ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

20 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ESKİ BİNALARDA ISI İZOLASYONU NASIL YAPILMALI

    Yayına Giriş Tarihi: 02.08.2012  Güncellenme Zamanı: 02.08.2012 17:28:36  Yayınlayan Birim: ESKİŞEHİR ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 02.08.2012 17:28:56

Kentimizde ısı yalıtımı yaptıran eski bina sayısında gözle görülür bir artış olmuştur. Bu durum Enerji verimliliğinin arttırılması açısından sevindiricidir. Ancak üst üste çıkan yasa ve yönetmelikler uygulamada birçok problemi beraberinde getirmiş, özellikle denetim yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşları içinden çıkılması güç sorunlarla karşı karşıya getirmiştir.

İzolasyon yapılmasına karar verilen binaların projelendirilmesinde 3 temel mühendislik yaklaşımı vardır ve bu yaklaşımlar proje uygulama esasları ve yönetmeliklerle net bir biçimde tanımlanmıştır.

 

•1.      Enerji verimliliği hesapları proje mühendisleri tarafından Bina Enerji Performansı Yönetmeliği‘ne uygun olarak yapılır. Kullanılacak yalıtım malzemesinin boyutları, cinsi ve yoğunluğu tespit edilir. Kullanılacak dübel sayısı ve uygulama şeklinin bile ısı geçişine önemli etkisi bulunmaktadır. 

•2.      21.5 m den yüksek binalar için kullanılacak izolasyon malzemenin cinsi aynı zamanda A1 sınıfı hiç yanmaz veya A2 sınıfı  zor yanıcı malzeme olmak   zorundadır. Özellikle yüksek binalarda yangın sırasında merdivenlerin alev ve duman ile dolması durumunda insanlarımızın tahliye edilmesinde tek çare pencereleri kullanmaktır. Bu nedenle pencerelerin çevrelerinde kesinlikle yanıcı malzemelerle yalıtım yapılmamalı, ayrıca yangının üst katlara sıçramasına engel olması açısından yanmaz malzemeler kullanılması zorunludur.

•3.      Kurulacak iskelenin ve çalışanların donanımının iş güvenliği ve iş sağlığı yönetmeliklerine uygun olarak tasarlanması ve uygulanması zorunludur.

Özellikle yangın güvenliği açısından geçtiğimiz günlerde İstanbul Polat İş merkezindeki yangın göstermiştir ki sadece dış cephe yalıtım malzemesinin yanmaz olması yetmiyor, aynı zamanda bu malzemeyi sabitlemeye yarayan yapı kimyasallarının da yanmaz olması gerekiyor. Zira bu örnekte görüldüğü gibi bu kimyasallar yangın sırasında binanın tüm cephesini saracak düzeyde duman üretebiliyorlar.

 

Kentimizde sürmekte olan birçok uygulamada bu üç temel yaklaşıma aykırı hareket edildiğini üzülerek izliyoruz. Bu durumdan uzun dönemde olumsuz olarak etkilenecek olanlar Şehirde yaşayan vatandaşlarımızdır. Zira uygun olmayan boyutlarda ve cinste malzeme kullanımı ile amaçlanan enerji tasarrufu sağlanamayacak, ayrıca yapılan iş uzun ömürlü olmayacaktır. İş güvenliği ve iş sağlığı kurallarına uygun olmayan iskelelerde çalışan işçilerin ve civarda yaşayan insanlarımızın can ve mal güvenliği tehdit altındadır.

 

Biz Makina, İnşaat, Elektrik Mühendisleri ve Mimarlar Odası olarak uzmanlık alanımız olan bu konuda halkımıza ve Belediyelerimize yardımcı olabilecek her türlü işbirliğine açık olduğumuzu bir kez daha duyurmak istiyoruz.

 

Saygılarımızla,

  

  

Hakan Ünal                                                            Mehmet GÜREL                                                Bülent DEMİRCAN

TMMOB Makina Mühendisleri Odası              TMMOB Mimarlar Odası                                                 TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı         Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı           Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Üyesi

 

 

Bülent  ERKUL

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası                                                                                                           

Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi

 

Eskişehir Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

02.08.2012 tarihinden itibaren 2573 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBE
KIZILCIKLI MAHMUT PEHLİVAN CAD. ALTIN SK. NO:1KÜPELİ APT. KAT: 3 26130 - ESKİŞEHİR
TEL: (+90) 222 2309360   FAKS: (+90) 222 2313854
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri