ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 FUKUŞİMA FELAKETİNİN 3. YIL DÖNÜMÜNDE MERSİN`İMİZDE KURULMAK İSTENEN NÜKLEER SANTRALA KARŞI BASIN AÇIKLAMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 11.03.2013  Güncellenme Zamanı: 11.03.2013 16:09:11  Yayınlayan Birim: MERSİN ŞUBE  
 

 

BASINA VE KAMUOYUNA

Mersin/Akkuyu`da yapılacak nükleer santral teknik ve ekonomik bir zorunluluk değil, siyasi bir tercihtir. Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşma sonucu, deprem/tsunami riski, atık sorunu, teknoloji ve işletme güvenliğindeki soru işaretleri ve belirsizliklere rağmen yapım süreci sürdürülmektedir. Odamız, bu siyasi tercihle, ülkemizin ve Mersin`in her yönü ile kaybedeceğinden, bölgemizde yaşamın, gelecek nesiller için cehenneme döneceğinden kaygı duymaktadır.

11 Mart 2011 tarihinde Japonya`nın Fukişima bölgesine yakınında denizde meydana gelen deprem sonrası oluşan dev Tsunami dalgaları , 9 şiddetindeki depreme dayanıklı TEPCO Şirketine ait Daiçi Nükleer santralinin soğutma sisteminin kullanılamaz hale getirmiş ve santralde nükleer sızıntı başlamıştır. Bu felaket sonucu, Japonya`nın topraklarının %10 nu ve on binlerce kişi radyasyondan etkilenmiş,100.000 kişi evlerinden göç etmek zorunda kalmıştır. Radyasyon bulutları okyanusu aşarak, Güney Amerika kıyılarına ulaşmıştır. Bu durum üzerine, Japonya başbakanı istifa etmiş ve Japonya‘nın tüm Nükleer Santralleri kapatılmış, sızan radyasyonu temizlemek için Japon hükümeti tarafından 50 yıllık bir program başlatılmıştır. Rusya dahil, tüm devletler var olan Nükleer Santraller`e dayanıklılık testi yaparak, baştan sona gözden geçirmiş olup Almanya dahil, bir çok ülkede de Nükleer santraller kapatılmıştır ve bir çoğunda yeni santral yapımından vazgeçilmiş veya askıya alınmıştır. ABD dahil gelişmiş ülkelerde, enerji konusundaki yatırımlar çevre duyarlılığı ve arz güvenliği açısından, rüzgar, güneş, hidrojen, bio enerji, kayagazı vb. alternatif ve yenilenebilir enerjilere yönlendirilmiştir. Ülkemizde ise tam tersi olmuş, Rusya fedarasyonu ile yapılan anlaşma ile Akkuyu`da planlanan Nükleer Santralin 2011 yılında yapım süreci başlatılmış, 2012 yılında çalışmaların hızlandırılması için tüm ilgili kuruluşlara başbakanlık genelgesi gönderilmiştir.

Sökümüne kadar 60 yıl bölgede faaliyet göstermesi planlanan Akkuyu Nükleer Santralinin kararı ve yapım anlaşması sürecinde üniversitelerimiz, bu konuda uzman bilim insanları , TMMOB`a bağlı meslek odaları ve daha önemlisi yaşamları tamamen etkilenecek olan yöre insanının görüşleri alınmamıştır. 29 Mart 2012 tarihinde Akkuyu`da yapılan ÇED toplantısının halkın itirazı ve tepkisi ile yapılmamasına rağmen, mevcut yasalara ve ülkemizin taraf olduğu sözleşmelere rağmen süreç devam ettirilmektedir. Bu yaklaşım, ülkemizdeki katılımcı demokrasinin işleyişi açısından da önemli bir eksikliği göstermektedir.

Rusya ve tüm Dünya`da çözülememiş bir sorun olan radyasyonlu atıkların ne yapılacağı, teknoloji ve işletme güvenliği ile santralin bağımsız denetimi açısından bir çok teknik konuda belirsizlikler vardır. Akkuyu Nükleer santralinin söküleceği tarihe kadar işletme güvenliği ve denetimi, yedek parça temininden, çalıştırılacak teknik personel dahil, tamamen yüzde 51 hissesi Rusya Federasyonun resmi kurumu Rosatom`a ait olan NGS Şirketinin insafına terk edilmiştir.

Bilim insanları daha önce Akkuyu bölgesine yakın olan, Kıbrıs Dalma Batma Kuşağı, Ölü Deniz Fay Kırığı, Güney Ege Dalma Batma Kuşağı, Doğu Anadolu Fay kırıklarının santrale zarar verebileceğini açıklamışlardır. Bu fay hatlarının hareketli olduklarını ve tarihte meydana getirdikleri 7.9 büyüklüğünde depremlerin ve tsunamilerin Akdeniz kıyılarında binlerce kişiyi öldürdüklerini belgelendiğini açıklamıştır. NGS firması ise geçtiğimiz günlerde 2012 yılında yapmış olduğu jeolojik ve sismik çalışmalar sonrası inşaatını 2015 yılına ertelediğini açıklamıştır. NGS firması tarafından bu ertelemenin nedenlerini, belirsizlikleri ve kuşkuları giderici, bilimsel verilere dayalı açıklamayı ÇED dosyasında dahi yapılmamıştır.

Öte yandan Akkuyu Nükleer santralinin inşasının başlaması ile birlikte ve sonrasında ve işletilmesi tarım, turizm ve ticaretle kalkınmayı hedefleyen Mersin`in ekonomisini ve doğasını de olumsuz yönde etkileyecek, bölge insanını yıllardır tarımla, balıkçılıkla geçimini sağladıkları topraklardan göçe zorlayabilecek sonuçlar yaratabilecektir. NGS Firması ise bu kuşkuları giderecek bilimsel açıklamalar yerine, aksine sürekli olarak santralin yapımında Türk firmalarına ne kadar pay düşeceğini gündeme getirmektedir. NGS firmasının bu yaklaşımını odamız ahlaki bulmamaktadır.

Odamız, yıllardan beri ülkemizin sanayisinin gelişmesini, artan enerji gereksiniminin , öncelikle ülkemizin üçte biri kullanılmayan çok zengin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesini istemekte, dışa bağımlı kaynaklardan temin edilmesinin yanlışlığını vurgulamaktadır. Bu kapsamda anayasanın 135 . maddesine göre TMMOB bünyesinde kurulan kamu niteliğinde bir Meslek Odası olarak yıllardan beri ülke genelinde yenilenebilir enerji potansiyelimize dikkat çekmekte, yılda 300 den fazla güneşli gün ışığına, 312 km sahilinde açık denize ve sürekli rüzgara sahip olan Mersin`de Güneş Enerjisi Sempozyumları düzenlemektedir. Bu nedenle Odamız, bölge insanının ve meslek odalarının görüşü ve rızası alınmadan, depremsellik, radyasyonlu atıklar, çevre maliyeti, teknoloji ve işletme güvenliği konusunda kuşkular giderilmeden teknik ve ekonomik önceliğin çevre açısından riskli yatırımlara verilmesini kamu yararı açısından doğru bulmamaktadır.

Nükleer Santrallerin inşaat ve işletmeye alma süresi 10-15 yıl sürmektedir. Bu süreçte durdurulması demokratik ülkelerde, halkın iradesi ile her zaman mümkündür. Bu nedenle MMO Mersin şubesi olarak, her demokratik ülkede olduğu gibi, Anamur`dan Yenice`ye kadar, tüm Mersinlileri, meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini çocuklarımızın geleceği açısından anayasamızın 56. Maddesinde bahsedilen, bir hak olan temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkına sahip çıkmaya ve sürece müdahil olmalarını ve demokratik tepkilerini göstermeye çağırıyoruz. 11.03.2013

MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu

Mersin Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

11.03.2013 tarihinden itibaren 1669 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBE
LİMONLUK MH. 2417 SK. NO:5 YENİŞEHİR - MERSİN
TEL: (+90) 324 3273800 Dahili: 01   FAKS: (+90) 324 3269553
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri