ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

16 Nisan 2024 Salı    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 SOĞUK KIŞ GÜNLERİ GELDİ ÇATTI, SOBA ZEHİRLENMELERİNE VE DOĞAL GAZ KAZALARINA DİKKAT !...

    Yayına Giriş Tarihi: 16.11.2011  Güncellenme Zamanı: 16.11.2011 14:31:31  Yayınlayan Birim: GAZİANTEP ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 16.11.2011 14:31:27

Soğuk kış günleri geldi çattı. Kentimizde özellikle ısınma amaçlı doğal gaz kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Vatandaşlarımızı henüz yabancı oldukları bu yakıt konusunda bilgilendirme ihtiyacı duymaktayız.

 

Bunun yanında, yanlış kullanım, hatalı montaj, ihmal ve bilgisizlik yüzünden her yıl yüzlerce vatandaşımız soba zehirlenmelerine maruz kalmaktadır. Kentimizde de geçen yıl tüm uyarı ve tedbirlere rağmen yüzlerce vatandaşımızın sobalardan zehirlendiğini ve ölümlü birçok olayın yaşandığını lütfen unutmayalım. Vatandaşlarımızı soba zehirlenmelerine maruz kalmamaları için uyarıyoruz.

Bu nedenle aşağıdaki bilgilerin topluma yayılması önem taşımaktadır.

Doğal gaz kokusu (çürük sarımsak kokusu) hissedildiğinde sakin bir şekilde yapılması gerekenler şunlardır;

Hafif bir koku hissedilirse; Gaz cihazınızdan hafif bir koku gelirse, cihaz ve vanası kapatılmalı, cihazın bulunduğu odanın kapı ve pencereleri açılmalı, kokunun devam edip etmediğini kontrol edilmeli, koku kesilir ise cihaz servise kontrol ettirilmelidir. Koku kesilmez ve yoğun olarak devam ederse aşağıdaki önlemler alınmalıdır.

Yoğun bir koku hissedilirse; Yukarıdaki önlemler alınmasına rağmen koku kesilmediyse, tüm kapı ve pencereler açılarak ev iyice havalandırılmalı, bütün doğal gaz cihazları ve vanalarını kapatılmalı, daire girişindeki sayaç kapatma vanasını kapatılmalı, ne açmak ne de kapatmak için elektrik anahtarlarına dokunulmamalı, kapı zili kullanılmamalıdır. Elektrikle çalışan her türlü alet, cihaz ve araçlar çalıştırılmamalı, çalışıyorsa kapatılmamalıdır. Kibrit veya çakmak yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep ve ev telefonu kullanılmamalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra ev boşaltılmalı ve dışarıdan GAZDAŞ`ın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır.

Bina içinde gaz kaçağı olması durumunda alınacak önlemler; Apartman yöneticisine haber verilmeli ve kapı zilleri kullanılmadan tüm bina sakinlerini uyarılmalıdır. Bina girişindeki vana kapatılmalı, asansör çalıştırılmamalı ve merdiven aydınlatması veya benzeri hiçbir anahtara dokunulmamalıdır. Ortamı havalandırmak için tüm kapı ve pencereler açılmalı ve bina sakinlerinin uygun bir şekilde binayı boşaltmaları sağlanmalı ve dışarıdan GAZDAŞ`ın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır.

Sokakta gaz kaçağı olması durumunda alınacak önlemler; Çevredeki vatandaşlar uyarılmalı, yakında ki dairelere dışarıdan gaz girişini engellemek için pencere ve kapıları kapattırılmalı, ateş yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep telefonu kullanılmamalı, bölgede otomobil çalıştırılmasına izin verilmemeli ve o bölgeye trafik akışı engellenmelidir. Kaçağın bulunduğu yerden uzaklaşılmalı, GAZDAŞ`ın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır.

Kömür Sobalarında Dikkat Edilecek Hususlar; Yanlış kullanım, hatalı montaj, ihmal ve bilgisizlik yüzünden her yıl yüzlerce vatandaşımız soba zehirlenmelerine maruz kalmaktadır. Bu konuda alınması gerekli önlemleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz. Kullanacağımız soba mutlaka TSE belgeli ve kullanılan kömür standartlara uygun olmalıdır. Yangın tehlikesine karşı sobanın altına, yanmaz bir levha ya da mermer konulmalıdır. Soba en yakın eşyaya (kanepe, koltuk vb.) en az 1,5 m., duvara ise en az 50 cm. mesafede kurulmalıdır. Soba aşırı doldurulmamalı ve soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, soba kömürle beslenirken, yeni atılan kömür üzerine kor halinde bir miktar kömür konulmalıdır. Soba yakılan Oda, sürekli havalandırılmalı ve sobalar düzenli olarak, bacalar gibi temizlenmelidir. Sobadan en verimli bir şekilde faydalanmak için soba pencereye  (dış duvara) yakın bir yere kurulmalıdır. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalı, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir. Uzun yatay borular kullanılmamalı, yatay borular en fazla 2 m. olmalı ve en fazla 2 adet dirsek kullanılmalıdır. Bacanın dış etkenlerden tıkanmasını önlemek ve bacanın geri tepmesine engel olmak için bacanın en üst noktasına baca şapkası takılmalıdır. Dumanın geri tepmemesi için, bacanın en üst noktası, çatının en üst noktasından 1 m. daha yüksek olmalıdır. Özellikle lodoslu havalarda, lodosun ılık esmesi nedeni ile bacalarda çekiş azalmakta, çatının da rüzgâra engel oluşturarak, rüzgârın aşağı doğru akışını hızlandırmakta ve bacalarda dumanın geri tepmesine neden olmaktadır.

Doğal gaz kazalarına ve soba zehirlenmelerine maruz kalınmaması için vatandaşlarımızı uyarıyor, bu bilgilerin aile, işyeri ve çevrelerindeki kişilerle paylaşılmasını ve yayılmasını diliyoruz.                    

                                                                                                          Saygılarımızla

Başar KÜÇÜKPARMAK

                                                                                                                                                                                         Başkan

Gaziantep Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

16.11.2011 tarihinden itibaren 2247 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBE
BUDAK MAH. ABDULKADİR BEHÇET CAD. NO:40 ŞEHİTKAMİL - GAZİANTEP
TEL: (+90) 342 2304477   FAKS: (+90) 342 2305292
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri