ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

23 Nisan 2024 Salı    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 LPG TANKLARININ KULLANIM ÖMRÜNE DİKKAT EDİLMELİ

    Yayına Giriş Tarihi: 19.10.2011  Güncellenme Zamanı: 12.12.2011 11:09:20  Yayınlayan Birim: ANTALYA ŞUBE  
 

Şube Başkanı Hüseyin Barut, kullanılan LPG tanklarının ömrünün 10 yıl ile sınırlı olduğunu belirttiği basın açıklamasında ömrü tükenen tankların değiştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Otomotiv sektörü teknolojik yenilenmenin en hızlı ve en etkin şekilde uygulandığı sektörlerin başındadır. Otomobil üretim ve tüketiminin artmasıyla petrol kaynaklarında da azalma meydana gelmiş, petrol yerine alternatif enerji kaynakları araştırılmış ancak bir çok enerji kaynağı henüz petrolün yerini alabilme aşamasına ulaşamamıştır. Otomotiv sektöründeki alternatif enerji kaynağı arayışları 1930‘lu yıllarda LPG‘nin araçlarda yakıt olarak kullanımını gündeme getirmiştir. LPG, kolay bulunması, ekonomik olması ve diğer yakıtlara oranla çevreyi daha az kirletme özelliği nedeniyle bir çok ülke LPG‘nin otomobillerde kullanımını özendirerek yaygınlaştırmıştır.

Bu gelişmeler ülkemizde de LPG‘nin otomobillerde yaygın bir şekilde alternatif yakıt olarak kullanılmaya başlanmasını sağlamıştır. LPG‘nin yanıcı ve patlayıcı bir gaz olması LPG dönüşüm sistemlerinde güvenliği ve denetimi ön plana çıkarmıştır.

LPG dönüşüm sistemleri; uluslararası ECER67 ve TSE standartlarına uygun olması, montaj firmasının yetkili ve montajı yapan teknisyenin eğitilmiş olması, gerekli bakım ve periyodik kontrollerinin yapılması ile çevreci, ekonomik ve güvenli sistemlerdir. LPG tankları binek araçlarda bagaj bölümüne, kendine orijinal sehpası üzerine montajı yapılmalıdır. Ayrıca tank en az iki adet orijinal bağlama kayışı ile sıkı sıkıya gerdirilerek bağlanmalıdır. LPG tankları, dış etkilerden korunması için epoksi boya ile boyanmaktadır.

Bugün sizlere LPG‘li araçlarda kullanılan tankların kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. LPG‘li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG‘nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır. Kullanım ömrü dolan tankların ve diğer gerekli tüm tadilatların yetkilendirilmiş otogaz dönüşüm firmaları tarafından değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmeyen her tank, pimi çekilmiş bomba özelliği taşımaktadır. Bu nedenle ömrünü tamamlamış LPG tanklarının kullanımı halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Tankların çarpma sonucunda yırtılması ve patlaması söz konusu değildir.

LPG tankı basınçlı kaplar statüsünde 2 tip tank vardır. A ve B tipi olmak üzere bu tanklardan yüksek basınca dayanıklı B tipi tankların kullanılması tercih edilmektedir.

Halkımızın araçlarını LPG‘ye dönüştürürken dikkat etmesi gereken bazı önemli bilgileri de paylaşarak sözlerimi tamamlamak istiyorum:

Tanktan sürekli LPG çekişi nedeniyle tank dış yüzeyinde terleme ve nemlenme meydana gelir. Tank boyası herhangi bir nedenden dolayı bozulmuş veya yıpranmış ise tankın bu bölgelerinde korozyon oluşur. Bu korozyon zamanla tankın delinmesine neden olabilir. Bunun önlenmesi için tankın yıpranan boyaları temizlenerek bu bölgelerin yeniden epoksi boya ile boyanması sağlanmalıdır.

Aracın hareketli olması nedeni ile LPG tankı her gün sayısız titreşime maruz kalır. Bunun sonucunda tankı sabitleyen kayışlarda gevşemeler meydana gelir. Bağlama kayışlarının gevşemesi sonucunda LPG tankı hareket ederek bağlantı ayarlarının bozulmasına neden olmaktadır. Bu durum ise LPG tankı üzerinde bulunan multivalfin çalışma açısının bozulmasına ve bakır boruların zorlanarak kırılmasına neden olur. Bu nedenle LPG tankı bağlama kayışları sık sık kontrol edilmeli, gevşeyen kayışlar gerdirilerek tank sabit duruma getirilmelidir. Eğer bağlantı kayışlarının gevşemesi sonucu LPG tankı yerinden hareket etmiş ise mutlaka yetkili LPG servisine gidilerek tankın multivalf montaj açısına uygun olarak yerine sabitleme işleminin yaptırılması gerekmektedir.

Halkın can ve mal güvenliğini düşünerek bir kamu hizmeti olarak yaptığımız LPG‘li araçlar üzerinde yaptığımız denetimler Şubemize bağlı "araç kontrol istasyonları"nda devam etmektedir. Aracınızın LPG tesisatından herhangi bir şüphe duymanız durumunda, kontrol istasyonlarımızda ilgili standart ve yönetmelikler çerçevesinde uzman makine mühendisi tarafından aracınızı ücretsiz olarak kontrol etmekteyiz. 2009 yılında Antalya‘da 35 bin, Isparta, Burdur illerini de kapsayan Şubemiz genelinde 67 bin aracı kontrol ettik.

Tanklara aktarılan yakıt miktarı tankın %80‘i kadar dolu olmalıdır. %80‘inin üzerinde doldurulması halinde tehlike oluşturabilir. LPG kullanan araç sahiplerinin mutlaka 3-4 günde bir karbüratörlü araçlarda benzinli bölümünü de 5 dakika süre ile devir daim yaptırması gerekmektedir. Bu çalışmayı yapmadığı sürece benzinli bölümün yakıt hortumunda kullanılmamaktan dolayı çatlama meydana gelebilmektedir. Dolayısıyla araçlarda patlama riski potansiyeli artmaktadır.

LPG kullanan tüm araç sahiplerini sizler aracılığıyla bilgilendiriyoruz. LPG dönüşümlü araç kullanan araç sahipleri araçlarındaki LPG tankının imalat tarihini kontrol etmelidir. Eğer tankın kullanım süresi dolmuş ise yetkili LPG dönüşüm firmalarına giderek LPG tankını değiştirmelidirler. Bu konuda vahim kazalar yaşanmaması için lütfen kullanım ömrü dolan LPG tanklarını değiştirelim. Duyarlılığımızı hem kendi can ve mal güvenliğimiz için hem de kent trafiğinde seyir eden diğer araçlar ve vatandaşlarımız için göstermeliyiz.

Antalya Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

19.10.2011 tarihinden itibaren 2508 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBE
ŞİRİNYALI MAHALLESİ SİNANOĞLU CADDESİ NO: 74 ANTALYA - ANTALYA
TEL: (+90) 242 3171184   FAKS: (+90) 242 3162002
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri