ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

25 Nisan 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 BASINA VE KAMUOYUNA

    Yayına Giriş Tarihi: 12.01.2012  Güncellenme Zamanı: 26.01.2012 17:10:07  Yayınlayan Birim: EDİRNE ŞUBE  
 

 Binalarda yapılan yanlış yalıtım uygulamaları can güvenliğini tehlikeye atmaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır.
Yetkilileri bu konuda göreve çağırıyoruz. Bina yöneticilerini de bu konuda daha ilgili ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.

Gün geçtikçe ısı yalıtımının önemi, halkımız tarafından daha iyi anlaşılmakta ve binalarımızda yalıtım uygulamaları, özellikle mantolama olarak tabir edilen dıştan yalıtım uygulamaları artmaktadır. Fakat ısı yalıtımı yapılırken yangın yalıtımı konusu göz ardı edilmektedir.

2007 yılında yayınlanan BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİĞE göre;
Bir bina inşa edilirken yangın çıkması halinde şu şartları sağlamaladır:
a) Binanın yük taşıma kapasitesi belirli bir süre için korunabilmelidir.
b)Yangının ve dumanın binanın bölümleri içerisinde genişlemesi ve yayılması sınırlandırılmalıdır,
c) Yangının civarındaki binalara sıçraması sınırlandırılmalıdır,
ç) Kullanıcıların binayı terk etmesine veya diğer yollarla kurtarılmasına imkân vermelidir,
d) İtfaiye ve kurtarma ekiplerinin emniyeti göz önüne alınmalıdır.

Binanın ilk yapımında da, daha sonradan yapılacak tadilatlarda da bu hususlara dikkat edilmelidir. Şu an yapılan yeni binalara baktığımız zaman, bazı binaların döşemelerinin köpük malzeme dediğimiz EPS asmolen ile yapıldığını görmekteyiz. EPS "E sınıfı" kolay alevlenebilen bir malzemedir. Eğer EPS asmolen üzerine en az 2cm kalınlığında şap dökülerek döşeme normal alevlenen malzemeye döndürülmez ise, bir binanın inşası sırasında yangın açısından en önemli maddelerinden biri olan "BİNANIN YÜK TAŞIMA KAPASİTESİ BELİRLİ BİR SÜRE İÇİN KORUNABİLMELİDİR" maddesine uyulmamış olur ve çıkacak bir yangın çok büyük tehlikeler arz edecektir.

Dış cephe yalıtımlarında yapılan en büyük hata ise, bina dış cephelerinin büyük çoğunluğunun tamamen kolay alevlenebilen malzemelerden yapılmış olmasıdır. Yangın yönetmeliğinin 2009 yılında değişen 27. Maddesi;
"Dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması gerekir. Cephe elemanları ile alevlerin geçebileceği boşlukları bulunmayan döşemelerin kesiştiği yerler, alevlerin komsu katlara atlamasını engelleyecek şekilde döşeme yangın dayanımını sağlayacak süre kadar yalıtılır. Alevlerin bir kattan diğer bir kata geçmesini engellemek için iki katın pencere gibi korumasız boşlukları arasında, düşeyde en az 100 cm yüksekliğinde yangına dayanıklı cephe elamanıyla dolu yüzey oluşturulur …" şeklinde devam etmektedir.
Buradan şunu anlamalıyız; Eğer binamızda kolay alevlenebilen "E sınıfı" köpük malzemeden bir yalıtım yapılacaksa, bir alt katta çıkabilecek bir yangının üst kata çıkmasını önlemek amacıyla binanın her bir katını bir kuşak gibi çepeçevre dolaşacak biçimde pencerelerimizin alt kısımlarından hizalanarak en az 1m yüksekliğinde alev almaz "A1 sınıfı" bir malzeme olan taş yünü ile kaplamak gerekir.

Bu kurala uymaz isek, bina içinde başlayan bir yangın, çok kısa sürede diğer katlara da yayılacaktır. Bunun sonucu olarak, Yangın Yönetmeliğine göre bir bina inşasında dikkat edilmesi gereken "YANGININ VE DUMANIN BİNANIN BÖLÜMLERİ İÇERİSİNDE GENİŞLEMESİ VE YAYILMASI SINIRLANDIRILALIDIR" ve "YANGININ CİVARINDAKİ BİNALARA SIÇRAMASI SINIRLANDIRILMALIDIR" hususlarına uyulmamış olacak ve hem can hem de mal kaybına sebebiyet verecek çok büyük ölçekli yangınlar ortaya çıkacaktır.

Siz Sayın Basın-Yayın Kuruluşları aracılığı ile Halkımıza sesleniyoruz;
Binanıza yaptıracağınız yalıtım işlemlerini, bu konuda uzman olan mühendislik firmalarına yaptırınız. Makina Mühendisleri Odasının düzenlediği bilgilendirme sempozyumlarına katılarak hem yalıtım hem de diğer konular hakkında daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Doğru yalıtım ve can güvenliğimiz için hepimiz, yurttaşlık bilinci ve sorumluluğu ile her zamankinden daha duyarlı ve etkili olmalıyız.

Edirne Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

12.01.2012 tarihinden itibaren 1935 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI EDİRNE ŞUBE
İSTASYON MAH. DR. BAHATTİN ÖĞÜTMEN CAD. 87. SOK. N:12 - EDİRNE
TEL: (+90) 284 2360800   FAKS: (+90) 284 2360803
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri