ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

20 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ZAMLARINDAKİ BÜYÜK OYUN

    Yayına Giriş Tarihi: 07.10.2011  Güncellenme Zamanı: 07.10.2011 15:15:18  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 07.10.2011 15:12:46

Elektrik ve su giderleri asgari ücretin dörtte birini bulunacak!

Zamlara gerekçe olarak gösterilen döviz artışı gerçeği yansıtmıyor!

Enerjide dışa bağımlılık ve özelleştirme sürdükçe, elektrik ve doğalgaz zamları kaçınılmaz olacak!

TMMOB Bursa Makina Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart, Oda konferans salonunda gerçekleştirdiği basın toplantısında elektrik ve doğalgaz zamlarına dikkat çekerek "Yapılan zamlar yeni zamların habercisidir" öngörüsünde bulundu. Elektrik üretiminde ithal girdilerin payının yarıdan fazla olduğunu söyleyen Başkan Mart, fiyat artışlarına gerekçe olarak gösterilen döviz kuru ve ithal enerji girdilerindeki artışın resmin görünen yüzü olduğunu belirtti, Başkan Mart, "Resmin görünmeyen yüzünde ise enerji sektörünün piyasalaştırılması, özel enerji şirketlerinin çıkarlarının korunması, geliştirilmesi ve pekiştirilmesi bulunuyor" diye konuştu.

DOĞALGAZ İTHALATINA DAİR SORULAR

Başkan Mart, BOTAŞ‘ın Rusya Batı Hattındaki 6 milyar m³‘lük alım sözleşmesinin yenilenmemesinin ithalatı ithalatı ucuzlatacak sihirli bir girişim olarak gösterilmeye çalışıldığını vurguladı. Özel şirketlerce çok yakında ilgili Rus şirketiyle yeni gaz alım sözleşmeleri yapılacağına dikkat çeken Başkan Mart, Bakanlığın boru hattını bu firmalara tahsis edeceğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada yanıt bekleyen bir dizi soru var. Doğalgaz alım sözleşmelerinin yapılması çok kısa sürede nasıl mümkün olacak? BOTAŞ‘n süresi yılsonunda biten sözleşmesinin yenilenmeyeceğini tahmin eden bazı özel şirketler, Rus şirketiyle sözleşme görüşmelerine önceden başlamış olabilirler mi? Özel şirketlerin Rusya‘dan BOTAŞ‘tan daha ucuza gaz alacağı iddia ediliyor. Rus şirketinin BOTAŞ‘a yapmadığı indirimi, yakında kimler olacağını öğreneceğimiz özel şirketlere yapması söz konusu olabilir mi? Bu boru hattıyla, BOTAŞ eliyle değil, özel şirketler aracılığıyla Rusya‘dan ithalat yapılınca, genel olarak ithal doğalgaz, özel olarak Rusya‘dan yapılan doğalgaz ithalat bağımlılığı nasıl azalacak? "

Ayrıca Elektrik fiyatlarında kamusal-toplumsal kuruluşlara ve geri kalmış illere destek kalktığını da anımsatan Başkan Mart, "Doğalgaz sektöründeki kamu varlığı ve etkinliği küçültülürken, elektrik sektöründeki özelleştirmeler de tüm hızıyla sürdürülüyor. Son elektrik zammı, siyasi iktidarın bu duruma karşı özelleştirmeyi daha cazip hale getirecek adımlar attığını gösteriyor.

Son zamlarla, kamusal-toplumsal fayda esaslı okullar, yurtlar, sağlık kuruluşları, spor tesisleri, müzeler, vakıflar, dernekler, hayır kurumları gibi kuruluşlara destek kaldırılmıştır." dedi.

SU FİYATLARI DA ARTACAK!

Yine son zamlarla kalkınmada öncelikli illerdeki konutlara uygulanan destek de yüzde 18,21 zam ile kaldırıldığını dile getiren Başkan Mart, öte yandan içme ve kullanma suyu tesislerinin de yüzde 18,71 zamlı fiyat üzerinden elektrik kullanacağını ve böylece belediyelerin ve vatandaşların içme /kullanma suyu bedellerinin de artacağını belirtti.

Ayrıca geçmişte konutlarla eşit ya da konutların altında tutulmuş olan sokak aydınlatma zam oranlarının daha yüksek tutulduğunu söyleyen Başkan Mart, sokak aydınlatmalarına yüzde 13,84 zam yapıldığına dikkat çekti.

 

ASGARİ ÜCRETİN DÖRTTE BİRİ

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA

Konutlarda elektrik faturalarına 4 yılda toplam yüzde 88.80 zam yapıldığını belirten Başkan Mart "Aylık net ücreti 659 TL olan bir asgari ücretlinin, yüzde 15,44‘ünü (101,78 TL) doğalgaza, yüzde 10.44‘ünü (68.77 TL) elektriğe olmak üzere aylık gelirinin dörtte birinden fazlasını enerji ihtiyacı için ödeyecek. Tüm bu uygulamaların amacı elektrik dağıtımını, üretimini, toptan satışını kâr alanı olarak gören özel şirketlerin kazançlarının artırılmasıdır" dedi.

Başkan Mart, Makine Mühendisleri Odası olarak önerilerini ise şöyle sıraladı:

1.Enerjiden yararlanmak çağdaş bir insan hakkıdır. Bu nedenle, enerjinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir şekilde sunulması temel bir enerji politikası olmalı.

•1. Enerji üretiminde ağırlık yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilmeli. Enerji planlamaları, ulusal ve kamusal çıkarların korunmasına ve toplumsal yararın artırılmasını, yurttaşların ucuz, sürekli ve güvenilir enerjiye kolaylıkla erişebilmesini hedeflemeli.

•2. Yoksul ailelere mutlaka enerji yardımı yapılmalı, asgari ihtiyaçlarının karşılanabilmesini sağlayacak düzeyde elektrik ve doğalgaz desteği kamu eliyle sağlanmalı. Şehirlerde kirli kömür dağıtımından vazgeçilerek halkın sağlığı ile oynanmamalı.

•3. TOKİ‘nin özellikle gecekondu bölgelerinde inşa ettiği konutlarda bireysel ısıtma sistemlerinden vazgeçilerek elektrik ve ısının birlikte üretileceği bölge ısıtma sistemleri kullanılmalı.

•4. Orta ve düşük gelirli halkın oturduğu binaların ısı yalıtımının güçlendirilmesi ile yakıt tüketimini düşürülerek istihdama katkı sağlanması için en az 500 milyon dolardan başlayan büyüklükteki fonlar devlet tarafından ayrılmalı.

•5. Elektrik enerjisi faaliyetlerinin kamu hizmeti olduğu gerçeği kabul edilmeli ve yasalarda yer alacak hususlar buna göre düzenlenmeli. Türkiye‘nin enerji envanteri güncellenmelidir. Kamusal planlamayı, kamusal üretimi ve yerli kaynak kullanımına ağırlık vermeyi reddeden özelleştirme politikaları son bulmalı, kamunun eli kolu bağlanmamalı, kamu eliyle yatırımlar yapılmalı.

•6. Yerli ve yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik ve yakıt üretim hedefleri, ülke potansiyelinin tamamının değerlendirilmesini hedeflemeli ve kısa-orta-uzun vadeli olarak belirlenmeli.

•7. Enerji sektöründe süregelen ve sorunlara çözüm getirmediği ortaya çıkan kamu kurumlarını küçültme, işlevsizleştirme, serbestleştirme, özelleştirme amaçlı politika ve uygulamalar son bulmalı; mevcut kamu kuruluşları etkinleştirilmeli ve güçlendirilmeli.

•8. Bu kapsamda; doğalgaz ve petrol arama, üretim, iletim, rafinaj, dağıtım ve satış faaliyetlerinin entegre bir yapı içinde sürdürülmesi için BOTAŞ ve TPAO, Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Kurumu bünyesinde; elektrik üretim, iletim, dağıtım faaliyetlerinin bütünlük içinde olması için de EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ, TETAŞ, eskiden olduğu gibi Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) bünyesinde birleştirilmeli."

Güncellenme Zamanı: 07.10.2011 15:13:17

Bursa Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

07.10.2011 tarihinden itibaren 2302 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri