ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

25 Nisan 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 MÜHENDİSLER SÖMÜRÜYE, İŞSİZLİĞE, YOKSULLUĞA, ÖZELLEŞTİRMELERE, EMPERYALİST SAVAŞ VE İŞGALLERE KARŞI

    Yayına Giriş Tarihi: 01.05.2006  Güncellenme Zamanı: 10.10.2008 14:45:07  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

12 Eylül'den bu yana izlenen neo liberal politikalarla işçi sınıfı ve bütün emekçilerin koşulları giderek ağırlaşmış; 2006 1 Mayıs'ına girerken emekçilerin yaşam ve çalışma koşulları önceki yıllara göre çok daha büyük boyutlara ulaşmıştır. 12 Eylül'ü, "bundan sonra biz güleceğiz" diye karşılayan büyük sermaye çevreleri, izlenen serbestleştirme, kuralsızlaştırma, esnek üretim ve esnek istihdam politikalarıyla gerçekten de ihya olmuşlardır. Sermayenin azami kâr güdüsüne hizmet için, kamusal mülkiyet ve hizmet alanlarının yeni kâr alanları olarak sermayeye açılması sonucunda ücretlerden emekliliğe ve temel sosyal haklara dek bütün çalışanların bugünü ve geleceği karartılmıştır.


Oda Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ali Ekber ÇAKAR‘ın yaptığı basın açıklaması yazının devamında...

IMF, DB, DTÖ, AB yasaları ile eğitimden sağlığa, sosyal güvenlikten altyapıya, tarımdan yerel hizmetlere, sağlıktan eğitime, haberleşmeden ulaştırmaya, enerjiden madenlere ve mühendislik hizmetlerine kadar her şey uluslararası sermayenin egemenliğindeki piyasa işleyişine sunulmuş; ülkemiz emperyalist güçlerin açık sömürü alanı haline getirilmiştir. Son olarak gündeme gelen Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ve stratejik sektörlerdeki özelleştirmelerle uluslararası sermaye ve onun işbirlikçilerine tam bir hareket serbestisi ve azami kâr koşulları sağlanmış, emekçilere ise asgarinin de altında yaşam koşulları dayatılmıştır.


Ekonomik veriler göstermektedir ki, ucuz döviz ve ithalata dayalı, istihdamı azaltan ekonomik-sosyal politikalar, ülke sanayisi ve çalışanlarının aleyhine sonuçlar yaratmaktadır. Türkiye, yatırımlara en az pay ayrılan yıllarını yaşamaktadır. Özelleştirmelerin başlamasının ardından yatırımlardaki azalma % 75 gibi büyük bir orana ulaşmıştır. Son verilere göre, 50 milyon 826 bin olan çalışabilir nüfusun bugün ancak 22 milyonu, yani % 43'ü istihdam edilmektedir. Bu 22 milyonun % 46'sı ise hiçbir sosyal güvenlik kuruluşuna ve güvenceye sahip olmaksızın çalışmaktadır. Mühendislik, sanayileşmenin temel unsurlarından biri olduğu halde bugün sanayide mühendis istihdamının % 22,3 oranında olması sanayinin durumuna ilişkin ciddi bir veri sunmaktadır.


Sermaye egemenliği ve emperyalizme bağımlılık süreçlerinin bütün sonuçları iç içe geçerek Türkiye'yi ve emekçileri kuşatmaktadır. Irak'tan sonra İran ve Suriye'yi sıraya koyan ABD'nin sıçrama tahtası haline getirilmek istenen Türkiye'nin onurunu dünya kamuoyu nezdindeki yine işçiler, mühendisler, doktorlar, kamu çalışanları, kısaca emekçiler temsil edecektir.


Bütün ekonomik-sosyal güçlüklere ve ülkemizin pazarlanmasına karşın, Emeğin Bayramı olan 1 Mayıs'ı coşku ve mücadele kararlılığıyla karşılıyoruz. Çünkü bütün olumsuzluklara karşın bağımsızlık yanlısı emek ve demokrasi güçlerinin ağırlık oluşturmasıyla süreci tersine çevirmek olanaklıdır.


Bu bilinçle 1 Mayıs'ta, iş ve ekmek için, eşitlik, adalet, barış ve kardeşlik için emeğin kurtuluş özlemini haykıracak, emperyalist savaş ve işgallere hayır diyeceğiz.


Mühendisliğe ilişkin meslek ve meslektaş sorunlarının ülke sorunlarından ayrılamayacağı gerçeğinden hareketle; sanayileşmiş, demokratik, barış içinde, yaşanabilir başka bir Türkiye özlemi ve iradesi, emek ve demokrasi güçleriyle birlikte 1 Mayıs'ta alanlarda yankılanacaktır.


Emeğin Bayramı kutlu olsun diyoruz.


Yaşasın Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü, Yaşasın 1 Mayıs!


TMMOB

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi

Ali Ekber ÇAKAR

Tüm Basın Açıklamaları »

01.05.2006 tarihinden itibaren 1957 defa okunmuştur.

 

ODAMIZ

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri