ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

28 Mart 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 &8220;İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKALARINDAKİ YAPISAL SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİĞİ SÜRECE İŞ CİNAYETLERİ YAŞANABİLİR&8221;

    Yayına Giriş Tarihi: 08.02.2011  Güncellenme Zamanı: 12.12.2011 10:01:42  Yayınlayan Birim: ANTALYA ŞUBE  
 

Şube Başkanı Hüseyin Barut, 7 Şubat 2011 tarihinde Antalya PO Dolum Tesisleri`nde meydana gelen patlama ile ilgili basın açıklaması yaptı.

7 Şubat 2011 tarihinde Antalya Petrol Ofisi Dolum Tesisleri‘nde 23‘nolu ve yaklaşık 75 m3 etanhol bir tankta saat 14.45 sıralarında meydana gelen korkunç patlamada, 2 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız için derin üzüntü duyuyor, ailelerine sabır diliyorum. Ankara Ostim‘de meydana gelen patlama ve bugün Antalya‘da yaşanan patlamanın ardından yine gündeme bu "iş cinayetleri", iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması ve yeterli denetimlerin yapılmamasının kaynaklandığını söylemek istiyorum.

MMO olarak, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yıllardan beri ciddi uyarılarda bulunmaktayız, sürekli olarak çalışma yaşamı ile ilgili yapısal sorunlar ve yanlış uygulamalara işaret etmekteyiz. 2001 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde Petrol Ofisi Dolum Tesisleri‘nin yer değişikliğinin yanlış olduğunu basın aracılığıyla paylaşmıştık. Bu tesislerin aynı sahil bandında iki kilometre ileri götürülmesi uygun değilken, ÇED raporu hazırlanmadan, yangın standartları değerlendirilmeden, terminal santralleri dikkate alınmadan yeri değiştirilmiştir. Sadece maliyeti baz alınarak yangından mal kaçırır gibi dolum tesislerinin Antalya Limanı‘na taşınmasının talihsiz bir karar olduğunu tam 10 yıl önce söylemiştik. İşte bu talihsizliği bugün yaşamını yitiren vatandaşlarımız ve aileleri yaşamaktadır. Buna benzer patlamalar, hava yakıt ve kıvılcım bir araya geldiğinde ancak meydana gelebilir. Patlama kenardaki silolara yayılsaydı o bölge bir facia yaşayabilirdi. Bu anlamda petrol dolum tesislerinin yerinin ne kadar yanlış bir yer olduğunu da ancak böyle üzüntü verici olaylarla görüyoruz. Buna benzer olaylar yaşanmadan yer seçimi konusunda uyarılarımızın dikkate alınması bugünkü kayıpların yaşanmasını engelleyebilirdi.

İşyeri denetimleri ve dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği önlemleri Türkiye`deki sanayi işletmelerinin ancak yüzde 1,6`sında geçerlidir. 700-800 civarındaki iş müfettişlerinin sayısı çok yetersizdir. Çalışma yaşamıyla ilgili mevzuat yalnızca başlıca "sanayi ve ticaret" işlerini kapsamakta, tarım sektörünün tamamı, hizmet sektörünün bir bölümü ile KOBİ`lerin çok büyük bir bölümü kapsam dışında bırakılmaktadır. Özetle, 10 milyon kişiyi bulan kayıt dışı istihdamı teşvik eder tarzda bir ‘iş sağlığı ve güvenliği` politikası söz konusudur. Ankara`da ve dün Antalya‘da yaşanan patlamalar mevzuat ve denetim yetersizliğini göstermektedir.

İş Yasası‘nın 78. maddesinde işyerlerinin kurulması aşamasında işyeri koşullarının iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uygun olmasını teşvik eden uygulama, 2008 yılında 5763 sayılı, "Torba Yasa" ile değiştirilmiş ve 04.12.2009 tarihli "İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik"le ortadan kaldırılmıştır. Böylece 50`den az işçi çalıştıran işyerlerinin İşletme Belgesi alması zorunluluğu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın (ÇSGB) işyerlerine yönelik denetimi ve yol göstericiliği yok edilmiştir.

15.08.2009 tarihli "İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik" ise 50 ve üzerinde işçinin çalıştığı işyerlerinde geçerlidir. Ancak 09.12.2009 tarihli "İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ" ile ana işverenleri, işyerlerini küçük parçalara ayırarak yükümlülüklerinden kurtarmaya yönelik bir düzenleme yapılmıştır. 

Odamız uzmanlık alanlarına giren konulardan biri olan basınçlı kaplar ve bu kapsamdaki endüstriyel oksijen tüpleri ile ilgili sorunlar, insan yaşamını hiçe sayan rantçı yaklaşımlar, yasal boşluklar ve ilgili meslek odaları tarafından yapılması gereken mesleki denetimlere engel oluşturulmasından kaynaklanmaktadır. Kâr güdüsüyle hareket edildiği için ilk tasarruf edilen konu periyodik denetimler olmaktadır. Bu tip yoğun risk barındıran işletmeler kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek odaları tarafından mutlaka denetime tabi tutulmalıdır.

İşletme belgesi olmaması, yapılan işe uygun ruhsat olmaması, bodrum katta ağır ve tehlikeli işler yapılması, acil çıkışı bulunmayan imalathanelerin sağlıksız bir şekilde yan yana olması,işyerlerine yönelik "risk analizleri" yapılmaması ve denetlenmemesi, işyerlerinde çalışma koşullarının iş sağlığı ve güvenliği hükümlerine uygun olmaması, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği ile Yanıcı Parlayıcı, Patlayıcı Madde İmal Edilmesi ve Depolanması ile ilgili Yönetmeliğe aykırı bir biçimde üretim, montaj, nakil ve depolama yapılması denetime ilişkin birçok kamu kurum ve kuruluşunun denetim görevlerini yerine getirmediğini  göstermektedir.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler ile çalışanları kuşatan bu sorunları aşmak; çalışma yaşamının insanca, iş güvenceli, örgütlü, toplu sözleşme ve grev hakları ve işçi ve iş sağlığı ve güvenliğine dayalı bir istihdamı esas alan, iş kazalarını en aza indirecek şekilde örgütlenmesi pekâlâ olanaklıdır.

Ucuz işgücü ve ucuz maliyete dayalı esnek, güvencesiz çalışmanın artması, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, denetimlerin yetersizliği ve/veya yokluğu giderilmediği müddetçe ne yazık ki benzeri olaylar sürecektir. Oda olarak konusunda uzman makine mühendisi arkadaşlarımız olay yerinde gereken incelemeleri yapmaktadır. Bilirkişilerimizin sunacağı rapor ile sizlerle patlama ile ilgili ayrıntılı bilgileri paylaşacağım.

Antalya Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

08.02.2011 tarihinden itibaren 2020 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBE
ŞİRİNYALI MAHALLESİ SİNANOĞLU CADDESİ NO: 74 ANTALYA - ANTALYA
TEL: (+90) 242 3171184   FAKS: (+90) 242 3162002
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri