ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

23 Nisan 2024 Salı    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İŞ KAZALARI KADER DEĞİLDİR

    Yayına Giriş Tarihi: 29.03.2016  Güncellenme Zamanı: 10.05.2016 11:04:29  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

TMMOB MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu, ülkemizde yaşanan iş kazaları ve alınması gereken önlemlere ilişkin kamuoyunu bilgilendiren bir basın bülteni yayınladı.
Açıklamayı ve verileri görmek için lütfen tıklayınız.

 Basına ve Kamuoyuna;

 

İŞ KAZALARI KADER DEĞİLDİR

Anayasanın 135. Maddesi doğrultusunda çıkarılan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) kanununa göre kurulmuş, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Odamız, her yıl yüzlerce can verdiğimiz iş kazalarına dur demek için uzman ve deneyimli üyelerinin de desteği ile 6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunun kendi meslek alanında üzerine düşen kamusal denetim görevini başarı ile yerine getirmektedir.

Her şeyin para ve kar oranlarıyla ölçüldüğü çağımızda, günümüzde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin piyasalaştırılması ve hemen her sektörde yaşanan ucuz ve kalitesiz hizmet anlayışı iş güvenliğinde de ana felsefe haline getirilmek istenmektedir. Yaşanan iş kazaları göstermektedir ki; "ucuz iş güvenliği" yoktur, ‘iş güvenliği` vardır. Bu nedenle ilgili yönetmelikler kapsamında yapılması gereken kontrol ve bakımların ihmal edilmesi, kar hırsı ile görmezlikten gelinmesi insan hayatlarının acı bir şekilde sona ermesine sebebiyet vermektedir.

En çok ölümlü iş kazasının yaşandığı inşaat sektöründe gerekli önlemlerin alınması önem taşımaktadır. Şantiyelerde iş kazalarını önleyici çalışmaların yapılması gereklidir. İnşaat çalışması başlamadan önce çalışanların eğitimleri tamamlanmalı ve tüm faaliyetler için 6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu gereği risk değerlendirmeleri yapılmalıdır. Risk değerlendirmesi sonucu yapılacak önleyici faaliyetler tamamlanmalı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettişleri ve/veya ilgili kamu kurumlarınca gerekli denetimlerin yapılarak şantiye çalışmasının güvenli bir şekilde yapılması sağlanmalıdır.

Bu kapsamda şantiye alanında faaliyet gösteren iş ekipmanları, iş makinaları, kule vinç ve cephe asansörü bakım ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır. "İş Ekipmanlarının Kullanıma Dair Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği"nde, bu cihaz ve ekipmanların kontrolü gerekliliği ve kontrol periyotları belirtilmiştir. Yönetmelikte belirtilen kontrol periyotları, kaldırma-iletme makinaları için maksimum bir yıl ile sınırlandırılmıştır. Bu ibare inşaat sektöründe bir kule vincinin veya cephe asansörünün kontrolünün yıllık yapılabileceği izlenimi oluşturmaktadır.  İnşaat sektörü gibi çok tehlikeli bir iş kolunda çalışan kule vinç, cephe asansörü vb. ekipmanların periyodik kontrollerinin yıllık yapılması büyük riskler taşımaktadır. Bu tür ekipmanlar için risk analizi sonucu bir kontrol süresi belirleme yöntemi yerine ilgili yönetmeliklerde, ekipmanlar için periyodik kontrol süreleri değiştirilemeyecek şekilde belirlenmelidir.

Kule vinç ve cephe asansörü gibi ekipmanlarda oluşabilecek iş kazalarında geriye dönülmez kayıplar oluşmaktadır.  Son dönemde Mecidiyeköy-Torunlar Şantiyesi ve Esenyurt-Fiyapı Şantiyesinde yaşanan kazalar bunu açıkça göstermektedir. Bakım, eğitim, denetim ve kontroller bu sürecin ayrılmaz bir bütünüdür. Bu sürecin bütünlüğünün sağlanamaması halinde iş kazaları ve buna bağlı ölümler kaçınılmaz olmaktadır. Bu süreçle ilgili taraflar kendi sorumluluklarına düşen kısımları eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir.

İş kazaları sebebiyle yaşadığımız can kayıplarından dolayı maddi hırslardan uzak uzman kişiler tarafından yapılan kontrol ve bakımlar hedefimiz olmalıdır. Kamusal etkin denetim ve sağlıklı güvenli bir iş yaşamı, bu konuyu çözümlemiş gelişmiş ülkeler gibi ülkemizin de hak ettiği bir olgudur. Mevcut sistemin devamı halinde sadece 2015 yılında en az 1730 kişinin hayatını kaybettiği iş kazaları yaşanmaya devam edecektir.

Sonuç olarak, özellikle inşaat sektöründe ölümlerin ve yaralanmaların önüne geçilmesi için yasal altyapının, yukarıdaki önerilerimiz de dikkate alınarak oluşturulması, denetimlerin sıklaştırılması ve denetimler sonucu caydırıcı cezaların verilmesi gereklidir. Kazaları önlemek adına Makina Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ve bu alandaki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

İBRAHİM M. TATAROĞU

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU SEKRETERİ

 

 

Dosyalar

(671 KB) (29.03.2016 12:15:55)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

29.03.2016 tarihinden itibaren 1159 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri