ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

23 Nisan 2024 Salı    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 RANTÇILARA, GERİCİLERE, SAĞCILARA OY YOK! KAMUSAL HİZMET ANLAYIŞINI VE KAMUSAL MESLEKİ DENETİMİ BENİMSEYEN BİR YEREL YÖNETİM İSTİYORUZ

    Yayına Giriş Tarihi: 14.03.2014  Güncellenme Zamanı: 27.03.2014 11:36:40  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu yaklaşan yerel seçimler dolayısıyla, "Rantçılara, Gericilere, Sağcılara Oy Yok! Kamusal Hizmet Anlayışını ve Kamusal Mesleki Denetimi Benimseyen Bir Yerel Yönetim İstiyoruz" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

 

Kentsel, toplumsal yaşamla bağlantılı birçok alanda kamusal hizmet veren MMO Ankara Şubesi olarak, yerel seçimlere dair söyleyeceklerimiz var. Bu kapsamda başkente yerel yönetim adaylarının çalışma programlarında yer alması gerektiğini düşündüğümüz, meslek alanlarımızla ilişkili gereklilikleri kamuoyunun ve üyelerimizin dikkatine sunuyoruz.

Başkent Ankara`da altyapı, barınma, ulaşım, enerji, su, hava kirliliği, çevre, sağlık, eğitim, kültür, doğal çevre, tarihsel miras konularında çok çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Bu durum toplumsal çıkarları göz ardı eden, insan yaşamını hiçe sayan politikaların bir ürünüdür.

Ülkemizde yıllardır sürdürülen yeni liberal politikalara paralel olarak, başkentte de kamusal fayda anlayışından vazgeçilmiş, kent rant odaklı projelere teslim edilmiş, serbestleştirme, özelleştirme ve ticarileştirmenin pazarı haline getirilmiştir. Sağlıklı, yaşanabilir, güvenli kentsel çevrelerin üretilmesi ve kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için, kent halkının, emek ve meslek örgütlerinin demokratik katılımını ve denetimini sağlayacak bir anlayışın geliştirilmesi gerektiği açıktır. Sağlıklı bir yaşam için, kentsel-kırsal hizmetlerin kamusal hizmet kapsamında ele alınması; barınma, ulaşım, enerji, temiz su, temiz hava, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerinin temel haklar olarak benimsenmesi ve doğal çevre ile kültürel, tarihsel mirasın korunması gerekmektedir.

Başkentin doğal, kültürel,  tarihi mirası korunmalı, ranta teslim edilmemelidir

Başkentte özellikle son yıllarda kent ekolojisi, kent ekonomisi, kent estetiği ve kent kimliği konularında uzmanların ve meslek odalarının uyarılarına kulak tıkanarak plansız yapılaşma egemen olmuştur. AVM`ler, tarım, mera, orman ya da tescil harici topraklar rant aracı olarak görülmektedir.

Geri dönülemez bir noktaya gelmeden, Atatürk Orman Çiftliği ve ODTÜ ormanı ve sayısız örnekte olduğu gibi kent ekosistemine, kent ormanlarına ve diğer tüm doğal kaynakların tahrip edilmesine acilen son verilmesi, "kentsel dönüşüm" adı altında hali hazırda sürmekte olan, rant temelinde hazırlanmış projelerden derhal vazgeçilmesi gerekmektedir.

Sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir bir Ankara için; doğal varlıkları, ekolojik, tarihi, kültürel, toplumsal değerleri koruyan, yaşatan, geliştiren bir arazi kullanımı ve yerleşim politikası temelinde bütüncül planlama yaklaşımı benimsenmeli bu konularda sayısız çalışmaları bulunan meslek Odaları ile işbirliği yapılmalıdır.

Isınma, aydınlanma, temiz su ve temiz hava en temel insan haklarıdır

Ankara`da hava kirliliği sağlığı tehdit edecek ciddi boyutlara ulaşmıştır. Musluktan içilebilir su sorunu sürmektedir. Soluduğumuz hava ve içtiğimiz suyun temiz ve sağlıklı olması, suyun en ekonomik biçimde halka ulaştırılması gerekmektedir.

Elektrik, su, doğalgaz, temiz hava gibi temel insan ihtiyaçlarının karşılanmasında kâr amacı gütmeyen, arz güvenliğini temel alan, ucuz, kesintisiz, kamusal hizmet üretme anlayışı ile bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür. Bunu için yerel yönetimler tarafından su ve hava kirliliği, gürültü kirliliği, görsel kirlilik gibi sorunların çözüldüğü; toplumsal yaşamı kolaylaştırmak amacıyla kentsel altyapı çalışmalarının etkili bir tarzda yapıldığı bir çevre yönetimi oluşturulması şarttır.

Kent içi ulaşım politikaları yeniden düzenlenmelidir

Ankara`yı "marka kent" yapmak gibi piyasacı imajlar ve rant amaçlı "çılgın proje"ler peşinde koşan mevcut yerel yönetim, ulaşım konusunda da kamu yararı gözetmeyen, bilimsel-mesleki esasları dışlayan bir tutum sergilemektedir. Ulaşımdaki plansızlık, kötü trafik yönetimi, toplu taşımacılığın yetersizliği ve pahalılığı, insanlara/yayalara değil araçlara öncelik veren yaklaşımdan kaynaklanan ulaşım-trafik kaosu aynı zamanda işgücü, zaman, can ve mal kayıpları ve akaryakıt israfına yol açmaktadır. Ankara`nın ulaşım-trafik sorunu başkentlileri artık bıktırmıştır.

Oysa kent içi ulaşım politikaları; raylı sistemler başta olmak üzere tüm ulaşım modlarını kapsayan, toplum yararını gözeten, seri, ekonomik, çevreci, güvenli, hızlı taşımacılığı esas alan, insana öncelik tanıyan, kaynakları verimli kullanırken çevresel, kentsel ve tarihi dokuyu koruyan bir çerçevede oluşturulmalıdır. İnsan odaklı toplu ulaşım olanakları geliştirilmeli, şehir merkezine doğru araç akışını engelleyecek alternatif politikalar üretilmeli, kentler yaya, yaşlı, çocuk ve engelliler için yaşanabilir ve ulaşılabilir altyapı ve üstyapı standartlarına sahip olmalıdır.

Teleferik gibi pahalı, çok düşük kapasiteli göstermelik yatırımlardan ve şehir içi hatların özelleştirilmesinden vazgeçilmeli, metro sistemi Ankara`yı sarmalıdır. Ulaşım ve trafik konularında mahkemelerde bilirkişilik yapacakların ilgili meslek odası tarafından eğitilip belgelendirilmiş uzman olma şartı aranmalıdır.

Belediyeler, sınırları içindeki asansörlerin güvenliğinden sorumludur

Oda meslek alanlarımızın önemli başlıklarından olan kent yaşamının vazgeçilmez araçları olan asansörlerde yaşanan kazalar artık kanıksanır olmuştur. Oysa Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği hükümlerine göre; belediyeler sınırları içerisindeki her asansörün, yılda bir kez A tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolünün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılınmıştır. Sorumluluklarını yerine getiren Başkentteki birkaç belediye sınırları içinde kaza oranlarının her yıl düştüğü bilinmektedir. Ancak kentin genelindeki asansörlerin önemli bir kısmı güvenilirlikten yoksun durumdadır.

Yerel yöneticiler;  asansör yıllık kontrollerinin, kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, uzman makina mühendisleri tarafından yapılması ve bina sorumlularının asansörler konusundaki yükümlülükleri hakkında bilinçlendirilmesi faaliyetlerini çalışma programlarına mutlaka eklemeli ve bunun yasal zorunluluk olduğunu unutmamalıdır.

Kent yönetiminde kamusal denetim devre dışı bırakılmamalıdır

Odamızın uzmanlık alanına giren ve yıllardır faaliyet gösterdiği, sağlık ve güvenlik açısından büyük önem taşıyan birçok konuda yerel yöneticilere yönetmeliklerle tanımlanan önemli görevler, sorumluluklar düşmektedir. Ancak bu yükümlülükler genelde yerine getirilmemekte, Odalarımızla işbirliğine girilmeyerek Başkentte sıkça yaşanan kaza ve patlamalara seyirci kalınmaktadır.

OSTİM ve İVEDİK patlamaları, sayısız doğalgaz faciası, soba-şofben-baca karbon monoksit zehirlenmeleri, lunapark kazaları, LPG`li araç yanması/patlaması gibi pek çok kaza ve patlama, eğitimden yoksun personel, sorumluluklarını yerine getirmeyen işverenler, periyodik kontrolü yaptırılmadan kullanılan araç ve makinalardan ve en önemlisi kamusal denetim yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

Çoğunluğu TOKİ eliyle yaptırılan okullar, hastaneler, adliye sarayları gibi yüz binlerce insanın kullanımında olan kamu binalarının varlığı, imar ve denetimden yoksun yapılaşma ve mevzuatlara uygun yapılmayan yapı tesisat sistemleri tehlike saçmaktadır. Toplumun can ve mal güvenliği açısından yerel yöneticilerin çalışma programlarını kamusal ve mesleki denetimi esas alan bir yaklaşımla oluşturmuş olması ve MMO ve diğer Odalarla işbirliği yapmaktan kaçınmaması büyük önem taşımaktadır.

Bu vesileyle, Ankara`yı mahveden sağcı, rantçı, gerici çevrelere oy yok diyoruz. Yapılacak yerel seçimlerde, örgütlülüğümüz, geçmişte olduğu gibi rantçı yaklaşımlara kapalı, meslek örgütlerinin bilimsel-teknik standartlar kapsamındaki önerilerini ve kamusal-mesleki denetimi benimseyen; eşitlikten, özgürlüklerden yana, halkçı, demokratik, toplumcu yerel yönetim anlayışını savunacak, bu yönde tutum alacaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Ankara Şube Yönetim Kurulu 

Genel Merkez Kaynaklı Basın Açıklamaları »

14.03.2014 tarihinden itibaren 1476 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBE
MEŞRUTİYET CADDESİ NO:19 KAT:4-5 KIZILAY - ANKARA
TEL: (+90) 312 4252141   FAKS: (+90) 312 4178781
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri