ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

25 Nisan 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 10. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ VE TESKON+SODEX FUARI AÇILDI "ENERJİ: DÜNDEN DAHA AZ"

    Yayına Giriş Tarihi: 13.04.2011  Güncellenme Zamanı: 13.04.2011 21:05:15  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

Tesisat sektörünü 18 yıldır İzmir`de buluşturan Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve TESKON+SODEX Fuarı "Enerji; Dünden Daha Az" temasıyla Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde açıldı.

 Açılışta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya, Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arısoy, SODEX Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirtaş, MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Başkanı Gürkan Arı birer konuşma yaptılar. Açılışa İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Meslek Odalarının ve sektör derneklerinin başkan ve temsilcileri ile çok sayıda delege ve davetliler katıldı.

Teskon+SODEX Fuarına ısıtma, soğutma, havalandırma, yalıtım, doğalgaz, jeotermal, güneş enerjisi alanlarında ürün ve hizmet üreten 100`den fazla firma katılıyor. 16 Nisan akşamına kadar sürecek kongre ve fuara 2 bine yakın delege 20 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor. Fuar 16 Nisan akşamına kadar Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde görülebilir.

MMO İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya açılışta şunları söyledi; "1993 yılından bu yana düzenlenen 9 kongreyi 8.961�i kayıtlı delege olmak üzere 20 bini aşkın katılımcı, 100 bini aşkın ziyaretçi izlemiştir. 10 bin sayfayı aşkın kitap yayın dünyasına kazandırılmıştır. TESKON Fuarlarına bugüne kadar 958 firma, kurum ve kuruluş katılmıştır."

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar ise tesisat sektörünü değerlendirdiği konuşmasında şöyle dedi: "Kongrelerimiz,  tesisat mühendisliği alanında uzman mühendislik, enerji verimliliği, imar mevzuatı, yapı denetimi, disiplinler arası işbirliği, mesleki akreditasyon, tesisat mühendisliğinde personel belgelendirmesi, AB teknik mevzuatı, meslektaşlarımızın çıkarları, Ar-Ge çalışmaları, binalarda enerji performansı yönetmeliği konularını meslek ve kamuoyu gündemine taşıyan bir platform olarak tarihe geçmiştir. Bu kongrelerde üretilen-paylaşılan bilgi ve teknoloji, 18 yıldır meslek alanımızın ve sektörün gelişmesine, halkımızın daha sağlıklı, planlı, güvenli, temiz mekanlarda ve kentlerde yaşamasına hizmet etmektedir.

 

 

1.540 tesisi bulunan sektörün % 82`si KOBİ niteliğindeki işletmelerden oluşmaktadır. Sektörün pazar hacmi bugün 9 milyar TL dolayındadır. 2010 yılı sektör ithalatı 5,7 milyar dolar, ihracatı 3,6 milyar dolar; ihracatın ithalatı karşılama oranı % 63`tür. Sektörün ihracat artışı % 39, büyüme hızı % 22,5, ancak  ithalat artış hızı % 73`e yakındır. Hammaddede dışa bağımlılık, düşük katma-değer, GSMH içinde % 0,65 (binde 65) olan Ar-Ge ve inovasyon altyapısının gelişmemiş olması, ara mal üretimindeki yetersizlik, ara mesleki eleman ihtiyacı, markalaşma ve patent sayısındaki düşük düzey, kayıtdışı oranının yüksek olması ve haksız rekabet, üniversite-sanayi işbirliğinin koordinasyonu ve ortak çalışmaların yeterli olmaması, sektörün başlıca sorunları arasındadır."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu özetle şunları söyledi; "Teskon`u 18 yıldır kongreyi başarıyla gerçekleştiren herkesi kutluyorum. Son 7 yıldır İzmir`de en fazla yatırım yapan kurumun başkanı olarak nitelikli eleman, kaliteli işgücünün ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu kongreler işgücünün niteliğini yükseltmesi açısından büyük önem taşıyor. İzmir inşaat potansiyeli yüksek bir kent. Gelişmiş ülkelerde inşaat sektöründe ciddi standartlar var. Ülkemizde de bu standartlara ulaşmak için gösterilen her çabanın desteklenmesine inanıyorum. Kongre ve fuara başarılar diliyorum."

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise şöyle dedi; "Odamız bu kongreleri başlatmasaydı ve ısrarla sürdürmeseydi, "tesisat alanının" bir mühendislik alanı olduğu bilinci hala oluşmamış olacaktı. Tesisat mühendisliğinin gelişmesine yepyeni perspektifler açılamayacaktı. Her iki yılda bir üretilen yeni bilgi ve teknoloji bir çatı altında buluşamayacaktı. Sürekli artan heyecanla bir araya gelmenin sinerjisi bu sektörde hiç yaratılamayacaktı."

 

Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Arısoy ise kongrenin dört gün boyunca aynı anda 11 salonda 158 konu başlığının tartışıldığı dev bir organizasyon olduğunu söyledi.  Kongre kapsamında 5 sempozyum, 7 seminer, 16 kurs, bir panel, 3 sabah toplantısı, 4 atölye çalışması, 3 teknik gezi, bir kültürel gezi, 2 kokteyl ve bir konser düzenlenecek. Teskon+Sodex Fuarı 09.00- 19.00 saatleri arasında  Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde gezilebilir.

 

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Başkanı (TTMD) Başkanı Gürkan Arı ise sektör derneklerinin 15 yıldır eğitim, yayınlar ve etkinliklerle sektörün gelişmesine ciddi katkıda bulunduklarını söyledi. Dermeklerin en önemli hedeflerinin tesisat sektöründe ihracat rakamlarını yükseltmek olduğunu vurguladı. 


TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı`nın TESKON açılış konuşması ;

Değerli Konuklar,

Sevgili Arkadaşlar,

Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulumuz adına sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

Makina Mühendisleri Odamızın düzenlemiş bulunduğu 10. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresinde burada aranızda bulunmaktan büyük bir onur duyduğumu öncelikle belirtiyorum.

1993`te başlatılmış ve iki yıllık aralarla kesintisiz olarak bugüne gelmiş Tesisat Mühendisliği Kongrelerimizin, TESKON`un başlatıcılarına, sürdürücülerine, bugüne getirenlere, kongrelerimizde görüşlerini bizimle paylaşan bilim insanlarına, uzmanlara, üniversitelerimize, başından beri destek olan sektör derneklerimize, İzmir Şubemizin o günden bugüne görev almış yöneticilerine, etkinliklerimizin tamamında görev alan şube çalışanı arkadaşlarıma, etkinliklerimizin eli, ayağı, kolu, gözü olan öğrenci arkadaşlarıma ve katılımlarınızla bu etkinliğimizi geliştiren, büyüten siz tesisat mühendisi meslektaşlarıma en samimi duygularımla çok teşekkür ediyorum.

Kongremizi 10. kez düzenlemenin mutluluğunu hep birlikte yaşadığımıza inanıyorum. Bildiğiniz gibi tesisat mühendisliği, makina mühendisliğinin temel disiplinlerinden biridir.

Geçen bu 18 yılda ilmek ilmek dokuyarak bugünlere getirdiğimiz Tesisat Mühendisliği Kongrelerini düzenlemeseydik ne olurdu?

Örgütümüz bu kongreleri başlatmasaydı ve ısrarla sürdürmeseydi, "tesisat alanının" bir mühendislik alanı olduğu bilinci hala oluşmamış olacaktı. Her iki yılda bir 2000`e yakın uzman bir araya gelerek tesisat mühendisliğini tartışamayacaktı. Tesisat mühendisliğinin gelişmesine yepyeni perspektifler açılamayacaktı. Her iki yılda bir üretilen yeni bilgi ve teknoloji, aynı anda bir çatı altında buluşamayacaktı. İlk kongrede lisans ya da yüksek lisanslarını yapan birçok öğrenci uzmanlıklarını belirlerken kararlarını isabetli veremeyecekti. Her iki yılda bir sürekli artan bir heyecanla bir araya gelmenin sinerjisi bu sektörde hiç yaratılamayacaktı.

O sinerji ki, gerçek bir üretimin emeğe, samimiyete ve bilimselliğe dayalı olması gerektiğini her iki yılda bir tüm katılımcılara tekrar hatırlatmaktadır. 

Tesisat Mühendisliği Kongreleri olmasaydı "mühendislikte uzmanlık" kavramı üzerine bu kadar kapsamlı ve olması gereken şekilde tartışma olanağı bulunmayacaktı.

Demokratik işleyiş içinde mesleki sorunların ele alınmasına, çözümlenmesine ve ortak görüş oluşturma yöntemine ilişkin bu kadar köklü bir geleneği yaratmış olamayacaktık.

Uluslararası kalite standartlarında gerçekleşen bir organizasyon olarak tesisat mühendisliği kongreleri her defasında kendi başarı çıtasını aşarak bugünlere gelmiştir. Bu çalışma gerçek bir ekip ruhuna ve üretim aşkına dayanmaktadır.

Biz, Tesisat Mühendisliği Kongrelerini benzersiz kılan bu özelliğiyle bu çatı altındaki herkes için önemli bir anlamı olduğunu biliyoruz, inanıyoruz. Bu anlamı birlikte var ettiğimizin bilinciyle, 10. kongremizin daha nice 10 yıllara ulaşmasını diliyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

Bahsedildiği üzere Tesisat Kongrelerimizin temel amacı tesisat mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamaktır. Tesisat mühendisliği ve etkileşim içinde olan diğer alanlarda, yeni bilgi ve teknolojinin paylaşılması, yaygınlaşması; tesisat mühendisliğinin temel ve uygulamalı alanlarında bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sunulması ve tartışılması; tesisat mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimi ile ilgili diğer alanlardaki etkileşimlerin eğitim, araştırma, yasal mevzuat, yönetim, profesyonel gelişme vb alanlarda sunulması ve tartışılması bu kongrelerimizin temel hedefleridir.

Çok mütevazı olmaya gerek yok. Tesisat Mühendisliği Kongrelerimizin hem örgütlülüğümüze yönelik, hem sektöre yönelik, hem de tesisat mühendisi arkadaşlarımıza yönelik çok yönlü yararları olduğu bir gerçek. Artık herkes kabul etmektedir ki; bu kongrelerimizin yarattığı durum ile bu ülkede tesisat mühendisliği kavramı anlamlı bir yere oturmuş ve görünür, bilinir bir aşamaya gelmiştir. Bu kongrelerimizde sunulan bildiriler, kongrelerimizde yapılan kurslar ve seminerler ile tesisat mühendisliği alanında bilgiler tüm tesisat mühendisleri için erişilebilir ve ulaşılabilir olmaktadır. Bugün odamız yayını olarak tesisat mühendislerinin kullanımına sunulan kitaplarımızın karar alma süreçleri tesisat kongrelerimiz aracılığı ile gerçekleşmiştir.

Tesisat Mühendisliği Kongrelerimizde yapılan tartışmalar ve görüş alışverişleri ile tesisat mühendisliğinde uzmanlık, uzmanlılığın gerekleri ve belgelendirmenin şekilleri birlikte karar alınan, katılımcı bir çalışma tarzıyla oluşturulmuştur. Oda Başkanımızın ayrıntılandırdığı şekli ile odamız çalışmaları içinde önemli bir yer tutan meslek içi eğitim ve belgelendirme çalışmaları ve Personel Belgelendirme Kuruluşumuzun temelleri tesisat mühendisliği kongrelerimizdeki tartışmalarımızla atılmıştır.

Öte yandan tesisat sektörünün sorunlarının tespiti, çözümlerinin ne olabileceği yine tesisat kongrelerimizde tartışılmıştır. Sonuç bildirilerimiz tesisat mühendisliğinin ve tesisat sektörünün manifestosu durumundadır.

Onuncu kongremiz de odamızın tesisat mühendisliği alanındaki çalışmalarının bir ara durağı olarak algılanmalıdır. Ben eminim, bu kongrelerimiz tesisat mühendislerinin ve sektörün talebi doğrultusunda odamız tarafından sürdürülecektir.

Sevgili Arkadaşlar,

Şüphesiz bir meslek alanını ve mesleğin bağlı olduğu sektörü yaşanılan dönemin sorunlarından ayrı tutarak konuşma yapmak çok anlamlı olmuyor.

Oda başkanım konuşmasında sektörün içinde bulunduğu durumu, ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu sorunlarla ilişkilendirerek odamızın görüşleri ile birlikte aktardı.

Birliğimiz mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendisleri, mimarları ve şehir plancılarını temsil etmektedir. Onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir. Bu amaçla mesleki alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek; bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır.

Bugünün dünyasına ve ülkemizin bugününe bir meslek örgütü sorumluluğumuzla baktığımızda güzel sözler söylemek ne yazık ki, kolay olmuyor:

Sevgili Arkadaşlar,

Adalet olmayınca barış da olmuyor. Demokrasi, özgürlük ve hukuk herkes için olduğunda gerçek manada anlam kazanabilir. Konu kendisi olduğunda halen, üzerimizde baskı var, diye mazluma oynayanların, aslında zalim bir muktedir oldukları gerçeğini biz çok iyi biliyoruz.

Görülüyor ki çetelerle, kirli ilişkilerle, suç örgütleriyle, faili meçhullerle, katliamlarla yönetilmiş bu düzen, emperyalizme bağımlılık temelinde işleyen bu sistem; insanımıza baskı, zorbalık, ölüm, açlık, işsizlik ve sefaletten başka bir şey sunmuyor. Bu ülkenin kahredici kaderini değiştirerek insanımızın eşit ve özgür bir ülkede bir arada, kardeşçe yaşamasının yollarını mühendisler birlikte bulmalılar. Bunu kimseden bekleyemeyiz. Yollar ancak biz yürürsek açılır ve gelecek ancak biz onu değiştirebilirsek bugünkünden daha güzel olabilir. Bu anlamda tesisat mühendislerinin odamız örgütlülüğünde daha fazla bir araya gelmesi ve örgütlenmenin geliştirilmesi kendimiz için, halkımız için çok önemli bir zorunluluk. "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz" sözü şimdi çok daha önemli. Bilimi ve teknolojiyi insanla buluşturan bir mesleği yapanların bunun anlamının farkında olduklarını biliyorum.

Bitirirken, bu salonda bulunan tüm meslektaşlarımı 15 Mayıs`ta Ankara`da gerçekleştireceğimiz TMMOB mitinginde buluşmaya çağırıyorum.

15 Mayıs`ta Ankara`da eşitlik, özgürlük, bağımsızlık, demokrasi ve bir arada yaşama taleplerimizi topluca söylemek için, haklarımız için, geleceğimiz için, halkımız için, ülkemiz için Ankara`da TMMOB Mitingi`nde hep birlikte olalım. Bu salonda söylediklerimizi orada hep birlikte bir kez daha söyleyelim.

Hepinizi bir kez daha sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar`ın

"X. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi" açılış konuşması;

Kongremiz bu yıl 158 konu başlığıyla bugüne kadar en geniş program içeriğine ulaşarak kendi başarı çıtasını bir kez daha aşmıştır.  

İzmir Şube Başkanımız konuşmasında, kongremizin 18 yıllık serüvenini rakamlarla aktardı. Ben de TESKON`un ilk kongreden bu yana Türkiye`deki geliştirici etkisinden söz etmek istiyorum

Kongremiz; "tesisat mühendisliği", "uzman mühendislik", "mesleki akreditasyon", "disiplinler arası işbirliği", "imar mevzuatı",  "yapı denetimi mevzuatı", "tesisat mühendisliği eğitimi" ve "enerji verimliliği" gibi önemli konuları meslek ve kamuoyu gündemine taşıyan platform olarak tarihe geçmiştir.

İlk kongremiz "tesisat mühendisliği" kavramını tartışmaya açan, giderek mühendisliğin farklı alanlarında "uzmanlaşmanın" ve uzmanlığı belgelendirmenin gerekliliğine vurgu yapan tartışmaların başlatıcısı olmuştur.

1995 TESKON`unda Yapı Denetimi ve İmar Mevzuatında standartlara ve bu alanda ülkemizdeki büyük eksikliğe ilk kez vurgu yapılmıştır.

1999 TESKON`unda;   "Tesisat Mühendisliğinde Personel Belgelendirmesi"  ele alınmış ve mühendislik hizmetlerinin niteliğinin yükseltilmesinde "akreditasyon" tartışmaya açılmıştır.

2001 TESKON`unda ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketi sonucunda yüzleşmek zorunda kaldığımız sorunların çözümü için platform oluşturulmuş, Yapı denetim konusunda hazırlanan ilk "Yapı Denetimi Mevzuatı" bu platformun görüşleriyle  yetersizliği belgelenerek iptal edilmiştir. Bu kongremizde ülkemizin ihtiyaçlarına daha uygun, denetim mekanizmalarında Meslek Odalarının yer aldığı bir yasa taslağının hazırlanması yönünde önerilerimiz siyasi iktidara iletilmiştir.

2003 TESKON`unda yapı denetim süreci, mesleki davranış ve etik tartışmaları ve AB sürecinde teknik mevzuat uyum çalışmaları konularında önemli perspektif oluşturulmuştur.

2005 TESKON`undan elde edilen birikim ve dayanışmayla "Teknik eleman yetkilendirme kanun taslağı" çalışmalarına müdahil olunmuş ve tasarının mühendislere yönelik olumsuzlukları engellenmiştir.

2007 TESKON`unda "Tesisat Sektöründe yapılan Ar-Ge Çalışmaları" üzerinde durulmuş ve teknik eğitimde "Akreditasyon"a yeniden vurgu yapılmıştır.

2009 TESKON`unda "Binalarda enerji performansı" ana konu olarak belirlenmiştir. Bildiğiniz üzere Enerji Verimliliği Kanunu 2007 yılında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ardından 2009`un Aralık ayında yürürlüğe girmesi hedefiyle hazırlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ancak 2011 Ocak ayında yürürlüğe girmiştir. Tesisat mühendisliği uzmanlığını doğrudan ilgilendiren bu konu geçen kongremizin ana temasını oluşturmuştur.

Tesisat Mühendisliği Kongrelerimizden elde edilen bilimsel verilerle Enerji Verimliliği Yönetmeliğine; doğalgazın verimli-güvenli kullanımına, yenilenebilir enerji kaynakları yasasına görüşler, jeotermal ve rüzgar enerjisi teknolojilerindeki son yeniliklerin paylaşılması, hastane ve ameliyathanelerde hijyen alanların klima - havalandırma sistemlerinin uluslar arası standartlara ulaştırılması ve denetimi gibi halk sağlığını, güvenliğini, ülke ekonomisini ve ekolojik dengeyi yakından ilgilendiren birçok  konu kongremizde ele alınarak yaşama geçirilmiştir.

Bu kongremizde ise, gün geçtikçe azalan kullanılabilir enerjinin verimli kullanımı açısından teknik olanakların ortaya çıkarılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktayız.

Özetle, Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongreleri, 18 yıldır meslek alanımızın ve sektörün gelişmesine, halkımızın daha sağlıklı, planlı, güvenli, konforlu mekanlarda ve kentlerde ve temiz bir çevrede yaşamasına hizmet etmektedir.

Değerli Konuklar, Değerli Meslektaşlarım,

Kongremizin; Tesisat alanında önümüze yeni somut görevler koyacağı inancıyla, Kongremizin gerçekleşmesini sağlayan Düzenleme, Danışma ve Yürütme Kurullarına, Kongre Sekretaryasına, İzmir Şubesi Yönetim Kuruluna,  Şube çalışanlarına, Kongreye bildiri sunan, panel ve oturumlarda görev alan konuşmacı ve yöneticilere, siz değerli delegelere ve kongre izleyicilerine, fuarda yer alarak kongreye katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara, destekleyen kuruluşlara, Teskon + Sodex Fuarcılığa ve kongremizde görev alan gönüllü öğrenci üyelerimize şahsım ve Oda Yönetim Kurulumuz adına içtenlikle teşekkür ediyorum. Kongremizin başarılı geçmesini diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.


TESKON Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arısoy`un açılış konuşması;

Sayın davetliler, sayın delegeler, sayın sektör temsilcileri, meslektaşlarım, sayın basın mensupları

10. Teskon yürütme kurulu adına hepinize hoş geldiniz diyorum, saygıyla selamlıyorum. Bundan 20 yıl önce ilk Teskon toplanırken tarihi bir görev üstlenmişti: Sektörün bir araya getirilmesi, insanların kaynaşması, bilginin paylaşımı, bir kimlik oluşturulması, bir anlamda Birinci Teskon bir varoluş manifestosuydu. Aradan geçen süre içinde yuvarlanan kartopu koca bir kütle oluşturdu. Dolayısıyla 10. Teskon bir şölen, bir kutlama olmalıydı, buradan yola çıktık buna layık bir kongre düzenlemeye gayret ettik. TESKON HVAC sektörü kadar MMO için de önemli bir etkinliktir diye bakıyorum. Bu önemin kavranmasını ve TESKON`un herkes tarafından korunup, gözetilmesini diliyorum.

Programımız da gösteriyor ki burada dolu dolu 4 gün geçireceğiz. Rekor düzeyde etkinliğimiz var. 4 gün boyunca 5 paralel salonda oturumlarımız sürerken, aynı anda 5 paralel salonda kurslarımız sürecek ve bir paralel salonda da çalıştaylar yürütülecek. Kongre içinde 4 büyük sempozyum gerçekleştireceğiz. Ayrıca irili ufaklı ilave 6 sempozyum ve seminerimiz olacaktır. Teknik ve bilimsel konulu oturumlarımıza rekor düzeyde katılım oldu. Seçici davranarak bazı bildirilerimize poster olarak sunum imkânı tanırken maalesef bazı gelen bildirileri çeşitli nedenlerle kabul edemedik. Seminer ve sempozyumlar dışında, 13 adet bilimsel ve teknik oturum düzenliyoruz. Uluslararası üne sahip bir davetli konuşmacımız var. Ayrıca yine dışarıdan gelen misafir konuşmacılarımız var. Bütün çabamız 10. Teskon‘un bilimsel düzeyinin biraz daha yükseltilmesi yönünde olmuştur.  Bu yıl Çalıştaylar ilk kez denenecek etkinliklerimiz olacaktır. 1 adet panelimiz olacak ve yine sabah toplantılarımız olacaktır. Teknik geziler ve bir adet turistik gezi planladık. Kongre boyunca sosyal etkinliklerimiz, kokteyl ve yemeklerimiz olacaktır.

Bu teskon boyunca elbette sektörün pek çok sorunu tartışılacaktır. Ama enerjinin akıllı kullanımı ve özellikle binaların enerji performansı 10. Teskon`a damgasını vurmuştur. Çıkarılan yönetmelik ve bunun bir parçası olan bilgisayar programı, uygulamadaki sorunları nedeniyle en sıcak gündem maddesidir ve bu konu çok boyutlu olarak bu kongrede tartışılacaktır. Panelimizde tartışılacaktır, ilgili sempozyumda tartışılacaktır, teknik oturumlarımızda tartışılacaktır.

Oturum başkanlarımıza çok önemli görevler düşmektedir. Bu kongrenin başarısı bir ölçüde onların performansına bağlıdır. Paralel salonlarda yürüyen yoğun programdan en geniş faydayı sağlamak için bütün bildiriler programda yazan saatler arasında sunulacaktır. Bir salondaki sunuşu izleyen bir delege diğer salondaki, bir sonraki sunuşu izleyebilmelidir. Bunun için bütün sunuşlar vaktinde başlayıp bitecektir. Sunulamayan bir bildiri olduğunda bu süre içinde beklenilecektir. Kongrenin bilimsel değerlendirilmesinde de oturum başkanlarından beklediğimiz görevler vardır. Bu nedenle oturum başkanlarını mümkün olduğu kadar akademik alandan almaya gayret ettik.

Yürütme kurulu üyeleri bütün oturumları paylaşmışlardır ve buralarda görevlidirler. Lütfen oturumlar başlamadan en az 15 dakika önce ilgili yürütme kurulu üyesi, oturum başkanı, o oturumdaki konuşmacılar ve salonda görevli teknik ekip bir araya gelerek durum tespiti yapın ve önlemlerinizi alın.

Konuşmacılar sunumlarını önceden merkezi bilgisayara yüklemelidir. Prensip olarak kayıt yaptırmayanların oturumlara katılması yasaktır.

Görevli arkadaşlarımıza her zaman başvurarak yardım alabilirsiniz. Bu arkadaşlarımız farklı kıyafetleriyle belirlidir.

Zaman zaman olacak duyurularımızı ilan panolarından ve oturumlarda size yapılacak anonslardan takip edebilirsiniz.

Toplantıların başlangıcını bu kongrenin cıngıl müziği ile duyuracağız. Bu müziği duyunca salonlara girmenizi ve 10. TESKONU bu müzikle hatırlamanızı istiyoruz.

Hepinize çok başarılı, çok yararlı bir kongre diliyorum, saygılarımla...


Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya`nın Teskon 2011 Açılış Konuşması;

Kongremiz bu yıl da tesisat alanında çalışan mühendis, ara teknik elemanların ve sektörün buluştuğu en kapsamlı platform olarak gerçekleşmektedir.

1993 yılından bu yana düzenlenen 9 kongreye 8.961‘i kayıtlı delege olmak üzere 20 bini aşkın kişi katılmıştır. Toplam 190 oturumda 553 bildiri sunulmuş, 23 panel, 5 sempozyum, 27 Seminer, 1 konferans, 1 atölye çalışması, 3 forum, 40 kurs ve 18 sabah toplantısı gerçekleştirilmiştir. Tüm bu çalışmalardan elde edilen birikim 10 bin sayfayı aşkın kitap ve doküman olarak yayın dünyasına kazandırılmıştır. Bir kongrenin ülkemizde her koşulda istikrarla devam ettirilip bu rakamlara ulaşabilmesi kolay değildir. TESKON, bilimsel bir kongre için örnek alınacak birçok özelliğiyle bir organizasyon ekolü oluşturmuştur.  

İlk kongrede başlayan ve daha sonra Sodex Fuarcılık firmasıyla sürdürdüğümüz Teskon sergi ve fuarlarına bugüne kadar toplam 958 firma, kurum ve kuruluş katılmıştır. TESKON+SODEX Fuarı, kongremiz için aynı zamanda bir sektör dayanışmasını simgelemektedir. Bu nedenle, kongremizin fuar bölümüne katılan tüm firmalara ve bu Fuarı başarıyla gerçekleştiren Hannover Messe SODEX Fuarcılığa teşekkür ediyoruz.

Bildiğiniz gibi Kongremiz 18 yıldır İzmir`de Odamız adına şubemizce düzenlenmektedir. Her yıl başarı çıtasını yükselterek bu sürekliliği sağlayan Kongre Düzenleme Kuruluna, Danışmanlar Kuruluna, Yürütme Kuruluna, Sektör Derneklerine, Sekreteryamıza, organizasyonda görev alan çalışanlarımıza; delegelerimize, izleyicilerimize ve sektörümüzün temsilcilerine bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum.

Değerli Konuklarımız,

Bildiğiniz gibi TMMOB`ne bağlı Odalarımız "meslek ve meslektaş sorunlarının, ülke ve toplum sorunlarından ayrı düşünülemeyeceği" temel ilkesiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Güçlü, işler ve işlevsel bir Demokrasiye sahip olmak, sosyal devlet ilkesinin yaşama geçirildiği  üreten, istihdam yaratan bir ekonomiye sahip olmak tüm halkımızla, birlikte ortak özlemimizdir. Yeryüzündeki her değer emekle yaratılıyor. Bu yıl 1 Mayıs`ı, emeğe saygı duyan; emekçileri insanca yaşatan bir dünya özlemiyle alanlarda kutlayacağız.

Yine aynı taleplerle, 15 Mayıs`ta Ankara`da TMMOB tarafından bir miting  düzenlecektir. "HAKLARIMIZ İÇİN, GELECEĞİMİZ İÇİN, HALKIMIZ İÇİN, ÜLKEMİZ İÇİN 15 MAYIS`TA ANKARA‘DA BULUŞALIM" mitingine, bu salonda bulunan tüm üyelerimizi, konuklarımızı ve katılımcıları davet ediyorum.  1 Mayıs`ta İzmir`de ve 15 Mayıs`ta Ankara`da buluşmayı diliyorum.

Sözlerimi tamamlarken, kongremiz çatısı altında buluşan siz değerli konuklarımızı ve  üyelerimizi Şube Yönetim Kurulumuz ve şahsım adına sevgi ve dostlukla selamlıyorum.

İzmir Şube Kaynaklı »

13.04.2011 tarihinden itibaren 4102 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri