ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

28 Mart 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

    Yayına Giriş Tarihi: 08.03.2011  Güncellenme Zamanı: 25.03.2011 10:27:18  Yayınlayan Birim: ADANA ŞUBE  
 

Bundan 101 yıl önce, 1910’da Clara Zetkin`in önerisi üzerine 8 Mart, Amerika’da grev sırasında çıkan yangında ölen işçi kadınların anısına "2. Enternasyonal Kadın Mücadele Günü" olarak ilan edildi. Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanan 8 Mart tarihi, 1975 Dünya Kadınlar Yılı’nda Birleşmiş Milletler’in “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındı ve daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı.

 8 Mart 1857, bundan tam 154 yıl önce ABD‘de 40 bin kadın dokuma işçisinin, kadın işçilerin işten çıkarılmalarını ve düşük ücret verilmesini protesto etmek amacıyla ilk kez direndikleri ve greve gittikleri tarihtir. Kadınlar çalıştıkları fabrikayı işgal ettiler ve polis müdahalesiyle karşılaştılar. Olaylar sırasında çıkan yangında 128 kadın hayatını kaybetti.

Bundan 101 yıl önce, 1910`da Clara Zetkin‘in önerisi üzerine 8 Mart, Amerika`da grev sırasında çıkan yangında ölen işçi kadınların anısına "2. Enternasyonal Kadın Mücadele Günü" olarak ilan edildi.

Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanan 8 Mart tarihi, 1975 Dünya Kadınlar Yılı`nda Birleşmiş Milletler`in "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındı ve daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı.

 

Yüz yıldır kadınlar dünyanın her yerinde emeklerine, bedenlerine, kimliklerine sahip çıkma mücadelesi veriyor. Çünkü yüz yıldır kadınların emeklerine, bedenlerine ve kimliklerine yönelik saldırılar devam ediyor, hatta giderek artıyor. Kapitalist sistemin alabildiğine körüklediği bu saldırı, hangi ülkede ve hangi konumda olursa olursa olsun tüm kadınları tehdit ediyor.

Aile yaşamında ve çalışma hayatında kadınlara karşı, Anayasa`da yer alan "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadesine karşın, kadınlar için toplumda hak ettikleri eşit koşullar sağlanamamıştır. Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olsa da, tek başına yasal düzenlemelerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesinde yeterli olmadığı açıktır.

Bugün üniversitelere öğrenci alınırken kadın-erkek ayrımı olmamasına rağmen, sıra iş hayatına geldiğinde kamu kurumları başta olmak üzere personel alım ilanlarına da yansıyan cinsiyet ayrımcılığı oldukça düşündürücüdür.

Bugün hala, kız çocuklarının okutulmamasına, kadın cinayetlerinin devam etmesine, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine olanak sağlayan her türlü düşünce ve yapı, artan gerici politikalarla birlikte ülkenin her noktasına yayılarak kuşatmaya devam etmektedir.

Bu ülkede hemen her gün kadınlar, ısrarla sürdürülen politikasızlığın, bakar körlüğün cesaretlendirdiği eşleri, eski eşleri, babaları, kardeşleri tarafından sokak ortasında hunharca öldürülmekte; devlet tarafından korun(a)mamaktadır. Korumakla, bakmakla yükümlü olanların istismar ettiği kız çocukları suçlanabilmektedir.

Bugün kadınlar alanlarda, kurultaylarda, panellerde haklarını anlatmaya ve aramaya çalışırken hala adına köşe yazarı denilen kendini bilmez; "kadınların öpülerek kendine getirilmeleri gerektiğini" yazabilmektedir bu ülkede...

Bugün ülkemizde cinsiyet ayrımcılığı, aile içi ilişkilerden başlayarak toplumsal hayat içerisinde her düzeyde yaşanmaya devam ediyor. İş yaşamında, sosyal yaşamda, aile içi yaşamda kadının kadın olmasından kaynaklı sorunlar, tarihsel, kültürel, dinsel faktörler nedeniyle görmezden geliniyor, kadın sorunu indirgemeci bir mantıkla ele alınarak "sığ" politikada malzeme olarak kullanılıyor.

8 Mart, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" adıyla ifade edilen işçi kadınların ekonomik ve politik haklarıyla ilgili bir gün olduğu kadar aynı zamanda, kadınlar arası bir dayanışma günüdür, bir kadın bayramıdır ve tüm kadınlarındır. 8 Mart, artık tüm kadınların ezilme ve sömürüsüne karşı hayatın her alanındaki mücadelesinin bir sembolüdür.

8 Mart, kadınlığını, onuru, şefkati ve emeğiyle yüceltmiş; yoz inançların, düşüncelerin ve hoyrat ellerin altında yaşama direnmiş ve direnmekte olan kadınlarımızın günüdür.

8 Mart, küflü bilinçlerin hapsedemeyeceği ve toza bulanmış zihinlerin düşleyemeyeceği, kadın doğmuş olmanın meziyet sayıldığı bir yaşam sevincini simgeler.

8 Mart, bir kez daha, mühendis mimar şehir plancısı kadınların, mutfaktan ofise, tarladan şantiyeye, madenden hastaneye, atölyeden fabrikaya yaşamın her yerinde emeğini veren ve alın terini akıtan kadınların sesi olduğu gündür.

8 Mart, yaşamın her alanında olan; üreten, geliştiren, büyüten kadınların birlik, mücadele, dayanışma günüdür.

"Dünya Kadınlar Günü" Kutlu Olsun! Yaşasın 8 Mart`ı yaratanlar!

 

TMMOB MMO Adana Şube

Yönetim Kurulu

Adana Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

08.03.2011 tarihinden itibaren 2349 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE
GÜZELYALI MAH. ADNAN KAHVECİ BLV. NO : 37/A 01170 ÇUKUROVA - ADANA
TEL: (+90) 322 2326420   FAKS: (+90) 322 2326419
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri