ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

28 Mart 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 MMO ŞUBE BAŞKANI PERİ UYARDI (PARANTEZ)

    Yayına Giriş Tarihi: 10.11.2010  Güncellenme Zamanı: 10.11.2010 13:53:33  Yayınlayan Birim: GAZİANTEP ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 10.11.2010 13:53:01

 

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, havaların soğuması ve 9 günlük bayram tatili için uzun yola gidecek olan motorlu araçların, uzun yol ve kışlık bakımlarının yapılmasının, hayati önem taşıdığını söyledi.

Ali Peri, soğuk havalarda araçlarda ortaya çıkabilecek birçok sorunun ortadan kalkması ve kaza riskini büyük oranda azaltması açısından, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Soğutma sıvısının donmaya karşı kontrolünün yapılması gerektiğini dile getiren Peri, "Motorun soğuk havada sağlıklı çalışabilmesi için radyatör sitemindeki soğutma suyuna, donmasını engelleyecek şekilde antifriz eklenmelidir. Belirli bir oranda eklenen antifriz donmanın yanında kireçlenme ve korozyon gibi olumsuz etkenleri de ortadan kaldırmaktadır.

Akü ve akü sıvısı kontrolü yapılmalıdır. Soğuk havalarda motorun ilk hareketi zorlaşacağından, akü ve akü sıvı seviyesi kontrol edilmeli ve akü sıvı seviyesi eksikse saf su ile tamamlanmalıdır. "V" kayışı gerginliği kontrol edilmelidir. Yaz aylarında genişleyen "V" kayışı özelliğini kaybetmektedir. Kayışın gerginliğinin ayarlanması veya değiştirilmesi gerekmektedir. Gevşek "V" kayışı şarj dinamosunu, devir daim pompasını etkileyerek, yeterince elektrik üretilmemesine ve soğutma sistemindeki soğutma
sıvısının devir daiminin yeterli olmamasına neden olabilmektedir." dedi. Cam fıskiyelerinin temizlenmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Peri şöyle devam etti: "Camı temizlemeye yarayan fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir. Fıskiyelerin uçları bir iğne yardımı ile temizlenmeli ve ön cam sileceklerinin kış aylarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekmektedir. Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüş önemli ölçüde artacaktır. Lastikler ve lastik hava basınçları kontrol edilmelidir.

Kışa girerken yapılması gereken en önemli kontrollerden biride otomobilin yola tutuşunu sağlayan lastiklerin kontrolüdür. Lastik hava basınçlarının ideal basınçta olması ve lastik diş derinliklerinin uygun olması, kışın karlı ve buzlu yollarda kaymayı engelleyecek en önemli unsurlardan biridir.

Özellikle karlı havalarda yer tutuşunun daha iyi olması için, lastik hava basınçlarının düşürülmesi gibi yanlış bir uygulama yapılmamalıdır. El freni kullanımına dikkat edilmelidir. Soğuk havalarda zorunlu olmadıkça el freni çekilerek park edilmemesi gerekmektedir. El freni çekilerek park edilmesi durumunda fren balataları ve halatlar donabilecek ve el freni indirildiğinde frenin boşalmaması durumu ile karşı karşıya kalınabilecektir.

Park edilirken, araç mümkün ise düz bir zeminde ve uygun viteste bırakılarak park edilmelidir. Ateşleme ve elektrik sisteminin kontrolü yapılmalıdır. Bu sistemlerdeki aksaklıklar soğuk havada yakıt tüketimini yüzde 10 oranında artırır. Buji tırnakları ayarlanmalı ve temizlenmeli, gerekiyorsa bujiler değiştirilmelidir."

"Motor yağı seviyesi kontrol edilmelidir" diyen Peri konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  "Motor yağı eksilmiş ise tamamlanmalı veya yenilenmelidir. Aksi halde sürtünme artarak motorun gücünün düşmesine ve parçaların daha çabuk aşınmasına ve yakıt tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Hava filtresi temizlenmeli veya değiştirilmelidir. Hava filtresinin kirli olması motora yakıt yönünden zengin karışım gitmesine neden olarak, egzozdan çiğ yakıt atılmasına yol açacaktır. Kirli hava filtresi her 100 kilometrede yaklaşık 2 litre daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır. Arka cam rezistansları kontrol edilmelidir.

Kış aylarında arka görüş açısını önemli şekilde etkileyen faktörlerden biri olan arka camdaki rezistansın kontrol edilmesi, eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekmektedir. Kış mevsimi öncesinde kalorifer sisteminin kontrolü yapılmalıdır. Fren balataları kontrol edilmelidir. Kış şartlarında araçların verimli ve güvenli şekilde kullanılabilmesi için fren balatalarının kontrol edilmesi gerekmektedir.

LPG sistemi ve gaz kaçağı kontrolü yapılmalıdır. LPG dönüşümlü araçların yetkili LPG Dönüşüm Firmalarında hem gaz ayar, hem de gaz kaçak kontrolü yaptırmalarında yarar vardır. Bunun yanında LPG dönüşümlü araç sahipleri, her zaman olduğu gibi arzu ettikleri zaman, rapor almaksızın ücretsiz olarak LPG Sızdırmazlık İstasyonumuzda araçlarının LPG gaz kaçak kontrolünü yaptırabilirler."

Motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yapılmasının, araç sahiplerine çok fazla maddi yük getirmediğini savunan Peri, "Çünkü yapılan masraf, yakıt tasarrufu olarak sürücülere geri dönmektedir.

Güvenli sürüş, yakıt tasarrufu ve kaza riskini azaltmak için yukarıda belirtilen tedbirlerin alınmasını bekliyor ve 9 günlük bayram tatili için uzun yola gidecek olan tüm sürücülerimizi trafik kurallarına uymaları konusunda uyarıyoruz. Araç kullanırken çok dikkatli olun. Aşırı hız yapmayın ve hatalı solamayın.

Emniyet kemeri kullanın. Yorgun ve uykusuz araç kullanmayın. Gerektiğinde dinlenme tesislerinde dinlenin. Aracınızın bakımını yaptırmadan, aracınızda çeki halatı ve takoz bulundurmadan yola çıkmayın, trafik kurallarına harfiyen uyun, yol bakım ve onarım uyarı - ikaz levhalarına dikkat edin" diye konuştu.

En iyi sürücünün hız yapan değil, kaza yapmayan sürücü olduğunun altını çizen Peri konuşmasını şu şekilde tamamladı: "İyi sürücü yol veren, yol gösteren ve kuralları ihlal etmeyen sürücüdür. Ailesini, dostlarını, yolcularını, sevdiklerine bir an önce değil, güvenle kavuşturan sürücüdür. Tüm vatandaşlarımızın, sevdiklerine güvenle kavuşmaları, bayramı bayram coşkusu ile yaşamaları dileği ile bayramlarını kutlar, kazasız yolculuklar dileriz"

Bağlantılar: 
http://www.parantezgazetesi.com/HaberAyrinti.aspx?ID=17900
 

Gaziantep Şube Kaynaklı Yazılı Basında Odamız »

10.11.2010 tarihinden itibaren 2618 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBE
BUDAK MAH. ABDULKADİR BEHÇET CAD. NO:40 ŞEHİTKAMİL - GAZİANTEP
TEL: (+90) 342 2304477   FAKS: (+90) 342 2305292
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri