ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 TESKON PLATFORMLARINDA ENERJİ KONUSU GİTTİKÇE ARTAN BİR YOĞUNLUK KAZANIYOR

    Yayına Giriş Tarihi: 11.02.2011  Güncellenme Zamanı: 11.02.2011 13:28:27  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

X. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi Yürütme Kurulu Üyesi ve "Binalarda Enerji Performansı" semineri yöneticisi Doç.Dr. Gülden Gökçen ile teskon hakkında yaptığımız ropörtajı sizlerle paylaşıyoruz. Doç.Dr. Gülden Gökçen ayrıca İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makina Mühendisliği Bölümü`nde öğretim üyesi ve Enerji Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Doç.Dr. Gülden Gökçen
TESKON2011 Yürütme Kurulu Üyesi


•    Ropörtajımıza başlamadan önce kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Teskon‘daki geçmiş dönemdeki ve bugünkü görevleriniz hakkında da kısaca bilgi alabilirmiyiz?

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makina Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Enerji Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanıyım.  

1993 yılında ilki gerçekleştirilen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi`nde çiçeği burnunda bir Doktora öğrencisiydim ve Kongre`de bildiri sunanlara katılım belgesi vermekle görevliydim. İlk kez böyle büyük bir organizasyonda görev almış olmanın verdiği mutluluğun yanısıra Kongre`de sergiye katılan bir jeotermal enerji firması ile tanışmam, bu alana yönlenmemi sağladı ve hayatımın akışını tamamen değiştirdi. Doktora konusu olarak Jeotermal Enerji`yi seçtim, yurtdışında bu alanda eğitim ve araştıma yapma olanakları buldum. Şu anda kariyerimi hem jeotermal enerji hem de son 10 yıldır binalarda enerji performansı alanında sürdürüyorum. İnanıyorum ki aradan geçen 18 yıl içinde Tesisat Kongre`leri benim gibi akademik hayatına yön vermeye çalışan yada sektörde çalışma alanı arayan pek çok gence yol göstermiştir.

İlk Kongre sonrasında 2 yılda bir gerçekleştirilen Tesisat Kongreleri`nin tümünde izleyici, bildiri sahibi yada seminer düzenleyicisi olarak mutlaka yer aldım. 9. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi (TESKON2009)`nde Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yaptım. 10. Kongre`de de aynı görevimi sürdürüyorum. Öğrenci olarak görev almaya başladığım bir Kongre`nin düzenlenmesine ve yön verilmesine katkıda bulunuyor olmak benim için çok anlamlı ve onur verici.
TESKON2007`de Enerji Yönetimi Uygulamaları Semineri, TESKON2009`da ise Binalarda Enerji Performansı Sempozyumu`nu düzenledim. TESKON2011`de de aynı sempozyumu 2. kez düzenliyorum.

•    X. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi‘nde enerji konusunun çok kullandığını görüyoruz.  Sizce bunun nedeni nedir?

Enerji; eğitim, sağlık, güvenlik gibi bir ülkenin temel ve değişmez değerlerinden biridir, gelişmişlik göstergesidir. Bu nedenle her zaman gündemde kalmıştır ve kalmaya devam edecektir. Türkiye`de 2000 yılından bu yana AB`ne uyum süreci çerçevesinde enerji alanında pekçok yasal düzenleme yapılması nedeniyle, özellikle yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği konuları daha çok konuşulur ve çalışılır oldu. Bu alanlara yapılan yatırımlar arttı. Tesisat Mühendisliği`ni yakından ilgilendiren enerji sistemleri ve uygulamaları nedeniyle de TESKON platformlarında son 3 kongredir gittikçe artan yoğunlukta enerji konuşulmaktadır. Hatta son 2 kongrenin ana teması enerjidir.  

•    "Binalarda Enerji Performansı"nı teskon içinde ikinci kez düzenliyorsunuz. O günden bugüne ülkemizde neler değişti? Bize sempozyumun içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?

TESKON2009 öncesi "Binalarda Enerji Performansı" yönetmeliği çıkmıştı ve hem yönetmelik hem de yönetmelik eki olarak çıkarılacak olan ulusal metodoloji üzerine yoğun tartışmalar yapılıyordu. Bu nedenle sempozyumumuza ilgi büyük oldu. O günden bugüne Aralık 2009`da yönetmelik yürürlüğe girdi, metodoloji çalışması (BEP-TR) bir yıl gecikme ile tamamlandı ve Aralık 2010`da yayınlanan bir tebliğ ile metodolojiye ait yazılım ile ilgili eğitim çalışmaları başlatıldı. Öte yandan bina ve sanayi enerji yöneticisi eğitimleri ve EVD şirketleri ile ilgili düzenleme çalışmaları devam ediyor.  Bu yoğun gündem bizim Sempozyumumuza da yansıdı ve 50 adet bildiri özeti ile rekora ulaştık. Sempozyum`da en çok ilgi çekecek oturumun BEP-TR`nin tanıtıldığı oturum olacağına inanıyorum. Ayrıca Sempozyum`da Mevcut Binalarda Enerji Performansı, Bina Enerji Performansını Artırıcı Malzemeler ve Bina Enerji Performans Yazılımları vb. güncel konuları içeren oturumlar yer alacak.  

•    Kongrede Enerji ile ilgili örneğin  "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve Uygulamaları" konulu panel gibi  platformlar olacak. Bize genel olarak "Binalarda Enerji Performansı" konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği`nin uygulanabilmesini sağlayacak olan BEP-TR ve ilgili yazılım henüz yayınlandığı için üzerine daha çok konuşulması, tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemiz bina stoğunun ve yeni yapılacak binaların en doğru şekilde analiz edilmesi, sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmalarının doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için hesaplamalarda kullanılan temel verilerin doğru bir şeklilde sağlanması ve sürekli güncellenmesi, birincil enerji dönüşüm katsayılarının ülkemiz koşulları için belirlenmesi önemlidir. Ayrıca yapı stoğunu oluşturan mevcut binaların analizleri yeni binalara göre çok daha zordur, önemli bir veri ihtiyacı vardır ve istatistiksel çalışma gerektirir. Şu anda pekçok belirsizlik sözkonusudur fakat zaman içinde TESKON gibi platformlarda yapılacak tartışmalarla belirsizliklerin netlik kazanağına inanıyorum.  

•    Bu yıl sizin X. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi‘nden beklentileriniz nelerdir? Son olarak kongre ile ilgili neler söylemek istersiniz?

10. Kongre olması nedeniyle bizler çok heyecanlıyız, bu heyacanın tüm katılımcılara yansıyacağına ve Kongre`nin çok daha renkli geçeceğine inanıyorum.
Sektörün nabzını tutan, Tesisat Mühendisleri`nin ihtiyaç duyduğu konularda kurs, seminer, panel ve sempozyumların düzenlendiği TESKON`larda bu kez de yepyeni ve güncel konularda eğitim ve tartışmalar ile herkesin ilgisini çekecek sosyal etkinliklerle TESKON2011, Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongre`lerinin standardını bir adım öteye taşıyacaktır. Sektörü ve üniversiteleri Nisan 2011`de İzmir`de görmeyi umuyoruz.

İzmir Şube Kaynaklı »

11.02.2011 tarihinden itibaren 3724 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri