme furyasıyla talan edildiği, neo liberal politikalara geçiş yapıldığı, uluslar arası sermayenin egemenliğindeki küreselleşme süreçlerine entegre edilen bir süreç yaşanmıştır. Bütün bunlar, dönemin en önemli toplumsal dinamiği olan emekçiler ile yurtsever toplumcu güçlerin terör-işkence-hapis-sürgün ve
benzeri yöntemlerle üstüne gidildiği bil ortamda gerçekleştirilmiştir. 12 Eylü, Türkiye‘yi geri götürmüş, yol açtığı ekonomik, sosyal, siyasal tahribatlar ülkemizi kötürüm kılmıştır. Bu nedenle 12 Eylül toplumsal belleğimizden silinmeyecektir."

YENİ ANAYASAYA BAKIŞ
Koramaz, yeniden yazılmakta olan Anayasaya ilişkin de görüş belirtiği açıklamasında, "Yeni Anayasa tartışmalarının yoğunlaşacağı önümüzdeki günlerde siyasetin üzerindeki militarist gölgelerin kaldırılması yanı sıra çok temel başka parametreler de gözetilmelidir" dedi.
Demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasa ile sosyal hukuk devletinin gerçekten egemen kılınabileceğini ve 12 Eylül Anayasası ve düzeninin gerçekten aşılabileceğini vurgulayan Koramaz, şunları kaydetti: "Ekonomi ile dış politika ülke ve halk çıkarlarına göre ancak böylece düzenlenebilir. Türkiye‘nin siyasal, sosyal yaşamı ancak böylece normalleşebilir. Başka türlü bir normalleşme mümkün değildir. Olsa olsa, neo liberal politikaların savunucularının kendi içlerindeki bir cepheleşmenin tezahürleri, bugüne kadar olduğu gibi toplıunun önüne bir kez daha yanıltıcı bir biçimde sunulur."

(YeniAsya Gazetesi-12.09.2007) 

Tüm Yazılı Basında Odamız »

12.09.2007 tarihinden itibaren 1569 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri