ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

25 Nisan 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 KLİMANIZIN BAKIMINI İHMAL ETMEYİN !...

    Yayına Giriş Tarihi: 05.07.2011  Güncellenme Zamanı: 22.09.2011 15:45:11  Yayınlayan Birim: GAZİANTEP ŞUBE  
 

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte; alışveriş merkezleri, hastaneler, oteller, konutlar, toplu taşıma araçları ve otomobillerde kullanılan klimaların periyodik bakımlarının yapılması toplum sağlığı için ciddi önem teşkil etmektedir. Klimalara zamanında yaptırılan periyodik bakımlar yaşayabileceğiniz sorunları minimuma indirmektedir.

Birçok hastalıktan korunmak, konforlu bir ortam yaratmak, kötü koku, polen ve bakterilerden arınmış temiz bir hava solumak, klimanın ömrünü uzatmak ve enerji tasarrufu sağlamak için klimaların bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. Bakımsız ve yanlış kullanılan klimalar, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar, zatürre, sinüzit, bronşit, göz iltihabı, beyin iltihabı gibi hastalıklara neden olabilmektedir.

Klima bakımı nasıl yapılmalıdır?

Klima bakımı, yaz ve kış bakımı olarak ikiye ayrılır ve bakımların mevsim geçişlerinde (ilkbahar ve sonbahar) yapılması tavsiye edilir. Klima sisteminin sorunsuz çalışması için, bakımlarının zamanında yapılması gerekmektedir.

•  İç ünite (evaparatör) kimyasal ilaçlarla yıkanmalı, iç ünite fan kanatçıkları ve iç ünite filtresi mutlaka çok iyi bir şekilde temizlenmelidir.

Elektronik kartın tozları temizlenmeli, elektrik kablo bağlantı uçları kontrol edilmelidir.

•  Dış ünite kimyasal ilaçlarla yıkanmalı ve drenaj borusu temizlenmelidir.

•  Bakır boru bağlantıları ve izolasyonu kontrol edilmelidir.

Gaz ölçümleri yapılmalı, eksik gaz miktarı ilave edilmelidir. Sistemdeki gaz kaçaklarının zamanında fark edilmesi, klimanın ömrünü uzatmakta ve onarım maliyetlerini düşürmektedir.

Soğutma gazı en az 6 ayda bir kontrol edilmeli, klima bakımı ve kontrolü yetkili servise yaptırılmalı, gaz yenilenmesinde, öncesinde kullanılan gaz kullanılmaya devam edilmeli, uyumsuz gaz kullanılmamalıdır.

Otomobil klimalarının bakımı nasıl yapılmalıdır?

•  Otomobil klimalarının randımanlı olması için, kış dâhil ayda 1 kez, 10-15 dakika çalıştırılmalıdır. Çünkü kış mevsimi boyunca unutulan klima, yaz geldiğinde sürücülerin otomobilde en çok ihtiyaç duyduğu donanımların başında gelir. Ancak kış boyunca ihmal edilmiş, bakımı yapılmamış klima sistemi, sürekli kullanılmaya başladığında sorun çıkartabilir.

•  Otomobilin motoru bir süre çalıştırıldıktan ve motor biraz ısıtıldıktan sonra klima çalıştırılmalıdır. Kalorifer butonunun soğuk konumunda olmasına, klimanın önce düşük devirde, daha sonra istendiği takdirde yüksek devirde çalıştırılmasına dikkat edilmelidir.

•  Isınmış havanın hızla dışarı çıkabilmesi için camların bir süre açık tutulması uygun olmaktadır.

Klima radyatörünün dış darbelerden etkilenip içindeki gazın boşalması sıkça karşılaşılan arızalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzun süre gazsız kalan veya eksik gazla çalışan klima görevini yeterince yapmadığı gibi, hasarın daha da büyümesine ve onarım maliyetlerinin yükselmesine yol açmaktadır.

•  Klimadan gelen havanın sürücü ve yolculara doğrudan temas etmemesi için fanların camlara, tabana veya tavana verilmesi uygun olacaktır.

Kış aylarında uzun süre çalıştırılmayan klima sisteminde gaz oturması ya da gaz sızması da sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Hiç çalışmayan klimalarda sorun büyük ölçüde elektrik arızasından kaynaklanırken, çalıştığı halde yeterince soğutamayan klimalarda bunun nedeni çoğunlukla evaparatörde toz birikmesinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz yol koşulları genelde tozlu olduğundan, polen filtresinin zamanında değiştirilmemesi, klima sisteminin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaparatörde toz birikmesine neden olmaktadır. Soğuyan hava, biriken tozun tıkadığı klima borularından rahat geçemediğinden, yeterince soğuma gerçekleşmemektedir.

Klima sisteminde soğutmamın oluştuğu nemli bir bölge olan evaparatöre toz zerreciklerinin sızması, zamanla bakterilerin oluşmasına da neden olmakta, biriken bakteriler, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız etmektedir. Evaparatörde biriken bakterileri yok etmek üzere, bu iş için geliştirilmiş antibakteriyel sprey kullanılabilir. Klima dezenfektasyon spreyi; çimIenme, bakteri, mantar ve küfü önlediği gibi mikro organizmaların yol açabileceği sorunları da çözmektedir.

Gaz yenilenmesinde, öncesinde kullanılan gaz kullanılmaya devam edilmeli, uyumsuz gaz kullanılmamalıdır. Otomobilde hangi tip klima gazının kullanılacağıysa, klima kompresörünün üzerinde belirtilmektedir. Klima kompresöründe kullanılan yağın da klima gazının niteliğine uygun olması gerekmektedir. Yanlış yağ seçimi de kompresörde arızalara neden olabilmektedir.

                      Saygılarımızla,

Başar KÜÇÜKPARMAK

         Başkan

Gaziantep Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

05.07.2011 tarihinden itibaren 2536 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBE
BUDAK MAH. ABDULKADİR BEHÇET CAD. NO:40 ŞEHİTKAMİL - GAZİANTEP
TEL: (+90) 342 2304477   FAKS: (+90) 342 2305292
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri