ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

25 Nisan 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 II. İŞ MAKİNALARI SEMPOZYUMU VE SERGİSİ YAPILDI.

    Yayına Giriş Tarihi: 01.09.2008  Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 16:00:09  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 16:01:06

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlıkları 1.5 yıldır sürdürülen "II. İş Makinaları Sempozyumu ve Sergisi" İstanbul İTÜ Ayazağa Yerleşkesi-Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapıldı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlıkları 1.5 yıldır sürdürülen "II. İş Makinaları Sempozyumu ve Sergisi" İstanbul İTÜ Ayazağa Yerleşkesi-Süleyman Demirel Kültür Merkezi‘nde yapıldı.

Sempozyumun açılışında sırasıyla, Ali Aluç (TMMOB MMO İstanbul Şube Kartal İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı), Tevfik Peker (TMMOB MMO İstanbul Şube YK Başkanı), Rızanur Meral (İMDER Başkanı), Emin Koramaz (TMMOB MMO Yönetim Kurulu Başkanı), Hüseyin Yeşil (TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi) konuştular.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın "II. İş Makinaları Sempozyumu ve Sergisi"ni Açış Konuşması yazının devamındadır.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın
"II. İş Makinaları Sempozyumu ve Sergisi"ni Açış Konuşması



Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ, "II. İş Makinaları Sempozyumu ve Sergisi"ni açışlında yaptığı konuşmada Odamızın faaliyetleri ve düzenlediği Kongre, Kurultay, Sempozyum etkinliklerine ilişkin bilgiler verdikten sonra İş Makinaları ve bağlantılı sektörlerle ilgili çalışmalara değinerek şunları söyledi:
"Odamız, uzmanlık alanlarıyla ilgili tüm dallarda geliştirici ve iyileştirici çalışmalara katkı ve katılımda bulunmayı önemli görevlerinden biri olarak görmektedir. Bu kapsamdaki Eğitim Merkezlerimiz kanalıyla düzenlediğimiz İş Makinaları Operatör Kurslarında, 2004-2005 yıllarında 20.000 kişi eğitimden geçirilerek belgelendirilmiştir.
Odamız eğitim ve belgelendirme faaliyetleri yanında, sektörümüze yönelik olarak kaldırma ve iletme makinaları ile basınçlı kapların periyodik kontrol ve bakımlarını da yapmaktadır. Bu faaliyetler, AB uyum mevzuatları çerçevesinde TÜRKAK‘a aktedite ettirilmiş ve Odamız 17 Mayıs 2004‘te A Tipi Muayene Kuruluşu olmuştur. Bu kapsamda Odamız vinç, mobil vinç, caraskal, forklift, yük ve insan asansörleri, araç kaldırma lifti, teleksi ve teleksiyej, cephe ve cam temizleme liftleri, basınçlı kapların periyodik kontrol ve bakımlarını yapmaktadır. Son 18 ayda 70.000 civarında cihaz ve makinanın periyodik kontrolü Odamızca gerçekleştirilmiştir.

Değerli katılımcılar,
2003 yılında gerçekleştirdiğimiz ilk kongrede İş makinaları sektöründe çalışan mühendisler ve kullanıcılar (operatörler) arasında tamir, bakım, onarım vb. çalışmalar da dahil olmak üzere teknik dil birliğinin olmadığı konusu ve bu konudaki yayın boşluğu tüm katılımcılarca dile getirilmişti. Bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik Odamız çalışma gruplarınca "İş Makinaları Teknik Sözlüğü" adlı bir kitap hazırlanarak sektörün kullanımına sunulmuş bu alandaki yayınlarımıza bir yenisi eklenmiştir.
Yine Oda olarak, iş makinaları ile bağları bulunan İş Sağlığı Güvenliği, Bakım Mühendisliği ve İletim Teknolojilerine yönelik, bu yıl 29-30 Nisan‘da "III. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi"ni; 11-14 Mayıs‘ta "II. Bakım Teknolojileri Kongre ve Sergisi"ni, 27-28 Mayıs‘ta "II. İletim Teknolojileri Kongresi"ni düzenledik."

Oda Başkanı konuşmasına şöyle devam etti:
"Ülkemizin ekonomik ve sosyal alanda gelişiminde iş makinaları önemli bir yer tutmaktadır. İnşaat, tarım, ormancılık, ağır imalat, taş/kum, mermer işlerinde, yeraltı ve yerüstü madenlerinin işletilmesi ve taşınmasında, su-elektrik, baraj, köprü, iletişim ağları, sınai ve evsel atıklar için alt yapı ve bu altyapı üzerine kurulacak olan yerleşim alanları ile bu alanların içinde bulunan sosyal hizmet ve sanayi yapılarının inşasında iş makinaları, birinci dereceden rol oynamaktadır. İş makinalarının 200 sektörle ilişkili olduğu gözetilince, bu rol daha iyi anlaşılmaktadır.

Ne yazık ki, ülkemizde iş makinaları sektörü kararlı bir gelişme çizgisi göstermemektedir. Ulusal bir politikanın eksikliği, üretim ve yatırım yerine rantı esas alan ekonomi politikaları, kullanılmış makinaların ülkeye girişinin teşviki, sektörün yönlendirilmesinde ve teşvik edilmesindeki yetersizlik, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yeterince pay ayrılmaması bunun başlıca nedenleridir.

Sevgili katılımcılar,
Küreselleşme süreciyle dünya ticareti giderek serbestleşmekte, ülkelerin bilim ve teknoloji düzeyi en önemli rekabet unsuru olmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkeler katma değeri yüksek, ileri teknoloji isteyen yatırımlara, teknik eğitime, AR-GE çalışmalarına dolayısıyla ulusal sanayilerine verdikleri desteği sürekli artırmaktadırlar.
Buna karşın dış borç ve krizler sarmalı altında kuşatılan bizim gibi ülkelere ise yeni borçlar vermek için tüm kamu desteklerinin kaldırılması ön koşul olarak konulmaktadır. Uluslararası para ve finans kuruluşlarının denetiminde hazırlanan yapısal uyum programları ile bu ülke devletleri kendi kaynaklarını kullanma, geleceklerini planlama ve ekonomilerini yönlendirme işlevlerinden arındırılmaya çalışılmaktadır. Bu ülkelerin ulusal bilim, teknoloji, yenilenme ve sanayileşme politikalarını kendi çıkarları doğrultusunda oluşturup, uygulamaya geçirmelerine engel olunmaktadır.
Ülkemizde de yıllardır bu uygulamalar yaşama geçirilmektedir. Ülke kaynakları üretken, verimli ve isdihdam yaratan reel sektörler yerine, hizmet ve rant alanlarına aktarılmaktadır. Sanayileşme sürecindenden ve üretimden uzaklaşılmıştır. Bunun sonucunda ithalat, ihracat açığı her yıl artarak büyümekte, ülkemiz birbiri ardına krizler yaşamakta, iç ve dış borç stoğu, işsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik her geçen gün artmaktadır.

Oysa ki, ülkemizin kalkınması ve gelişmesi, kalkınmada sürekliliğin sağlanması ve istikrarı için sanayi alt yapısının güçlendirilmesi, üretim yeteneğimizin artırılması şarttır.

Sevgili katılımcılar,
Bu plansızlık ve politikasızlıktan en fazla mağdur olan sektörlerden birisi de iş makinaları sektörüdür.
Devletin de teşviki ile, gelişmiş ve ileri teknoloji kullanan ülkelerin ihtiyaç fazlası ve eski makinalarının ithali sonucunda, ülkemiz iş makinaları hurdalığına dönüşmüştür. Ne yazık ki bir çok kamu işletmesi ile özel işletmelerin makina parkları, ekonomik ömrünü doldurmuş, işletme maliyetleri yüksek, iş verilemeyen ve atıl vaziyette bekleyen iş makinalarıyla doludur. Ayrıca şu an yalnızca AB ülkelerinde, Türkiye başta olmak üzere, başka ülkelere gönderilmeyi bekleyen 125.000‘den fazla 2. el, hurda, kullanılmış, eski iş makinası bulunmaktadır.

İMDER‘in tahmini verilerine göre, yaş sınırı 7 yıl olan çalışır makina sayısı Almanya‘da 400.000, Fransa‘da 330.000, İtalya‘da 305.000, Türkiye‘de ise 43.500‘dür. Bu iş makinalarının 32.340‘ının son 10 yılda alındığını belirtmeliyiz. Öte yandan yaş sınırı Türkiye‘de fiilen 15 yıla çıkarılarak önemli bir yanlışa düşülmektedir.
Ülkemizde bulunan iş makinalarının sağlıklı bir envanterinin bulunmaması da bu konuda bütünlüklü politikaların ve öngörülerin oluşturulmasına engel teşkil etmektedir. Özel sektör ve kamu sektörünün iş makinaları envanteri çıkarılmalı, bu envanter için önce temel kıstaslar belirlenmeli ve bu kıstaslara göre çalışma yapılmalıdır. Bu kapsamda Odamız tarafından bir anket taslağı hazırlanarak pilot çalışma yapılmıştır. Bütün Türkiye‘de eğitilmiş kadrolar ile yürütülen anket çalışmasının sonuçları bu sempozyumda tartışmaya açılacaktır.

Değerli katılımcılar,
Özellikle yurtdışından ithal edilen makinaların satış sonrası hizmetleri yeterli düzeyde değildir. Satış sonrası hizmetler, ülke genelinde yaygın servis ağları kurularak verilmeli, satış sonrası servis hizmetlerinde makina mühendisi istihdamını sağlayıcı gerekli tedbirler alınmalıdır.
Günümüzde basit makinaların yerini hassas ve karmaşık makinalar almaktadır. Bu makinaların işletilmesi giderek kolaylaşmakta, fakat bunların sağlıklı ve ekonomik çalışabilmeleri için gerekli bakım-onarım-yedek parça sorunlarının çözümlenmesi daha bilinçli ve sistemli bir çabayı zorunlu kılmaktadır. İş güvenliği tedbirleri yeterince olmadığı için her gün onlarca iş kazası ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle iş yerlerinde bakım ve iş güvenliği konusunda uzman mühendislerin çalıştırılması zorunlu tutulmalıdır.
İş makinaları üretimi yapan firmaların büyük bir kısmında da yeterli düzeyde mühendis ve uzman eleman çalıştırılmamakta, firma içi eğitimlere gereken önem verilmemektedir. Sektörümüzün teknolojik düzeyi düşüktür. Yüksek katma değerli malların ihracat içindeki oranı %5‘i bulmamaktadır. AR-GE harcamaları şirket cirolarının % 0,5‘ini aşmamaktadır.

Oysaki küresel rekabette ayakta kalabilmek için AR-GE alt yapısının oluşturulması, yeni ürün geliştirme faaliyetlerini yürütecek Mühendislik Birimlerinin kurulması bir zorunluluktur. Bu konu bir devlet politikası olarak ele alınmak zorundadır. ARGE çalışmalarına, yeni ürün ve teknoloji geliştirmeye, ulusal gelirlerimizden ayırdığımız kaynaklar artırılmalı, gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılmalıdır.
AB ülkelerinin kişi başına yeni teknoloji yatırımı ortalaması 118 ABD doları iken, Türkiye‘de bu değer 22 ABD dolarıdır. Bu bedele teknolojinin tüm alt yapısı, araç gereç insan ve dökümantasyon girmektedir. Finlandiya‘da GSMH‘den eğitime yapılan harcama % 7.3, İspanya‘da % 5.3 iken bu rakam Türkiye‘de % 2.1‘dir. Ülkelerin eğitim ve AR-GE harcamaları ile sanayi ürünlerinin rekabeti arasındaki korelasyon katsayısı oldukça yüksek olup, eğitime yapılan harcama arttıkça küresel rekabete karşı sanayinin korunabilme ve rekabet edebilme olasılığı da artmaktadır.

Sevgili katılımcılar,
Bu Kongre ile Odamız, tüm tarafları bir araya getirerek, ülkemizde iş makinaları sektörü ile ilgili sorunların tartışılmasını ve bunların bir plan dahilinde organize edilmesini hedeflemektedir. Etkinlikten çıkan görüş ve sonuçların bir öneri paketi şeklinde ilgililere ve kamuoyuna duyurulması ise kongremizin nihai hedefidir."

Emin KORAMAZ, konuşmasını Kongreye emeği geçenlere Teşekkür ederek ve Kongrenin başarılı geçmesini dileyerek tamamladı.

Tüm »

01.09.2008 tarihinden itibaren 3215 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri