ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

25 Nisan 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ YEREL SEMPOZYUMU BASIN TOPLANTISI YAPILDI

    Yayına Giriş Tarihi: 12.11.2014  Güncellenme Zamanı: 01.04.2015 11:14:55  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 12.11.2014 14:01:29

14-15 Kasım`da YTÜ Davutpaşa Kampüsü`nde gerçekleştirilecek olan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu ile ilgili basın toplantısı MMO İstanbul Şubesi`nde yapıldı. Açıklamayı Yönetim Kurulu Üyemiz Zafer Güzey ve Sempozyum Sekreterimiz Fatih Aydınlı gerçekleştirdi.

 Gerçekleştirilen basın açıklamasının tam metni şu şekilde:

NEDEN İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU?İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNDE NE DURUMDAYIZ?

İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki sorunlardan kaynaklı kazalar ve hastalıklar ülkemizin önemli sorunlarından birisidir. Gün geçmiyor ki bir ölümlü iş kazası gerçekleşmesin. İş cinayetleri ise işçi sağlığı alanında son 12 yılın görüntüsünü en çıplak şekilde veriyor. Tuzla`da tersane işçileri; Çağlayan`da kot kumlama işçileri; Davutpaşa ve Ostim`de kimya işçileri; Soma, Kozlu, Karadon ve Ermenek`te maden işçileri; Esenyurt ve Torunlar`da inşaat işçileri; Isparta ve Düzce`de mevsimlik tarım işçileri... Ve daha niceleri... İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre son 12 yılda en az 14 bin 455 işçi yaşamını yitirdi... Bu alanda dünya 2.si ve Avrupa 1.si olduğumuzu artık herkes ezberledi.

Bunun yanında binlerce insan da kalıcı veya geçici olarak sağlıklarını kaybetmiştir. Kaldı ki SGK istatistikleri gerçeğin küçük bir kısmını yansıtmakta ve bu durum konuyla ilgili herkes tarafından bilinmektedir. Çünkü ülkemizde kayıt dışı çalışma yaygındır, etkin bir denetim sistemi olmadığından dolayı kazaların çoğu bildirilmemektedir.

Meslek hastalıklarının ise çok çok küçük bir kısmı tespit edilebilmektedir. Tespit edilmeme durumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nca hazırlanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesi`nde 2009-2013 dönemi hedefleri arasında "tespit edilen meslek hastalığı vaka sayısı tespitinin %500 artırılması" şeklindeki hedefin belirlenmesiyle, ilgili bakanlık tarafından da kabul edilmiştir. Ancak söz konusu Politika Belgesi`nin hazırlandığı 2008 yılının üstünden 4 yıl geçmiş olmasına karşın "tespit"lerde herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Bu durum, resmi olarak kayıtların bile tutulamadığını, bu alanda yoğun bir veri eksikliği olduğunu da göstermektedir.

Ancak, kayıtlara geçemese bile, binlerce insan yaşamlarını kazanmak için çalışırken sağlığını ve hayatını kaybetmektedir.

Neden Sempozyum?

Daha sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturabilmek için atılması gereken adımlardan birisi de, çalışanların yaşam güvenliğini ve sağlığını ön plana alan şekilde bilimsel bilginin artırılması, paylaşılması ve yaygınlaştırılmasıdır.

Yukarıda söz edilen veri eksiklerinin yanında, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin bütün toplum kesimlerinin gündemine girmesi hukuksal, teknik, tıbbi, toplumsal, organizasyon boyutlarıyla tartışılarak somut fikirlerin geliştirilmesi gereklidir. Sempozyum bu amaçlara hizmet edecektir.

Sempozyumun Kapsamı

Türkiye`de 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, oluşturulan büyük beklentilerle, çıkarılmış ve 2014 yılında büyük kısmıyla yürürlüğe girmiştir. 6331 sayılı yasanın uygulanmasında pek çok sorun ortaya çıkmıştır. Aynı dönemde onbinlerce teknik eleman iş güvenliği uzmanlığı belgesi alarak bu alanda iş aramaya ve çalışmaya başladı. Önemli sorumluluklar üstlenerek iş bulanların bir çoğu ciddi bilgi eksikleri ve baskılar altında çalışmakta; hukuki, teknik, örgütsel sorunlarla boğuşmaktadır. Sorunların çözümleri için bilgi paylaşımına ve tüm kesimlerin önerilerinin ortaya konularak tartışılmasına ihtiyaç vardır.

Bu yıl Yerel Sempozyum İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun uygulamasının sonuçlarına ve bu alanda ortaya çıkan bilgi açığının giderilmesine odaklanmaktadır. Öte yandan işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili olan tüm konular sempozyumun kapsama alanındadır.

Sempozyum iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, mühendisler, işçiler, kamu çalışanları, yöneticiler, akademisyenler, üniversite öğrencileri, sendikalar, meslek örgütleri, dernekler ve diğer kurumlar ile insiyatifleri çözüm önerilerini tartışmak üzere bir araya getirmeyi hedeflemektedir.

Makina Mühendisleri Odası`nın İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ile İlişkisi

TMMOB Makina Mühendisleri odası hem yasal görevleri açısından, hem de topluma karşı taşıdığı sorumluluk nedeniyle işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çalışmalar yürütmektedir. Üyelerimiz olan mühendisler bir yandan iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması için sorumluluklar taşımakta, öte yandan kaza ve hastalıklar sonucu sağlıklarını ve hatta hayatlarını kaybetmektedir. Toplumsal açıdan ise Birliğimizin 1970`lerden beri temel yaklaşımı olan "bilimi ve tekniği emekçi halkın hizmetine sunmak" anlayışıyla Odamız da sorumluluk taşımaktadır.

Kitaplar, raporlar ve dergiler, komisyon çalışmaları, hukuksal girişimler, eylem ve etkinlikler yanında panel, sempozyum ve kongreler düzenlenmektedir.

Odamız işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki gelişmeleri 2001 yılından itibaren iki yılda bir Adana`da düzenlenen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresiyle ele almaktadır. Son olarak 18-20 Nisan 2013 tarihleri arasında 7. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi, Çukurova Üniversitesi Konferans Salonları`nda gerçekleştirilmiştir.

Odamız tarafından, ülkemizdeki sanayi ve hizmetler alanının önemli merkezlerinden olan İstanbul`da da bu konuda etkinlik yapılması bir ihtiyaç olarak görülmüştür. Bu nedenle İstanbul`da odamız tarafından yerel bir sempozyum düzenlenecektir. Sempozyum ile birlikte işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bir de sergi düzenlenecektir. Sempozyum ve sergiye çevre şehirlerden de katılım sağlanması hedeflenmektedir.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

İSİG SEMPOZYUMU DÜZENLEME KURULU 

 

 

Güncellenme Zamanı: 12.11.2014 14:02:36

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

12.11.2014 tarihinden itibaren 1881 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri