ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

28 Mart 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 BIRAKIN ASANSÖRLERİ DE BİZ BİLELİM…

    Yayına Giriş Tarihi: 21.04.2016  Güncellenme Zamanı: 23.11.2016 17:31:14  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Şube Yönetim Kurulu Sekreterimiz İbrahim M. Tataroğlu; Esenyurt`ta kayyum atanmasına ve mühürlenmesine rağmen kaçak olarak devam eden batık Fiyapı`ya ait Fi Side inşaatında üç işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti ile ilgili raporumuzun, savcılık tarafından reddedilmesine ilişkin bir basın bülteni yayınladı.

İstanbul Esenyurt`taki Fi Side projesi inşaatında cephe asansörünün (yük asansörünün) yere çakılması sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiği soruşturmayı yürüten savcılık, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan raporu kabul etmemiştir.

Asansörün yere çakılması sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiği kazanın ardından Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulumuz tarafından yapılan açıklamada, detaylı bir rapor yayınlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.  Olay günü inşaat alanında uzmanlarımızın incelemelerine dayanarak oluşturulan raporda,  cephe asansörünün ilgili yönetmeliğe uygun şekilde zorunlu periyodik kontrolünün, bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığına dair belgelere ulaşılamadığı, kabinin düşüşü sırasında kabin güvenlik tertibatının devreye girmediği, bina yönündeki kabin kapısının kazadan önce çıkarıldığı ve güvenlik kontağının devre dışı bırakıldığı gibi önemli tespitler kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Hal böyle iken kazayla ilgili soruşturmayı yürüten savcılık, Şubemiz tarafından hazırlanan raporu reddederek maalesef iş kazalarına karşı nasıl bir yaklaşımla karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Savcılıkla yaptığımız görüşme talebimiz de savcılık kalemi tarafından "Savcı sizin raporunuzu istemiyor, kendi görevlendirdiği bilirkişinin raporunu alacak" denilerek reddedilmiştir.

Hukuk bir kez daha zaten mağdur tarafı mağdur etmek üzeredir!

Her ne kadar İş Güvenliği Uzmanı olan bir mühendis görevlendirilmiş olsa da doğrudan asansörlerin kurulum-montaj, bakım, işletimi konusunda yetkili mühendisleri eğiten, bu alanda büyük bir birikime sahip olan Makina Mühendisleri Odası`na kayıtlı uzmanları görevlendirmek gerekirken bir Tekstil Mühendisini görevlendirmek skandaldır. Bu tür iş cinayetlerinde yargının sağlıklı, doğru kararlar verebilmesi açısından bilirkişilik incelemeleri önem taşımaktadır. Bu incelemelerin özellikle asansör alanında yetkin olmayan kişilere yaptırılması ve şubemizin görüşlerinin yok sayılması akla başka soruları getirmektedir(?).

Tutuklananların sorumlulukları açısından bilirkişi seçimi önem taşımaktadır. Ayrıca Fi Yapı`nın iflas durumuna gelmesi üzerine kayyum atanan projede yeni ruhsat sahibi belirlenmeden inşaatın devlet eliyle sürdürülmesi gerçeği bu sorumluların yargı önüne çıkartılması açısından yine bilirkişi raporu önem taşımaktadır.

Asansörün yere çakılması sonucu hayatını kaybeden işçilerden 17 yaşındaki Osman Yardımcı`nın inşaatta çaycı olarak gösterildiği ve SGK girişinin olay günü yapıldığı anlaşılmıştır. Yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş müfettişlerinin, "işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden ihlaller bulunduğu" gerekçesiyle şantiyeyi mühürleyerek işin durdurulmasına karar verdiğini, olayın yaşandığı blokun da mühürlü bloklar arasında olduğunu, burada çalışmanın kaçak olduğunu açıklamıştı.

İşte tüm bu nedenlerle davada bilirkişi raporu gerçek anlamda bilirkişi elinden mi yoksa "bilirkişi" elinden mi çıkacaktır sorusu dava açısından son derece önemlidir.

Özetle; mevcut siyasal anlayış kendisi gibi maraz bir hukuk sistemi yaratmış ve neredeyse her alanda örnekler sürekli yaşanır olmuştur. Doğru bilgi yerine "yandaşın çıkarına" yalan-yanlış "bilgi"ye dayalı garabet kararlar hukuk sistemini özetler niteliktedir. Yeri geldiğinde 1 günde Ensar`ın sapıklığını "aklayarak" karara bağlayabiliyorken, yeri geldiğinde uzmanlık gerektiren mühendislik alanındaki (Makina Mühendisliği) bilirkişilik hizmetini başka bir mühendislik disiplininden birisinden (Tekstil Mühendisi) alabilmektedir.

Mevcut Siyasal Anlayış Mühendislik Meslek Alanlarını Bilimsel Olmayan Ölçütlerle Genişleterek, Kamu Can ve Mal Emniyetini Hiçe Saymaktadır

Son dönemde yapılan kamu sağlığını ilgilendiren yasa ve yönetmelik düzenlemelerinde mühendislik mesleği alanlarına giren konularda, meslek alanlarının tanımları genişletilerek, teknik elemanların da mühendislik mesleğini yapar hale getirilmesi planlanmaktadır.

Bunun son örneklerinden birisi de, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın Araçların İmal Tadil Montaj Yönetmelik Taslağındaki yaptığı değişikliklerde görmekteyiz. Bu değişikliklerle Makina Mühendisliği alanına giren konular tüm mühendislik disiplinlerine, teknik öğretmenlere ve teknoloji fakültesi mezunlarına açılarak, meslek alanlarımız bilimsel olmayan kriterlerle karıştırılmakta ve bu durumun kamu can ve mal sağlığına getireceği tehditler gözardı edilmektedir.

Sürekli gerici ideolojik saiklerle saldırdıkları Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve bağlı Odalarımız, toplumun ve çalışma yaşamının güvenliği, meslek alanlarının toplum yararına düzenlenmesi gibi kamusal amaçlarla hareket etmektedir.

Özelde; Makina Mühendisleri Odası da tüm bu yaşananlar karşısında ilkeli, bağımsız ve doğru duruşunu sergilemeye devam etmektedir. Odamız kamusal denetim anlayışı gereği Türkiye`de asansörlerin ve diğer iş ekipmanlarının periyodik kontrollerini gerçekleştirmenin yanı sıra, bu konuda her türlü eğitimi veren, belgelendirme yapan, kurslar düzenleyen meslek odası konumundadır. Odamızın asansörler konusunda yayınladığı raporlar, basın açıklamaları, kongre ve sempozyum sonuç bildirgeleri buralara sığamayacak kadar büyüklük ve çeşitlilik arz ettiğinden bu raporlara, www.mmo.org.tr ve www.mmoistanbul.org adreslerinden ulaşılabilir. Saygılarımızla, kamuoyunun ve yetkili makamların bilgisine bir kez daha sunarız.

İbrahim M. TATAROĞLU

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU SEKRETERİ

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

21.04.2016 tarihinden itibaren 1483 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri