ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

24 Nisan 2024 Çarşamba    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 YARIM ASIRLIK MMO TARİHİNİN EN KİTLESEL BULUŞMASI, 14 EKİM'DE ANKARA'DA "TMMOB MİTİNGİ"NDE GERÇEKLEŞ

    Yayına Giriş Tarihi: 26.09.2006  Güncellenme Zamanı: 10.10.2008 14:35:35  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Odamıza üye makina, endüstri, uçak, havacılık, uzay ve diğer mühendislik disiplini mensupları, TMMOB‘ye bağlı diğer Odaların mühendis, mimar ve şehir plancıları ile 14 Ekim‘de Ankara‘da buluşacak ve ülkemizin bağımsızlığının, sanayileşmeden, mühendisten, bilim ve teknolojiden yana bir Türkiye‘nin mümkün olduğunu, planlama, kalkınma, ve sanayileşme yöneliminin benimsenmesi gerektiğini haykıracaklardır. MMO üyesi mühendisler, bu yaklaşımla 14 Ekim‘de TMMOB Mitingi‘nin en kitlesel kortejini oluşturacaklardır.


Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın, 14 Ekim TMMOB Mitingine çağrı niteliğindeki basın açıklaması metni yazının devamındadır.

Basına ve Kamuoyuna
26 Eylül 2006

Ülkemizde Mülteci Olmamak,
Mesleğimize ve Yasamıza Sahip Çıkmak,
Yabancıların Çalışma İzinlerinde Değişiklik Yapan Yasa Tasarısının TBMM Gündeminden Çıkarılması,
Ülkemiz Lehine Üretim, Sanayi ve Yatırım Politikalarının Oluşturulması,
Sanayimizi Kemiren Özelleştirmelerin Durdurulması,
Kamu Denetimi, Kamu Mülkiyeti ve Kamu Hizmetlerinin Geliştirilmesi, Mühendislerin İstihdam ve İşsizlik Sorununun Çözülmesi İçin,
MMO Üyesi Makina, Endüstri, Uçak, Havacılık, Uzay Mühendisleri 14 Ekim’de Ankara’da Buluşuyor



Yarım Asırlık MMO Tarihinin En Kitlesel Buluşması, 14 Ekim’de Ankara’da “TMMOB Mitingi”nde Gerçekleşecek

Mühendislik doğrudan sanayi ve sanayileşme ile ilgili ve ülkemiz kalkınmasında doğrudan rol oynamış çok disiplinli bir meslek olmakla birlikte piyasacı neo liberal politikalarla işlevsiz kılınmaya çalışılmaktadır. IMF ve Dünya Bankası’nın dayattığı yatırımsızlık ve özelleştirmeler, DTÖ ile AB tarafından dayatılan teknik ve mesleki mevzuat uyarınca mühendislik, mimarlık meslek alanlarının düzenlenmesine dönük “uyumlaştırma” çabaları, ülkemiz sanayisi ve mühendislik disiplinlerine büyük darbeler vurmaktadır. Böylece ülkemizin geleceği elinden alınmakta, Türkiye on yılları kapsayacak bir vade içinde üretim ve geleceğini planlama yeteneğini kaybetmektedir.

Bu politikaların bir sonucu olarak, 1970 yılında % 47,6 olan yatırım yoğunluğu 2005 yılında % 12,9’a kadar düşmüş, sermaye sanayi dışında yoğunlaşmış ve rant alanlarına kaymıştır. Yatırımlara ayrılan pay % 6’lara gerilemiştir. Öyle ki, Türkiye’nin bir sanayi politikası olmadığını artık herkes dile getirmektedir.

Bu olumsuzluklar mühendislere doğrudan yansımakta, meslektaşlarımızın istihdamı beklenen düzeyde gerçekleşmemekte, düşük ücretlere, mesleki tatminsizliğe, gelecek belirsizliğine, meslek alanı dışında çalışmaya ve beyin göçüne yol açmaktadır. Meslek alanlarımızdaki işsizlik ya da başka bir işte çalışanlar, üye sayımızın % 25’ine ulaşmış, gizli işsizler ordusuna mühendisler de dahil olmuştur.
TBMM gündeminde bulunan “Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı”, bu gelişmeler ışığında “vurucu” bir içerik taşımaktadır.
Söz konusu Tasarı, AB uyum yasaları ve “Hizmetlerin Serbest Dolaşımı” kapsamında gündeme getirilmektedir. Oysa yürürlükte bulunan 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanun ile ülkemizde mühendislik unvanını kullanmak suretiyle hizmet üreten mühendis ve mimarların faaliyetleri, yürürlükteki 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Kanun ve 6235 sayılı TMMOB Kanunu’nun ilgili maddeleri ile uyumludur. Bu çerçevede TMMOB ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın görüşlerinin alınması suretiyle yabancıların çalışma izinlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmesi uygulaması, ulusal mevzuatlarla da uyum taşımakta ve gerekli belgeler eşliğinde Türkiye’de çalışmak mümkün olmaktadır.
Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca değişiklik teklifi ile gündeme getirilen, daha sonra Başbakanlık müdahalesi ile son şeklinin verildiği Tasarı ile yürürlükteki yasa ve bağlı Yönetmeliklerdeki “Yasa Mantığı ve İçeriği” yabancılar lehine tamamen değiştirilmektedir.

Söz konusu Tasarının 14. maddesindeki değişiklik önerisinde, “Avrupa Birliğine üye ülkelerden veya Bakanlar Kurulunca belirlenecek diğer ülkelerden gelecek yabancı mimar ve mühendislerin çalışma izinlerinin verilmesinde, diploma ve ilgili meslek odasına kayıtlı olduğuna dair belgenin ibrazı halinde, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 34 üncü ve 35 inci maddeleri ile 17/6/1938 tarihli ve 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanunun 1 inci ve 7 nci maddeleri uygulanmaz” denilmektedir.
Yapılmak istenen değişiklik ile 6235 sayılı TMMOB Kanunu’nun 34. ve 35. maddeleri işlevsizleştirilerek 3458 sayılı yasa ile Mühendis ve Mimarların ülkemizdeki tanım ve işlevi, çokuluslu tekeller lehine değiştirilmekte ve bu alanın ülkemiz çalışanları aleyhine kuralsızlaştırılması amaçlanmaktadır. AB, Hizmetlerin Serbest Dolaşımı kapsamında ülkemiz mühendis ve mimarlarına bu olanakları sunmaz iken, AB vatandaşı mühendis ve mimarlar Türkiyeli mühendis ve mimarlardan daha üstün bir konuma getirilmek istenmektedir. Bu uygulama ile neredeyse bütün diğer ülkelerin mühendis ve mimarlarının Türkiye’de sınırsızca çalışabilmesinin önü açılacaktır.

Yine bu yasa değişikliği önerisi ile mesleki ve akademik yeterlilik prosedürü kaldırılmakta, akademik yeterlilik ile mesleki bilgi ve deneyim aranmadan, yabancıların her işte çalışmalarının önü açılmakta, kalitesiz hizmetin kontrolsüz sunumuna olanak tanınmaktadır.
Yasa Taslağı bu haliyle ülkemiz mühendis ve mimarlarına yurt içinde yabancılık ve mültecilik koşullarını dayatacaktır.
İşte bütün bu nedenlerden hareketle, Odamıza üye makina, endüstri, uçak, havacılık, uzay ve diğer mühendislik disiplini mensupları, TMMOB’ye bağlı diğer Odaların mühendis, mimar ve şehir plancıları ile 14 Ekim’de Ankara’da buluşacak ve ülkemizin bağımsızlığının, sanayileşmeden, mühendisten, bilim ve teknolojiden yana bir Türkiye’nin mümkün olduğunu, planlama, kalkınma, ve sanayileşme yöneliminin benimsenmesi gerektiğini haykıracaklardır. MMO üyesi mühendisler, bu yaklaşımla 14 Ekim’de TMMOB Mitingi’nin en kitlesel kortejini oluşturacaklardır.
Yeraltı ve yerüstü kaynaklarını bağımsızlık, planlama, sanayileşme, kalkınma temelinde değerlendirecek bir Türkiye, emin olalım ki, toplumsal moral ve gönenci yüksek, başka bir Türkiye olacaktır.

TMMOB
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı
Emin KORAMAZ

Tüm Basın Açıklamaları »

26.09.2006 tarihinden itibaren 2426 defa okunmuştur.

 

ODAMIZ

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri