ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

23 Nisan 2024 Salı    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 5510 NOLU SOSYAL GÜVENLİK KANUNU VE DEĞİŞEN MEVZUAT SİSTEMİ SEMİNERİ

    Yayına Giriş Tarihi: 10.02.2011  Güncellenme Zamanı: 15.02.2011 17:25:01  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 14.02.2011 12:01:21

Av. Murat ÖZVERİ`nin konuşmacı olduğu seminer 46 kişinin katılımı ile 10 Şubat 2011 Perşembe Saat 19:00`da Şube Konferans Salonu Konferans Salonu`nda ile gerçekleştirildi.

Şubemizce  düzenlenen panelde 5510 Sayılı Yasa‘yı anlatan Avukat Murat Özeri, Özeri "25 yaşını aşmamış üniversite okuyan kızlara ödeme yapılıyordu artık ayrım kalkıyor. Artık erkek çocuklara da ödeniyor. Eşini öldüren kadınlara önceden ölüm aylığı bağlanmazken şimdi eşini öldüren erkeklere de ölüm aylığı bağlanmıyor" diye kaydetti.


Panelde Avukat Murat Özeri 5510 sayılı kanunda yapılan değişiklikleri dile getirdi. Özeri Türkiye‘de sosyal güvenlik alanında reform denilen 5510 sayılı kanunun, Ekim ayının başından itibaren yeni haliyle yürürlüğe girdiğini belirtti. Avukat Özeri yasanın sunulduğu günden itibaren 900‘e yakın değişikliğe uğradığına dikkat çekti. Yapılan değişikliklere örnek veren Murat Özeri "Eşini öldüren kadın ölüm maaşı alamayacak" dedi.


Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun(SGK); sosyal güvenlik politikalarından ve sosyal güvenlik sisteminden oluştuğunu söyleyen Özeri " sosyal güvenlik politikası iki temel unsura bağlıdır. Bunlar toplumsal yaşam riskleri (iş kazaları vb.) ve bireylerin yaşam riskleridir (hastalık, yaşlılık vb).Bu risklere koruma getirilmelidir. Hukuki kurallar ve kurumlar iç içedir, bu sistem kendi kendine yürümez" diye konuştu.


Murat Özeri "SGK‘nın görevini yerine getirmesi için gerekli finansmanı kimler yapacak? Sosyal politikalar çözümleri beraberinde getirir. Kurum ve hukuk yapılanması ödemeleri alacak risklerin gideri ortadan kalkacak" dedi.


Gelişmiş ülkelerin sosyal güvenlik yapılanmalarından da örnek veren Özeri Bismark‘ın geliştirdiği prim sisteminin Almanya‘da uygulandığını, sigorta sistemi İngiltere‘de, tümüyle maliyeti topluma yıkan sisteminde İskandinavya ülkelerinde yürürlükte olduğunu dile getirdi.
Önemli olan risk doğuran sorunlara karşı insanları korumak diyen Murat Özeri " Bireylerin kendilerini güvende hissetmeleri için;  yaşama, eğitim, iş sahibi ve gelir haklarına sahip olmaları germektedir. Bu hakların hepsi birbirine bağlı halkalardır. Bu halkalardan biri koptuğunda ise SGK‘nın devreye girmesi gerekmektedir" diye konuştu.


Avukat Özeri "Sosyal Güvenlik Kanunu toplumları bir arada tutan çimentodur. Kanunlar hazırlanırken insan hakları temel alınır ve 11 riskin en az 7 sinin engellenmesi gerekmektedir. Bu riskler güvence altına alınırsa sosyal güvenlik kanunu adı verilir. Sistemimiz kendi içinde güvenceleşmiştir. Primlerin yetmediği yerde asıl olan risklerin giderilmesidir. 5510 sayılı yasa sosyal güvenlik kanunun tüm noktaları bu açıdan kabul edilmiştir ve evrenseldir" diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun siyasilerce istismar edildiğini ifade eden Özeri SGK‘nın borçlandırıldığını söyledi. SGK için 13 defa yasa çıkarıldığının altını çizdi. Murat Özeri sosyal yardım zamlarının yağmalandığını, aslında devletin sosyal güvenlik kurumu üzerinde etkisi olmadığını belirtti.


İş kaza sigortalarının önemine dikkat çeken Özeri iş kaza tariflerinin önce genişletilip sonra daraltıldığını dile getirdi. "Yargıtay servis araçlarına binerken veya bindikten sonra olan kazaları iş kazası saydı" diye konuşan Özeri işverenin aracı ile yapılan kazaların iş kazası olduğunu söyledi.


5510 sayılı yasa da yapılan değişikliklerin altını çizen Özeri "25 yaşını aşmamış üniversite okuyan kızlara ödeme yapılıyordu artık ayrım kalkıyor. Artık erkek çocuklara da ödeniyor. Eşini öldüren bayanlara önceden ölüm aylığı bağlanmazken şimdi eşini öldüren erkeklere de ölüm aylığı bağlanmıyor" diye kaydetti.


Tek çatının delindiğini vurgulayan Murat Özeri "Kurumların hastanelerinin olmadığını onun yerine anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşları vardır. İş görmemezlik ödeneği de iş görmemezlik oranına bağlı olarak iş görenlerden alınıyor. İşverenlere kıyak yapılıyor" diye konuştu.
Prim günlerinin yeni yasa ile katlandığını ifade eden Özeri toplam sürenin sayılıp, sigorta, yaş ve kalan gün üzerinden geçiş sürelerinin hesaplandığını belirtti.

Bursa Şube Kaynaklı Haberler »

10.02.2011 tarihinden itibaren 2349 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri