ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

24 Nisan 2024 Çarşamba    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ARTI SOBA, BACA VE ŞOFBEN KULLANIRKEN AZAMİ DİKKAT EDİLMELİ

    Yayına Giriş Tarihi: 11.01.2016  Güncellenme Zamanı: 11.01.2016 15:16:26  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Özkalender "soba, baca ve şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri" üzerine 09 Ocak 2016 tarihinde yazılı basın açıklaması yaptı.

 Karbonmonoksit Zehirlenmeleri Artı

Soba, Baca ve Şofben Kullanırken Azami Dikkat Edilmeli

Ülkemizde hemen her yıl özellikle sonbahar ve kış aylarında soba, baca ve şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenmeler yaşanıyor ve çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine bağlı ölüm olayları, havaların iyice soğumaya başlaması ile birlikte ne yazık ki iyice artmaya başladı. Geçtiğimiz hafta İstanbul, Sivas, Kastamonu, Siirt, Kayseri ve Gaziantep`te hepimizi üzen ölümlü zehirlenme vakaları yaşandı.

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Özkalender karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve ölüm olaylarının son bulması amacıyla, aşağıdaki konulara dikkat çekerek vatandaşlarımızı ve yetkilileri uyardı.

Karbon monoksit kokusuz, renksiz,  tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı, vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması, çok büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra,  konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının,  zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır.

Baca bakımı çok önemli

Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması,  bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı genellikle sonbahar ve kış aylarında zehirlenme vakaları artmaktadır.

Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır.

Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanması hem yakıt tasarrufunda hem de yanma emniyeti açısından daha faydalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.

Şofbeni mutlaka bacaya bağlayın

Şofben zehirlenmeleri gaz kaçaklarının yanı sıra, özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına vb. bağlı cihazlar asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekân yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine bacası olan balkona veya başka bir mekâna takılmalıdır.

Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, karşılıklı pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi hızla aranmalıdır.

Yakıt alırken kaçak ve belgesiz olmamasına özen gösterilmeli

Vatandaşlarımız, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat etmelidirler. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu da mutlaka kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan asla kömür vb. alınmamalıdır. Yetkililer belgesiz ve kaçak kömür vb. yakıt satışını engellemeli, halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu tür eylemlere asla izin vermemelidirler.

Geçtiğimiz yıllarda ve bu sonbahar başında yaşanan ölümlü kazaların tekrarlanmaması, can ve mal kayıplarının olmaması için halkımızı ve yetkililikleri bu konularda dikkatli olmaya çağırıyoruz.

Soba-Şofben-Bacalar ve kullanılan yakıtlarla ilgili ayrıntılı bilgi, Odamız tarafından yayınlanan ekteki broşürümüzde mevcuttur.

 

Sadettin ÖZKALENDER

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

Genel Merkez Kaynaklı Basın Açıklamaları »

11.01.2016 tarihinden itibaren 965 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBE
MEŞRUTİYET CADDESİ NO:19 KAT:4-5 KIZILAY - ANKARA
TEL: (+90) 312 4252141   FAKS: (+90) 312 4178781
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri