ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Mart 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ASANSÖR DENETİMLERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMAMIZ

    Yayına Giriş Tarihi: 02.09.2010  Güncellenme Zamanı: 01.12.2010 10:14:07  Yayınlayan Birim: ANTALYA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 02.09.2010 17:23:05

ŞUBEMİZİN YAPTIĞI ASANSÖR DENETİMLERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMAMIZ

BASIN AÇIKLAMASI

Ülkemizde her geçen gün asansör kullanımı artmaktadır. Ancak asansörlerin yapım ve kullanımı sırasında yeterli denetimler ne yazık ki şimdiye kadar gerçekleşmemiştir. Bu bağlamda kentimizdeki asansörlerin mevcut durumunun kontrol edilmesi, insan can ve mal güvenliğini tehdit edici unsurların belirlenmesi ve önlemlerin alınması amacıyla 22 Ocak 2010 tarihinde Muratpaşa Belediyesi, Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi arasında protokol imzalanmış ve protokol gereği ADM (Asansör Denetim Merkezi ) kurulmuştur.

Muratpaşa Belediyesi adına Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubeleri'nin, uzman makine ve elektrik mühendisleri, 1 Temmuz 2010 tarihinde asansörlerin periyodik denetlemelerine başlamışlardır.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 18.05.2009 tarihinde yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nde de belirtildiği gibi;

MADDE 9 – (1) Bina sorumlusu; asansörün bu yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünü asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur.

         

MADDE 10 – (1) Yapının bağlı bulunduğu Belediye veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca, asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün kontrolü yapılır. Ancak, kadrosunda yeterli sayıda Elektrik/Elektronik ve Makina Mühendisi bulunmayan Belediye veya Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar, yıllık kontrol işini, o asansörün yapımında görev almamış Yetkili Mühendislere yaptırabilirler. Bu mühendisler tarafından can ve mal güvenliği yönünden tesisin işletilmesine engel bulunmadığına dair en az üç nüsha halinde bir rapor düzenlenir. Hazırlanan raporun birer nüshası Belediyede veya Valilikte veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarda, bakım yapan firma ve bina sorumlusunda muhafaza edilir. Bu raporun tanzim ettirilmesinin takibi sorumluluğu, asansörün bulunduğu bina sorumlusuna aittir.                                                           

Denetimler sonucunda asansörler;

Kırmızı: Eksik ve hatalar giderilinceye kadar kullanılması sakıncalıdır.

Mavi: Eksik ve hatalar ivedilikle giderilmelidir.

Yeşil: Kullanılmasında güvenlik açısından sakınca yoktur.

şeklinde etiketlendirilerek kırmızı ve mavi etiket alan asansörlerin takip edilerek yeşil etikete çevrilmesi ve bu asansörleri kullanan insanların güvenli bir şekilde binmesi amaçlanmıştır.

 

Profesyonel denetçi ekipler tarafından bugüne kadar 71 asansör denetlenmiş; 15 tane yeşil (insan can ve mal sağlığını açısından güvenli), 28 tane mavi (eksik ve hataları ivedilikle giderilmelidir), 28 tane kırmızı (eksik ve hataları giderilinceye kadar kullanılması sakıncalıdır) etiket işaretlemesi yapılmıştır.

Denetimler bina yöneticilerinin asansörleri durumu hakkında bilgi sahibi olmalarını ve iyileştirme yönünde çalışma yapılmasını harekete geçirmiştir.

Sıklıkla rastlanan eksiklikler ise;

·         Aşırı yük tertibatının çalışmaması

·         Alt – üst sınır kesicilerinin çalışmaması

·         Hız regülatörü ve buna bağlı paraşüt sisteminin çalışmaması

·         Kabin ve kapı etek saçlarının bulunmaması

·         Kabin kapısı yada fotosel sisteminin bulunmaması

·         Makine dairesi kapısının kilit altında bulunmaması

·         Bu sistemde asansör harici tesisat bulunması

·         Makine dairelerinde asansör harici yanıcı eşyaların bulunması

·         Ömrünü tamamlamış asansör tertibatlarını içeren asansörler

şeklinde görülmektedir.

Denetimlerdeki amacımız, ilimizdeki bütün asansörleri, yeşil etiket almış emniyetli, güvenle kullanılan asansör standartlarına taşımaktır. Bu hedefe ulaşmada kamuoyu duyarlılığı, bina yöneticilerinin çalışmalarımıza olan ilgi ve katılımları süreçte daha hızlı yol kat edilmesini sağlayacak en önemli unsurlardır. Tüm yetkilileri bu duyarlılığa davet ediyoruz.

Denetimlerde apartman yöneticilerine de büyük sorumluluklar düşmektedir. Apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz, asansör kazalarının önüne geçmek, can ve mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin bakımlarını ihmal etmeyelim. Konut yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde kazaların önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Site ve apartman yöneticilerinden bu konuda Antalya'mıza yakışır bir duyarlılık bekliyoruz.

Antalya'da ise 15 bin asansör bulunmaktadır. Bu asansörlerin 10bine yakını Muratpaşa Belediyesi sınırlarında yer alırken; Konyaaltı Belediyesi'nde 3 bin adet, Kepez Belediyesi'nde ise 2 bin adet asansör bulunmaktadır.

Asansör kontrolleri bir prosedür değil, can ve mal güvenliğimiz açısından bir gerekliliktir.

Asansör Denetim Merkezi, basın aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına devam ederek bilinçli asansör kullanıcılarını oluşturmayı hedeflemektedir.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi

Antalya Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

02.09.2010 tarihinden itibaren 4141 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBE
ŞİRİNYALI MAHALLESİ SİNANOĞLU CADDESİ NO: 74 ANTALYA - ANTALYA
TEL: (+90) 242 3171184   FAKS: (+90) 242 3162002
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri