ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ AÇILIŞ KONUŞMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 20.06.2012  Güncellenme Zamanı: 20.06.2012 14:34:41  Yayınlayan Birim: MERSİN ŞUBE  
 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ

Sayın Belediye Başkanım,

Değerli konuklar,

Saygıdeğer Basın Temsilcileri,

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte düzenlediğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği Paneline hoş geldiniz.

Bilindiği gibi İş Sağlığı ve Güvenliğinde temel amaç; çalışanların sağlığına zarar verebilecek risk oluşturan hususların önceden belirlenerek, gereken önlemlerin alınması, rahat ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır.

Bugün, dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş kazaları ve meslek hastalıkları önemli bir sorundur. Sosyal politikaların oluşturulmasında, Piyasa ekonomisinin yaygınlaşması, rekabetin artması, sağlıkta koruyucu politikaların ve emeğin göz ardı edilmesiyle, bu alandaki sorunları derinleştirmektedir.

Rekabet öncelikleri, insan yaşamı pahasına ve insan üzerinden sağlanıyor. Ülkemizde de, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallar bu acımasız ve vahşi işleyişe dayalı olarak yürütülüyor. Henüz yeterli düzeyde rekabet üstünlüğü sağlanmadığından, daha aşağıya inmekte acele ediliyor. Sağlık ve güvenlik konularının, bu koşullarda lüks olduğu düşünülüyor, söyleniyor, uygulanıyor, kabul görüyor, göz yumuluyor, destekleniyor.

Oysa sosyal hukuk devletinin temel işlevi, çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak, çalışanları çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak, çalışanların güvenlik, sağlık ve refahını sağlamak ve geliştirmektir.

Çalışılan ortamının ve üretim süreçlerinin yetersiz ve olumsuz koşulları, çalışanların en temel hakkı olan sağlıklı yaşama ve çalışma hakkını tehdit ediyor. Bu nedenle İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınması, bir zorunluluk olarak ortaya çıkıyor. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının ortadan kaldırılması, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sağladığı olanakların bu alana yönelik olarak geliştirilmesi, bilimsel araştırmaya dayalı risklerin tanımlanması, planlı çalışma ve üretim sürecindeki gelişmelerin bilimsel yöntemlerle incelenmesi ve nihayet güvenlik önlemlerinin arttırılması gerekiyor.

Her yıl 80 bin civarında iş kazası gerçekleşmekte, işyerlerinin her yıl ancak yüzde 5`e yakını denetlenebilmekte, iş kazalarının yüzde 61`i 1-50 işçi çalıştıran işletmelerde yaşanmakta ve kayıtlara giremeyen meslek hastalıklarının üzerine gidilememektedir.

Bu gerçeklerden hareketle, 4857 sayılı İş Yasası ve iş mevzuatı, ekseni insan olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalı; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler uluslararası sözleşme, standart ve normlar dikkate alarak yenilenmeli; "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Taslağı" Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmelidir.

İşverenlerin çıkarları doğrultusunda esnek/kuralsız çalışmayı, işçileri başka işverenlere kiralamayı, taşeronlaştırmayı yasal kılan; kıdem tazminatları, fazla mesai ücretleri ve sendikal hak ve yetkileri budayan 4857 sayılı İş Kanunu yerine bütün tarafların katılımı ile demokratik; iş güvencesi ve iş güvenliğinin birbirini tamamladığı, tüm çalışanlar için insana yakışır norm ve standartta yeni bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hazırlanmalı, mevzuat uluslararası normlar dikkate alınarak yenilenmelidir.

Emekten, halktan yana bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartıştırıp ortaya çıkan çözümleri kamuoyunun ve ilgili yetkililerin bilgisine sunmak görevimizdir. Amaçlarımızın gerçekleşmesi doğrultusunda her zaman olduğu gibi bizlere desteğini esirgemeyen Mersin Büyükşehir Belediyesine ve siz değerli katılımcılara bir kez daha teşekkür ederiz.16.05.2012

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi    

Yönetim Kurulu Adına Başkan

Alper TURNA

 

 

Mersin Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

20.06.2012 tarihinden itibaren 5491 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBE
LİMONLUK MH. 2417 SK. NO:5 YENİŞEHİR - MERSİN
TEL: (+90) 324 3273800 Dahili: 01   FAKS: (+90) 324 3269553
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri