ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 TATİLİMİZ HÜSRAN OLMASIN

    Yayına Giriş Tarihi: 28.06.2016  Güncellenme Zamanı: 23.11.2016 17:29:24  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu, Bayram tatilinde yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bir açıklama yayınladı.

 BAYRAMDA TRAFİK KAZALARINA DİKKAT!

TATİLİMİZ HÜSRAN OLMASIN

Bayram tatili ile birlikte trafik kazaları açısından riskli günler başladı. Trafikteki araç sayısı hızla artıyor ve bu artışa paralel olarak trafik kazaları da artıyor. TUİK istatistiklerine göre 2014 yılında karayollarında yaşanan 1.199.010 kazada; 3.524 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 285.059 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Yaşanan kazaların sebeplerine bakıldığında; % 88,62`si sürücü hatası; % 9,38`i yaya hatası; % 0,95`i yol kusuru; % 0,58`i ise araçlara ait kusurlar olarak tespit edilmektedir. İstatistikler de bize göstermektedir ki; yaşanan kazaların büyük bir kısmı insan faktöründen kaynaklanmaktadır. Bu durum bayram tatili öncesinde yola çıkmadan sürücülerin alması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken konuların önemini ortaya koymaktadır.

İnsana bağlı trafik kazalarının sebepleri arasında başta gelen hususlar; aşırı hız, hatalı sollama, direksiyon başında uyuma ve emniyet kemeri takılmamasıdır. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24`ü hiç zarar görmeden kazayı atlatmakta, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6`ya kadar düşmektedir. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre % 40 daha az olmaktadır.

Araçlarımızdaki Ekipmanlar Eksiksiz Olmalıdır.

Araçlarınızdaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi önem arz eden ekipmanların yola çıkmadan önce tam ve eksiksiz olduğu kontrol edilmelidir. Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, anti friz vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır.

LPG Kontrolleri Eksiksiz Yaptırılmalıdır, Aksi Facialara Davetiye Demektir.

Trafikte yer alan LPG`li araçların bakım ve kontrolü, can ve mal güvenliği açısından son derece önem teşkil etmektedir. Bakanlık, Odamız, TSE ve sorumlu sektör işbirliğiyle yürütüldüğü denetimleri yaptığımız 2005-2012 arası yedi yılda kayıt dışı "merdiven altı" uygulamalar en aza indirilmiş, yakıt türü bilinmeyen araç sayısı 3,5 kat azalmış, LPG yakıtlı araç sayısı 3,5 kat artmıştır. LPG`li otomobiller tüm otomobiller içinde %40 ile en yüksek paya sahiptir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19.12.2011 tarihli genelgesi; 22.03.2010 tarihli önceki genelgede belirtilen uygulamaya aykırı olarak, araç muayene istasyonlarında (LPG ve CNG takılı araçlar için en geç bir ay önceki tarihe ait "Gaz Sızdırmazlık Raporu") aranması zorunluluğunu kaldırmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını "ağır kusur"dan "hafif kusur"a dönüştürülmüştü. Bu durum denetimlerin LPG`li araç kullanıcılarının keyfiyetine bırakılmasına yol açmış ve 2012 yılı Ocak ayı başından bugüne kadar gaz sızdırmazlık testi yaptıran araç sayısında ciddi bir düşüş gerçekleşmişti ve bu halen devam etmektedir.

LPG`li Araçlarda Facia Kapıdadır…

İstanbul İçin LPG Sızdırmazlık Kontrolü Yapılan Araç Sayıları: 2011 Yılında 128350 olan araç sayısı 2012`de 80415, 2013`te 60308, 2014`te 54090, 2015`te 49336 ve 2016 yılı ilk altı ayında 21104 araç olarak gerçekleşmiştir. Üstelik her yıl  % 6 - % 10 arası artan araç sayısına rağmen 2011 ve 2015 yılları itibariyle kontrolü yapılan araç sayısı % 62 oranında azalmıştır. Bu durum facialara davetiye çıkartan merkezi idarenin doğrudan sorumluluğundadır. Bu kontrolleri vatandaşın iradesine veya insafına bırakan bakanlık, bir an önce bu hatasından dönmeli yönetmelikleri yeniden değiştirmelidir.

Bu nedenle söz konusu denetimlerin kaldırıldığı bu ortamda sürücüler LPG`li araçlarını 6 ayda bir veya 10 000 km de bir mutlaka bakıma sokmalı, Makina Mühendisleri Odası LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Araç Kontrol İstasyonlarında araçlarını kontrol ettirmelidirler. LPG`li araç sürücüleri, muayene sonrası araçlarından gaz kokusu gelmesi durumunda bu kontrolü ücretsiz olarak istasyonlarımızda yaptırabilirler.

Yollarımızdaki tadilat çalışmalarına dikkat edilmeli

Yeni yol yapımı ve yol tadilatlarındaki ikazların yeterli olmaması nedeniyle üzücü kazaların meydana geldiği de bir gerçektir. Bu kısımlardaki uyarıcı ve ikaz levhalarının eksiksiz bir şekilde konulması ve dış etkenlerden (rüzgar, kar, yağmur, insan müdahalesi vb.) etkilenmeyecek şekilde sabitlenmesi gerekmektedir.

İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde şehir dışına çıkan sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir.

Yayalarımızın da yollardaki seyahatleri sırasında trafiğe ve trafik kurallarına azami dikkat etmesi çok önemlidir. Özellikle yoldan karşıya geçişlerde ve karanlık yollarda bu dikkat daha da önemlidir.

Kazaları en aza indirmek için sürücülerimiz uyarılarımızı mutlaka dikkate almalıdır. İlgili makamlar da gerekli önlemleri alarak yurttaşlarımıza güvenli bir yolculuk sağlamak için azami özen göstermelidir.

Hiçbir olumsuzluk yaşamamanız dileğiyle bayramınızı kutlar, iyi yolculuklar dileriz.

İbrahim M. TATAROĞLU

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU SEKRETERİ

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

28.06.2016 tarihinden itibaren 3358 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri