ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

26 Nisan 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 FİYATLAR SANAYİDE 1, HİZMETLERDE 2 ARTIYOR

    Yayına Giriş Tarihi: 20.06.2016  Güncellenme Zamanı: 20.06.2016 10:20:23  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 20.06.2016 10:17:24

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez‘in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin on sekizincisini “Sanayide ve hizmetlerde fiyatlar” sorununa ayırdı.

Makina Mühendisleri Odası araştırmasına göre sanayide fiyatlar hız kaybederken hizmetlerin fiyatları sanayiyi yüzde 54 geçti.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez‘in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin on sekizincisini "sanayide fiyatlar" sorununa ayırdı

Merkez Bankası, TÜİK, Dünya Bankası, Hazine verileri kullanılarak yapılan araştırmada, özellikle 2016`da ortaya çıkan sanayi fiyatlarında hissedilir düşüşün nedenleri araştırıldı. Sanayi ürünü fiyatlarının üretici ve tüketici boyutlarının araştırıldığı araştırmada, hizmetler sektörü fiyatlarının sanayi fiyatlarını katladığına dikkat çekildi. 

Araştırmanın bulgularının satır başları şöyle ifade edildi:

Son yıllardaki eğilimin tersine 2016`da sanayi ürünlerinin fiyatlarındaki artışlar yavaşladı, hatta hizmetlerdeki fiyatların yarısında kaldı. 2016`nın ilk 5 aynın birikimli enflasyonu, sanayi fiyatlarının (Yurtiçi ÜFE) 2,5 puan gerileyerek yüzde 2,8`e indiğini gösteriyor. Sadece imalat sanayisi alındığında fiyat düşüşleri ilk 5 ayda 2 puanı buldu. Tüketici enflasyonuna bakıldığında Mayıs ayı itibariyle sanayi mallarının yıllık fiyatları 1 artarken hizmet fiyatlarınınki 2 arttı.

2015`in ilk 5 ayına göre sanayi fiyatlarında yaşanan bu dikkate değer azalmada, gıda fiyatlarındaki düşüş dikkat çekti. Özellikle sebze-meyve, et fiyatlarındaki fiyat azalmaları, gıda enflasyonunda önemli bir gerileme yarattı. Tarımın iyi bir sezon geçirmesinin yanı sıra, Rusya`ya ihracata konulan ambargo ile iç pazara dönüş, işlenmemiş gıda fiyatı düşüşlerinde etkili oldu.

Öte yandan dünyadaki ekonomik daralmanın etkili bir büyüme ivmesi yakalayamamasının etkisiyle düşük seyreden enerji, tarım ürünleri ve metal-maden fiyatları da içeride sanayi fiyatlarının yatay seyrinde etkili oldu.

2013 sonrası yaşanan dolar/TL paritesindeki yükseliş, sanayinin birçok alt dalında, özellikle ithal girdi, ara malı ve makineye yüksek bağımlı alt sektörlerde önemli fiyat artışlarına yol açmışken, 2016`nın ilk yarısında bu etki ucuzlayan dolar ile azaldı.

2016`nın ilk 5 ayında yaşanan dolar fiyatındaki düşüş, sanayinin maliyet ve ürün fiyatlarının gerilemesinde de etkili oldu.

Bütün bu iç ve dış faktörlerin etkisiyle, sanayi ürünlerinin fiyatlarında yaşanan yatay seyrin, 2016`nın ikinci yarısında da etkili olması bekleniyor.

Döviz kurunun birikimli etkilerinin yavaşlamasıyla tüketicinin kullandığı sanayi ürünlerinin enflasyonu son 8 ayın en düşük düzeyine indi.

Yurt içi üretici fiyatlarında yıllık artış Mayıs itibariyle, yüzde 3,2`e düştü. Yıllık enerji enflasyonu yüzde 1,65`e indi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu yüzde 2,5 ile düşük seyrini korudu. Ancak, işlenmiş gıda yıllık enflasyonu yüzde 8,7 ile yüksek seyrediyor.

Sanayi fiyatlarındaki yataylık, tüketicinin kullandığı sanayi ürünlerinin fiyatlarında yaşanırken, tüketicinin kullandığı konut ve hizmet ürünlerinde ise fiyatlar belli katılıklarını koruyor. Hem kira hem konut ile ilgili harcamalar, sağlık, eğitim gibi hizmetlerin fiyatlarında inişler yerine çıkışlar gözleniyor. Rusya`nın ambargosunun etkisiyle yaşanan ziyaretçi azalmasının sonucunda, konaklama ve paket tur fiyatları ise gerilemiş durumda.

Vergi ağırlıklı sigara-içki fiyatlarındaki artışlar, tüketici fiyatlarını ayrıca yukarı çeken kalemler olmaya devam ediyor. 

 

Dosyalar

(5501 KB) (20.06.2016 10:17:33)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Tüm Basın Açıklamaları »

20.06.2016 tarihinden itibaren 1295 defa okunmuştur.

 

ODAMIZ

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri