ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 VI. ENDÜSTRİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 01.09.2008  Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 15:09:36  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 15:10:20

VI. Endüstri işletme Mühendisliği Kurultayı, 9-10 Kasım 2007 tarihlerinde, Bursa’da Kervansaray Termal Hotel’de yapıldı.

VI. Endüstri işletme Mühendisliği Kurultayı, 9-10 Kasım 2007 tarihlerinde, Bursa'da Kervansaray Termal Hotel'de yapıldı. Kongrenin açılış konuşmaları MMO Bursa Şube Başkanı Nedret YAYLA, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ ve Osmangazi Belediye Başkanı Recep ALTEPE tarafından yapıldı.


Odamız Bursa Şube Başkanı Nedrat YAYLA, açılışta yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
"Biraz sonra gerçekleştirmeye başlayacağımız VI. Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayı, kanımca bunların arasında çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunun nedeni endüstri işletme mühendisliği dışında hiçbir mühendislik disiplininin, farklı mühendislik alanlarının çalışmalarını bir araya getirmek ve bunların uyumunu sağlamak amacıyla geliştirilmemiş olmasıdır. Doğası gereği endüstri işletme mühendisliği, farklı mühendislik disiplinlerinin özelliklerini kavramak ve bütünü görmek, başka bir deyişle her türlü işletmede, verimliği, kaliteyi ve zamanlara uyumu sağlamak zorundadır. Dolayısı ile MMO'nun kuruluş amaçlarının yurt sathında gerçekleştirilmesinde mesleğimize önemli görevler düşmektedir.
Değerli Meslektaşlarım,
Ben, MMO'da şube başkanlığı görevine kadar gelmiş bir endüstri mühendisiyim. Geçmişte de bu Odada şube başkanlığı yapmış çok sayıda endüstri mühendisi olmuş, rahmetli Ali Dinçer örneğinde de gördüğümüz üzere, endüstri mühendisleri MMO başkanlığına kadar yükselebilmişlerdir. Bu da Odamızda endüstri mühendisleri açısından sonsuz olanaklar olduğunu ve önlerine hiçbir engel olmadığını açıkça göstermektedir. Hatta makina mühendisi arkadaşlarımızla o kadar kaynaşmışız ki, Bursa Şube seçimlerine hazırlanırken, birbirimizin mesleklerinin ne olduğunu hiç düşünmediğimiz için, seçimlerden sonra şube yönetiminde 5 adet endüstri mühendisi olduğumuzu gördük. Diğer listeden seçilerek gelen bir arkadaş da endüstri mühendisi çıkınca, şu kararı aldık. Bu kadar endüstri mühendisi olan bir şube, bu dönemki kurultayı gerçekleştirmelidir. Bu nedenle MEDAK'a başvurduk, onlarda bizi anlayışla karşılayıp bu görevi Bursa Şube'ye verdiler. Bu kararlarından ötürü, bu vesile ile kendilerine bir kere daha teşekkür ediyorum."
Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ'ın kurultayı açış konuşması ise aşağıdadır:
"Değerli Konuklar, Değerli Meslektaşlarım, Sevgili Basın Mensupları,
Hepinizi Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. "VI. Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayı"na hoş geldiniz.
Endüstri ve işletme mühendisliği uzmanlık alanlarındaki, ülkemiz ve dünyadaki gelişmelerin tartışmaya açılacağı, mesleki sorunlarımızın, yetki ve sorumluluklarımızın altının çizileceği kurultayımızın verimli geçmesini diliyorum.
Bildiğiniz gibi Odamız bünyesinde,  Makine mühendislerinin yanı sıra Endüstri, İşletme, Uçak, Uçak Makinaları, Havacılık, Uzay, İmalat Sistem, Kağıt, Makina Teknik Metot, Matbaa, Sanayi, Sistem ve Üretim Tekniği Mühendisliği disiplinlerini de barındırmaktadır.
1954 yılında kurulan Odamızın üye sayısı 68 bini aşmıştır. Odamıza kayıtlı endüstri-işletme mühendislerinin sayısı 4 bin 630'a ulaşmış olup sayı itibarı ile odamıza kayıtlı ikinci büyük meslek disiplinini oluşturmaktadır.
Yönetmeliklerimiz uyarınca Odamızda Endüstri İşletme Mühendisliği alanındaki çalışmalar Endüstri İşletme Mühendisi Meslek Dalı Ana Komisyonu ve şube meslek dalı komisyonları aracılığıyla yürütülmektedir. Bu komisyonlarda görev alan üyeler ise şubelerimizde tüm endüstri işletme mühendislerinin katılımı ile yapılan seçimlerle belirlenmektedir. Yani bir anlamda meslek dalı komisyonu Oda içerisinde özerk bir statüde hizmet verebilmektedir. Dolayısıyla meslek dalı komisyonlarımızın yürüttüğü çalışmaların yaygınlaştırılması ve niteliğinin artırılması siz Endüstri ve İşletme Mühendislerinin komisyon çalışmalarına verdiği/vereceği destekle doğrudan ilgilidir.
Değerli Meslektaşlarım,
EİM Meslek Dalı Ana Komisyonumuz 2 yıllık çalışma döneminde yürüttüğü çalışmaları Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayları ile süslemektedir. Bu kurultay Makina Mühendisleri Odası için oldukça önemlidir. Çünkü bu kurultayda Makina Mühendisleri Odası'na üye bir meslek dalının ve meslektaşların sorunları ve talepleri doğrudan dile getirilmektedir.
Bu nedenle, bu kurultaylarımızın sonuç bildirgeleri Odamız çalışma programlarının şekillenmesinde de belirleyici bir özelliğe sahiptir.
Bir önceki yani 2005 yılında yaptığımız kurultayın sonuç bildirgesinde dile getirilen hususlar da bu dönemki Oda çalışmalarında büyük ölçüde yankı bulmuştur. Kurultay sonuç bildirgesinde talep edildiği üzere endüstri ve işletme mühendisi üyelerimizin yoğun olduğu tüm şubelerde Meslek Dalı Komisyonu örgütlenmesinde çalışmak üzere Endüstri İşletme Mühendisi Teknik Görevli istihdamı sağlanmıştır.
Yine Endüstri İşletme Mühendisi Yetki ve Sorumlulukları alanında yapılan çalışmalar MEDAK tarafından sonuçlandırılmış ve ilgili yönetmeliklerin yayımlatılması aşamasına gelinmiştir. "Yatırım Hizmetleri Yönetimi" ve "Stratejik Planlama" Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliklerinin hazırlanması ve yayımlatılması konusunda Genel Kurulca Oda Yönetim Kurulu'na yetki verilmiş; bu iki alanda hazırlanan yönetmelikler 41.Dönem içerisinde Resmi Gazete'de yayınlatılmak üzere TMMOB'ye gönderilmiştir.
Meslek İçi Eğitim Merkezlerimizce, endüstri işletme mühendislerine yönelik olarak düzenlenen Kalite Sağlama Sistemleri, Çevre Güvenliği, İstatistiksel Süreç Kontrolü, Kalite Planlaması, İç Denetçi, 6 Sigma, Depo Yönetimi, Satın Alma Yönetimi, Stok Yönetimi, Üretim Kaynak Planlaması, İş Etüdü, Yalın Üretim, Ergonomi, İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerin yanı sıra biraz önce değindiğim iki alana ilişkin de eğitim programları devreye sokulmuştur.
Endüstri işletme mühendisi üyelerimize yönelik yayın çalışmalarına hız verilmesi kapsamında da dönem içersinde Endüstri Mühendisliği Sözlüğü'nün kitaplaştırılması gerçekleştirilmiştir. Yeni yayın çalışmalarımız ise sürmektedir.
Endüstri İşletme Mühendisliğine yönelik merkezi etkinliklerin artırılması konusunda da önemli adımlar atılmıştır. Bu bağlamda geçen yıl İzmir Şube tarafından dördüncüsü gerçekleştirilen "Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları" önümüzdeki dönemden sonra merkezi etkinlik takvimine alınmış ve 9–11 Mayıs 2008 tarihlerinde İzmir Şube yürütücülüğünde "6 Sigma-Yalın Konferansı" adı altında bir merkezi etkinlik düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.
Değerli Meslektaşlarım,
Endüstri İşletme Mühendisleri, Odamız bünyesinde 3 ayda bir yayınlanmakta olan "Endüstri Mühendisliği Dergisi" aracılığıyla, meslek alanlarıyla ilgili konularda birikimlerini aktarma ve tartışma olanakları bulmaktadırlar. Mayıs 1989 yılından bu yana yayınlanan dergimiz, TÜBİTAK Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanına kabul edilmiş olup, çeşitli üniversitelerce "A Grubu" yayın kategorisinde yer almaktadır.
Endüstri Mühendisliği Dergisi bugün geldiği konum, saygın ve ilkeli yayın politikası ve çıktığı günden bugüne süreklilik göstermesi itibarıyla herkesin takdirini kazanmıştır. Süreç içerisinde dergimizin üyelerimizce başarılı bulunan yönleri kadar eleştirilen yönleri de olmuştur. Özellikle içerik ve yapısının akademik nitelikte oluşu, Odamız bünyesindeki çeşitli toplantılarda yapılan tartışmalarda dile getirilmiş ancak derginin içerik ve yapısında bir değişikliğe gidilmeksizin tüm meslektaşlarımıza hitap edebilecek, uygulamaya yönelik başka bir yayın çıkarılması konusunda da fikir birliğine varılmıştır.
Bu ihtiyaç bir önceki Endüstri-İşletme Mühendisliği Kurultayı Sonuç Bildirgesinde de vurgulanmıştır.
41. Dönem Makina Mühendisleri Odası Endüstri İşletme Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu yeni bir yayın çıkarılması konusunu Çalışma Programı içerisine almıştır. Ve uzun bir çalışma sonunda ilk sayısı bu yıl Ekim ayında çıkartılan EİM MEDAK Bülteni, tüm EİM üyelerimize ücretsiz gönderilmiş, Kurultay katılımcılarına dağıtılmıştır.
Sizlerin de katkısı ile ülkemizin en geniş katılımlı Endüstri ve İşletme Mühendisliği Bülteni'nin yaratılacağına ve geliştirileceğine inanıyoruz.
Değerli Meslektaşlarım,
Bu çalışmaların daha da geliştirilmesi ve mesleki çıkarlarımızın korunması, örgütsel yapımızın güçlendirilmesinden ve kolektif bir çalışmadan geçmektedir. Özellikle meslek içi eğitim faaliyetlerimizde öğretim üyelerimizin tam desteğini bekliyoruz. Bilgi birikiminizi Odamızla paylaşınız. Oda çalışma gruplarında, komisyonlarda görev alınız. Henüz Odamıza üye olmamış meslektaşlarımızı Oda çalışmalarına yönlendiriniz.
Sevgili Arkadaşlarım,
Bizler bilimsel bilgiyi toplum ve ülke yararına dönüştüren bir mesleğin üyeleriyiz. Ülkemizin altyapısında, sanayileşmesinde, teknoloji üretiminde önemli görevler üstleniyoruz. Dolayısıyla bizlerin geleceği sanayileşmeden, bilim ve teknolojik gelişmelerin izlenmesinden ülke kaynaklarının üretken yatırımlara yönlendirilmesinden geçmektedir. Ancak ülkemizde özellikle son 25 yıldır uygulanan politikalarda üretim yerine rant esas alınmaktadır. Ülke kaynakları ağırlıklı olarak hizmet ve finans sektörlerine aktarılmakta, ithalat özendirilmekte ve özelleştirme uygulamaları ile sanayi alt yapımız dağıtılmaktadır.
Üretimi ve yatırımı dışlayan bu politikalar sonucu dış borçların tutarı 205 milyar dolara ulaşmış ve GSMH'ye oranı % 50'ye yaklaşmıştır. 35 milyar dolara ulaşan cari açık yeni alınan dış borçlarla kapatılmaktadır.
Ülkemiz spekülatif sermayenin boyunduruğu altına sokulmuştur. Borsaya 1.000$ olarak gelen para hiçbir katma değer yaratmadan bir yıl sonra 1.470$ olarak geri dönmektedir. "Yüksek faiz+değerli YTL" kıskacıyla halkın sırtından % 47 nema ile para kazanılmaktadır.
Hal böyleyken ihracat patlaması v.b. söylemlerle ekonomide pembe tablolar sunulmaktadır. Oysaki ihracatımız tamamıyla ithalata bağımlıdır. Sanayi ürünlerinde ithal hammadde girdi oranı 2002 yılında % 60,1 iken, 2007 Temmuzunda % 73'e çıkmıştır.
Son bir yılda 154 milyarlık ithalatın 112,5 milyar dolarlık bölümü hammaddeye ödenmiştir. Yani ihracatımız daha hızlı bir şekilde artan ithalatla sürdürülmektedir. Ara mal üretimi azalmış, yatırım malları üretimi rafa kaldırılmıştır. Sanayide üretimin teşvik edilmemesi sonucunda, özellikle ara malı ve yatırım malı üreten sektörler taşeronlaşmaya yönelmekte, ağırlıkla fason üretimle ayakta kalmaya çalışmaktadırlar.
Hiçbir denetime tabi olmadan Uzak Doğu'dan sanayi malları pazara girmekte ve KOBİ niteliğindeki işletmelere ağır darbe vurmaktadır. Sektörlerimizin teknoloji düzeyi düşüktür. Yüksek katma değerli ürünlerin toplam ihracat içerisindeki payı % 5'i bulmamaktadır. AR-GE harcamaları şirket cirolarının % 0,5'i seviyesindedir. Şirketlerde hizmet içi eğitim yok denecek düzeydedir.
Değerli Meslektaşlarım,
Bu gelişmeler sonucunda meslek uygulama alanlarımız gün geçtikçe daraltılmaktadır. Çalışan üyelerimizin yaklaşık % 75'i yoksulluk sınırının altında ücret almakta, önemli bir kesimi de meslek dışı alanlarda çalışmaktadırlar. Mühendislerin, sanayi katma değeri içindeki ücretlerinin toplam içindeki payı son 10 yıl içinde % 35,2 oranında azalmıştır. Mühendislik ücretleri de geçim standartları endeksine göre son 10 yıl içinde % 56,8 oranında düşmüştür. Yani bir diğer deyişle mühendisler katma değerden daha az pay almaktadırlar ve görece 10 yıl içinde yoksullaşmışlardır.
AB ve Gümrük Birliği anlaşmaları uyarınca yürütülen teknik mevzuat uyum çalışmaları da ülkemiz mühendislerinin aleyhine sürdürülmektedir. Bu süreçte test, deney ve kalibrasyon laboratuvarları, belirli ürünlerin tip onayını ve uygunluğunu belirleyen onaylanmış kuruluşlar, ürünleri, kalite yönetim sistemlerini ve personelin uzmanlığını belgeleyen belgeleme kuruluşları, piyasa gözetim kuruluşları, danışmanlık kuruluşları gibi birçok organizasyon görev almaktadır.
Avrupa Birliği, teknik mevzuat uyumunu tek yanlı bir baskı unsuru olarak kullanmakta, ulusal kuruluşlarımızın onaylanmış kuruluş olma taleplerini geri çevirmektedir. Üreticilerimiz uygunluk değerlendirme faaliyetlerini çok yüksek bedellerde AB test ve belgelendirme kuruluşlarına yaptırmak zorunda kalmakta ve bu alandaki mühendislik hizmetleri de yurt dışından satın alınmaktadır. Büyük bir kısmı endüstri ve işletme mühendisliği çalışma alanına giren bu hizmetler için ödenecek rakamlar 10 milyar dolarla ifade edilmektedir.
Bu hizmetler ürünlerin temel teknik kriterleri karşılayacak şekilde tasarlanmasından, üretilmesinden uygunluk değerlendirilme süreçlerine kadar birçok aşamayı kapsamaktadır. Hatta bazı ürün grupları için üçüncü bir tarafın onay koşulu aranmaktadır. Bu süreçte de ülkemiz mühendisleri devre dışı bırakılmakta, ülkenin mühendislik alt yapısı bitirilmekte ve tasfiye edilmektedir.
Sevgili Meslektaşlarım,
Ülkemizin, halkımızın, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın içinde bulunduğu bu olumsuzlukları aşmak ve alt etmek şüphesiz mümkündür. İnsanlarımızın üzerinde özgürlük ve gönenç içerisinde yaşayacağı başka bir Türkiye mümkündür.
Bunun için bu ülkeyi yönetenler her şeyden önce bütün bu olumsuz gidişin nedeni olan küresel sermaye patentli politikalardan vazgeçmeli, yüzünü kendi halkına çevirmelidir.
Yıllardır uluslararası para kuruluşlarının güdümünde uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla, üretimi yatırımı, sanayileşmeyi, bilimi, teknolojiyi, mühendisi, insanı dışlayan uygulamalar terk edilmeli; planlama yönelimi benimsenmelidir.
Yatırımlar artırılmalı, özelleştirme uygulamalarıyla devletin küçültülmesi saplantısından vazgeçilmelidir.
Eksenine insanlarının mutluluk ve refahını, sosyal devlet anlayışını oturtan, bilim ve teknoloji politikalarına dayalı bir sanayileşme ve kalkınma planı uygulamaya konulmalıdır. Böylesi bir stratejide yerli yatırımcı özendirilmeli ve korunmalı katma değeri yüksek ileri teknoloji isteyen alanlarda yapılacak yatırımlar desteklenmelidir.
Sevgili Katılımcılar,
Bu kurultayda mesleki uygulama alanlarınız ile ilgili sorunları, izlenen politikaların yanlışlık ve eksikliklerini tespit ederken Odamızı ve Odamızın eksikliklerini de açık yüreklilikle dile getirmenizi talep ediyoruz.
Emin olunuz ki, bu kurultayda Oda çalışmalarına ilişkin dile getirilecek değerlendirme ve öneriler Oda çalışma programlarında mutlaka yer alacaktır.
Sözlerime son verirken, Düzenleme, Danışma ve Yürütme Kurulları ile Kurultay Sekretaryasına, Bursa Şube Başkanı, Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, Odamız Meslek Dalı Komisyonları ve Meslek Dalı Ana Komisyonunda görev alan Endüstri Mühendisi meslektaşlarımıza, Kongreye bildiri sunacak ve panellerde yer alacak değerli konuşmacılara, delege ve izleyiciler ile katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara Oda Yönetim Kurulu ve şahsım adına içtenlikle teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum."
 

Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 15:10:47
Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 15:10:59

Tüm »

01.09.2008 tarihinden itibaren 2173 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri